Article

//www.dalmacijanews.hr/files/533c09a9179942c974313134/80

Zadarska sutkinja optužena da je krala u dućanu opet može suditi

S Trgovačkog suda u Zadru stigao je odgovor u kojem se pozivaju na dva zakona - Zakon o kaznenom postupku i Zakon o kaznenom vijeću
Sutkinja s Trgovačkog suda u Zadru, protiv koje je DORH prije nešto manje od dva mjeseca podigao optužnicu zbog krađe odjeće u trgovačkom centru u vrijednosti 247 eura, povratkom s godišnjeg odmora nastavila je raditi isti posao kao i prije dizanja optužnice, što znači da će nastaviti održavati ročišta. - piše Index

S obzirom na to da ju se tereti da je u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja u trgovini C&A i uzela razne odjevne predmete, tako što je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, te slučaj istražuje Državno odvjetništvo, Index je ispitao zbog čega je sutkinja vraćena na posao.

S Trgovačkog suda pozivaju se na dva zakona

S Trgovačkog suda u Zadru stigao je odgovor u kojem se pozivaju na dva zakona - Zakon o kaznenom postupku i Zakon o kaznenom vijeću.

- Sutkinja se vratila s godišnjeg odmora i obavljat će dužnosti sukladno Godišnjem rasporedu poslova, dakle, kao i ranije, a sve budući da nisu ispunjeni uvjeti za postupanje po odredbi čl. 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću odnosno za udaljenje sutkinje s dužnosti uslijed činjenice da još uvijek nije započet kazneni postupak – uzimajući u obzir pretpostavke iz čl. 17. Zakona o kaznenom postupku, odnosno još uvijek nije donesena odluka povodom podnesenog kaznenog naloga. - poručili su Indexu sa suda. 

Naime, prema članku 17. Zakona o kaznenom postupku, kazneni postupak započinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage, potvrđivanjem optužnice ako istraga nije provedena, određivanjem rasprave na temelju privatne tužbe ili donošenjem presude o izdavanju kaznenog naloga.

Kako su rekli s Trgovačkog suda u Zadru, kazneni postupak još nije započet pa je na osnovu toga, prema spomenutom zakonu, sutkinja još uvijek na istom radnom mjestu.

- Sudac može biti udaljen s dužnosti i ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina, ali u ovom slučaju kazneni postupak još nije započet, sukladno odredbi čl. 17. Zakona o kaznenom postupku - kazneni postupak započinje donošenjem presude o izdavanju kaznenog naloga, koja u ovom slučaju još nije donesena.

A i sukladno naprijed navedenome - kada i bude donesena ta presuda predlagatelj može i ne mora podnijeti Državnom sudbenom vijeću zahtjev za privremenim udaljenjem od dužnosti - u ovakvom slučaju.

Hoće li ili ne to odlučiti u trenutku kada se ispune zakonske pretpostavke - ovisi upravo o predlagatelju odnosno predsjedniku Trgovačkog suda u Zadru, predsjedniku Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, nadležnom sudačkom vijeću odnosno predsjedniku Vrhovnog suda Republike Hrvatske - kao ovlaštenim predlagateljima za pokretanje postupka privremenog udaljenja. - kazali su sa suda.

Drugi članak na koji se pozivaju je iz Zakona o državnom sudbenom vijeću, u kojemu stoji da će sudac biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna ili dok se nalazi u pritvoru odnosno istražnom zatvoru.  

U tom zakonu isto tako stoji i da će sudac biti smijenjen zbog osude za kazneno djelo koje ga čini nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti ili zbog počinjenoga teškoga stegovnog djela.

Prema njemu, sudac može biti udaljen s dužnosti i ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina, ako obavlja službu, posao ili aktivnost koji su nespojivi s obavljanjem sudačke dužnosti te ako je ovlašteni predlagatelj u zahtjevu za pokretanje stegovnog postupka predložio izricanje stegovne kazne razrješenja dužnosti.  

Iz tumačenja ovog dijela zakona zapravo proizlazi da državno sudbeno vijeće na prijedlog odlučuje hoće li sutkinju zadržati na radnom mjestu ili suspendirati do okončanja suđenja.  

Odvjetnik Peruško: Prema dostupnim informacijama, nisu ostvarene pretpostavke da sudac bude udaljen s dužnosti

Odvjetnik Leo Peruško objašnjava da za započinjanje kaznenog postupka postoje četiri propisana načina navedena u članku 17. Zakona o kaznenom postupku.

- Ako je netko naprimjer dao iskaz na policiji ili je obavljena pretraga ili je neki predmet oduzet, samim time još nije započet kazneni postupak, već se radi o poduzimanju dokaznih radnji koje prethode početku samog kaznenog postupka. Tek radnjama koje su taksativno navedene u čl. 17. Zakona o kaznenom postupku započinje kazneni postupak.

Zakon o državnom sudbenom vijeću, na koji se također pozivaju, kaže da ako je započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do pet godina, sudac može biti udaljen s dužnosti. Dakle sudac u tom slučaju može, ali i ne mora biti udaljen s dužnosti. - kaže Peruško.  

Objasnio  je da odluku, ako je kazna iznad pet godina, donosi predsjednik suda, a ako je previđena kazna do pet godina, onda ju donosi vijeće. Objašnjava i da ako se radi o kaznenom djelu za koje je propisana kazna zatvora od pet godina ili teža, ili je protiv suca određen istražni zatvor, tada sudac mora odmah biti udaljen s dužnosti i da je to ta bitna razlika.

- Prema dostupnim informacijama, nisu ostvarene pretpostavke da sudac bude udaljen s dužnosti, a ako postupak započne u smislu Zakona o kaznenom postupku, ni tada sudac ne mora biti udaljen s dužnosti. - kaže Peruško. Cijeli članak pogledajte ovdje.
hr Sun Mar 12 2023 16:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64245e8f5d7965189c8b4591/80
Foto: Crveni križ Split

Održana obuka novih članova Interventnog tima Crvenog križa

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera, a edukatori su bili djelatnici Crvenog križa Split

Na lokaciji ljetnog kampa Volak na Čiovu u Okrugu Gornjem kojim upravlja Gradsko društvo Crvenog križa Solin od 24. do 26. ožujka održana je edukacija novih članova za osnovnu jedinicu Interventnog tima u organizaciji Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije, na kojem su kao edukatori sudjelovali djelatnici Crvenog križa Split.

Andrej Kovač, voditelj Interventnog tima GD Crvenog križa Split, održao je edukaciju na temu “Logistika u krizama” gdje je putem prezentacije s detaljnom razradom logističkog djelovanja na terenu od logističke pripravnosti, prikupljanja humanitarne pomoći, odabira skladišta i upravljanja istim, organizacije skadištne dokumentacije, do distribucije humanitarne pomoći, edukacije volontera itd. U iscrpnom izlaganju iznio je i osobno terensko iskustvo djelovanja u krizama i podijelio najvažnije informacije o ovoj temi.

Tanja Marinković, voditeljica i koordinatorica kriznih situacija GD Crvenog križa Split, održala je edukacija na teme “Radiokomunikaija” i “Proces procjene situacije i analize stanja nakon katastrofa i izvanrednih situacija”.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera iz gradskih društava Crvenog križa Trogir, Solin Omiš i Makarska.

hr Wed Mar 29 2023 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311f74b18d1cb0ea58b45f9/80

Promet Split objavio novi interaktivni prikaz autobusa u stvarnom vremenu

U svakom trenutku možete vidjeti gdje se nalazi autobus koji vam treba

Promet Split uveo je još jednu novinu u sklopu projekta modernizacije prometa.

Klikom na poveznicu u svakom trenutku možete pogledati gdje se u stvarnom vremenu nalazi određeni autobus koji prometuje na autobusnoj liniji od vašeg interesa.

Do spomenute poveznice možete doći i putem web stranice Promet Split i to odabirom padajućeg izbornika linije te odabirom kategorije Interaktivni prikaz autobusa na linijama.  

hr Wed Mar 29 2023 16:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63d243695d79657fbd8b459b/80
Foto: Ivana Ivanović

Supruga preminulog Ivice Adžaipa svjedočila protiv splitskog kardiokirurga: "Tiho je rekao da novac nije trebao, ali je kuvertu ipak uzeo!"

Suđenje se nastavlja, a kardiokirurg uz ovaj ima u tijeku i postupak u istom slučaju, ali zbog nesavjesnog liječenja, pred splitskim Općinskim sudom.
Ljubica Adžaip (56), koja je u studenome 2018. godine u splitskom KBC-u dala mito od 3 tisuće eura splitskom kardiokirurgu Cristijanu Bulatu (55) kako bi napravio operativni zahvat na srcu njezinog supruga Ivice Adžaipa, danas je na Županijskom sudu u Splitu u svjedočenju opisala do detalja posljednje dane života svog supruga iza četiri zida bolnice kao i fizičku i verbalnu komunikaciju s okrivljenim Bulatom kojega USKOK tereti za primanje mita.

- Moj pokojni muž bio je jako loše pa ga je sin odveo do Hitne pomoći u Sinju gdje su mu rekli da ima upalu pluća i da se dan kasnije javi svojoj doktorici koja ga je tada hitno uputila za KBC Split gdje je zaprimljen 22. listopada. Tamo su mu utvrdili da nema problema s plućima nego sa srcem i da treba ostati u bolnici pa je primljen na Kardiologiju. Naredna tri dana mu nisu radili ništa od pretraga, a nakon tri dana, 25. listopada, su mu pronašli vodu oko srca i proširenje vene pa ga je trebalo hitno operirati. Obavijestili su o tome Kardiokirurgiju na Križinama, ali zbog kraja tjedna i blagdana se sve odužilo - rekla je Ljubica tvrdeći kako je Cristian Bulat, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split i ujedno kardiokirurg-operater, reagirao tek 8. studenog

- Prilikom posjeta bio je grub, govorio je mom mužu da mu je stanje kritično, da će umrijeti i ovako i onako, da ne zna hoće li ga operirati... Na izlazu iz sobe potiho je rekao da se napravi koronarografija. Muž me isti dan pozvao da dođem do njega, bio je prestrašen nakon tih Bulatovih riječi. Dok sam čekala, sestra u bolnici mi je rekla da nikada nećemo doći na red ako ne damo mito. I onda sam se sve više i više raspitivala oko davanja mita pa sam saznala da su pacijenti stvarno dolazili na red brže ako bi Bulatu dali mito. Međutim, mi nismo imali novac, a meni je bilo i nepojmljivo da ja za doktorov posao moram dati mito - gotovo u dahu je govorila žena pokojnika.

Novca nije imala, kaže, ali joj je tisuću eura posudila Božana Ćorić, supruga od njezinog brata.

- Na banci kraj bolnice smo podignuli novce, stavili smo u kuvertu dvije novčanice od 500 eura i otišli smo do doktora. Primio nas je i pričao slično kao i mom mužu - da se radi o teškoj operaciji i da su šanse male, a kad sam stavila kuvertu na stol, kratko je šutio, a onda počeo govoriti tijek operacije. Sve nam je detaljno opisao, dao nam je nadu. I samo smo željeli spasiti Ivicu, na koji god način.

Gotovo svaki dan posjećivali su Ivicu, a pri jednom takvom susretu zaprepastili su se stanjem u kojem je bio. Ispričala je kako se skupio kao klupko, grčio od bolova, a navodno nije spavao cijelu noć. Nitko nije ništa poduzimao, kazala je.

- Kasnije sam razgovarala s Bulatom, rekao mi je da ga može operirati najranije u petak, ali sam molila i vapila da učini sve što je u njegovoj moći. Vjerovala sam da može, zna i umije pa sam rekla i da ću ga nagraditi. Kad sam ja to rekla, on je meni kazao da će operacija biti u petak. Nakon operacije izvijestio nas je da je operacija prošla tehnički dobro, ali da se desni mišić srca ne može pokrenuti i da su davali skupe lijekove da se pokrene. Ta riječ skupi mi je dala sumnju da ga ja zbilja moram nagraditi.

"Nagradila ga je" tako s dvije tisuće eura, a doktor je, ispričala je pred sutkinjom Teom Budimlić, "samo tiho rekao da nisu trebali, ali je ipak uzeo". Ubrzo je Ivica preminuo, a u kolopletu emocija Ljubica je od doktora tražila natrag danih 3 tisuće eura.

- Otišli smo Božana i ja kod njega, a ja sam joj rekla da ga snimi iako nismo imali nikakve namjere. Opravdavao se, govorio da smo nesretni, u ljutnji sam mu zatražila da vrati novac odmah jer nisam imala za sprovod Ivice. Oko 17 sati nazvao je Božanu i sat vremena poslije našli smo se kod Lesnine u Dugopolju. Nikomu u kući nismo rekli da idemo u Dugopolje, samo je znala kćerka od Ivičinog brata iako je on rekao da dođemo same i da ne smije nitko znati. Sa zadnjeg sjedala je uzeo torbicu, prišao je i izrazio nam sućut i žaljenje još jednom te iz torbe izvadio dvije kuverte. Pogledao je prema zadnjem sjedalu našeg auta, pitao ima li tko s nama. Vidio je i automobil iza našeg, opet pitao ima li tko s nama, ali u autu su bili nama nepoznati ljudi - rekla je Adžaip.

Na posebno pitanje tužiteljice Natalije Petković o tome kako je saznala da treba "nagraditi" doktora, supruga preminulog Ivice rekla je kako joj je medicinska sestra jednom prilikom izrekla da ne mogu o Bulatu ovisiti ako mu ne daju novac. 

Suđenje se nastavlja, a kardiokirurg uz ovaj ima u tijeku i postupak u istom slučaju, ali zbog nesavjesnog liječenja, pred splitskim Općinskim sudom.

Prema optužnici, preminuli je muškarac iz Dicma na liječenje zaprimljen 22. listopada 2018., a zbog aneurizme ulazne aorte i aortnopulmunalnog shunta indicirana mu je žurna kardiokirurška operacija. Njegovoj supruzi Ljubici tek je 8. studenog priopćio da je Ivica u teškom i kritičnom zdravstvenom stanju zbog utvrđene dijagnoze vode oko srca i napuhane srčane vene i da tijekom operacije može umrijeti, a iako je znao da je istome potreban žurni operativni zahvat, rekao je da će razmisliti i naknadno mu javiti termin operacije.

Četiri dana kasnije od Ljubice je primio iznos od tisuće eura pa je odmah sutradan naložio da se pacijentu obavi pretraga te ga je i operirao, da bi 16. studenoga 2018. godine od Ljubice Adžaip primio još dvije tisuće eura. Njezin je suprug ipak umro, a ona je sve prijavila policiji.

Sumnja se, prema USKOK-ovoj optužnici, da je Bulat primio 3,558 milijuna kuna od primanja mita jer je financijski vještak utvrdio nesrazmjer između njegovih zakonito stečenih prihoda i njegove imovine te imovine članova njegove obitelji pa tužiteljica predlaže da se kardiokirurgu taj iznos oduzme.

USKOK smatra da Bulat ne može dokazati da je zakonito stekao dvije nekretnine, stan od stotinjak četvornih metara u Splitu koji je vrijedan oko tri milijuna kuna i formalno je u vlasništvu njegove supruge i jedan manji stan u Zadru vrijedan oko pola milijuna kuna čiji je on vlasnik.
hr Wed Mar 29 2023 15:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/642438675d79652f9b8b45a9/80
Foto: Grad Dubrovnik

U Dubrovniku montirano prvih 1300 svjetiljki kroz projekt Modernizacija javne rasvjete

Realizacijom navedenog projekta postiže se ekološki benefit smanjenja svjetlosnog onečišćenja

Montažom prvih energetski učinkovitih svjetiljki u Ulici Iva Dulčića sredinom veljače započeli su radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na čitavom gradskom području, a zaključno s 26. ožujka u preko 50 ulica montirano je ukupno 1300 novih svjetiljki, što je više od jedne trećine ukupnog broja svjetiljki koje će se postaviti u okviru ove investicije.

Postavljanje nove rasvjete u cijelosti je provedeno u Ulici dr. Andrije Hebranga, Zagrebačkoj ulici, Ulici Petra Krešimira IV, u ulicama Ćira Carića, Ivana Meštrovića, Ivana Zajca, Iva Dulčića, Miljenka Bratoša, Vatroslava Lisinskog, na Liechtensteinovom putu, Obali pape Ivana Pavla II, na petlji na Ilijinoj glavici, na potezu od Batahovine, preko Sustjepana, Čajkovića, Komolca i Rožata do Mokošice te u Vinogradarskoj ulici i ulici Od Izvora u Novoj Mokošici.

U periodu do 26. ožujka nove energetski učinkovite i ekološki prihvatljive LED svjetiljke postavljene su i u još četrdesetak ulica na užem gradskom području, od kojih se veliki dio odnosi na manje i poprečne ulice te one van glavnih prometnih pravaca.

Rasvjetna tijela koja se postavljaju u okviru projekta „Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika“ osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja.

Izvođač radova je tvrtka Veritas Esco iz Splita, a vrijednost ugovora potpisanog sredinom prosinca 2022. godine iznosi 6.247.500,00 kuna s PDV-om (829.185,75 eura). U ugovorenom roku od 120 dana na području čitavog grada bit će, u fazama, postavljeno i zamijenjeno ukupno 3739 novih LED rasvjetnih tijela čime će noćne vizure Dubrovnika dobiti posve novi izgled.

Realizacijom navedenog projekta, podsjetimo, postiže se ekološki benefit smanjenja svjetlosnog onečišćenja, dok će s financijske strane biti ostvarene značajne uštede koje će se ogledati kroz smanjenju potrošnju električne energije i manje troškove održavanja.

hr Wed Mar 29 2023 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .