SPLITSKI SAVEZ ŠPORTOVA

Lena Stojković i Tonči Stipanović su najuspješniji sportaši Splita u 2023. godini

U Hrvatskom domu Split održana je svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša Splita u 2023. godini u organizaciji Splitskog saveza športova. Nagrade su dodijeljene u 12 kategorija, a u one dvije najvažnije, pojedinačne, za najbolje su izabrani Lena Stojković (Taekwondo klub Marjan) i Tonči Stipanović (Jedriličarski klub Mornar). Lena je to zaslužila drugim uzastopnim zlatom na Svjetskom prvenstvu i zlatom na Europskim igrama, dok je Tonči nagrađen za jedinstven pothvat, petu zlatnu europsku medalju u jedrenju u klasi ILCA 7.

Najbolja ekipa je Ženski nogometni klub Split (osvajačice Kupa, 2. u prvenstvu), najbolja momčad je Vaterpolski klub Jadran (prvaci Hrvatske, 2. u Kupu Hrvatske, 2. u Jadranskoj ligi).

Najbolji trener sportašica je Veljko Laura (Taekwodno klub Marjan; njegove su sportašice Lena Stojković, Matea Jelić i Ivana Duvančić), a najbolji trener sportaša je Jozo Jakelić (Jedriličarski klub Mornar, čiji je tercet Tonči Stipanović, Filip Jurišić i Pavlos Kontides bio na postolju na Europskom prvenstvu u klasi ILCA 7, što niti jednom klubu nikada nije uspjelo).

Najperspektivnija sportašica jest Nika Karabatić (Taekwondo klub Marjan) kao europska juniorska prvakinja, a najperspektivniji sportaš jest Luka Vušković (HNK Hajduk), koji je s juniorskom momčadi igrao finale Lige prvaka mladih, ujedno je najmlađi debitant u povijesti Hajduka, a klubu je prošle jeseni donio rekordan transfer prodajom u Tottenham.

Najbolja parasportašica jest Jelena Brešković (Parajudo klub Yuki) s 5. mjestom na Europskom prvenstvu u Rotterdamu u kategoriji do 57 kilograma (J2), a najbolji parasportaš jest Dino Sinovčić (Plivački klub Mornar) koji je bio 2. na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru na 100 metara leđno (S6).

Najbolja gluha sportašica je Matea Šimić (Kuglački klub Marjan), osvajačica tri zlatne i jedne brončane medalje na Europskom prvenstvu u Straubingu, a najbolji gluhi sportaš jest Marjan Turković (RK Krilnik), koji je s rukometnom reprezentacijom gluhih osvojio svjetsko zlato u Kopenhagenu.

POSLJEDNJE DODANO: