Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5edf93ca6f2ab8df5d8b45f4/80
Foto: D.N.

Stožer: 37 posto manje zaraženih nego prošlog tjedna; popuštanje moguće od 1. lipnja

U Hrvatskoj se nastavlja trend pada novozaraženih od koronavirusa, u odnosu na prošli tjedan bilježimo pad od 37 posto, a do određenog popuštanja mjera moglo bi doći od 1. lipnja, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Trend je dobar, obećavajući, ali još uvijek to nisu brojke zbog kojih se možemo osjećati komotno", istaknuo je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera, koji je danas donio odluku o produženju mjera na nacionalnoj razini do 31. svibnja.

Još nije vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini

Iako mjesec dana bilježimo pozitivni trend smatramo da još nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini. Do određenog popuštanja moglo bi doći 1. lipnja, najavio je Božinović.

Jedina je promjena u mjerama na nacionalnoj razini ona o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza, gdje se izuzeće od obaveze predočenja PCR testa produžava na šest mjeseci od cijepljenja.

Na regionalnoj razini dolazi do ublažavanja mjera zbog poboljšanja situacije, a što se tiče Zagreba Božinović kaže da je zagrebački stožer tražio produženje mjera do 31. svibnja, te da nije bilo zahtjeva za promjenom načina rada kafića. 

Osvrćući se na probe događaja s okupljanjima više ljudi, Božinović je rekao kako je cilj postići da brojevi i dalje padaju, kako se o Hrvatskoj ne bi govorilo kao o turističkoj destinaciji s visokom incidencijom.

- Kombinacija svih mjera, uključujući i veću brzinu cijepljenja koju provodi Ministarstvo zdravstva, stvorit će uvjete za bolju turističku sezonu nego prošle godine, kaže Božinović.

Voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić rekao je da se u Hrvatskoj nastavlja trend pada novooboljelih, sada je 37 posto manje novozaraženih u odnosu na prošli tjedan.

Ipak, i dalje imamo visoku 14-dnevnu incidenciju (433 na 100.000), jednu od viših u EU-u, gdje smo na 22. mjestu. No, u Hrvatskoj je rast broja oboljelih krenuo kasnije pa će i pad tog broja kasniti, kazao je.

Dosad primijenjeno više od 1,2 milijuna doza cjepiva

Najvišu incidenciju imaju Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a najnižu Virovitičko-podravska i Istarska županija. "Za očekivati je da će to ići na bolje, jer više i cijepimo", dodao je Kaić.

Dosad je primijenjeno više od 1,2 milijuna doza cjepiva, 24 posto građana primilo je jednu dozu.

Prijavljene su 3202 nuspojave, većina na Pfizer - 1569, jer se najviše primjenjuje, a slijede AstraZeneca sa 1380 i Moderna s 244 prijave. Pritom se 19 nuspojava smatra ozbiljnim, a ostale su blage.

Komentirao je i preporuke o neobaveznom nošenju maski za cijepljene osobe istaknuvši da smo još uvijek u situaciji kada postoji velika šansa da je u blizini netko zarazan pa je i dalje preporučljivo nošenje maski.

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je da nema opuštanja jer je na respirator jučer bila priključena 21 nova osoba, u KB-u Dubrava je 366 bolesnika hospitalizirano, a čak 63 su u jedinicama intenzivnog liječenja, od čega 55 na respiratoru.

Dosad je cijepljeno 29 posto odraslih, što je dobar brojk, a u posljednjih devet dana je za 45 posto porastao broj cijepljenih na punktovima za masovno procjepljivanje.  

Beroš je izvijestio da su 88 posto građana za cijepljenje u prvoj i drugoj fazi prijavili liječnici obiteljske medicine, no sada njihov udio pada jer se građani sve više pozivaju s platforme CijepiSe. Na platformu se prijavilo 243.012 građana, a još nije cijepljeno njih 123.012. 

hr Fri May 14 2021 14:38:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e3da55629111c702c8b4624/80
Foto: Canva

Europski povjerenik: Korupcija na lokalnoj razini i sporost pravosuđa izazovi su za Hrvatsku

Sporost pravosuđa i korupcija na lokalnoj razini neki su od glavnih problema s kojima se suočava Hrvatska u području vladavine prava, istaknuo je u četvrtak Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.

Pravni okvir za borbu protiv korupcije "uglavnom je uspostavljen", kazao je Reynders, a kao najveći problem istaknuo je korupciju na lokalnoj razini.

- Najvažnije je pitanje borba protiv korupcije na lokalnoj razini", poručio je Reynders na seminaru Europske komisije o vladavini prava.

Vlast na taj problem može utjecati regulacijom koja sprječava sukob interesa između državnih i lokalnih dužnosnika te rješavanjem problema utjecaja lokalnih dužnosnika na poduzeća u vlasništvu lokalne samouprave.

Povjerenik za pravosuđe istaknuo je da Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, može puno naučiti od starijih članica EU-a po pitanju pravosudnih reformi.

- Dobra je vijest što postoje područja u kojima je postignut napredak posljednjih godina”, kazao je Reynders.

Postoji “postupni napredak u elektroničkoj komunikaciji” pravosudnih organa, ali Hrvatska treba “unaprijediti digitalizaciju svog pravosudnog sustava”, naglasio je.

Sporost pravosuđa jedan je od hrvatskih problema, a po tom pitanju postoji “ogromna razlika” između Hrvatske i drugih članica EU-a.

Kao posebni problem Reynders je apostrofirao činjenicu da građani Hrvatske najmanje, od svih članica EU-a, vjeruju pravosuđu.

Učestale tužbe protiv novinara, "prijetnje fizičkim napadima i online maltretiranja", izazovi su u području slobode medija, istaknuo je Reynders.

- Komisija je svjesna da se taj problem povećava u određenim državama članicama”, istaknuo je Reynders.

Agencija za elektroničke medije, smatra povjerenik, “funkcionira transparentno”, ali nije “potpuno” slobodna od “političkog utjecaja” zbog postupka imenovanja članova.

hr Thu Jun 17 2021 21:28:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb9c996f52df48b08b45d0/80
Foto: Hajduk.hr

Hajduk stigao na pripreme u Cavtat i doživio doček za pamćenje!

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima.

Nešto iza 17 sati stigli su nogometaši Hajduka u Cavtat gdje će provesti sljedeća dva dana zaključno sa subotom kada će u prijateljskoj utakmici uveličati stoti rođendan HNK Slaven u Grudi.

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima. Već na ulazu u grad autobus s igračima pozdravljen je pjesmom i bakljadom. Više od stotinu navijača dočekalo je igrače na mostu "Franje Tuđmana" pokazavši još jednom koliko ovaj kraj živi za Hajduk.


hr Thu Jun 17 2021 21:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

DHMZ izdao upozorenje na toplinski val

Toplinski val bi u nedjelju mogao biti umjereno opasan
U nastavku tjedna temperature bi mogle rasti i do visokih 35. Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Idućih dana tople će biti i noći, temperatura se neće spuštati ispod 20, u dijelovima Dalmacije, što je prema definiciji tropska noć.

Kao preporuku savjetujemo da se izbjegavate boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, rashladite svoj dom, rashladite tijelo i pijete dovoljno tekućine.


hr Thu Jun 17 2021 20:54:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb93796f52dfadaf8b45f5/80
Foto: Dalmacija News

Bulj: HDZ, HGS i DP bili su složno suzdržani protiv heroja Domovinskog rata

Mostov gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, u Newsroomu je govorio o tome su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili uzdržani kod glasanja za njihovog kandidata za predsjednika Skupštine.
- Danas smo na Skupštini imali jedini prijedlog za predsjednika Skupštine da se nastavi dalje raditi. Niz neistina koje je iznio Ante Sanader, a svjestan toga da po prvi put nisu imali kandidata za predsjednika govori u kakvim se problemima nalaze. Mi da bi bili konstruktivni dali smo prijedlog, Ivicu Kukavicu.

Županija je u ogromnim problemima temeljem suradnje HDZ-a i HGS-a kojem sam ja bio najveći kritičar jer našu djecu i roditelje zanima kako je mene sad dočekalo 160 neupisane djece, što je s našim domovima zdravlja, što je s našim cestama, Sinjskim poljem, Vrgorskim poljem, to je nama prioritet. Politike koje su dosad vodile apsolutno su krivci za situaciju i glavni su kočninčari razvoja ove najperspektivnije županije u Republici Hrvatskoj”, rekao je za N1.

“Bili su jednoglasno suzdržani”

Kaže kako su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili “jednoglasno suzdržani prema Ivici Kukakvici, koji je legenda Domovinskog rata”.

- On je čovjek koji već godinama ima svoju nezavisnu listu u Imotskom i koji je išao mijenjati politiku HDZ-a u Imotskome, tako da je dosta prepoznatljiv. On bi Skupštinu vodio transparentno i bio bi predsjednik svih skupštinara, a dosad su to bili predsjednici koji su služili županu i izvršnoj vlasti”, veli.

Rekao je kako je jasno da narod traži promjene te da su oni danas prikupili 16 potpisa i imali kandiata za predsjednika Skupštine.

- HDZ to nije imao i HGS. Zazivanje i uvlačenje od strane Domovinskog pokreta, nas u koaliciju s HDZ-om, da mi želimo s HDZ-om Domovinski pokret nam uopće nije potreban. Oni su danas zajedno bili suzdržani protiv legende Domovinskog rata. Zbog čega su bili suzdržani, vjerojatno je za njih Kukavica mali Hrvat. Narod je dao većinsku potporu za promjene”, kaže.

“Domovi zdravlja su u rasulu”

Naglasio je i kako on ima svoju ideologiju, ali da ga trenutno zamara zapuštenost i zaboravljenost Splitsko-dalmatinske županije “od strane župana i županijskih skupština”.

- Mene zanimaju projekti i promjene i narod je glasao za promjene. Sve političke opcije rekle su da neće s HDZ-om i HGS-om. Što se dogodilo? Ja ne znam. Činjenica je da su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili složno suzdržani protiv prijedloga koji smo mi dali”, kaže.

Osvrnuo se i na problem s domovima zdravlja:

- U rasulu su, građani nemaju zdravstvene usluge na razini na kojoj bi trebale biti. Liječnici nam odlaze. Splitsko-dalmatinska županija je uništila zdravstvene usluge, a Šimundić se poziva na abortuse kada ljekarne imaju utjecaj na takve odluke kao što i ja imam na lansiranje NASA-ine rakete u SAD-u”, kaže.

Županije je nazvao “glavnim kočničarima razvoja” te je dodao kako je Most danas bio konstruktivan.

- Dali smo prijedlog, nije bilo protuprijedloga. Ovo što su bili suzdržani govori da nemaju interes za rješavanje problema. Ako su hrabri, ako su lole, nikakav problem ići na izbore. Bolje ići na izbore nego ovako se odnositi prema građanima kojima smo dali obećanje da idemo na promjene”, rekao je.

hr Thu Jun 17 2021 19:51:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .