Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62631edfecdbd156508b4607/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Trogirski gradonačelnik Ante Bilić u razgovoru za DalmacijaNews: "Postavili smo realne rokove za započete projekte, ali nailazimo na administrativne barijere"

Ova gradska vlast znatno je povećala socijalna izdvajanja. Kad je riječ o božićnicama i uskrsnicama, podigli smo cenzus za umirovljenike kojima smo povećali i socijalne naknade, kaže Bilić na konstataciju da se škrtari na naknadama za nezaposlene i umirovljenike
U razgovoru za DalmacijaNews trogirski gradonačelnik Ante Bilić (SDP) govori o 200 milijuna kuna vrijednom investicijskom ciklusu, rekordnom proračunu koji prati gradske projekte, novim poskupljenima, ali i o svojim političkim ambicijama.

Drugi gradonačelnički mandat osvojili ste već u prvom krugu, imate apsolutnu većinu u Gradskom vijeću i nikad slabiju oporbu. Može li ta politički komotna situacija ubrzati provedbu gradskih projekata?

- Sigurno da je stabilna većina u Gradskom vijeću temelj za provedbu planiranih projekata. To su potvrdili i prošlogodišnji izbori na kojima su građani pokazali da žele kontinuitet i stabilnost gradske vlasti kao jamstvo da će ono što smo u kampanji obećavali, biti provedeno i u stvarnosti. Bilo bi dobro da imamo jaku i konstruktivnu oporbu koja bi svojim prijedlozima pridonijela razvoju grada, ali što je tu je. Birači su rekli svoje.

 

Ovogodišnji proračun, vrijedan 128 milijuna kuna, najveći je u povijesti. Oporba ga naziva ''megalomansko nabildanim i recikliranim dokumentom'' koji je pobrkao gradske prioritete?

- To je očekivana oporbena retorika. Proračun je realan, održiv i dobro isplaniran, a to što je rekordan znači da je velik broj projekata u pripremi. Osim investicija, vodimo računa i o socijalnoj kao i o svim drugim proračunskim komponentama. Da smo dobro upravljali gradskim novcem potvrđuje i proračunski višak nakon završnog obračuna od skoro šest milijuna kuna. Gradska blagajna je stabilna, a kritike oporbe paušalne i neutemeljene.

Spomenuli ste i investicijsku komponentu proračuna. O kojim je projektima riječ?

- Rekonstrukcija stare kino dvorane i prenamjena tog objekta u edukacijsko-kulturni centar trenutno je najveći projekt, vrijedan gotovo 15 milijuna kuna. Tu je i uređenje šetnice Brigi, zatim rekonstrukcija javne rasvjete te kanalizacije u gradskoj jezgri, nastavak sanacije deponija, jačanje prometne infrastrukture koja uključuje i cestu do groblja, nova sportska dvorana... Dakle, nastavili smo projekte započete u prošlom mandatu, a ono što smo najavljivali u kampanji, to ćemo i provesti. Vrijednost investicijskog ciklusa koji se provodi u gradu premašuje 200 milijuna kuna. Postavili smo realne rokove, ali ima situacija na koje ne možemo utjecati i koje su kočnica svakom investicijskom pothvatu, a to su administrativne barijere.


Rekli ste da je gradska blagajna stabilna, a oporba vam prigovara da škrtarite na umirovljenicima i nezaposlenima. Kažu da ste u socijalni program pred izbore uvrstili nezaposlene koji su, nakon što ste došli na vlast, ostali uskraćeni za ovogodišnje uskrsnice.

- Mislim da takvi prigovori ne stoje. Ova gradska vlast znatno je povećala socijalna izdvajanja. Kad je riječ o božićnicama i uskrsnicama, podigli smo cenzus za umirovljenike kojima smo povećali i socijalne naknade. U pandemijskoj 2020. nezaposleni su po prvi put dobili božićnicu koja im je isplaćena i lani, baš kao i uskrsnica. To je bila privremena mjera s obzirom na tadašnju ekonomsku situaciju. Sad smo se vratili u one predpandemijske okvire, situacija se smirila, a krenula je i turistička sezona pa se povećala potražnja za radnom snagom. U svakom slučaju, sve ćemo pratiti i uskočiti bude li potrebno.

Nakon dvije izazovne pandemijske godine i inflatornog udara, je li bilo mudro udariti na male iznajmljivače povećavajući porez i paušal s 350 na 500 kuna?

- Odluka je posve utemeljena. Svi, koji rade, plaćaju porez na dohodak po stopama od 20 do 30 posto. S druge strane, kad se taj izračun primijeni na iznajmljivače koji po ležaju plaćaju 500 kuna, to iznosi oko četiri, pet posto. Takve razlike u proračunskom plaćanju nisu pravedne. Osim toga, s povećanjem broja gostiju povećavaju se i troškovi gradske infrastrukture. Primjerice, zimi nam za prikupljanje otpada treba jedan kamion i pet radnika dok u sezoni angažiramo pet kamiona i petnaest radnika. Netko to treba podmiriti, a nije u redu da to budu oni koji od turizma ne žive.


 Poskupjele su i usluge odvoženja komunalnog otpada?

- To nije naša odluka. Riječ je o nužnom usklađivanju cijena s novim zakonskim rješenjima koja obvezuju sve jedinice lokalne samouprave. Bilo je puno prigovora na novi model formiranja cijena, prosvjedovala je i Udruga gradova, ali mjerodavno ministarstvo nije imalo sluha. Gradovi i općine nemaju puno izbora, pogotovo sad kad smo suočeni s inflacijom i velikim poskupljenima. Kao primjer navest ću troškove za javnu rasvjetu koji su skočili na dva i pol milijuna kuna ili više nego dvostruko u odnosu na prijašnju cijenu. Taj trošak naplatit će se iz prihoda jer bi u protivnom morali odustati od investicijskog ciklusa.

I da se vratimo na početak razgovora. Iako ste jedan od najuspješnijih lokalnih dužnosnika SDP-a, čini se da središnjica dovoljno ne vrednuje takve ljude. Imate li ambicija za ulazak u visoku politiku?

- Mogao sam biti na listi za parlamentarne izbore, ali odlučio sam odraditi posao gradonačelnika jer sam fokusiran na svoj grad i dobrobit njegovih građana. Što će tiče budućnosti i novih političkih izazova, tko zna? Pred nama su još tri godine teškog rada i moja je zadaća da ispunim ono što sam građanima obećao. Ne mislim da sadašnje vodstvo SDP-a zanemaruje ljude iza kojih stoje izborni rezultati, poput Mišela Jakšića, Miše Krstičevića, Ivane Marković ili Vilija Bassanese. Stranka se konsolidirala, osjeća se duh socijademokracije, toliko potreban ovoj zemlji koja ne ide u dobrom smjeru i u kojoj nitko ne želi biti ministar. Vjerujem da će sljedeći parlamentarni izbori pokazati pravu snagu SDP-a i hrvatske socijaldemokracije.


 

 

 

 


hr Sat Apr 23 2022 07:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289145318d1cbc21d8b4580/80
Foto: SDŽ

[FOTO] U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

"Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju"

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak, izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.


hr Sat May 21 2022 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .