Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62757334ecdbd1078e8b45dc/80

[FOTO] Otvaranjem moćnika sv. Dujma u prvostolnici započela je središnja proslava Sudamje

Govor održao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici započela je središnja proslava Sudamje 2022. godine. 

Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su novi prepozit Prvostolnog kaptola mons. Radojko Vidović i povjerenica Vlade RH za grad Split Mirna Veža. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s osam nad/biskupa: splitsko-makarskim nadbiskupom koadjutorom i apostolskim upraviteljem porečkim i pulskim mons. Draženom Kutlešom, vojnim ordinarijem u RH mons. Jurom Bogdanom, šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem, mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem, križevačkim vladikom mons. Milanom Stipićem, kotorskim biskupom mons. Ivanom Štironja, hvarskim biskupom mons. Rankom Vidovićem i dubrovačkim biskupom mons. Rokom Glasnovićem.

Na svečanosti su, također, sudjelovali: provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, prepozit Prvostolnog kaptola mons. Radojko Vidović, kanonici: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik don Ante Mateljan, don Jure Vrdoljak, don Pavao Banić i don Marko Ćubelić. Svečanoj večernjoj nazočili su i predstavnici grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije: Mirna Veža, Marina Protić, župan Blaženko Boban te izaslanik predsjednika Sabora Andro Krstulović Opara.

- Dok vama, duhovni sinovi i kćeri svetoga Dujma, izričem pozdrav u ovoj svečanoj Večernjoj molitvi u čast našega svetoga Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, u ime svih vas srdačno pozdravljam najprije našega nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu, Dujmovoga i mog nasljednika na ovoj časnoj, danas Splitsko-makarskoj, a nekoć Salonitanskoj katedri kao i sve drage nam goste - započeo je svoj pozdravni govor nadbiskup Barišić.

Pozdrav je uputio svim nazočnim biskupima, provincijalu, odgojiteljima, profesorima, svećenicima, redovnicima, provincijalkama i svim redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima, katedralnom zboru i svim hodočasnicima te svima onima koji prate svečanost posredstvom Laudato TV te sve djelatnike medija. Pozdravio je, također, nazočne predstavnike Vlade RH, županije i grada Splita te društveno-političkih ustanova na državnoj i lokalnoj razini.

- Napokon, nakon dvije godine obilježene koronavirusom, ponovno možemo u radosti srca i u širini prostora Dujmova grada svečano i zahvalno slaviti našega svetoga Zaštitnika. U čast slavlja svetoga Dujma, kao Dujmov nasljednik, pozdravio sam vas pozdravom Uskrsloga Gospodina. Uskrsli Krist je arhegos – začetnik, temelj, put i cilj novosti života – čiji je svjedok bio sveti Dujam i za kojega je svoju ljubav posvjedočio mučeničkom smrću. Dujam je „uskrsli“ svetac, ne samo kalendarski, nego i po svojoj suobličenosti Raspetoj i Uskrsloj ljubavi - kazao je nadbiskup Barišić te nastavio: - Duboko povezan s raspetim i uskrslim Gospodinom i s braćom i sestrama u vjeri, sveti Dujam već više od 17 stoljeća u neprekidnoj tradiciji prati život i puk svoga Grada i svoje Splitsko-makarske nadbiskupije. U apostolskom naslijeđu pastira prati svoje nasljednike kao i one koji vode naš Grad. Zagovoru svetog Zaštitnika preporučamo budućeg nadbiskupa Dražena kao i budućega gradonačelnika grada Splita.

Nadbiskup se u pozdravnom govoru osvrnuo na sinodalni hod naše Crkve, dublje svijesti i snažnijeg svjedočenja našega zajedništva naglasivši:

- Sinodalnost je drugo ime za Crkvu. Sveti Dujam je živio sinodalnost Crkve u Saloni sa svojom braćom i sestrama. Dujmova tradicija koja stoljećima živi u ovoj mjesnoj Crkvi, nije okamenjena prošlost ni muzej, ni čuvanje pepela, već je to život u Duhu i hod s uskrslim Gospodinom koji je Put, Istina i Život, s kojim i za kojim je sveti Dujam hodio, na čijem smo tragu stopa vjere i mi danas. Samo ono što je u toku rijeke ove životvorne dinamične tradicije ima budućnost, inače ostaje u zaboravu prošlosti. Na tom smo putu i mi jer slavimo svetog biskupa i mučenika, svjedoka uskrsloga Krista – Spasitelja čovjeka i svijeta. Po uskrslom Gospodinu Dujam postaje naš suvremenik i naš sinodalni suputnik.

Na kraju svoga govor misli je uputio na svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije:

- Čuvaj nas i prati na putu sinodalnog hoda; ne dopusti da nas zloća zavede na pogrešan put, ni da površnost ravna našim djelima. Ti nam budi nadahnuće kako bismo zajedno kročili prema vječnomu životu ne udaljujući se nikada od puta Onoga koji je Put, Istina i Život – Krista Gospodina – za kojega si ti svoju ljubav posvjedočio darom života. Braćo i sestre: Na dobro nam došla Sudamja!

Prigodnu meditaciju izrekao je provincijal fra Marko Mrše. Govorio je o čudesnoj objavi i čudesnom Božjem planu spasenja čovjeka i svijeta. U tome planu važnu ulogu odigrali su pojedinci koje je Bog izabrao, a koji su slijedili njegov poziv. Bog je preko njih htio približiti svima svoju poruku spasenja, a ispunjenje njegove poruke spasenja je u dolasku njegova Sina, Isusa Krista na svijet. U tom događaju važnu ulogu odigrala je Isusova majka Blažena Djevica Marija. U nastavku je provincijal govorio o apostolima koje je Isus izabrao kako bi bili oruđe u Božjim rukama te o nama samima, krštenicima koji smo pozvani nasljedovati Krista i njegove apostole.

Mješoviti pjevački Prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šime Marovića uz pratnju maestra don Ivana Urlića, i vjernički puk, radosno su otpjevali večernju molitvu. Zatim je nadbiskup Barišić zazvao Božji blagoslov na sve nazočne, a himnom u čast sv. Dujmu završila je svečana Večernja i devetodnevna priprava za blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Izravni prijenos mise bio je na Laudato TV.

Na samu svetkovinu sv. Dujma, 7. svibnja, sv. mise su u katedrali sv. Dujma u 7, 8, 15, 16.30, 18 i 19.30 sati. Procesiju u 10 sati i središnje euharistijsko slavlje na Trgu F. Tuđmana na Rivi predvodi mons. Giorgo Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Izravni prijenos je na HTV2.


hr Fri May 06 2022 21:15:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628b318818d1cb43238b45a1/80
Foto: DN

Općina Klis novim projektima ulaže u sigurniji okoliš i digitalizira poslovanje

Investicijom od preko milijun kuna, kroz dva projekta sufinanciranih iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, općina dobiva dodatne kamere za promet i ilegalne deponije na sedam novih lokacija, te uvodi potpunu transparentnost proračuna

Općina Klis ove godine kreće u realizaciju čak dva projekta koji će, po realizaciji, podići razinu sigurnosti u prometu na području općine, pridonijeti zaštiti okoliša te potpuno digitalizirati poslovanje Općine. Projekti su dobiveni iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna investicija na području općine Klis iznosi više od milijun kuna, od čega je gotovo 650 tisuća kuna, odnosno 60%, sufinancirano od strane Republike Hrvatske.

Prvi projekt „Prometna sigurnost u Općini Klis“, ukupne vrijednosti preko 800 tisuća kuna, od kojih je gotovo 500 tisuća sufinancirano od države, odnosi se na prometnu sigurnost na području općine, ali i zaštitu prirode od štetnog utjecaja ilegalnog odlaganja otpada. Cilj projekta je osigurati bolje uvjete za stanovnike općine uvođenjem novih kamera za prometno redarstvo na dodatne dvije lokacije, dok će kamere na čak pet novih lokacija snimati „divlje“ odlaganje otpada, kako bi se spriječilo stvaranje ilegalnih deponija izrazito štetnih za okoliš. 

Projekt „Digitalna Općina Klis“, također dio programa Fonda za razvoj naprednih usluga i rješenja jedinica lokalne samouprave svojim stanovnicima, omogućit će potpunu digitalizaciju poslovanja Općine Klis, a stanovnici će imati pregled u svaku potrošenu kunu iz proračuna općine uvođenjem potpune transparentnosti proračuna. Općina će za provođenje projekta izdvojiti 100 tisuća kuna, dok će preostalih 160 tisuća biti sufinancirano od strane države.

- Projekti pred nama su pokazatelj razvojnog smjera kojim Općina Klis već godinama ide, a taj smjer se očituje upravo u stvaranju sigurnijeg i zdravijeg okružja za sve stanovnike naše, ali i susjednih općina i gradova. Pozdravljamo i dobru praksu omogućavanja javnog uvida u proračun Općine, koju već prakticira nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, jer smatramo iznimno važnim da stanovnici znaju kako se i u koje svrhe javni novac troši u svakom trenutku – izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, te dodao kako će, osim samog uvida, transparentnost proračuna omogućiti i aktivnije sudjelovanje stanovnika u praćenju aktivnih, ali i finaliziranih projekata.

Oba projekta dio su programa „Poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga“ Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Općina u njihovu provedbu kreće već ove godine, dok se realizacija očekuje 2023. godine.


hr Mon May 23 2022 09:02:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628b174b18d1cb62208b463a/80
Foto: EMSC

Jutros se osjetio potres s epicentrom pored Makarske, 3,4 po Richterovoj ljestvici

Prijavljenih šteta, provjerili smo, nema
Petnaestak minuta prije 6 sati, Dalmaciju je uzdrmao potres koji je prema prvim informacijama epicentar imao nedaleko Makarske, u Jadranskom moru.

Podrhtavanje je bilo kratko, ali dosta snažno, pišu tako Dalmatinci na stranicama koje su prepoznale potres i zabilježile ga, intenziteta 3,4 po Richterovoj ljestvici.

Prijavljenih šteta, provjerili smo, nema.hr Mon May 23 2022 07:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5aa4071c2af47f45248b4870/80

Javio se i Dinamo: "Potpuna je laž da je zabranjen unos transparenata, samo su određena pravila prema kojima mogu biti uneseni na stadion"

"S obzirom na to da je ispod nivoa službene komunikacije Dinama komunicirati s navijačkom grupom Hajduka, mi smo sve upute e-mailom od 18.05.2022. godine dostavili našim kolegama u HNK Hajduk. Do petka 20.05.2022. godine na e-mail nije dostavljeno ništa..." - tvrde iz Maksimira
Večeras se priopćenjem javio i GNK Dinamo, želeći "objasniti zašto navijači HNK Hajduk nisu htjeli ući na derbi utakmicu Dinamo - Hajduk". Prenosimo ga u cijelosti:

- Nakon što cijeli dan svjedočimo relativiziranju nasilja koje se dogodilo tijekom jučerašnje večeri na autocesti A1, a koje navijači Hajduka opravdavaju navodnim nerazumnim odlukama Dinama, želimo objasniti zašto navijači HNK Hajduk nisu htjeli ući na derbi utakmicu Dinamo - Hajduk odigranu 21. svibnja 2022. na stadionu Maksimir.

Mi smo s HNK Hajduk potpisali ugovor o prodaji ulaznica za našu utakmicu, prema kojem je Hajduk preuzeo obvezu distribucije 2 000 ulaznica za tribinu jug maksimirskog stadiona. Prema tom ugovoru, Hajduk je 24 sata prije početka utakmice trebao dostaviti popis navijača kojima su prodali ulaznice. Oni su taj popis dostavili na dan utakmice - u subotu prijepodne. Na popisu je bilo 1397 osoba kojima su prodane ulaznice.

Nadalje, poučeni iskorištavanjem našeg gostoprimstva u prosincu 2021. godine kada je bila najavljena koreografija jednog izgleda, a zatim je nakon ulaska na tribinu napravljena druga koreografija koja potencira mržnju prema našem klubu, mi smo napravili upute za gostujuće navijače u kojima im je objašnjeno sve – od općih informacija o vremenu otvaranja stadiona do onih konkretnih koji se tiču pregleda i unosa transparenata na tribinu. Naglašavamo da je potpuna laž to da je zabranjen unos transparenata, samo su određena pravila prema kojima transparenti mogu biti uneseni na stadion. Istina je da je momcima rečeno kada trebaju doći na ulaz, na koji način trebaju najaviti transparente, u kojem roku, na koju službenu e-mailu adresu se trebaju javiti i slično. S obzirom na to da je ispod nivoa službene komunikacije Dinama komunicirati s navijačkom grupom Hajduka, mi smo sve upute e-mailom od 18.05.2022. godine dostavili našim kolegama u HNK Hajduk. Budući da do petka 20.05.2022. godine na e-mail nije dostavljeno ništa, ponovno smo pismeno pozvali kolege iz Hajduka da pomognu utjecati na svoje navijače kako bi nam dostavili sve što smo tražili. Opet se nije dogodilo ništa niti su nas kontaktirali. Sat i pol prije početka utakmice iz HNK Hajduk upućen je poziv prema povjereniku za sigurnost GNK Dinamo tijekom kojeg mu je prenesena informacija da Torcida ništa od transparenata nije prijavila te da sa sobom donose veće transparente, bubnjeve i druge navijačke rekvizite. Već u tom trenutku s naše strane dobili su odgovor da im neće biti dopušten unos navijačkih rekvizita jer ih nisu prijavili prema uputama. Predstavnik Dinama je na ulazu u tribinu jug razgovarao s odvjetnikom Torcide koji se nije osobno predstavio i koji mu je usmeno rekao da je Dinamo apsolutno u pravu kod ove odluke. Dolaskom na ulaz u tribinu jug sve već navedeno je ponovljeno, navijači koji imaju ulaznice pozvani su da uđu na stadion bez neprijavljenih transparenata, međutim oni su to odbili. Nakon nekog vremena mirno su napustili zonu ispred stadiona Maksimir.

Podsjećamo javnost na to da je ista ovakva predstava izvedena 2014. godine kada su igrači Hajduka odbili igrati utakmicu s Dinamom jer nismo htjeli prodati ulaznice najrizičnijim navijačima Hajduka, prema kriteriju uspostavljenom od strane policije, u skladu sa Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Niti šest mjeseci kasnije Hajduk je upravo prema tim kriterijima, zbog kojih nisu igrali utakmicu na Maksimiru, tada prodavao karte svojim navijačima, a što čini i danas.

Nakon što su u prosincu 2021. iskoristili našu korektnost, u ožujku 2022. napali autobus s našim igračima i konvoj s našim navijačima, došlo je vrijeme reći DOSTA – dosta nasilju koje provodi Torcida u svojem djelovanju. Ako to radite po cijeloj Hrvatskoj, to je stvar Koprivnice, Osijeka, Rijeke ili Šibenika, ali u Zagrebu i na stadionu Maksimir nećete. Ponašajte se prema pravilima ili utakmicu gledajte s Borongaja. Nama je svejedno - završava priopćenje potpisano s GNK Dinamo.


hr Sun May 22 2022 22:35:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628a7fa618d1cb9f218b45a2/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Stigla reakcija Torcide Split: "Od države zahtijevamo da pomno istraže cijeli niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva Dinama i policije"

"Upozoravamo da se u ovom slučaju radi o eskalaciji višegodišnjeg nasilja i torture kojima su navijači izloženi dugi niz godina"

Na društvenim mrežama osvanula je reakcija Torcide Split na nerede koji su se dogodili u subotu navečer nakon utakmice Dinama i Hajduka. Objavu prenosimo u cijelosti: 

- Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' od institucija hrvatske države zahtijeva da pomno istraže i sankcioniraju cijeli niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva Građanskog nogometnog kluba Dinamo i pripadnika hrvatske policije, koji su doveli do incidenta u kojemu je - po prvi put u povijesti - više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja. Upozoravamo da se u ovom slučaju radi o eskalaciji višegodišnjeg nasilja i torture kojima su navijači izloženi dugi niz godina, vrlo često zahvaljujući sprezi korumpiranih pripadnika ili suradnika osuđene zločinačke organizacije u nogometu i njima bliskih kadrova iz policijskih struktura, kao i osoba iz ovog sustava koje im barem nesvjesno asistiraju.

Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' ovom prilikom podsjeća da je:

- hrvatska policija dužna osiguravati nogometne utakmice, a ne 'asistirati njihovim organizatorima' u provođenju nezakonitih, samovoljnih i apsurdnih ograničenja prilikom ulaska navijača na stadion

- hrvatska policija dužna nadgledati provođenje zakona koji, između ostalog, organizatorima utakmica propisuje obavezu da osiguraju normalan dolazak navijača na stadion na vrijeme

- hrvatska policija dužna osigurati slobodu kretanja i slobodu izražavanja mišljenja hrvatskih građana, kao i njihovog dostojanstva, a ne zatirati ih vlastitim postupcima. Hrana i voda te obavljanje osnovnih fizioloških potreba su minimum i bazične ljudske potrebe, osim ako hrvatska policija ne smatra da navijači iz nekog razloga nemaju prava ni na to.

- hrvatska policija dužna štititi građane Hrvatske, a ne pucati u njih, mlatiti sve što pokazuje znakove života, neselektivno maltretirati suzavcem, cipelariti vezane ljude i pendrecima uništavati njihova vozila. Dužna je i plaćena ponašati se po zakonu, a ne poput bande.

Umjesto toga zajedničkim djelovanjem Policijske uprave zagrebačke i uprave Dinama jučer smo spriječeni u dolasku na utakmicu. Apsurdno je uopće komentirati zahtjeve uprave Dinama oko unosa transparenata na južnu tribinu maksimirskog stadiona, ali zbog javnosti ćemo iznijeti samo neke od njihovih bisera. Primjerice, uprava Dinama je tražila da svi transparenti čije su dimenzije veće od 100x200 cm, osim što su morali biti prijavljeni 48 sati prije odigravanja utakmice, morali su biti uneseni na stadion prije nego što se on službeno otvori i morali su biti postavljeni na tribini (gdje bi ih valjda maksimirski redari trebali čuvati, dok mi ne uđemo na stadion, tamo negdje krajem prvog poluvremena).

Nadalje, iako PU zagrebačka pere ruke od odgovornosti u ovom slučaju, vrijeme dolaska na stadion Maksimir isključivo ovisi o procjeni i postupanju policije koja osigurava trasu kojom se gostujući navijači prevoze do stadiona te ona odlučuje kada će ta kolona navijača krenuti pod policijskom pratnjom s naplatnih kućica na Lučkom. Ne ovisi o Torcidi kada će doći na gostujuću tribini maksimirskog stadiona, već o policiji. Svojim postupanjem PU zagrebačka je samo dala razlog upravi Dinama da ima opravdanje zašto nam zabranjuje unos transparenata i drugih navijačkih rekvizita na stadion, postupajući u ovom slučaju kao produžena ruka uprave Dinama, a s obzirom da je uprava Dinama kontrolirana iz Međugorja, jasno je u kojem ritmu pleše PU zagrebačka.

Uostalom, jednak scenarij vidjeli smo godinama ranije, kada je isti klub kreirao nezakonite i potpuno neosnovane 'crne liste' navijača kojima je priječio pristup stadionu, u čemu su im također asistirali policajci na službenom i neslužbenom platnom spisku Zdravka Mamića.

Nakon odbijanja ulaska na stadion u njihovom ritmu i po njihovim pravilima, svaki ulaz na benzinsku stanicu na autoputu je bio zapriječen od strane policije. Nitko iz policije nije smatrao potrebnim dati informaciju kada će nam dopustiti da stanemo na neku benzinsku crpku ili odmorište. Iako je cijeli dan po priznanju same policije protekao korektno i bez incidenata, umjesto razgovora s navijačima  policija je izabrala zabrane, a vodu, hranu i piće za njih više od tisuću i pol predvidjela po dolasku u Split, valjda. Kao da nije dovoljno da su ih prethodno dulje od pet sati držali gladnima, žednima i bez osnovnih ljudskih i higijenskih uvjeta.

Na opravdani revolt reagirali su nasiljem i upotrebom vatrenog oružja, i to na način o kojem su se nadležne institucije dužne oglasiti.

Nasumično pucanje i ispaljivanje više desetaka metaka u masu, u hrvatske građane kojima su prethodno uskratili osnovna ljudska prava i dostojanstvo, dosad je nezabilježen primjer zloupotrebe policijskog sustava i vrhunac represije kojoj su navijači Hajduka podvrgnuti već godinama. Dosad smo naivno vjerovali da nas barem ne žele i fizički likvidirati. Neuvjerljiva i bizarna objašnjenja o navijačima koji su iz čista mira izvršili desant na benzinsku crpku i mecima koji su se, eto, 'odbijali o pod' valjda dovoljno govore sama za sebe. Treba tek iznova preslušati izmotavanja i bijedne pokušaje kamufliranja na danas održanoj policijskoj konferenciji za novinare.

I čuti notornu laž čak i kada se radi o osnovnim, lako provjerljivim podacima. Nitko od ustrijeljenih građana nije ranjen na famoznoj benzinskoj crpku, nego među kolonom auta zaustavljenih na autocesti.

Treba kazati da se ni nakon smirivanja situacije tretman navijača nimalo nije promijenio, dapače: s dolaskom policijskog pojačanja započinje neselektivno i nasumično udaranje navijača i svih građana koji su se zatekli u blizini, njihovo izvlačenje iz vozila na kišu i bacanje na pod, cipelarenje zavezanih ljudi, bezrazložno uništavanje vozila, teror suzavcem i masovna, neosnovana privođenja. Deseci posve nedužnih građana ozlijeđeni u ovoj bahatoj demonstraciji sile, puno je slomljenih ruku, nogu i glava, a malo tko se usudio čak i prijaviti ranjavanje. Kome, uostalom? I što bi dobio osim privođenja i prijave, možda obećanje da će im policija oprostiti zato što ih je tukla?

O svemu tome ne postoje službeni izvještaji, snimke niti svjedoci, niti smo čuli objašnjenje policijskih šefova, niti - poučeni dosadašnjim iskustvima - očekujemo istraživanje i sankcioniranje odgovornih za grubo prekoračenje ovlasti policijskih službenika. No Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' nikada se neće pomiriti s pokušajem ograničavanja ljudskih prava svojih pripadnika, navijača Hajduka i svih građana Hrvatske.

Svaki udarac nas jača!

hr Sun May 22 2022 20:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .