Još u srpnju Večernji se bavio poskupljenjem čokolade Riki, no tada je to, izgleda, bila samo predigra za ono što slijedi. Čitatelji Večernjeg lista iznova šalju poruke o nevjerojatnim cijenama koje su još jednom pokrenule val nezadovoljstva među ljubiteljima slastica. Naime, prije nepuna dva mjeseca Kanditova čokolada s rižom od 300 grama bila je 6,29 eura, a sada se na policama jednog trgovačkog lanca, uz opasku da je riječ o “trajno niskoj cijeni”, može pronaći za nevjerojatnih 8,99 eura. Fotografija je objavljena na Redditu gdje je izazvala brojne komentare. “Kako je Kandit čokolada skuplja od Milke”; “Mislim da ću ostati na budget opciji i nastaviti jesti Lindtove. Nemam love za Kandit”; “Našli su način kako prodavati zrak”; “Bilo je prije pet godina 8,99 kuna na akciji”; ‘Kupujem je u Njemačkoj i cijena nije tolika; “Imam, ali ne dam”, samo su neki od komentara.
Na polici je cijena čokolade 8,99 eura. U drugom pak trgovačkom centru je povoljnije, prodaje se za 5,69 eura.
Kad su srpnju pisali o ovoj čokoladi, naveli su kako joj je cijena s 3,19 gotovo preko noći skočila na 6,29 eura. Ako usporedimo tu prvu cijenu s ovom današnojom, jednostavnom računicom dolazimo do podatka da poskupljenje iznosi čak 181,2%. “Ali ova ‘trajno niska cijena koja besramno stoji pored cijene od devet eura mi je hit”, žale se naši čitatelji koji dodaju i da se u istoj trgovini trenutačno velika Milka, ona od 270 grama, na akciji može kupiti za triput manje novca.
Večernji je pisao već i što su iz Kraša i Atlantica rekli o poskupljenjima svojih čokolada i konditorskih proizvoda s kakaom – kako je situacija i dalje neizvjesna te da su dugo vremena većinu naraslih troškova snosili sami trudeći se da ih što manje prebace na potrošače. A evo i što su u srpnju odgovorili iz Kandita na naš upit o Rikiju koji je trenutačno vjerojatno najskuplji brend među čokoladama od 220-300 grama na našem tržištu, ne računajući premium proizvode.
Istaknuli su tada kako su cijene kakaovca u konstantnom su porastu od kraja 2021. godine. “Razlog tome je slab prinos kakaovca, prvenstveno zbog specifične virusne bolesti ‘Swollen shoot disease’ koja pogađa farme. Nepovoljni klimatski uvjeti su dodatan otežavajući element, a globalna potražnja raste. Iz svih navedenih razloga cijene na burzi dosegnule su povijesne razine. Kao proizvođač maksimalno smo umanjili prijenos povišene cijene sirovine na našeg potrošača optimizacijom proizvodnih procesa, ali i asortimana.