Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60700e796f52df7a2a8b4580/80

Domovinski pokret Makarska: Za devastaciju obalnog i podbiokovskog pojasa Makarske jednako su krivi HDZ i SDP

'I dok se skladan brak HDZ-a i SDP-a nastavlja i vodi ka izgradnji i na prvim liticama Biokova, nas, obične građane čeka polagana eutanazija turizma, ali i odumiranje mediteranskog života u ovom gradu', poručuju iz Domovinskog pokreta
Iz Domovinskog pokreta kažu da su za devastaciju obalnog i podbiokovskog pojasa Makarske krivi HDZ i SDP. 

Priopćenje Domovinskog pokreta Makarska koje potpisuje Anita Pervan, predsjednica ogranka prenosimo u cijelosti: 

- Slučajni namjernik koji se zatekne u Makarskoj mogao bi pomisliti kako se u ovom gradu dogodila humanitarna katastrofa te kako je potrebno, žurno, smjestiti tisuće unesrećenih građana. Naime, kada se dogodi katastrofa onda se ne gleda na urbanistički red, uređenje okoliša, koeficijent izgrađenosti prostora i zelene površine između stambenih blokova. U stanju katastrofe bitni su ljudi, koje je potrebno smjestiti i skloniti s ulice. No, Bogu hvala Makarsku od 1962. nije pogodila velika prirodna nepogoda. Ono što ju pogađa posljednjih četvrt stoljeća je ljudska agresija na kulturu življenja i ostatke pitomih podbiokovskih krajolika.

Za devastaciju obalnog i podbiokovskog pojasa Makarske podjednako su krivi i HDZ i SDP koji se posljednja tri desetljeća izmjenjuju na vlasti u ovom gradu. Štoviše, u njihovoj politici, politici agresije prema životnoj sredini, nema niti nijanse razlike. Trajna ostavština HDZ-a i SDP-a biti će nepotpisana kolicija za urbanističko uništenjenje i turističku degradaciju Makarske. Svoju sramotnu koaliciju ovjerili su u liku i djelu gradskih pročelnika zaduženih za urbanizam i komunalnu infrastrukturu koji, neovisno o političkim promjenama na čelu grada i u Gradskom vijeću, nastavljaju svoju predanu službu građevinskom lobiju i krupnom kapitalu. Upravo su ovi, neokrunjeni vladari Makarske, najbolji dokaz suradnje HDZ-a i SDP-a.

I dok se skladan brak HDZ-a i SDP-a nastavlja i vodi ka izgradnji i na prvim liticama Biokova, nas, obične građane čeka polagana eutanazija turizma, ali i odumiranje mediteranskog života u ovom gradu. Mediteranski ambijent bio je mamac turistima u Makarskoj. On je već godinama potisnut pred turizmom betonske košnice po kojem je teško razlikovati Makarsku od neke betonirane kasabe na španjolskoj obali. U narednim godinama svjedočiti ćemo drastičnom zaokretu u turističkom razvoju grada upravo zbog nepromišljene izgradnje koja je betonirala lice Makarske. Kada se to dogodi oni koji su odobrili izgradnju megalomanskih zgrada i uništenje naših plaža biti će već stotinama kilometara od Makarske uživajući u kapitalu zarađenom na uništenju jednog grada. Dragi Makarani, predstojeći izbori su vam prilika da barem pokušate učiniti promjene. Zato izađite na izbore i sami izaberite kakvu Makarsku želite, poručuju iz Domovinskog pokreta.

hr Fri Apr 09 2021 10:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74c32229111c2b8e8b458e/80
Foto: Promet Split

PROMET Obavijest za putnike na linijama br. 1, 14 i 32

Od ponedjeljka izmjene u voznom redu
Od ponedjeljka 17.05., dolazi do izmjena na voznom redu linije br. 14 BRDA-KOPILICA-DUBROVAČKA-BOLNICE-ŽNJAN-DUILOVO i obratno, na način da se istoimena linija pojačava sa polascima u oba smjera i to svaki dan, a novi vozni red možete preuzeti na web stranici.

Nadalje, dolazi do izmjene u voznom redu na liniji br. 1 STARINE-HNK-STARINE na način da će polazak u 8.00 sati radnim danom iz Starina prometovati do HNK, a polazak u 7.45 (umjesto dosadašnjeg prometovanja do HNK) će po dolasku do HNK prometovati natrag u Starine.

Na liniji br. 32 polazak iz Splita radnim danom umjesto u 12.30 se mijenja u 12.20, a iz Kučina polazak umjesto u 13.00 se mijenja u 12.50.
hr Fri May 14 2021 08:52:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Lokalni izbori: Zadnji dan izborne promidžbe

Još samo danas, političke stranke i kandidati mogu uvjeravati birače da su baš oni pravi izbor za njihovu lokalnu vlast, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora.

Sudeći prema najavama, brojni će izborni sudionici baš u petak poslati završne poruke biračima koji će svoje mišljenje o svemu reći u nedjelju na biračkim mjestima, od 7 do 19 sati.

Izborna šutnja traje, dakle, cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, u tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, a premda su kandidati brojni, manje ih je nego prije četiri godine.

Birači u nedjelju biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Zbog činjenice da se u njima kandidirao samo po jedan kandidat, oko deset posto od ukupno 555 gradova i općina, već zna imena svojih načelnika i gradonačelnika. HDZ je već izborio pobjedu u četiri grada i 44 općine.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, žele li biti izabrani već u nedjelju, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja na lokalnim izborima imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu.

hr Fri May 14 2021 08:47:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609e182f6f52df64698b46df/80

'Dalmacijo, glavu gori': Brigadir Asanović podržao svoje suborce i prijatelje Kukavicu i Bulja

Pozvao je sve branitelje da glasaju za MOST

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade brigadir Zvonko Asanović i Mostov kandidat za župana Ivica Kukavica jučer su se ugodno družili.

- Brigadir Asanović i danas, kao i u ratu, stoji uz svoje suborce i prijatelje, Kukavicu i Bulja, jer čuvaju i njeguju vrijednosti Domovinskog rata. Vjeruje kako će časno i pošteno i u budućem političkom djelovanju obnašati povjerene im dužnosti te pozvao sve branitelje da glasaju za njih - poručili su.

hr Fri May 14 2021 08:27:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051a9886f52df01078b45b1/80
Foto: DalmacijaNews

Zdeslav Benzon kampanju završio na svojim Plokitama: 'Postoji projekt splitskih investitora izgubljen u bespućima ladica u Banovini'

Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata.“, poručuje Benzon.
Zdeslav Benzom je obišao svoju Siromašnu, kvart u kojem je rođen, odrastao i dan danas živi, u društvu kandidatkinja za njegove zamjenice, Lade Terzić i Marije Štambuk Šunjić, neovisnog kandidata sa svoje liste, također s Plokita, Denisa Pejkovića i još nekoliko kandidata s liste splitskog HSLS-a.

- Plokite imaju ogroman problem s parkiranjem, kao i ostatak Splita, ali ovdje posebno zbog našeg pazarića na koji dolaze građani iz cijelog grada. Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata. Naime, već postoji spreman projekt splitskih investitora, koji su spremni svojim novcem izgraditi dječje igralište i 100 parking mjesta za građane, na prostoru danas zapuštenog prostora, između benzinske postaje i telefonske centrale u Vinkovačkoj ulici. I takav projekt godinama stoji. Čeka. Izgubljen u bespućima ladica u Banovini... E to ćemo promijeniti! - poručio je dr. Zdeslav Benzon.


hr Fri May 14 2021 08:06:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .