"RONIMO ZA ČISTI JADRAN"

Lastovsko otočje očistili ronioci i volonteri: Manje smeća nego što se očekivalo

“Ronimo za čisti Jadran” ekološki je projekt Hrvatskog Crvenog križa koji je za cilj imao ostvariti suradnju s Nacionalnim parkovima, Parkovima prirode, lokalnim ronilačkim klubovima i lokalnim stanovništvom.

Prva ovogodišnja akcija bila je u NP Brijuni koncem svibnja, a druga je održana ovog vikenda u Parku prirode Lastovsko otočje uz sudjelovanje ronioca iz više klubova, volontere i zaposlenike HCK i PP Lastovsko otočje.

Tanja Marinković, koordinatorica GDCK Split nam je rekla više o lastovskoj akciji:

– U suradnji s Parkom prirode Lastovsko otočje i uz pomoć ronioca iz RK ADRIATICRO Zagreb, REK HVIDR-a Split, RK ZENTA Split, REK WLAY Zagvozd i RK BUK Banja Luka danas smo čistili podmorje uvala Zaklopatica i Korita, a s velikim zadovoljstvom možemo reći da je iz našeg iskustva ovo bila jedna od ljepših, iz razloga što – nije bilo puno smeća s obzirom na ono što smo navikli, što govori da nautičari i gosti uglavnom poštuju pravila, a i čuvari dobro rade na prevenciji.

Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe HCK predstavila je sam projekt koji je ušao u drugu godinu:

– Projekt “Ronimo za čisti Jadran” započeo je 2023. godine i do sad je obuhvatio eko akcije čišćenja podmorja na tri lokacije: NP Brijuni, NP Kornati i PP Telaščica. Cilj projekta je kroz organiziranje ekoloških akcija za prikupljanje otpada  s morskog dna doprinjeti uklanjanju i zbrinjavanju morskog otpada te povezivanje i umrežavanje roniolačkih klubova/centara, djelatnika nacionalnih parkova i parkova prirode, te lokalnog stanovništva kako bi se osigurala održivost eko akcija i podigla razina odgovornosti za zaštitu okoliša.

U lastovskom dijelu akcije ovog vikenda je sudjelovalo 25 ronioca i volontera, a pridružilo se i nekoliko lokalnih stanovnika, a kao što je naglasila jedna od organizatorica – najsretniji su bili što je smeća bilo puno manje nego inače.

POSLJEDNJE DODANO: