Kilometarske kolone na prilazu Pelješkom mostu, tri vozila
stranih registarskih oznaka sudarila
su se u tunelu Debeli brijeg, dvije osobe s teškim ozljedama prevezene su
helikopterom u KBC Split, a ostali su zbrinuti u dubrovačkoj bolnici.
U kolovozu je Pelješkim mostom vozilo oko 15.000 vozila na dan – velik broj
vozača ide prema Alabaniji i Crnoj Gori. Meira iz Slovenije ide u Crnu goru na odmor, dok Zvijezda iz Trogira ide češće do
obale jer je brže nego prije.
Pelješkim mostom od
otvaranja prošle godine u srpnju do danas prošlo je dva milijuna i 900 tisuća
vozila, nekim mjestima to je donijelo bolje turističke brojke, a porasla je i
potražnja za nekretninama., piše Dnevnik.hr
-Traže se kuće za odmor u blizini mora, s bazenima
igralištima i slično, te kuće za renovaciju. Svakako je došlo do porasta cijena
otvaranjem mosta i Pelješac postaje sve atraktivniji, objašnjava Marko
Kresić, agent za prodaju nekretnina.
Pa tako i Brijesta, koja je prije bila prometno odsječena,
sada ima priliku za novi razvoj. U ovoj konobi izletnici su svakodnevica.
Konobar Pave Šuman objašnjava da “nosimo riblju platu,
orade, kozice, lignje, hobotnice i kamenice sa žara.. sve iz Brijeste
domaće.”
No kad nešto postane atraktivno, kreće i hrvatski stihijski razvoj. Pametno prostorno
planiranje i očuvanje prostora treba biti prioritet jer upravo je zato Pelješac
poseban. Vino, školjke i priroda ono su što privlači goste. Sve općine u ovoj
godini bilježe turistički rast.
-Nama je obiteljski turizam primarni i dalje, ali sada
vidimo da imamo veći broj gostiju koji dolaze preko dana, to
je most donio. Prije se nitko nije išao ”zeltit” do Pelješca na jedan dan,
rekla je Bianca Jasprica, direktorica Turističke zajdenice Janjina.
OPG u Janjini ugostio je turiste iz svih krajeva svijeta, oduševljenje pelješkim
vinima dijele i turisti iz SAD-a: “Baš smo bili na kušnji dingača, bilo je
doista dobro, veselimo se i ovoj kušnji”, rekao je John.
Vinari kažu da je sve veći broj domaćih gostiju, prodaja ide bolje jer nema
granice. Jedan od njih, Ivan Bezek, objašnjava da “prije
kad bi morali proći granicu s paketom vina, nije bilo baš ugodno, pitanja, ovo
ono. Zadar, Split, Šibenik, dosta gostiju koje prije nismo imali.”
Pred Pelješcem je prema svim najavama i dobra posezona, a uskoro će krenuti i
trganje, berba grožđa, vrijeme koje je na Pelješcu itekako posebno, što će
brojni gosti znati iskoristiti.