Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62631edfecdbd156508b4607/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Trogirski gradonačelnik Ante Bilić u razgovoru za DalmacijaNews: "Postavili smo realne rokove za započete projekte, ali nailazimo na administrativne barijere"

Ova gradska vlast znatno je povećala socijalna izdvajanja. Kad je riječ o božićnicama i uskrsnicama, podigli smo cenzus za umirovljenike kojima smo povećali i socijalne naknade, kaže Bilić na konstataciju da se škrtari na naknadama za nezaposlene i umirovljenike
U razgovoru za DalmacijaNews trogirski gradonačelnik Ante Bilić (SDP) govori o 200 milijuna kuna vrijednom investicijskom ciklusu, rekordnom proračunu koji prati gradske projekte, novim poskupljenima, ali i o svojim političkim ambicijama.

Drugi gradonačelnički mandat osvojili ste već u prvom krugu, imate apsolutnu većinu u Gradskom vijeću i nikad slabiju oporbu. Može li ta politički komotna situacija ubrzati provedbu gradskih projekata?

- Sigurno da je stabilna većina u Gradskom vijeću temelj za provedbu planiranih projekata. To su potvrdili i prošlogodišnji izbori na kojima su građani pokazali da žele kontinuitet i stabilnost gradske vlasti kao jamstvo da će ono što smo u kampanji obećavali, biti provedeno i u stvarnosti. Bilo bi dobro da imamo jaku i konstruktivnu oporbu koja bi svojim prijedlozima pridonijela razvoju grada, ali što je tu je. Birači su rekli svoje.

 

Ovogodišnji proračun, vrijedan 128 milijuna kuna, najveći je u povijesti. Oporba ga naziva ''megalomansko nabildanim i recikliranim dokumentom'' koji je pobrkao gradske prioritete?

- To je očekivana oporbena retorika. Proračun je realan, održiv i dobro isplaniran, a to što je rekordan znači da je velik broj projekata u pripremi. Osim investicija, vodimo računa i o socijalnoj kao i o svim drugim proračunskim komponentama. Da smo dobro upravljali gradskim novcem potvrđuje i proračunski višak nakon završnog obračuna od skoro šest milijuna kuna. Gradska blagajna je stabilna, a kritike oporbe paušalne i neutemeljene.

Spomenuli ste i investicijsku komponentu proračuna. O kojim je projektima riječ?

- Rekonstrukcija stare kino dvorane i prenamjena tog objekta u edukacijsko-kulturni centar trenutno je najveći projekt, vrijedan gotovo 15 milijuna kuna. Tu je i uređenje šetnice Brigi, zatim rekonstrukcija javne rasvjete te kanalizacije u gradskoj jezgri, nastavak sanacije deponija, jačanje prometne infrastrukture koja uključuje i cestu do groblja, nova sportska dvorana... Dakle, nastavili smo projekte započete u prošlom mandatu, a ono što smo najavljivali u kampanji, to ćemo i provesti. Vrijednost investicijskog ciklusa koji se provodi u gradu premašuje 200 milijuna kuna. Postavili smo realne rokove, ali ima situacija na koje ne možemo utjecati i koje su kočnica svakom investicijskom pothvatu, a to su administrativne barijere.


Rekli ste da je gradska blagajna stabilna, a oporba vam prigovara da škrtarite na umirovljenicima i nezaposlenima. Kažu da ste u socijalni program pred izbore uvrstili nezaposlene koji su, nakon što ste došli na vlast, ostali uskraćeni za ovogodišnje uskrsnice.

- Mislim da takvi prigovori ne stoje. Ova gradska vlast znatno je povećala socijalna izdvajanja. Kad je riječ o božićnicama i uskrsnicama, podigli smo cenzus za umirovljenike kojima smo povećali i socijalne naknade. U pandemijskoj 2020. nezaposleni su po prvi put dobili božićnicu koja im je isplaćena i lani, baš kao i uskrsnica. To je bila privremena mjera s obzirom na tadašnju ekonomsku situaciju. Sad smo se vratili u one predpandemijske okvire, situacija se smirila, a krenula je i turistička sezona pa se povećala potražnja za radnom snagom. U svakom slučaju, sve ćemo pratiti i uskočiti bude li potrebno.

Nakon dvije izazovne pandemijske godine i inflatornog udara, je li bilo mudro udariti na male iznajmljivače povećavajući porez i paušal s 350 na 500 kuna?

- Odluka je posve utemeljena. Svi, koji rade, plaćaju porez na dohodak po stopama od 20 do 30 posto. S druge strane, kad se taj izračun primijeni na iznajmljivače koji po ležaju plaćaju 500 kuna, to iznosi oko četiri, pet posto. Takve razlike u proračunskom plaćanju nisu pravedne. Osim toga, s povećanjem broja gostiju povećavaju se i troškovi gradske infrastrukture. Primjerice, zimi nam za prikupljanje otpada treba jedan kamion i pet radnika dok u sezoni angažiramo pet kamiona i petnaest radnika. Netko to treba podmiriti, a nije u redu da to budu oni koji od turizma ne žive.


 Poskupjele su i usluge odvoženja komunalnog otpada?

- To nije naša odluka. Riječ je o nužnom usklađivanju cijena s novim zakonskim rješenjima koja obvezuju sve jedinice lokalne samouprave. Bilo je puno prigovora na novi model formiranja cijena, prosvjedovala je i Udruga gradova, ali mjerodavno ministarstvo nije imalo sluha. Gradovi i općine nemaju puno izbora, pogotovo sad kad smo suočeni s inflacijom i velikim poskupljenima. Kao primjer navest ću troškove za javnu rasvjetu koji su skočili na dva i pol milijuna kuna ili više nego dvostruko u odnosu na prijašnju cijenu. Taj trošak naplatit će se iz prihoda jer bi u protivnom morali odustati od investicijskog ciklusa.

I da se vratimo na početak razgovora. Iako ste jedan od najuspješnijih lokalnih dužnosnika SDP-a, čini se da središnjica dovoljno ne vrednuje takve ljude. Imate li ambicija za ulazak u visoku politiku?

- Mogao sam biti na listi za parlamentarne izbore, ali odlučio sam odraditi posao gradonačelnika jer sam fokusiran na svoj grad i dobrobit njegovih građana. Što će tiče budućnosti i novih političkih izazova, tko zna? Pred nama su još tri godine teškog rada i moja je zadaća da ispunim ono što sam građanima obećao. Ne mislim da sadašnje vodstvo SDP-a zanemaruje ljude iza kojih stoje izborni rezultati, poput Mišela Jakšića, Miše Krstičevića, Ivane Marković ili Vilija Bassanese. Stranka se konsolidirala, osjeća se duh socijademokracije, toliko potreban ovoj zemlji koja ne ide u dobrom smjeru i u kojoj nitko ne želi biti ministar. Vjerujem da će sljedeći parlamentarni izbori pokazati pravu snagu SDP-a i hrvatske socijaldemokracije.


 

 

 

 


hr Sat Apr 23 2022 07:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61153dcc6f52df13018b459d/80
Foto: Dalmacija News

Sinjskim studentima besplatan prijevoz do Splita tijekom ljeta

Zahtjev trebaju donijeti na ovjeru u Ured Grada Grada Sinja
Na prijedlog gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja, svi redoviti studenti koji su tijekom ljetnog semestra u 2022. godini ostvarivali pravo na besplatan prijevoz autobusom na relaciji Sinj – Split - Sinj će u razdoblju srpanj - kolovoz 2022. godine moći ostvarivati besplatan prijevoz slobodnim odabirom između prijevoznika Promet Sinj d.o.o. i Litre tours d.o.o., ako u tom razdoblju imaju obveznu nastavu, vježbe ili praksu.

Studenti koji ostvaruju pravo na ovu subvenciju, uz popunjeni obrazac "Zahtjev za subvencioniranje prijevoza u razdoblju srpanj – kolovoz" trabaju priložiti  potvrdu fakulteta o vremenskom razdoblju u kojem trebaju obavljati takav oblik nastave, vježbi ili prakse.

Zahtjev trebaju donijeti na ovjeru u Ured Grada Grada Sinja, soba 31.
hr Thu Jun 30 2022 16:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62694cc8ecdbd1f3658b457c/80
Foto: Valerio Baranović

Ivana Vladović nova je direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Vladović je dobila najveći broj potrebnih glasova i tako postala nova direktorica
Ivana Vladović je nova direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Izabrana je na mandat od četiri godine.

Među kandidatima su, osim nje, bili Joško Stella, Jure Brkan i Martina Nimac Kalcin.

Vladović stiže s funkcije šefa marketinga i promocije Slobodne Dalmacije. O imenovanju Vladović odlučivali su Blaženko Boban, Lukša Novak, Nenad Nizić, Filip Bilanović, Marko Ožić Bebek, Toni Buljević, Toni Damjanić, Šime Klarić, Jurica Glavina, Ivica Tafra i Srećko Peko.

TZ Splitsko-dalmatinske županije povodom toga je poslala priopćenje.

- Članovi Turističkog vijeća Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije su danas, dana 30. lipnja 2022. godine u punom sastavu (11 članova) na svojoj VI sjednici izabrali Ivanu Vladović za novu direktoricu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije na mandat od četiri godine.

Glasovalo se o četiri prijavljena kandidata koji su ispunili formalne uvjete za traženo mjesto direktora/ice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, a među kojima su bili Joško Stella, Ivana Vladović, Jure Brkan i Martina Nimac Kalcina.

Ivana Vladović osvojila je najveći broj potrebnih glasova i time postala čelnica najvišeg turističkog tijela u Splitsko-dalmatinskoj županiji. -  stoji u priopćenju.


hr Thu Jun 30 2022 15:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62bd9b7618d1cbcbca8b4569/80

KOMENTAR DOBRILE STELLE: Domovinski p(re)okret i Puljkov pogodak u Centar

Ako se sada uznemire oni, a takvih sigurno ima, kojima se od ulaska desnice u gradsko vijeće diže kosa na glavi, neka se upitaju gdje su bili prošle nedjelje
Što znači i kolika je važnost izborne matematike u utrci za vijećničke mandate pokazali su nedjeljni izbori na kojima je tridesetak posto birača odlučivalo o novoj gradskoj vlasti. Je li im bilo svejedno tko će ih predstavljati u gradskom vijeću ili je možda presudio kolektivni zazor prema splitskoj političkoj kaljuži? Što god bilo - već je bilo i više se ne može popraviti. U gradsko vijeće probilo se šest lista od kojih su najviše profitirali Centar i koalicija predvođena Domovinskim pokretom. I dok su prvi zazivali veći odaziv birača, računajući da će niska izlaznost pogodovati HDZ-u, dogodilo se suprotno. S druge strane, desna koalicija prizivala je upravo ono što se u nedjelju i dogodilo, a to je razočaravajuće slab odaziv koji ruši težinu mandata odnosno broj glasova potrebnih za njegovo osvajanje.

Tako su od izborne matematike najveću korist na kraju izvukli Puljkov Centar, kao prva jakosna lista, te Domovinski pokret čija se koalicija svrstala na zadnje mjesto iznad praga. Osvojili su nešto više od 2500 glasova što im je donijelo dva mandata o kojima bi mogli samo sanjati da je izlaznost bila na razini prošlogodišnje ili oko 44 posto. Ovako ih je nezainteresiranost Splićana za izbore pogurala preko praga i dovela do dva mandata koliko imaju i izborni gubitnici, poput SDP-a, Željka Keruma i Mosta. No razliku od svih njih, Domovinski pokret bio je debitant na lanjskim izborima kojem je malo nedostajalo da uđe u vijeće izvan kojeg je na kraju ostao samo zato jer su se precijenili, vjerujući da kao nova politička opcija mogu zapasati desni bazen bez bočne podrške. U praksi to je izgledalo ovako: Na lanjskim izborima za Gradsko vijeće Splita desne političke opcije nastupile su u dva bloka od kojih nijedan nije prešao prag iako su zajedno osvojili više od 4000 glasova. Da su tada išli zajedno, imali bi sigurna dva mandata koliko imaju i sada kad su se udružili, iako im je ovogodišnji izborni saldo gotovo dvostruko skromniji. Što sve može  učiniti izborna matematika, čiji je sastavni dio parametar izlaznosti,  pokazuje i primjer Domovinskog pokreta koji se lani odlučio za samostalni izborni nastup.

Prije godinu dana osvojili su 2899 glasova i ostali ispod praga da bi sada, predvodeći koaliciju desnih stranaka, dobili tristotinjak glasova manje, a ipak ušli u vijeće i utržili dva vrijedna mandata. I sve to zahvaljujući svojim najvjernijim biračima čiji im glasovi, međutim, ne bi puno pomogli da niska izlaznost nije pogurala stvari. Oborila je vrijednost jednog mandata na razinu koju splitska desnica bez problema može prijeći, što su potvrdili i izborni rezultati s kojima jedino oni i Puljak mogu biti zadovoljni, štoviše oduševljeni. Da su lijeve stranke, poput Pametno i Možemo, imale zajednički izborni nastup vjerojatno bi uspjele prijeći prag i zadržati dio svoga biračkog bazena unatoč tome što ga je Centar predatorski opustošio. Šteta, jer je splitska ljevica sada spala na jedno slovo - na posrnuli SDP koji ne zna što mu je gore. Svrstati se uz Puljka koji je, od svih svojih bivših partnera, upravo njih najviše ponižavao i bučno im docirao dijeleći socijaldemokratima lekcije iz političkog bontona?  Da bi politički preživjeli morat će se skrasiti u Puljkovom jatu, bilo da je riječ o koalicijskom ili ''programskom'' formatu međusobne suradnje, a paradoks je tim veći jer ih je upravo to isto jato, u ne tako dalekoj prošlosti, ''operušalo'' i otelo im birače.  No to je već druga tema, koja nema veze s uspješnom izbornom pričom Domovinskog pokreta koji je zaigrao u istom kolu s HSP-om, Suverenistima i HDS-om. Tako je objedinio glasove autentičnih desnih birača na koje i inače može računati. Nema ih puno, ali kad se povežu sa slabim odazivom birača i D' Hondtovom metodom preračunavanja glasova donose dva mandata.

Ako se sada uznemire oni, a takvih sigurno ima, kojima se od ulaska desnice u gradsko vijeće diže kosa na glavi, neka se upitaju gdje su bili prošle nedjelje. Ukoliko su izašli na birališta, neka čekaju još tri godine kada će se karte ponovo miješati. Ako su, pak, izborni dan proveli u dokoličarenju, negdje na plaži ili ispred televizora, neka ušute jer je upravo njihova indolencija dovela omraženu im desnicu u vijeće u koje bi teško ušla oslanjajući se samo na svoje birače.

 

 

 


hr Thu Jun 30 2022 14:48:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb39cf56f2ab8e1108b4662/80

Alijana Vukšić još četiri godine na čelu Turističke zajednice grada Splita

Ovo joj je treći mandat na četiri godine

Turističko vijeće Turističke zajednice grada Splita donijelo je Odluku prema kojoj se Alijana Vukšić imenuje za direktoricu Turističke zajednice grada Splita na mandat od četiri godine. Na Natječaj su zaprimljene dvije prijave, od kojih jedna nije zadovoljila formalne uvjete.

 

Alijana Vukšić 8 godina kvalitetno je obavljala funkciju direktorice Turističke zajednice, što je potvrđeno novim mandatom. Već u prvim godinama svoga rada na ovoj poziciji, Alijana Vukšić rad Turističke zajednice temeljila je na povezivanju dionika i poslovanju prema modelu destinacijske menadžment organizacije. Kvalitetne suradnje, marketinške aktivnosti i projekti zasigurno su imali izniman značaj u  turističkom rastu Splita ali i savladavanju kriznih dana za turistički sektor. Brojne manifestacije, kongresi, događanja koja privlače turiste u grad, rezultat su zajedničkog rada Turističke zajednice, ostalih institucija i privatnog sektora.

 

- Vrijeme pandemije potvrdilo nam je činjenicu kako globalne nestabilnosti imaju izravan utjecaj  na turistička kretanja i kako je iznimno važna brza prilagodba. Vjerujem da će moje dugogodišnje iskustvo i stečeno znanje pomoći u savladavanju novih izazova pred kojima se Split, kao turistička destinacija nalazi. Želim izraziti svoju zahvalnost na novoj prilici i vjerujem,   da ćemo moj tim i ja, uspješno pratiti trendove u promociji destinacije i nastaviti kreirati turističke proizvode kojima ćemo graditi odgovoran i održiv turizam - izjavila je Alijana Vukšić.

hr Thu Jun 30 2022 14:18:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .