Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6453ba085d7965963d8b456b/80
Foto: KBC Split

KBC Split prva je bolnica u Hrvatskoj koja ima vlastitog terapijskog psa

Kraljevska pudla stara godinu i šest mjeseci postala je tako dio Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju Klinike za dječje bolesti KBC-a Split
Klinički bolnički centar Split prva je bolnica u Hrvatskoj koja ima vlastitog terapijskog psa - Doru, kojoj je danas drugi radni dan.

Kraljevska pudla stara godinu i šest mjeseci postala je tako dio Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Uz klasične pristupe, djeca će imati mogućnost i inovativne metode terapije koja u terapijske postupke ili aktivnosti s djecom uključuje posebno educiranog psa. Metoda je to koja je dostupna u brojnim zemljama Europe i svijeta, a Klinički bolnički centar Split je prvi u Hrvatskoj koji pruža takvu vrstu intervencije.

Novu djelatnicu došli su pozdraviti brojni djelatnici splitske bolnice, a tim povodom upriličeno je predavanje „Reci da terapijskom psu“ za vrijeme kojeg su se svi zainteresirani mogli upoznati s prednostima uvođenja terapijskog psa kao dijela intervencije radnog terapeuta na Klinici za dječje bolesti.

O povijesti razvoja i aktivnostima Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, uz čiju je suradnju i podršku ovaj projekt i ostvaren, govorila je predsjednica Mira Katalenić.

Okupljenima je približila važnost terapije potpomognute životinjama zahvaljujući kojoj dolazi do poboljšanja fizičkog, društvenog, emocionalnog i/ili kognitivnog funkcioniranja uključenih korisnika. Instruktorica pasa pomagača Lana Glavan pojasnila je kako izgleda proces njihova treninga naglašavajući da psi postaju motivatori i suradnici u kreiranju radno terapijskih intervencija. Kako će Dora biti od pomoći djeci pacijentima KBC-a Split otkrila je radna terapeutkinja i voditeljica terapijskog psa za KBC Split Matea Videk. Istaknula je da su planirane aktivnosti s terapijskim psom individualni radnoterapijski postupci usmjereni na terapijsko hranjenje, senzorna integracija, primjena floortime pristupa usmjereno na razvoj socijalnih vještina i igre, grupne kognitivno – bihevioralnim psihoterapije s djecom školske dobi širokog raspona poteškoća u sklopu Dnevne bolnice Klinike za dječje bolesti, kao priprema kroz igru za medicinske postupke te povremeni posjeti psa dugo hospitaliziranim pacijentima.

Projekt uspješno realiziran

Ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović izrazio je radost što je ovaj projekt, na kojem se radi već više od godinu dana, uspješno realiziran.

- Medicinska skrb o djeci sve češće zahtjeva multidisciplinarni pristup, posebno u kontekstu pojave novih dječjih bolesti i poremećaja, na što KBC Split odgovara zapošljavajući dječje psihologe, edukacijske rehabilitatore, logopede, radne terapeute, pa i terapijskog psa. - kazao je i zahvalio svima koji su pomogli da se učini ovaj veliki i lijepi iskorak za malene pacijente. Podsjetio je i da su u tijeku pripremne radnje za izgradnju zgrade Centra za neurorazvojne poremećaje djece i mladih.

 Zahvalnost je iskazala i doc. prim. dr. sc. Branka Polić, predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC-a Split koja je potvrdila da je Dora s oduševljenjem prihvaćena od radnog kolektiva i djece koja će s njom provoditi svaki dan. Voditeljica Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju dr. sc. Irena Mišetić je naglasila da rezultati istraživanja pokazuju da uključivanje terapijskih pasa u terapijski proces nosi sa sobom brojne dobrobiti za djecu, kao što su smanjenje stresa i anksioznosti, smanjeni osjećaj usamljenosti, osjećaj povećane tjelesne i psihičke dobrobiti, poboljšana kvaliteta života i fiziološko funkcioniranje, smanjenje simptoma traume, smanjeno odustajanje od terapije i povećana razina sudjelovanja u grupnim terapijama, pri čemu se ne ometaju procesi relevantni za učinkovitu psihoterapiju. Također, postoje indikacije da psi mogu detektirati i reagirati na emocionalno stanje ljudi, što ih čini korisnima u detekciji emocionalnog distresa.

Sve dobrobiti potvrdila je i 23-ogodišnja Valentina Banić koja je već 22 godine pacijentica KBC-a Split, a ima vlastitog terapijskog psa već 11 godina. Pomogao joj je poboljšati ukupnu kvalitetu života, poraslo joj je samopouzdanje, lakše je uspostavila socijalnu interakciju i stvorila novi krug prijatelja, a od zajedničkih aktivnosti s psom posebno ističe planinarenje.
hr Thu May 04 2023 15:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311f74b18d1cb0ea58b45f9/80

Zbog radova na Žnjanu promjene na linijama br. 14 Brda – Duilovo; br.15 Duilovo – Trajektna luka – Duilovo

Na izmijenjenoj trasi uspostavljena su nova autobusna stajališta kod Osnovne škole na Pazdigradu (obostrana) i na Duilovu
Zbog izvođenja građevinskih radova na izgradnji oborinske odvodnje na Žnjanu u Velebitskoj ulici na križanju sa Ulicom Šetališta Pape Ivana Pavla II, od utorka, 03.10.2023.g. dolazi do izmještanja autobusnog okretišta sa dosadašnje lokacije na Duilovu, na način da će novo početno – završno stajalište na autobusnim linijama br.14 i br.15 biti uspostavljeno na Šetalištu Pape Ivana Pavla II (nasuprot hotela Amphora).

Zbog navedenog dolazi do nove izmijenjene trase prometovanja autobusnih linija br.14 (Brda –  Kopilica – Dubrovačka – Bolnice – Žnjan – Duilovo) i br.15 (Duilovo – Trajektna luka – Duilovo) i to na sljedeći način:

po povratku iz smjera grada prema Žnjanu iz Poljičke ulice, autobusi na linijama br.14 i br.15 neće skretati u Velebitsku ulicu nego će produživati do Ulice Kralja Stjepana Držislava gdje će kod Plodina skretati u Ulicu Put Pazdigrada, zatim na rotoru lijevo u Maslinsku ulicu te desno u ulicu Put Duilova i Šetalištem Pape Ivana Pavla II prometovat će do novoizgrađenog autobusnog okretišta na Žnjanu.


po polasku iz smjera Žnjana autobusi na liniji br.15 prometovat će s novoizgrađenog autobusnog okretišta na Šetalištu Pape Ivane Pavla II., zatim Ulicom Put Duilova, te će skretati lijevo u Maslinsku ulicu, zatim ravno preko rotora Ulicom Put Pazdigrada, desno u Lovrinačku ulicu, zatim desno u Ulicu Put groblja gdje se preko Ulice Kralja Stjepana Držislava i Poljičke ceste linija br.15 vraća na uobičajenu trasu prometovanja.


Na izmijenjenoj trasi uspostavljena su nova autobusna stajališta kod Osnovne škole na Pazdigradu (obostrana) i na Duilovu.

  

 

Izmijenjena trasa prometovanja autobusnih linija br.14, br.15 za vrijeme izvođenja radova


hr Mon Oct 02 2023 13:29:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58e1fe58b473982b118b4569/80
Foto: Dalmacija News

Užas na odmorištu autoceste A1: Vozač autobusa krenuo natočiti gorivo, na mjestu ubio djevojku (17)

Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja

Jučer se na odmorištu Sokolac (prije se zvalo Brinje), na autocesti A-1 u smjeru Splita, dogodila prometna nesreća u kojoj je na mjestu smrtno stradala 17-godišnja djevojka, piše Jutarnji list.

Ličko-senjska policija je izvijestila da je do nesreće došlo u 18.59 sati u nedjelju.

44-godišnji vozač upravljao je autobusom zadarske registracijske oznake i prilikom pomicanja autobusa na poziciju za točenje goriva započeo je voziti unaprijed, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Pritom je udario u 17-godišnjakinju koja je uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu događaja smrtno stradala, javlja Ličko-senjska policija. Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja.

Lokalni mediji su objavili da se radi o djevojci s benkovačkog područja koja je bila u pratnji mladih nogometašica nogometnog kluba "Vrčevo" iz Glavice u zadarskom zaleđu, koje su bile na gostovanju u Pregradi u Hrvatskom zagorju.


hr Mon Oct 02 2023 12:19:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651a9732cc6747241f8b45ae/80

Prilika za poslodavce i maturante koju ne smijete propustiti!

Ovog utorka i srijede u splitskom hotelu Amfora od 10 do 14 sati
Turističko - ugostiteljska škola Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, ovog utorka i srijede, u suradnji s HGK – Županijskom komorom Split i UNIST, organizira susret učenika s poslodavcima i predstavnicima visokog obrazovanja.

Tijekom trodnevne manifestacije, koja je započela 27. rujna Danom otvorenih vrata, učenicima će biti pružena jedinstvena prilika da razluče žele li nastaviti školovanje ili se, po završetku srednje škole, uključiti u tržište rada. 

- U sinergiji s ugostiteljima, predstavnicima splitskog Sveučilišta i ostalim partnerima želimo unaprijediti kompetencije učenika i polaznika programa cjeloživotnog učenja naših škola. Svjesni smo kako je cilj održivog i konkurentnog turističkog proizvoda dostižan samo sa stručnim i obrazovanim kadrom i upravo zato želimo povezati sve aktere turističkog i ugostiteljskog sektora kako bi poslodavcima olakšali pronalazak radnika, a učenicima pronašli kvalitetne mentore i olakšali odluku o nastavku njihovog školovanja ili karijere - poručio je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Poslodavci će imati priliku upoznati se s programom stipendiranja učenika, iniciranim od strane Ministarstva turizma i sporta RH, u sklopu kojeg među učenicima mogu pronaći buduće zaposlenike i uklopiti ih, bez ograničavajućih obveza, u svoj radni kolektiv. Jednako tako, u skladu s jednim od glavnih ciljeva projekta RCK, poslodavci će biti upoznati i s novim programima usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja odraslih, odobrenih od strane Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Tako će se sutra, u utorak 3. listopada, od 10 sati, u splitskom hotelu Hotelu Amphora održati Dan karijera na temu „Strategija razvoja hrvatskog turizma” gdje će se uz okrugli stol raspravljati o novim trendovima u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U srijedu, 4. listopada, na istom će mjestu i u isto vrijeme će biti održana panel diskusija u sklopu Dana obrazovanja, tijekom koje će predstavnici visokih učilišta prezentirati svoje programe  učenicima i odraslima koji imaju namjeru nastaviti obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.

- Cilj je izgraditi održivu budućnost turizma ne samo na lokalnoj, nego i na državnoj razini. Iznimno mi je zadovoljstvo što su naša nastojanja podržali predstavnici Ministarstva turizma RH, Splitsko- dalmatinske županije, Grada Splita, Turističkih zajednica grada Splita i  Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Split te brojni poslodavci koji su prepoznali priliku za uspješnu suradnju u budućnosti - rekla je Andrea Bilandžić iz Turističko-ugostiteljske škole Split, ujedno i voditeljica promidžbe i vidljivosti RCK Split.     

Podsjetimo, trodnevna manifestacija se održava u sklopu drugog Mjeseca gastronomije, a učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola su prošlog tjedna, uz podršku Turističke zajednice grada Splita te mentorstvo poznatih chefova, povodom Svjetskog dan turizma, Rivu obojali u zeleno te počastili Splićane koktelima i mediteranskim specijalitetima.

Dakle, u utorak, poslodavce koji se još nisu uključili u program stipendiranja i učenike strukovnih zanimanja čeka izvanredna prilika za povezivanje na obostrano zadovoljstvo, a u srijedu će maturanti dobiti sve informacije potrebne kako bi donijeli odluku na životnom raskrižju – nastavak školovanja ili početak rada.
hr Mon Oct 02 2023 12:14:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651a8616cc6747241f8b459f/80

Potres jačine 4,6 po Richteru zatresao Hercegovinu, osjetio se i u Imotskom

Epicentar je bio kod Gruda

Oko 10:30 sati potres je zatresao dio Bosne i Hercegovine. Prema EMSC-u radilo se o potresu jačine 4.6 po Richteru s epicentrom kod Gruda, 40-ak kilometara od Mostara.

Za sada nema informacija o ozlijeđenim osobama ili materijalnoj šteti.

Čitatelji Dalmacijanewsa javljaju da se osjetio i u Imotskom.
hr Mon Oct 02 2023 10:58:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .