OBLJETNICA NJEGOVE SMRTI

Lidija Bekavac prozvala Puljka: “Sedamnaest godina čekamo kip Svetog Oca Ivana Pavla II”

Na današnji je dan prije 19 godina umro Papa Ivan Pavao II. Lidija Bekavac, splitska gradska vijećnica HGS-a je tom prigodom na svom Facebook profilu pozvala Gradsko vijeće i gradonačelnika Puljka da ispoštuju odluku iz 2007. godine kada je rečeno da će se ispred crkve svetog Frane sagraditi spomenik Papi u čast.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

-Prigodom današnje 19-te obljetnice smrti Svetog Oca Ivana Pavla II trebali bi se svi prisjetiti veze Svetog Oca, Splita i Žnjana. Današnji izgled i oblik platoa Žnjan nastajao je uoči posjete Pape Splitu 04.10.1998. godine kada se nasulo more i formirao plato da bi se tu održala sveta misa i susret s vjernicima.

To je bio njegov drugi posjet Hrvatskoj od 02. do 04. listopada 1998. Nakon dolaska u Zagreb, Papa se susreo s prvim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, da bi nakon toga otišao u Mariju Bistricu i proglasio blaženim kardinala mučenika Alojziju Stepinca. Treći dan posjeta Papa je došao u Split gdje je na Žnjanu održao svetu misu pred 800.000 ljudi. U sjećanju mnogih ostale su te veličanstvene slike tisuće ljudi, stotine brodica, Žnjana i našeg Pape.

Sjetimo se svi dok šetamo našim Žnjanom da je tu Sveti Otac hodao, da nam je ostavio najskuplju i najveću građevinsku parcelu u Splitu, prvi red do mora, preko 250.000 metara kvadratnih.

A mi?

Od 2007. godine donosimo odluke da treba podignuti spomenik Svetom Ocu, omiljenom Papi u Hrvata, kako volimo kazati. Sedamnaest godina čekamo kip!

Podsjećam još jednom na zadnju odluku iz 2020. godine kojom je definirano mjesto spomenika Papi ispred Crkve sv. Frane.

Gradsko vijeće Splita je potvrdilo tu odluku i sada je sve na gradonačelniku koji treba samo objaviti Projektni natječaj za izradu umjetničkog rješenja. Sve može biti gotovo u par mjeseci, sve dozvole imamo.

Pozivam još jednom Gradonačelnika da ispoštuje odluku Gradskog vijeća i građana grada Splita da ovom gestom pokažemo zahvalnost velikom Papi.

POSLJEDNJE DODANO: