Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61bc69556f52df19b18b459a/80

ICT županija pokrenula tečaj nakon kojega postajete programer i imate priliku za posao iz snova

Jedno od mjesta gdje možete naći posao je tvrtka NAIS koja se vlastitim programom pokriva sve što se događa u zračnim lukama

Mala splitska i široj javnosti relativno nepoznata IT tvrtka NAIS - Niko Airport Information System, koja je s radom počela prije 30-tak godina, najprije edukacijama o osnovama rada na računalima i u jednostavnijim programima poput Excela za zaposlenike splitske zračne luke, danas je sa svega 10-tak zaposlenika uspješna, jedinstvena tvrtka u Hrvatskoj i jedna od rijetkih na području Europe koja u cijelosti svojim vlastitim programskim proizvodom - softwareom pokriva sve što se događa na zračnim lukama: ukrcaj putnika (check-in) i prtljage, objava rasporeda letenja i drugih informacija na ekranima zračne luke, balansiranje zrakoplova, komunikacija s drugim zračnim lukama i još puno toga o čemu ovisi redovno funkcioniranje zračnih luka. Odnedavna blisko surađuje i s projektom ICT županija, odnosno zajednicom Digitalna Dalmacija.

- Pokrivamo sve zračne luke u Hrvatskoj te zračne luke u Mostaru i Debrecenu (Mađarska), a u pregovorima smo za daljnja širenja posla na regiju. Program je najprije instaliran u Splitu pa Dubrovniku, Zadru, Puli i tako je krenulo. Danas kada širimo posao, najteže nam je naći nove zaposlenike iako je IT sektor dosta aktivan i zapošljava ljude. Nažalost su znanja s kojima studenti izlaze s fakulteta, bio to FESB ili Informatika na PMF-u, jednostavno nedovoljna da bi mlade ljude odmah pripremila za posao. Stoga smo osmislili devetotjedni kurikulum i uz pomoć ICT županije koja nam je dala prostor i dodatne edukatore. Odlučili smo pokrenuti tečaj pod nazivom EDIT JUNIOR Dev .NET čija je poanta da sadrži „cijeli paket“, odnosno da student, srednjoškolac ili „čovjek s ulice“ koji završi ovaj tečaj, dobije sveobuhvatan projekt na kojemu će shvatiti sve što se događa od baze podataka do prikaza na ekranu. Napominjem da polaznici ne moraju imati neko veliko predznanje, ali moraju znati osnove programiranja, primjerice što je to varijabla. Ono što mi želimo postići organizacijom ovog tečaja je predstavljanje tvrtke lokalnoj zajednici, edukaciju mladih, a time i ujedno privlačenje novih zaposlenika, pojašnjava jedan od predavača EDIT JUNIOR Dev .NET Bojan Barišić, Software Developer iz tvrtke NAIS.

Prema njegovim riječima, ovako stečeno znanje omogućiti će polazniku tečaja da po njegovom završetku pokuca na vrata IT tvrtke po njegovom izboru i kaže „ja sam napravio ovaj proizvod“ te da bude puno pripremljeniji za razgovor za posao u IT sektoru na kojim se najčešće rješavaju nekakvi programski zadaci. A kako bi tečaj bio životan, primjenjiv i konkretan, a ne apstraktan poput mnogih drugih, pa čak i fakultetskog programa, iz NAIS-a su u edukaciju uvrstili jedan od njihovih 18 modula za upravljanje procesima zračne luke, odnosno „Flight Management“ modul. Primjenjivat će se .NET tehnologija i besplatni edukacijski Microsoftovi alati koji se koriste i na fakultetima.

- Na taj način se najlakše uči. Želimo da polaznici dobiju konkretne primjere. Kad polaznik tečaja vidi da je zrakoplov sletio, da su se iskrcali putnici, da se sve to ispiše na kraju na ekranima zračne luke i prati, to je puno zanimljivije i atraktivnije od bilo kakvih apstraktnih algoritama koji se inače daju kao primjeri. Naša je ideja da ljudima koji prođu tečaj, ovisno o tome kakve rezultate postignu, ponudimo internship kod nas jer onda bar znamo od čega gradimo te da imamo nekakve temelje. To znači da se studenti mogu kod nas mogu zaposliti na 3 do 6 mjeseci da rade i prolaze edukaciju. Trenutno je problem kod zapošljavanja kada nam dođe netko s tek završenim fakultetom. Ta osoba vrlo malo toga zna i treba se jako puno vremena uložiti u edukaciju. Možda zvuči okrutno, ali sve to košta. Ovaj tečaj će tu zaista pomoći i pokriti osnove te će oni koji budu na internshipu dobiti još puno više znanja. Ako ta osoba nakon internshipa odluči ostati u tvrtki, onda to vrijeme definitivno nije izgubljeno nego postaje ulaganje i u tom će nam smislu ovaj tečaj biti dobar filter. Meni je kod novih ljudi osobno važniji stav i želja za radom, nego samo znanje. Ipak, nekakva razina razumijevanja mora postojati da bi se znanje moglo steći. Ako uz to čovjek ima volju, želju i karakterne crte odlučnosti, to je nešto na čemu mi gradimo budućnost tvrtke, pojasnio je Goran Leutar, CEO tvrtke NAIS.

A da za ispunjavanje svojih želja, ambicija i učenje zapravo nikad nije kasno, Goran Leutar za kraj navodi primjer čovjeka koji je završio školu za pekara, radio i do svoje 26. godine nije taknuo računalo, a danas je, kao 45-godišnjak, autor sustava za naplatu na autocestama kojega svi mi koristimo.

Podsjetimo, u suradnji s IT tvrtkom NAIS - Niko Airport Information System, ICT županija pokrenula je novu, besplatnu stručnu edukaciju EDIT JUNIOR Dev.NET namijenjenu studentima, nezaposlenima, freelancerima ili jednostavno ljudima koji žele usavršiti svoja znanja i vještine iz programiranja. Tečaj traje devet tjedana (dva sata tjedno), održavati će se u prostorima PICS predinkubatora na splitskom FESB-u, a edukatori su vrhunski  IT stručnjaci s radnim iskustvom u splitskoj IT tvrtki NAIS i višegodišnji voditelji tečajeva programiranja u EDIT CodeSchool koji će polaznike upoznati s modernim tehnologijama i IT vještinama potrebnim za karijeru programera. Predavanja su krenula 25. studenoga 2021. godine.

Za EDIT JUNIOR Dev .NET devetotjednu edukaciju među mladim developerima i studentima vladao je ogroman interes što na još jedan način svjedoči o kvaliteti predviđenog kurikuluma koji je konkretan i primjenjiv. Naime, na predviđenih 30 mjesta, za tečaj kojeg organiziraju tvrtka NAIS i ICT županija u prostorima PICS predinkubatora na splitskom FESBU-u od 25. studenog 2021. godine, konkuriralo je čak 120 zainteresiranih polaznika.

hr Fri Dec 17 2021 11:41:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61f19ddfe8e9ba18018b4624/80
Foto: Narodni radio

Novi uspjeh Tončija i Grašu, a prokomentirali su i Haninu trudnoću!

Publika se u 2021. najviše zaljubila u "Inamoranu"
Duet Tončija Huljića i Petra Graše 'Inamorana' pjesma je godine prema izboru publike. Slavljenici ovogodišnjeg Dana najbolje domaće glazbe narodnog otkrili su da su pjesmu radili za svoju dušu, a tijekom dodjele prestižne glazbene nagrade progovorili su i o svojim budućim ulogama – oca i djeda.

Publika se u 2021. najviše zaljubila u 'Inamoranu' (Tonči & Madre Badessa feat. Petar Grašo). Kristalna statua Bilo naroda za pjesmu godine otišla je tako u ruke dugogodišnjih suradnika koji su u ovoj pjesmi udružili glasove prvi put nakon 10 godina.

Jako sam zadovoljan i sretan što publika voli pjesmu! Kad pjesma izađe u eter, nikad ne znaš koji će domet imati, uvijek je to slatko iščekivanje. I onda vidiš da je domet taj da dođe do svih domova, prije svega putem narodnog kojem zahvaljujem beskrajno što su prepoznali sve što radimo sve ove godine, ne samo mi nego i svi naši kolege. Čestitke svima koji su bili u eteru i u konkurenciji. Inamorana je pjesma koju smo Tonči, kao autor, i ja kao suradnik radili za svoju dušu. Kad je ta duša sinkronizirana sa svim dušama koje to slušaju, onda nema veće nagrade.- poručio je Petar Grašo i zahvalio se publici, u čemu mu se pridružio i Huljić.

- Sve ono što radimo, radimo za publiku, ali radimo i za svoju dušu. Ova je pjesma nastala baš za svoju dušu, bez nekih velikih ambicija da skupimo nagrade. Nisu nam više potrebne, ni meni ni Petru, ali smo u svakom slučaju, kad god ih dobijemo, na njih jako ponosni. - rekao je Tonči Huljić koji je s Grašom odnio pobjedu u jakoj konkurenciji.

Veliko finale Dana najbolje domaće glazbe u radijskom i televizijskom studiju narodnog vodili su Tatjana Jurić, Marko Bratoš i Valentina Miletić, a sudjelovali su izvođači koji su tijekom dvotjednog glasanja osvojili najviše postotke najboljih ocjena publike i tako osigurali svoje mjesto u TOP 10: CAMBI. (Zaljubljen), Dalmatino (Refužo), Doris (Sna’ću se ja), Gibonni ( Kiša - Z’naab), Ivica Sikirić Ićo  (Opet je jubin cilin tilon), Lorena Bućan  (Tvoja i gotovo), Marko Tolja (Ova ljubav), Matija Cvek (Ptice), Silente (Nikada ovako). U samu završnicu ušla je i posljednja Grašina pjesma 'Jel' ti reka 'ko', što ga čini dvostrukim rekorderom – i po broju nominacija i po broju osvojenih statua Bila naroda za pjesmu godine.

Upravo taj Grašin hit iskoristila je Tatjana Jurić da se našali s Huljićem: 'Tonči, jel' ti reka 'ko, postat ćeš dida?!

- Ma nemoj mi ništa govoriti, gledam one slikice, i tako. Stalno sam govorio – Hoćete me više napravit' didom? Onda kad je došao taj trenutak malo me uhvatila panika. Ja sam čovjek koji uvijek planira na duge staze. A šta sad kad postaneš dida? Sad samo čekam - pradida. - objašnjavao je Huljić kad mu je dobro raspoloženi Grašo, budući zet, dobacio da mu je to zadnja etapa.

- Mi smo uvijek jedan drugome radili spačke, mislim da je ovo finalna. - nastavio je Grašo u istom tonu, pa se i sam osvrnuo na novu životnu ulogu: Trebalo mi je neko vrijeme, kao vjerojatno svakom čovjeku, da sam sa sobom osvijestim tu divnu informaciju i sad živimo u slatkom iščekivanju. Kad zatvorimo vrata naše kuće živimo kao i sve normalne obitelji koje čekaju prinovu.

Imao je Grašo spreman odgovor i na temu mijenjanja pelena: Mislim da ima i drugih članova ove familije koji trebaju guglati kako se to radi.
hr Wed Jan 26 2022 20:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0f8a2e8e9baeb008b459d/80
Foto: Hrvatski astronomski savez

Iznad Hrvatske izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca

U potpunosti je sagorio u atmosferi sjeverozapadno od Zadra

Hrvatski astronomski savez izvijestio je kako je večeras iznad Hrvatske oko 18 sati izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca, a od njega prema preliminarnim rezultatima nije ostalo ništa jer je u potpunosti sagorio u atmosferi sjeverozapadno od Zadra.

- S obzirom na brojne dojave i upite građana, želimo izvijestiti da je večeras iznad Hrvatske oko 18 sati izgorio meteor sjaja poput mladog Mjeseca magnitude oko -7 koji se kretao brzinom od oko 22 kilometra u sekundi - , istaknuto je u sinoćnjem priopćenju.

Meteor su zabilježile kamere Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže i od njega prema preliminarnim rezultatima nije ostalo ništa nego je u potpunosti sagorio u atmosferi sjeverozapadno od Zadra.

Objekt je prema izračunu orbite sporadik (ne pripada niti jednom poznatom meteorskom roju) i došao je iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera.

hr Wed Jan 26 2022 08:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6135bfc46f52dfd61f8b45d8/80
Foto: Zoran Alajbeg

Dvije izložbe u splitskoj Sveučilišnoj galeriji u sklopu Noći muzeja

Moći će se vidjeti izložbe "Sjećanje na Antu Kaštelančića" i "Kud plovi ovaj brod"
Sveučilišna galerija u Splitu u petak, 28. siječnja u Noći muzeja 2022., za posjetitelje pripremila je
dva događanja.

Jedna je sjećanje na Antu Kaštelančića, „S ponistre se vide jedra“, u 19.30 sati na prvom katu.

Izložba Sjećanje na Antu Kaštelančića jedan je u nizu likovnih projekata Sveučilišta u Splitu i Sveučilišne galerije kojima se apostrofira važnost čuvanja sjećanja na naše profesore, umjetnike, pedagoge koji su ostavili trag u važnim epohama likovnog i kulturnog života grada Splita te mu priskrbili zasluženo umjetničko poštovanje. Jedan od tih velikana svakako je Ante Kaštelančić, jedan od osnivača Škole za primijenjenje umjetnosti 1947. u Splitu. Osnivač je i katedre za likovnu umjetnost pri Pedagoškoj akademiji u Splitu 1957. godine kojoj je dao pečat i legitimitet kao dugogodišnji profesor, sve do umirovljenja 1977. godine.

"Kaštelančić je nadasve veliki slikar, majstor kolora i geste kojeg se s uzdahom znamo podsjetiti “retrospektivnim” izložbama, tek uz kakvu obljetnicu rođenja ili smrti. No, i takvi su podsjetnici korisni, barem da nam propitkuju savjest što smo učinili da se djelo ne zaboravi, a generacijama što dolaze svakako su važan memento na izuzetnu likovnu ostavštinu, jer dok se budemo na bilo koji način bavili Kaštelančićem znači da ga nismo zaboravili!,“ zapisao je u tekstu kataloga izložbe Igor Brešan.

Izložba uključuje postav s manje znanim djelima, većinom iz obiteljske ostavštine i privatnih
kolekcija, a otvorena je do 21. veljače.

Drugu izložbu "Kud plovih ovaj brod čije otvorenje je na prizemlju u 20 sati otvoriti će rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

Monografiju i izložbu će predstaviti: dr. sc. Vedran Barbarić, doc., prodekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, dipl. arheolog Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja Grada Kaštela.

Autori monografije su: dr. sc. Miona Miliša, doc., v. pred. Filip Rogošić , dr.sc. Maja Miše, dr.sc. Irena Radić Rossi. Autori izložbe su doc. art. dr. sc. Miona Miliša i v. pred. Filip Rogošić Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu.

Na izložbi će biti prikazani arheološki predmeti pronađeni 2015. godine na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje, gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4.stoljeće prije Krista.

Riječ je o helenističkom keramičkom kuhinjskom posuđu i amforama korintskog B tipa. Restaurirana keramika predstavit će se zajedno s video i fotodokumentacijom podvodnih istraživanja lokaliteta Žirje.

Podvodna arheološka istraživanja vodio je Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom dr.sc. Irena Radić-Rossi., dok su konzervatorsko-restauratorski zahvati na arheološkom materijalu provedeni na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Konzervacija keramike započela je 2018. godine, u sklopu nastavnog procesa Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Naglasak izložbe je na prezentaciji restauriranih artefakata te znanstveno istraživačkom, kao i stručnom postupku u radu. Budući da Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu u 2022. godini navršava 25. godina postojanja, obljetnica se nastoji obilježiti na razne načine, uglavnom javno prezentirajući rezultate rada sa studentima. Nakon zatvaranja izložbe ostaje tiskani materijal u vidu dvojezične monografije-kataloga restauriranih keramičkih predmeta s podvodnog lokaliteta.

Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka. Glazbeni gosti Noći muzeja 2022. su S/UMAS (ansambl za suvremenu glazbu).
hr Tue Jan 25 2022 14:38:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/56a25d6912953fa2108b4712/80
Foto: Trogirski portal

Trogirske maškare u petak obaviti će primopredaja ključeva Grada

Tema ovogodišnjeg karnevala su mostovi grada

Trogirska karnevalska udruga „RAŠPIN JUTE“, Grad Trogir , Turistička zajednica i ljudi dobre volje organiziraju karnevalska događanja u Trogiru. Stoljetna je to tradicija koja se njeguje da se ne zaboravi. Tema ovogodišnjeg karnevala su mostovi grada.

-Dosta smo razmišljali i na kraju odlučili. Kad preuzmemo ključeve Grada postat će vruće. Naši projekti nisu zahtjevni, ali su praktični. Cilj nam je pomoći građanima da se brže i sigurnije prebace s jedne strane obale na drugu. Zato sada nećemo puno o tome, već 28. siječnja u 12.00 sati u Maloj loži (bivša ribarnica) obavit će se primopredaja ključeva Grada. Tako simbolično ulazimo u karnevalsko vrijeme zabave, plesa, igara i smijeha. Želja nam je da gradonačelnik preda ključeve i da time prema tradiciji nastavimo s našom izabranom vlašću uveseljavati puk, poručio je Tonći Barada.

hr Mon Jan 24 2022 14:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .