Dani otvorenih vrata Centra za posjetitelje u Dugopolju otkrivaju tajne dalmatinske prirodne baštine

Sezona proljetnih izleta je počela. Ako ste se zaželjeli bijega od gužve i rutine, malo avanture i kvalitetno provedenog vremena s najmilijima, onda je Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija – Dugopolje destinacija za Vas. 

Centar za posjetitelje je središte sveobuhvatnog, opširnog, EU projekta Skriveni habitati. On na inovativan, multimedijalan i edukativan način prezentira prirodnu baštinu područja Splitsko-dalmatinske županije. 

Edukativna komponenta Centra omogućuje interpretaciju prirodne baštine zaštićenih područja, edukaciju posjetitelja o važnosti očuvanja krajobrazne, biološke i geo raznolikosti te promociju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. Doživljaj posjetitelja unaprjeđuje se kroz uporabu virtualne tehnologije.

S ciljem stvaranja nezaboravnih uspomena s vašim najmilijima u centru ćete moći doživjeti virtualnu stvarnost preko VR naočala uz projekciju od 360 stupnjeva s kojom će vam se približiti suživot čovjeka i prirode na način prilagođen novoj generaciji posjetitelja. Vodit ćemo Vas u šetnju predivnim vrhovima i zelenim površinama Mosora te u skrivene zakutke špilje Vranjače. Poigrajte se s djecom na multi-touch stolovima, proučite taktilnu 3D maketu Mosora te istražite svijet ljekovitih i aromatičnih biljki na mirisnom zidu, a usput saznajte neke zanimljivosti iz svijeta planinarenja, botanike i zoologije – poručuju iz Centra za posjetitelje. 

Za najmlađe su pripremljene edukativne i zabavne radionice u kojima mogu sudjelovati sva djeca, ali i oni koji se tako osjećaju. 

Male i velike znanstvenike pozivamo na radionice koje su djelatnici Centra pripremili za sve uzraste, pa tako i za stručnu publiku kao što je ‘Priča o mekousnoj pastrvi’. Upoznajte se sa svijetom gmazova i vodozemaca kroz radionicu ‘Mosorski zmajevi’. Posebnu poslasticu smo pripremili u obliku radionice ‘Podzemni svijet krša’ gdje će polaznici moći isprobati dio speleološke opreme. Kad izađemo iz podzemnog svijeta možete saznati sve o bogatom i čudesnom svijetu ptica na radionici ‘Leteći prijatelji’. Posjetite Centar kako bi sudjelovali i u izradi vremenske kapsule ‘CP Vremeplov’, raznim čitaonicama te zaigrajte kviz ‘Potjera po Mosoru! Sigurni smo da ste među našim prijedlozima pronašli nešto za sebe – dodaju.

Posjet multimedijalnom postavu Centra te sudjelovanje na brojnim edukacijama i edukativnim radionicama za djecu i odrasle je besplatan, a prijaviti se može na broj telefona 021 202 073 ili putem maila [email protected].


POSLJEDNJE DODANO: