PROJEKT MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

Ljekarnici će educirati kronične pacijente o uzimanju terapije

Ljekarnici će ubuduće u Hrvatskoj educirati kronične pacijente o pravilnom uzimanju terapije, nuspojavama i poboljšanju kvalitete života, u sklopu projekta, vrijednog više od pola milijuna eura, koji pokreće Ministarstvo zdravstva.

Plan je uključiti ljekarnike u praćenje ishoda liječenja jer nacionalna i svjetska istraživanja pokazuju da gotovo 50 posto pacijenata ne uzima propisane lijekove ili ih ne uzimaju na adekvatan način, kažu u Ministarstvu, prenosi HRT.

Rezultat je propadanje gotovo polovine lijekova propisanih na recept, ali i pojava komplikacija u liječenju, a “najneuredniji” su kronični pacijenti s dijabetesom, astmom i kardiovaskularnim bolestima.

U Ministarstvu kažu da je u tijeku postupak javne nabave za novi informatički sustav za koji su spremni izdvojiti 570 tisuća eura uključujući PDV. Bit će povezan s Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom, tako da će podaci upisani u ljekarnama biti vidljivi i u liječničkim ordinacijama.

Ljekarnici će ubuduće provoditi edukaciju o bolesti, lijeku, pravilnom uzimanju terapije, prepoznavanju i saniranju nuspojava te edukaciju o nefarmakološkim mjerama radi unaprjeđenja kvalitete života kroničnih pacijenata.

U konačnici to bi trebalo smanjiti stopu odustajanja od terapije, te omogućiti bolju kontrolu bolesti kako bi se spriječilo dodatno liječenja komplikacija.

POSLJEDNJE DODANO: