Zbog tjelesne neaktivnosti Hrvati žive sve kraće

Hrvati zbog tjelesne neaktivnosti žive sve kraće i upravo je rođena prva generacija koja će živjeti kraće od svojih roditelja ukoliko se nešto ne poduzme, a ključ promjene u našim je rukama i vrlo je jednostavan.

“Znanost je jasna. Tjelesna aktivnost djeluje na puno više razina nego samo na dobro zdravlje. Ona kreira produktivnost, vodstvo i inovacije. Smanjuje depresiju i kriminal, razvija edukaciju i postignuća, veću dobit i povratak poslu. Dobrobiti koje će imati pojedinci i cijele nacije i više su nego obećavajuće i dalekosežnije nego što ih sada možemo uvidjeti”, ističe se u poruci-upozorenja stručnjaka sa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu u kojoj se naglašava da u posljednja dva desetljeća dobivamo alarmantne podatke u vezi tjelesne aktivnosti hrvatskih građana kojih svega nekoliko postotaka kontinuirano i/ili organizirano vježba, a manje od dvadeset posto je dovoljno tjelesno aktivno.

“Ukoliko tako nastavimo, nove generacije hrvatskih građana živjeti sve kraće, a zdravstveni sustav će imati sve veće i veće troškove. Neraskidiva je veza između tjelesne aktivnosti i zdravlja te hrvatsko društvo mora biti spremno poduzeti radikalne zahvate u obranu zdravlja i kvalitete života svojih građana”, rekao je Knjaz i naglasio da je samo prije nekoliko generacija tjelesna aktivnost bila svakodnevna dnevna rutina, dok je danas tjelesna neaktivnost postala normalna i prihvatljiva pojava”, rekao je dekan KIF-a Damir Knjaz.

“Kako ekonomija u nekoj zemlji raste, tako opada tjelesna aktivnost kod građana te se ljudi sve manje kreću. Razvijene zemlje s rastućim ekonomijama drastično su smanjile tjelesnu aktivnost građana koja se samo u SAD u dvije generacije smanjila za čak 32 posto, dok je u Kini broj tjelesno neaktivanih građana postao mnogo više nego u ijednoj drugoj naciji. Samo u jednoj generaciji u 18 godina, tjelesna aktivnost je pala za nevjerojatnih 45 posto, a isti trend slijede i mnoge druge zemlje. Hrvatska je pri dnu ljestvice zemalja EU kada je tjelesna aktivnost njezinih građana u pitanju. Ukoliko odmah ne poduzmemo neke akcije da to promijenimo slijede nam nesagledive socijalne i ekonomske posljedice”, ističu stručnjaci s KIF-a.

“Briga za zdravlje čovjeka počinje u majčinu trbuhu. Odgovornost roditelja za zdravlje djeteta ne smije se svesti isključivo na posjetu liječniku. Puno veći doprinos djetetovu zdravlju roditelj će dati ukoliko dijete od najranijih dana podržava i usmjerava u aktivnom načinu života. Tjelesno vježbanje je i preventiva i lijek. Tjelesno vježbanje je dostupno i jeftino. Konačno, tjelesno vježbanje je najisplativija investicija u djetetovo zdravlje i kvalitetu života” izjavio je prof. Igor Jukić.

Uzimajući u obzir nesagledive troškove i posljedice, teško je shvatiti zašto više nije učinjeno da se epidemija tjelesne neaktivnosti zaustavi. Ovaj problem modernog društva dovodi do velikih povećanja kroničnih bolesti i skraćenog vijeka života, ali isto tako velikih i nepotrebnih troškova za zdravstveni sustav zemlje, naglašava se na kraju priopćenja-upozorenja stručnaka KIF-a.

POSLJEDNJE DODANO: