TRAŽI PROMJENE

Kukavica (DP): “Preispitajmo praksu izdavanja pograničnih propusnica, sadašnja pravila će nam isprazniti pogranični pojas”

Hrvatski pogranični pojas, posebno na granici između Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske u Dalmatinskoj zagori, gotovo je potpuno ispražnjen. Desetljećima su stanovnici ovog područja iseljavali u potrazi za boljim životom, većinom prema priobalju.

Međutim, prema Ivici Kukavici iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije, situacija se dodatno pogoršala nakon što su hrvatske vlasti, u suradnji s BiH, donijele odluku koja je gotovo u potpunosti uništila život na ovom području.

Naime, ugovorom koji su 2013. potpisali Vesna Pusić u ime RH i Zlatko Lagumdžija u ime BiH određeno je da se pogranične propusnice za kretanje u pogranično području mogu izdavati samo stanovništvu koje živi 5 km udaljeno od granice. Pogranične propusnice važne su kretanje preko nekadašnjih pograničnih kontrolnih točaka kakvih je u Dalmatinskoj zagori na desetke. Zbog specifičnog geografskog položaja i povijesno uvjetovane granice granica između BiH i RH na području Dalmatinske zagore sječe pojedina naselja na dva djela. Nekadašnje pogranične kontrolne točke važne su za stanovništvo kako ne bi trebali koristiti glavne granične prijelaze za odlazak na njive, oranice i vinograde koji se nalaze s jedne i druge strane granice.

Naši građane koji potječu iz ovog područja i još uvijek održavaju svoju djedovinu i imanja praktički su se našli u nemogućoj situaciji. Da bi obrađivali imanja koja se nalaze s jedne i druge strane granice moraju koristiti glavni granični prijelaz. U praksi to znači kako za prelazak s jedne njive a drugu, koje se nalaze nekoliko metara udaljenje, a između njih prolazi državna granica, moraju ići na glavni granični prijelaz često udaljen i po 50 kilometara. U protivnom prijete im kazne od 2 do 10 tisuća kuna.

Schengenska prvaila dopuštaju izdavanje pograničnih propusnica za stanovništvo koje je udaljeno 30-50 km od granice. No, tadašnje hrvatske vlasti odlučile su se za varijantu do 5 km i na taj način gotovo potpuno ispraznile pogranični pojas. Ovom prilikom pozivam nadležna ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova da preispitaju način izdavanja pograničnih propusnica. Svaka država štiti i naseljava svoju granicu. Činili su to još Rimljani i Mlečani, jedino Hrvati prazne svoju granicu. U isto vrijeme preko tih istih pograničnih kontrolnih točaka ulaze ilegalni imigranti i nikome nije palo na pamet da im napiše kaznu kao što to rade hrvatskim državljanima.

Više je načina na koji se može urediti pitanje izdavanja pograničnih propusnica od proširenja zone sukladno schengenskim pravilima do izdavanja propusnica na temelju ukopnog mjesta, roditelja koji žive u pograničnom području ili posjedovanja nekretnine… bitna je samo volja i želja
! – stoji u objavi.

POSLJEDNJE DODANO: