Article

//www.dalmacijanews.hr/files/608d8aa06f52df5f4f8b456b/80
Foto: Pixabay

Makarskom rivijerom odzvanjaju strani jezici, za praznik gotovo 7000 gostiju

Hoteli na Makarskom primorju vrlo su dobro popunjeni za prvosvibanjski praznik

U 18 otvorenih hotela odmarat će se 5,5 tisuća gostiju, uglavnom stranih, a prvi gosti stigli su i u kuće za odmor te u privatni smještaj u kojemu boravi oko 1500 gostiju.

U dva Bluesunova hotela u Brelima boravi 600 gostiju, a u tri hotela u Baškoj Vodi njih 520. U sedam makarskih hotelskih kuća boravi 1300 gostiju. U tučepskim Bluesun hotelima Alga i Neptun odmara se 1300 turista, doznaje se iz Marketing službe te hotelske kuće, dok u Tui Blue Jadran boravi oko 160 gostiju.

U dvije hotelske kuće i jednom autokampu u Podgori boravi 1200 gostiju, informacija je tamošnjeg Turističkog ureda, a dva hotela u Gradcu posluju s oko 440 gostiju, prenosi HRT.

Nakon svibanjskog praznika svi hoteli ostaju otvoreni i nastavljaju poslovati s oko 3.000 turista.

Početkom svibnja prvi gosti stižu i u Živogošče te u još jedan hotel u Baškoj Vodi, dok će u Makarskoj novouređeni hotel Dalmacija te novi Aminess Khalani Beach hotel prve ovoljetne goste primiti polovinom svibnja. Hotelijeri su zadovoljni vrlo dobrom popunjenošću svojih kapaciteta za prvosvibanjski praznik, a ne kriju ni zadovoljstvo stanjem rezervacija na ključnim turističkim tržištima. Prema informacijama iz turističkih ureda s Makarske rivijere, prvi gosti stigli su i u kuće za odmor te privatni smještaj u kojem boravi oko 1500 gostiju.

hr Sat Apr 30 2022 18:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b59b18d1cb85368b45c8/80

Đogaš: "Vaučerima želimo povećati broj djece u sportu, jedno dijete više u klubu je jedno dijete manje na ulici“

Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca
Na konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, predstavio je projekt sportskih vaučera za osnovnoškolce i srednjoškolce kojima se, kako kaže, želi potaknuti veće uključivanje djece u sport. Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca koji subvencioniranje dijela sportske članarine vide kao izravni doprinos razvoju splitskog sporta.

Projekt podrazumijeva subvencioniranje dijela sportske članarine za osnovnoškolce i srednjoškolce u iznosu od 150 kuna po djetetu, čime bi se znatno rasteretili obiteljski budžeti. Baviti se sportom u Splitu, izjavili su, danas je skupo. U splitskim klubovima trenutno trenira oko devet tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a cijena prosječne članarine je između 240 i 350 kuna. Kada se tome pridodaju troškovi putovanja, opreme i prijevoza za djecu, roditelji često moraju izdvajati oko 1.200 kuna mjesečno. Đogaš je naglasio da bi za ovu mjeru trebalo izdvojiti oko sedam milijuna kuna jer Grad već izdvaja određena sredstva.


- Za budućnost splitskog sporta ključna su djeca, koja su danas manje fizički aktivna nego prije. Bavljenje sportom iznimno je važno za zdravlje splitske djece, ali jasno nam je da troškovi bavljenja sportom opterećuju kućne budžete. Kao odgovorna gradska uprava ovim vaučerima želimo olakšati život roditeljima. Jedno dijete u klubu više je jedno dijete na ulici manje – izjavio je prilikom predstavljanja Đogaš i dodao da nam se sportski talenti ne smiju događati slučajno, već biti rezultat promišljene politike, kao i ulaganja u gradsku sportsku infrastrukturu. Ovaj projekt je jedan korak u tom smjeru. Mjeru su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca.


Osim o subvencioniranju članarina, na predstavljanju se govorilo i o Europskim igrama i važnosti da se Split izbori za domaćinstvo 2027. godine. Split je najsportskiji grad na svitu i zaslužuje velika sportska događanja. Trebamo se izboriti za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine koji će nam donijeti veliku posjećenost, vidljivost, prihode, vrhunski sport, ali i priliku da obnovimo dio sportske infrastrukture – izjavio je Reić. 
hr Fri May 27 2022 13:27:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a9f818d1cb9a378b4589/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije
Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u petak u Splitu završenu prvu fazu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split, i to fazu u kojoj su opremljene istočne prostorije prijema. Druga će biti gotova do kraja 2023. godine, po očekivanjima, a obuhvatit će zapadni dio objekta.

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije.

- Desetljećima smo zanemarivali primarnu zdravstvenu zaštitu. Intencija je ojačati je. Jedno na taj način ćemo se približiti pacijentu i staviti ga u fokus. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta - rekao je Beroš, među ostalim.

Fotoreporterka DalmacijaNews portala zaustavljena je na ulazu u Objedinjeni hitni prijem pa nema fotografije uređenih prostorija. Uspjela je, stoga, uhvatiti da više nema parkiranja u krugu bolnice osim na označenim parking mjestima.

hr Fri May 27 2022 12:39:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a91918d1cb0f388b457c/80

U subotu Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije na Trgu Gaje Bulata

Svoj informativni štand imat će gotovo 40 srednjih škola s područja županije

"Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije 2022. godine" je manifestacija čiji je glavni cilj na jednom mjestu dati sve korisne informacije na temelju kojih će učenici biti u mogućnosti donijeti kvalitetnu odluku o nastavku svog obrazovanja.

Ovaj projekt organizira Splitsko dalmatinska županija - Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije održat će se u subotu od 9:30 sati do 14:00 sati kada će se na jednom mjestu predstaviti sve srednje škole, na prostoru Kazališnog trga - Trga Gaje Bulata, na platou ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Sve srednje škole Splitsko damatinske županije imat će svoj informativni štand na kojem će predstaviti svoju školu i program škole te u izravnom kontaktu davati informacije o nastavnom programu te načinima upisa u njihovu školu. 

Zainteresiranim učenicima i njihovim roditeljima svaka škola će se predstaviti na štandu s informativnim materijalom te u izravnom kontaktu s mnogim korisnim informacijama koje budu zanimale učenike i njihove roditelje. O školama i njihovim programima govorit će učenici i njihovi profesori te će biti na raspolaganju davati odgovore na sva pitanja zainteresiranim osnovcima i roditeljima o svemu što ih zanima prije upisa.

"Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije" najbolja je prilika da se na jednom mjestu prikupi i usporedi sve važne informacije na osnovu kojih će učenici biti u mogućnosti donijeti konačnu odluku u koju će se srednju školu upisati.

Što su to gimnazije, umjetničke škole, strukovne škole, tehničke škole, četverogodišnji i trogodišnji programi obrazovanja, kako se upisuje u srednju školu, kako do stipendije, kako provjeriti svoja znanja i vještine - sve informacije na jednom mjestu - Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije!

Na "Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije", koji će se održati na Trgu Gaje Bulate ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu svoj informativni štand imat će gotovo 40 srednjih škola s područja županije.

Vjerujemo da će se upravo za vrijeme ove manifestacije donijeti mnoge individualne odluke učenika gdje se upisati, a nakon što se upoznaju što se sve uopće nudi u srednjim školama u naše županije.

Veselimo se susretu na "Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije", dakle, u subotu, 28. svibnja 2022. godine.
hr Fri May 27 2022 12:34:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a64e18d1cb06368b45c1/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Nezavisna lista mladih i HSLS će zajednički na izbore u Splitu

Nositelj će biti predsjednik ogranka HSLS-a Hrvoje Bašić
Na izvanredne će izbore u Splitu Nezavisna lista mladih i HSLS izaći zajednički, a nositelj inicijative "Mladi za budućnost" bit će predsjednik ogranka HSLS-a Hrvoje Bašić.

Branka Murat, inače županijska vijećnica i članica glavnog odbora NLM-a rekla je kako njihova inicijativa neće dozvoliti da pojedinci svojataju budućnost te da je ovom timu jednako važno inzistirati na žurnom rješavanju problematike neupisane djece u vrtiće, roditelja koji zbog toga ne mogu raditi, kao i nedostatka vrtića, odnosno dnevnog boravka za starije.

- Split je pretvoren u prenoćište i zalogajnicu, pitka voda je učestalo zamućena, stambeno pitanje mladih obitelji je ostalo na snovima, a sportske Gripe su derutne i zarobljene u prošlosti - kazala je.

- Kažu, ne može se. Ja vam kažem da se može. I baš zato mi je posebna čast stajati pred građanima Splita, u ime Nezavisne liste mladih. U ime stranke koja svaki dan pokazuje da se može! U ime stranke koja je nositelj promjena u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dokazali smo u Vrgorcu, Dicmu, Podgori i Solinu kako se radi kada rade ljudi kojima vlast znači odgovornost. Može se i u Splitu! - jasna je bila.

Hrvoje Bašić poručio je kako će u kampanji uvjeriti sve sugrađane da imaju izbor.

- Kao uvijek, plaše vas onima drugima, predstavljajući sebe kao jedino rješenje. Na kraju, najčešće biramo manje zlo. A Split plaća račune. Plaća račune svih loših vlasti, njihove nestručnosti, krivih interesa, ega pojedinaca, koji nisu uspjeli sjesti za stol i dogovoriti se, kako bi one loše zaustavili, a sve druge učinili boljima i jačima - kazao je.

- Ne želimo naivno slijediti uobičajene postavke da se imenovanjem kandidata dobiva veća vidljivost liste, kada se to višekratno pokazalo netočnim i uzaludnim. I ne želimo imenovati kandidata tek tako, samo zato da bi ga imali. Kada budemo imali kandidata/kandidatkinju, ta će osoba ne samo predstavljati naše vrijednosti i imati kompetencije za obavljanje ove časne i odgovorne funkcije, već će biti u poziciji da pobijedi i obnaša je, na dobro Splita - podvukao je.

Podršku im je dao i nezavisni gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić.

hr Fri May 27 2022 12:23:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .