Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5d3fe38729111c95298b4573/80

MAČKULA XV: Tri debitanta u momačkoj četi, Blajić novi zamjenik arambaše, Prolić pratitelj barjaka

Brojimo sitno do 304. alkarskih svečanosti, a čitatelje našeg portala i Sinj povezat ćemo u rubrici "Mačkula" kroz koju će biti riječi o Alci i raznim zanimljivostima viteškog natjecanja iz centra Dalmatinske zagore
Na početku alkarskog tjedna došlo je vrijeme i za sastavljanje momačke čete. Iako probe na Trkalištu nisu održane, zbog nevremena koje se sručilo na Cetinsku krajinu, arambaša Ivo Vukasović-Parin, uz prisustvo vojvode Boška Ramljaka, održao je prozivku alkarskih momaka. Presjek svega je - tri debitanta te odabir novog zamjenika arambaše nakon što se dosadašnji oprostio od alkarskih svečanosti.

Nova imena u četi alkarskih momaka su: Siniša ŠabićPetar Jelinčić Marko Mrđen, dok je časna dužnost zamjenika arambaše povjerena Mariju Blajiću. Vojvoda je novinarima priopćio kako je donio odluku da Joška Masnića na mjestu pratitelja barjaka zamijenio Pavao Prolić.

Siniša Šabić
sin je Senija Šabića, dugogodišnjeg alkarskog momka i zamjenika arambaše koji se, s ovom godinom, oprostio od povorke. Siniša je 33-godišnji električar iz Brnaza, oženjen je i ponosni otac dvoje djece.
- Još sam pod dojmom. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam mogao naslijediti svog oca kojega gledam 23 godine kako živi za Alku. Nadam se da ću krenuti njegovim stopama i da će, ako Bog da, i moje dijete biti ponosno kao što sam ja bio na svog oca - kazuje nam vidno presretan Šabić.

Još jedno novo lice u četi alkarskih momaka je Petar Jelinčić, 30-godišnji dočasnik HV-a iz Donjih Glavica:
- Ulazak u pješačku četu u Alci je iznimna čast. Znao sam za odluku prije nekoliko dana i to je misao koja jednostavno ne izlazi iz glave. Naježio sam se na ovom govoru arambaše i što reći više kad postaneš član alkarske povorke. Ponos za obitelj, ali i još dodatan motiv s obzirom da sam osam godina pripadnik HV-a, a četvrtu godinu sam dočasnik - govori Jelinčić.

Priliku za očuvati dostojanstvo i viteštvo pradjedova dobio je i Marko Mrđen, 34-godišnji inžinjer zaštite na radu zaposlen u sinjskoj tvrtci "Industrius". Podrijetlom iz Glavica, a s trenutnim mjestom boravka u Glavicama otac je dvoje djece: 
- S Alkom živim čitavu godinu i što reći nego ponos, čast i zadovoljstvo. Za mene i cijelu obitelj - kratko nam je kazao Mrđen primajući čestitke svojih kolega.

Od čete alkarskih momaka oprostili su se, već spomenuto, dosadašnji zamjernik arambaše Senijo Šabić te Frano Vučemilo-Maći kojemu je sin Filip izabran za vojvodina ađutanta. Od prošle godine je bilo upražnjeno i mjesto Ante Vukovića kojemu se vojvoda zahvalio.

Mjesto Šabića, odlukom arambaše, preuzeo je Mario Blajić, dugogodišnji alkarski momak, 40-godišnji profesor kineziologije u OŠ Ivana Mažuranića na Hanu:
- Odluka me iznenadila. Zahvaljujem arambaši i vojvodi na povjerenju i nadam se da ću, kao i dosad, svojim držanjem i ponašanjem nastaviti časno i dostojanstveno vršiti funkciju na ponos obitelji, Viteškog društva, Alke, Gospe Sinjske i svih onih koji nisu s nama. Alkarski sam momak 19 godina, dosta lijepih trenutaka je bilo, ali, po svemu sudeći, najljepše tek dolazi - kazao je Blajić koji je poseban trenutak imao prije nekoliko godina, naa 300. Alci kada je, njegov alkar Frano Ivković, ponio ulicama Sinja slavodobitnički plamenac:
- Ta 300. Sinjska Alka ostat će mi duboko urezana u srcu, ali i u analima. Nešto nevjerojatno, kao "grom iz vedra nema". Neopisiv osjećaj. Neke su se stvari tada poklopile, ali ja smatram da je to bio dar s neba - zaključuje novoizabrani zamjenik arambaše.

Medijima se, nakon prozivke momaka, obratio vojvoda Boško Ramljak koji je kazao da je odlučio i o jednoj promjeni u pratnji alkarskog barjaka:
- Joška Masnića u pratnji barjaka zamjenit će vježbenik Pavao Prolić - kazao je kratko vojvoda te dao povod za još jedan razgovor, onaj s novoizabranim pratiteljem barjaka. Prolić je 27-godišnji privatni ugostitelj iz Sinja, pripravnik je drugu godinu u alkarskoj povorci, a vrsni je jahač:
- Izuzetna mi je čast biti pratitelj barjaka, neopisiv osjećaj. Čitavu godinu, 365 dana živim za Alku. Skoro 20 godina jašem na Hipodromu, 2007. godine sam položio licencu za dresurno jahanje, a prije mjesec dana sam položio i licencu za instruktora terapijskoj jahanja. Sve je ovo veliki događaj za mene i moju obitelj - kazao nam je presretan novi pratitelj barjaka.Arambaša Ivo Vukasović-Parin momačku četu uputio je prema nekoliko stvari od kojih zahtjeva popravljanje, ali i čestitao na dosadašnjem angažmanu i zaželio uspješne 304. alkarske svečanosti. 
Prigodno se obratio i vojvoda Boško Ramljak uz slične poruke, posebno ističući kako je u cijeloj alkarskoj priči bitno zajedništvo i razumijevanje kolega, a na lijep se način prisjetio i prerano preminulog alkarskog momka Stipe Vučića naglašavajući kako će zauvijek živjeti u alkarskim srcima.
hr Mon Jul 29 2019 23:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d442ff529111cbd308b4569/80
Foto: Filip Grubišić, Petar Malbaša, DN

MAČKULA XXIII: Neznani majstori Alke: Stipe Šimundža, Ivica Vrca i dobošari

Pred nama su 304. alkarske svečanosti koje će početi natjecanjem za pobjednika 304. Bare danas od 17,30 sati na Alkarskom trkalištu. U isto vrijeme u subotu počinje Čoja dok će, sat vremena ranije, u nedjelju, početi natjecanje za slavodobitnika 304. Alke

Iako u prvom planu nakon svih alkarskih svečanosti bude slavodobitnik, junak koji osvoji najveći broj punata u natjecanju Alke, iza cijele organizacije ovih viteških događanja u Sinju stoji zapravo mala vojska majstora koji počesto nisu na medijskim prvim mjestima, ljudi koji nemaju prava na pogrešku, a još manje imaju radno vrijeme.

Nekoliko sati prije početka ovogodišnjih alkarskih svečanosti ušminkavali su se i posljednji detalji kako bi svi gosti, ali i domaćini u gradu alkara našli mir i dobrodošlicu, a na Alkarskom trkalištu uz topot konja i zvuke Gradske glazbe Sinj vremeplov u prošlost.

Neke su stvari bile posložene još puno, puno dana prije, a jedna od tih, točnije cijelogodišnja briga za konje, u rukama je Stipe Šimundže, direktora Alkarske ergele:
- Alkarski konji tijekom cijele godine imaju posebnu ishranu i treninge, a ja sam dobio mjesto voditelja jer sam veterinar po struci, a i ranije sam sudjelovao u alkarskim svečanostima, natjecanju prepona i stalnom kontaktu s konjima. Najkraće rečeno, alkarski konj mora biti dobar. On se treba prilagoditi na Trkalište, na podlogu Pijace i sinjskih ulica, jahač mora biti zadovoljan konjem i zapravo svatko kad vidi alkara i konja bi trebao zamisliti da su oni jedno i kako je to jedan živi suvenir - kazao je Šimundža.

Ovaj 53-godišnji Sinjanin konje kreće, za alkarske svečanosti, intenzivno pripremati već krajem svibnja, a sve u sklopu Alkarske ergele:
- Alkarska ergela je krenula s radom 2004. godine kada je Upravni odbor Viteškog društva donio odluku da se osnuje jedan takav uzgoj za potrebe Alke, uzgoj alkarskog konja. Ideje o sličnim mogućnostima postojale su i prije, ali sve do, te spomenute, 2004. godine nije se krenulo u realizaciju - zaključuje Stipe Šimundža.

Alkarska staza posebno je osjetljiva, zna to dobro Ivica Vrca koji se brine za podlogu i svaki detalj oko Trkališta već punih 15 godina:
- Naš posao je vrlo zahtijevan, ali posao je došao do jednog profesionalnog nivoa. Svi obavljaju ono za što su zaduženi. Tu su i nove palke, puno bolje složene nego prošle godine pa su i okolni stanovnici na ovoj ulici Alkarskog trkališta dobili slobodne pristupe kućama i slično - govori Vrca naglašavajući kako će najudarnije obveze biti u samom tijeku Alke.

Zanimljiva situacija dogodila se 1976. godine. Kiša je odnijela podlogu pa se, od tada, sinjska podloga tretira poput kakvog teniskog terena. Čim krene kapljica kiše odmah i najlon ide preko staze. Pravi je to sinjski Wimbledon.

- Alka je pravo čudo. Kada se sve završi, sve se vrlo brzo i makne s Trkališta, a samo nekoliko dana kasnije rekli bi da, ta čuvena ulica, nije tu nikad ni postojala. Posebno kada se sjetimo da će tu u nedjelju proći cijeli državni, crkveni, politički i vojni vrh. Znate i sami kako su uvijek u mjesecu rujnu neki izbori pa kroz šalu kažemo da koga stavimo u Svečanu ložu da taj sigurno pobjeđuje - kroz smijeh nam razgovor zaključuje Vrca.

Bez taktova Gradske glazbe Sinj alkarska bi povorka zapravo bila nijema postrojba vojnika, ali kada Glazba stane sa svojim notama glavnu ulogu preuzimaju dobošari. Njih četvorica koja kreiraju korak čete alkarskih momaka, štoviše njihov udarac bubnja vezan je za svaki polazak arambaše koji predvodi alkarske momke - Zoran Mastelić, Damir Vučković, Ivan Cvitković i Stipe Botica.

Sinjskim je dobošarima ipak najznačajnija prošla godina kada su stare bubnjeve, teške gotovo deset kilograma, zamijenili oni novi upola lakši. Bila je to donacija tvrtke MBM Commerce d.o.o., a radi se o četiri marševska bubnja koje je izradio jedan od najboljih proizvođača bubnjeva ‘Sonor’. Bubnjeve je izabrao dirigent orkestra HRM-a Toni Ćićerić.

Stipe je dobošar s najmanjim stažem, 2013. godine debitirao je u alkarskoj povorci nakon "umirovljenja" Nikice Čovića, poznatog sinjskog bubnjara i člana mnogih grupa, a poznatog po angažmanu u domaćoj "VIS Alkar".

Ivan Cvitković zbog zdravstvenih je problema dva dana prije početka alkarskih svečanosti vojvodu izvjestio kako neće moći sudjelovati na ovogodišnjim 304. alkarskih svečanostima pa su "sinjski oci" kao zamjenu pronašli mladog Gorana Bikića.
I ovim putem Ivanu želimo brz oporavak i što skoriji povratak u četu alkarskih momaka.

Razgovor smo s dobošarima obavili tjedan dana prije alkarskih svečanosti kada je, još uvijek, u kombinacijima bio i Ivan pa prenosimo i njegovu izjavu.

Zoran: "Kao glazbar u Gradskoj glazbi Sinj kreuno sam 1978. godine, a od 1996. sam dobošar u alkarskoj povorci. Osjećaj neopisiv, sudjelovanje u povorci mi znači puno, a još i više kad znam da mi imamo vrlo važnu ulogu u svemu. Znate i sami kako bez Glazbe i dobošara niti četa momaka ne bi imala dušu."

Damir: "Početci u alkarskoj povorci su kao i kod kolege Zorana. Od 1978. u Glazbi, a potom od 1996. u povorci. Drugačiji je osjećaj kada si u Glazbi, gdje je 50 ljudi, i ovdje kada smo nas četvorica. U Glazbi uvijek možeš malo zastati, uhvatiti dah. Ovdje pak ne. Ovdje nema prava na grešku.
Zanimljiv je bio naš početak. Pripremao nas je Nikica Čović, ali trebalo je gotovo dva mjeseca da pokrete ruku na bubnjevima uskladimo s korakom. Po cijela popodneva smo Zoran i ja bili u Sinjskom polju i vježbali."

Ivan: "Kao i moji kolege Damir i Zoran, u alkarsku sam se povorku uključio 1996. godine. Dotad je jedini bubnjar bio naš Nikica, ali su u Viteškom društvu shvatili kako su potrebna pojačanja pa smo tako kreirali četvorku. Vrijeme je prebrzo prošlo, svaka Alka ima nešto svoje i svaka ostaje u dubokom sjećanju."

Stipe: "Debitirao sam 2013. godine nakon što me je nazvao Nikica i rekao kako je njegovo vrijeme završilo i kako ga mora netko zamijeniti. To mi je bila ogromna čast i bez razmišljanja sam to prihvatio.


304. alkarska nadmetanja samo što nisu krenula. Svim alkarima želimo čvrstu desnicu i bistro oko sokolovo, momcima držanje dostojno pradjedova, a svim ostalim sudionicima i manje znanim kotačićima uspješne sinjske priče alkarski "Sritno!"


hr Fri Aug 02 2019 14:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d43c44f29111c522f8b457f/80
Foto: Petar Malbaša

MAČKULA XXII: Prekaljeni vitez i junak: Boško Ramljak 24 godine prije datuma 304. Alke ranjen je u Oluji

Pred nama su 304. alkarske svečanosti koje će početi natjecanjem za pobjednika 304. Bare danas od 17,30 sati na Alkarskom trkalištu. U isto vrijeme u subotu počinje Čoja dok će, sat vremena ranije, u nedjelju, početi natjecanje za slavodobitnika 304. Alke
- Već sam s pet godina, u mom naselju Odrina trčao Dječju alku i kao svakom pojedincu u Sinju želja je bila jednom nastupiti na ovoj pravoj Sinjskoj Alci. San se ostvario pa sam postao alkarski momak, kasnije arambaša, bio sam i član Upravog odbora Društva, jednu godinu barjaktar, a sada sam alkarski vojvoda - tako u kratkim crtama glasi alkarski put aktualnog alkarskog vojvode Boška Ramljaka.

Prvi sinjski vitez, na čelu cjelokupne alkarske povorke, drugu će godinu zaredom biti ovaj prekaljeni ratnik. Drugu će godinu zaredom prve kolovoške nedjelje pred brojnom političkom, društvenom i kulturnom elitom u nekoliko minuta vojvoda morati kazati ono najbitnije u očuvanju Alke i boljitku domovine, a sve će to biti popraćeno tisućama lica iz Sinja i još, neznani broj, ljudi pred malim ekranima.

Zbilja težak i odgovoran zadatak, a posebice u ovoj godini kada se, baš prvi susret predsjedničkih kandidata, očekuje u Sinju. Tih dana, u viteškom gradu, kao da se vrijeme zaustavi, zaboravi na sve terete i križ svakodnevnog života, a grad pod Kamičkom prodiše "punim plućima". Nije to čudna stvar kada se viteštvo i junaštvo u Sinju jednostavno živi. 

Ipak, viteštvo i junaštvo Boške Ramljaka svoje korijene ima i u Domovinskom ratu. Ovaj kršni Sinjanin bio je u sastavu MUP-a, kasnije u 126. brigadi pa u djelatnom sastavu Vojne policije. U svom ratnom putu dvaput je ranjavan. Prvi puta u akciji "Maslenica", a dvije godine kasnije i u "Oluji", ali to ga je, kako kaže Ramljak, učinilo jačim i pokazalo mu koje su prave životne vrijednosti. Štoviše, posebno će emotivan biti datum ovogodišnje Alke:
- Kao i tisuće Sinjana i Hrvata krenuo sam u obranu suvereniteta Hrvatske. Ponosan sam na te dane i ova će Alka imati poseban značaj. Točno na dan Alke, 4. kolovoza sam bio ranjen. Taj dan bit će sigurno pun emocija, ali u spomen na stvaranje države danas mi je čast biti alkarski vojvoda.
Ove fizičke rane su nekada manje bole od onih duševnih. Uvijek se sjetim prijatelja koji nisu s nama. Mi danas imamo privilegije da uživamo u slobodi naše države pa je tako i Alka jedan djelić zahvale njima i našim pradjedovima - kaže Ramljak.

Baš je tog 4. kolovoza 1995. Ramljak ozlijeđen zajedno s Nenadom Mrkotom na borbenom pravcu Pakovo selo – Žitnić, a na svu sreću, od siline minobacačke granate, spasio ga je borbeni prsluk. Desna ruka i lijevi lakat nisu imali zaštitu, pa je "na samom rubu životne litice" bila borba s njegovom rukom. Zapravo, da se Ramljak nije usprotivio amputaciji vjerojatno bi današnja situacija bila drukčija, ali ipak je odabrani liječnički tim iz SAD-a uspio i spasio ozlijeđeni dio tijela.Pred nama su dani 304. alkarskih svečanosti, a uloga vojvode jako je zahtijevna. Svaki, zapravo, ima neki svoj osobit način, neku svoju osobnost po kojoj ga ljudi pamte. Nije lako zadovoljiti uvijek kritični sinjski puk, s modernizacijom se pokušava i Alka poboljšati u tom pogledu, ali Ramljak ističe kako je, njegov cilj, Alku dati ljudima, ali i ne dopustiti da itko zadire u njenu suštinsku vrijednost i da itko u taj starinski način stavi nešto novo.

Zanimljivo je to kako je Ramljak bio najmlađi arambaša u povijesti, sa samo 28 godina (od 1998. do 2006. godine) i prvi bez brkova, a jedan je među rijetkima koji se iskušao i u pješačkom i u konjaničkom dijelu povorke. Ipak, kako kaže, s Alkom se u Sinju živi i umire, a neki događaji kroz bogatu alkarsku karijeru ostat će mu vječno zapisani u srcu.

- Kroz mnoge alkarske godine bilo je raznih lijepih trenutaka. Jedan od najljepših trenutaka bio je posjet svetom Ocu papi Ivanu Pavlu II. Velika stvar za cijelo društvo s obzirom da je Alka konzervativna-katolička udruga koja štuje Majku Božju. Godinama se razmišljalo i da Alku održimo u Vukovaru. To je još jedan datum koji je ostao zlatnim slovima upisan u alkarsku povijest. Uspjeli smo to 2017. godine izrealizirati. Bilo je vrlo teško, ali prezadovoljni smo sa svime. Nema tog mjesta više koje bi moglo imati takvu čast kao što su ga imali stanovnici Vukovara, herojskog grada u obrani Hrvatske - kaže nam Ramljak koji, po starim običajima, jaše na bijelom konju. Kako je ovaj vitez visok 196 cm sukladno tome i određene visine mora biti i konj što je posebno težak izazov.Ovogodišnja će Alka proći u znaku trojice debitanata među alkarima, ali ono što ima veću važnost za Ramljaka je upravo alkarska budućnost. Baš je, odlukom o tri nova imena, želio još malo doprinijeti u svojim alkarskim ciljevima, govori alkarski vojvoda:
- Moji ciljevi su poboljšanje uvjeta na sinjskom Hipodromu i već smo dosta po tom pitanju napravili van ceremonijalnog dijela i samog alkarskog natjecanja. Ipak, nove su tribine na Trkalištu, imamo prekrasno zdanje muzeja i Alka samo može ići naprijed! - kazuje Ramljak i zaključuje:
Posjetiteljima alkarskih svečanosti želim ugodan boravak u našem gradu. Pozivam ih da posjete mnogobrojna kulturna i sportska događanja, uživaju na Sinjskoj Alci zakazujući susret u gradu alkara dogodine u prigodi 305. Sinjske alke - poručuje alkarski vojvoda Boško Ramljak.
hr Fri Aug 02 2019 07:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d42d7c829111c412d8b45bd/80
Foto: DN, Petar Malbaša

MAČKULA XXI: Razgovori s povodom: Barjaktar Petar Gabrilo i debitanti u alkarskoj povorci: Vrca, Šuća i Vučemilo

Pred nama su 304. alkarske svečanosti koje će početi natjecanjem za pobjednika 304. Bare sutra od 17,30 sati na Alkarskom trkalištu. U isto vrijeme u subotu počinje Čoja dok će, sat vremena ranije, u nedjelju, početi natjecanje za slavodobitnika 304. Alke
Odlukom alkarskog vojvode Boška Ramljaka barjak s likom Gospe Sinjske na ovogodišnjim će alkarskim svečanostima nositi Petar Gabrilo, časnik Hrvatske vojske, 49-godišnji magistar prava. Gabrilo je od 1998. do 2002. bio u pratnji alkarskog barjaka, a nova uloga svakako je dodatan ponos za ovog dragovoljca Domovinskog rata:
- Ove sam godine odlukom vojvode postao alkarski barjaktar i to je velika čast i ponos, u prvom redu za mene, ali i za cijelu moju obitelj. Ponosan sam ja, ali osjećaja sam da su više ponosni moji prijatelji i poznanici koji su mi cijelo vrijeme davali podršku - rekao je Gabrilo koji je sudjelovao u više međunarodnih mirovnih misija.

Kazao je novi barjaktar kako mu taj znamem predstavlja mnogo u životu:
- Simbol barjaka za mene znači mnogo. Kao što barjak na kninskoj tvrđavi simbolizira ponos, slavu i slobodu naše države tako i alkarski barjak, s Gospinim likom, simbolizira vjeru, junaštvo i viteštvo ljudi ovog kraja - zaključio je Gabrilo.

Vrca na 304. Alci `u sridu´

Novi među odabranih 17 alkara kopljanika je Marko Vrca, prošlogodišnji vojvodin ađutant koji je dobio povjerenje alkarskog vojvode. "U mirovanje" na godinu dana vojvoda je stavio Kristijana Bikića kako bi i alkari imali debitanta u svojim redovima.
- Fantastična godina za mene. Presretan sam, ne mogu skriti i dalje svoje emocije. Žao mi je što neće Kristijan biti tu, ali tako je ispalo i poštujemo odluku vojvode. Od malih nogu volim konje, ta povezanost došla je preko majke koja je loze Lovrić, a i otac je bio dugogodišnji dužnosnik Viteškog društva. U prošlom vremenu, između dvije Alke, sam se oženio, čekamo i bebu, a na kraju i ovo. Neznam što više reći - vidno je emocionalno ushićen bio debitant Marko Vrca.

Ovaj 31-godišnjak završio je informatički menadžment, a u pratnji barjaka debitirao je 2012. godine. Vježbenik je od 2002., a posljednje dvije godine vršio je dužnost vojvodina ađutanta.Isukana sablja i mrk pogled Šuće

Spomenuta isukana sablja bit će glavno oružje vježbeniku Marku Šući koji će debitirati u alkarskoj pratnji na ovogodišnjim 304. alkarskim svečanostima. Nije ovaj 28-godišnjak krio veliko zadovoljstvo, štoviše, ponestalo mu je riječi u izjavi:
- Zadovoljstvo i sreća, neopisiv osjećaj, što više reći. Moja obitelj i ja smo ponosni. Još dok sam bio razigrani dječačić stalno sam bio na Hipodromu, pratio alkare posebice i na kraju sam došao u priliku da budem sudionik ovog velikog događaja u Sinju. Strpljivo sam čekao priliku i vojvoda mi ju je ukazao. Hvala mu na tome - rekao je kratko Šuća.


Dječački san ostvario se Filipu

Na mjestu vojvodinog ađutanta novo je alkarsko ime. Odlučio je Boško Ramljak kako će tu časnu i odgovornu dužnost obavljati mladi 22-godišnji Filip Vučemilo:
- Još sam od četvrte godine u uskom dodiru s konjima, ljubav sam njegovao u Sinju, a sada to radim u Zagrebu u kojem se konjima i profesionalno bavim. To je moj dječački san, vjerojatno kao i san mnogih momaka, i veliko zadovoljstvo. Kao kruna mog bavljenja s konjima je zapravo ovaj ulazak u alkarsku povorku, a još više ovo časno mjesto vojvodinog ađutanta - rekao je Vučemilo.

Njegov otac Frano ove se godine oprostio, bio je dugogodišnji alkarski momak, ali po Statutu otac i sin ne mogu biti u istoj alkarskoj povorci pa je ovo bio i logičan slijed nakon što je na mjesto ađutanta primljen Filip:
- Gledao sam dvadesetak godina ćaću kako voli Alku i sam mi je rekao da kada dođe dan da ja uđem u Alku da će se on tada oprostiti. Tako je i bilo. Hvala mu, bit će mi najveća podrška s tribina - zaključio je presretni novi vojvodin ađutant koji će imati ulogu prijavka vojvodi o održanim alkarskim svečanostima.

Filip je i član Konjičkog kluba Karoca iz Zagreba s kojim reda zapažene uspjehe. Onaj najsvježiji je drugo i treće mjesto u trećem kolu 
Croatia Cup-a i 3. kolo Karoca GP serije održane sredinom mjeseca srpnja u Zagrebu.

Zanimljivo je kako je ovakva odluka da je vojvodin ađutant debitant u alkarskoj povorci bila posljednji puta 1971. godine, a 48 godina kasnije isto je učinio Boško Ramljak.

Podsjetimo, alkarske svečanosti počinju sutra, 303. Barom od 17:30 sati. U isto vrijeme će se u subotu 17 alkara kopljanika boriti za pobjednika 304. Čoje, a sinjski "Dan D" bit će nedjelja od 16:30 sati kada će se pod starom tvrđavom odvijati boj za slavodobitnika 304. Sinjske Alke.
hr Thu Aug 01 2019 14:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d420a7329111c3c2d8b456e/80
Foto: Petar Malbaša, DN

MAČKULA XIX: Četrnaest godina na čelu: Arambaša Ivo Vukasović vođa je kršnih i stasitih momaka

Brojimo sitno do 304. alkarskih svečanosti, a čitatelje našeg portala i Sinj povezat ćemo u rubrici "Mačkula" kroz koju će biti riječi o Alci i raznim zanimljivostima viteškog natjecanja iz centra Dalmatinske zagore
Iako primat u alkarskim svečanostima uvijek uzmu alkari kopljanici koji se bore za titulu slavodobitnika ništa manje časno i zahtjevno nije biti alkarski momak. Alkarski momak mora biti markantan, dinarskog izgleda, visok i stasit, uzvišenog držanja i gordog hoda, ali i s dozom muzikalnosti jer stupa s taktovima najbolje limene glazbe, kako Gradskoj glazbi Sinj tepaju stanovnici Dalmatinske zagore.

Posebno se kršnim izgledom i stasitošću može pohvaliti zapovjednik čete alkarskih momaka arambaša Ivo Vukasović-Parin koji četrnaest godina stupa na čelu alkarske povorke. Dugogodišnji sportaš, sportski djelatnik, zabavljač, čovjek za društvo i pjesmu, pravi domaćin... Moglo bi se nabrajati još tko zna koliko epiteta koji bi opisivali Ivu Vukasovića.

- Ja se sam sebi divim, ali meni Gospa Sinjska daje snagu da budem svestran čovjek - kaže 64-godišnji predvodnik momačke čete.Odnedavno se umirovio, radni vijek proveo je u sinjskom HEP-u na mjestu voditelja voznog parka, a šest je punih mandata bio čelni čovjek njegovog Mjesnog odbora Brnaze. Vukasović je sudjelovao u Domovinskom ratu, a iako je, od prvih koraka djetinjstva, bio vezan za Alkarsko trkalište ovaj gordi upravitelj alkarskih momaka nikada nije pomišljao o alkarima kopljanicima, naprotiv oduvijek je sanjao biti alkarski momak.

Još od 1994. godine Parin je u momačkoj četi, a za arambašu se kandidirao 2006. kada je nadmoćno pobijedio devetoricu kandidata. Sve ostalo je povijest, barem tako kaže Vukasović, koji je izabran u još tri navrata, 2010., 2014. i posljednji put prošle godine.
- Kada sam izabran i četvrti mandat na čelu alkarske povorke nekoliko minuta poslije me nazvao sinjski gvardijan fra Petar Klapež i rekao: "Ivo, moraš biti ponosan". Ja zbilja jesam ponosan jer sam shvatio da sam prebrodio sve dobro, ali i kritike od Skupštine, Uprave, a osobito vrlo zahtjevnu sinjsku javnost - kazuje arambaša koji ističe kako bez pomoći obitelji i njegova dužnost ne bi mogla biti ostvariva. Najveći je oslonac supruga Mirjana, koja u alkarskim danima podnese najveći teret:

- Živim u Brnazama sa svojom obitelji, a žena je ta koja je glavna u svemu. Treba joj "dignuti spomenik", razumna je i s ljubavlju radi sve kako moja dužnost ne bi patila. Već sam mnogo puta izjavio pa i sada ponavljam - ona je zapravo žrtva. Svake godine dočeka na stotine gostiju, a svake godine imamo i posebnog gosta - gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića. On jedva čeka doći u moju kuću, jedva čeka da skupa zapjevamo "Kada umrem umotan u bilo" jer on navija za Hajduk, a ja sam dinamovac. To su dva kluba bratska, s njima se ponosi Hrvatska. 
Vjerujte mi, to je ključ uspjeha zbog čega je on pet mandata na čelu metropole, a ja sam šest bio na čelu mojih Brnaza. 
Ovu dužnost ja radim iz ljubavi, ali bez pomoći žene sve bi bilo teško. Naravno, neizostavan su dio cijele priče i kćer Ana te sin Ante. Nažalost, on nema ambicije za Sinjsku Alku, ali to je njegova odluka - govori nam arambaša na pretposljednjim probama pred ovogodišnja alkarska natjecanja.Momačka četa ove godine brojit će 37 momaka, njih 17 bit će glavna pomoć alkaru kopljaniku dok svog momka imaju i ostale dužnosti u Alci - od vojvode do pratitelja barjaka. Ove godine će alkarskom pržinom u debitantskom nastupu proći trojica novih kršnih momaka na čast svojih pradjedova:
- Najteži čin u funkciji arambaše jest kad se nekomu moram zahvaliti. Iako po Statutu nije ograničen broj godina velika je želja mladosti za ulaskom u alkarsku povorku pa mi svake godine ovo razdoblje prije alkarskih svečanost zapravo bude iscrpno. Ove godine, srećom, je bilo malo lakše pa je tako moj zamjenik, Senijo Šabić se zahvalio jer smo u četu momaka primili njegov sina Sinišu, a kako je Frano Vučemilo dobio nasljednika u alkarima kopljanicima više nije mogao biti dio momačke čete. Mjesto Ante Vukovića ostalo je upražnjeno pa smo tako primili Marka Mrđena i Petra Jelinčića - kaže Vukasović.

Ipak, u dugogodišnjem sudjelovanju u alkarskim svečanostima jedan je trenutak onaj koji se, za arambašu Vukasovića, pamti s posebnom dozom emocije. Trenutak Svečane alke u Vukovaru 2017. godine:
- I sad se naježim na spomen Svečane alke u Vukovaru. Ponosan sam što sam gazio kao zapovjednik momačke čete ulicama Vukovara. I dan danas zahvaljujem Ivanu Penavi i svim njegovim suradnicima, ali i svim Vukovarcima na onakvom prijemu. Mogu biti ponosni, Sinjani će se oduvijek sjećati te posebne Alke - zahvalio se Parin.

Uz zagovor Gospe Sinjske i Božju pomoć na kraju razgovora svim je alkarima kopljanicima zaželio uspješne 304. svečanosti uz puno pogodaka `u sridu´, a alkarskim momcima gordo držanje, markantan pogled i korak dostojan pradjedova. Na ponos puku Sinja i Cetinskog kraja, a u spomen na junake, vitezove iz 1715.

hr Thu Aug 01 2019 09:17:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .