Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6309035c18d1cbd7938b456e/80
Foto: Grad Split

Objavljen je anketni natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja za Ističnu obalu

Početak natječaja je 26.08.2022. godine, a rok za predaju natječajnih radova je 22.11.2022. godine
Grad Split u svojstvu Raspisivača i Društvo arhitekata Split u svojstvu Provoditelja, temeljem Pravilnika Hrvatske komore arhitekata objavljuju početak anketnog urbanističkog natječaja za gradski projekt Istočna obala. 

Početak natječaja je 26.08.2022. godine, a rok za predaju natječajnih radova je 22.11.2022. godine.

Osnovni ciljevi provedbe anketnog urbanističkog natječaja su:

- prikupljanje, analiza i odabir većeg broja urbanističkih rješenja za područje Istočne obale, na temelju kojih će Ocjenjivački sud definirati preporuke za daljnja postupanja vezana uz razvoj ovog prostora i po potrebi preporuke za reviziju važećih planskih odredbi GUP-a i PPUG-a Splita,
- prikupljanje, analiza i odabir većeg broja idejnih prometnih rješenja novog kolnog pristupa i izlaza iz Gradske luke, i
- prikupljanje, analiza i odabir većeg broja prometnih rješenja za kvalitetnije povezivanje prostora Istočne obale s prostorom gradskog projekta Kopilica.
hr Fri Aug 26 2022 19:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311b40918d1cb9fa78b456b/80
Foto: Ivana Ivanović

Problem čopora pasa lutalica na solinskom području mora se riješiti

Održan je sastanak koji je inicirao gradonačelnik Dalibor Ninčević
Čopor pasa lutalica dugo vremena predstavlja komunalni i sigurnosni problem u Solinu, posebno za stanovnike na području mjesnih odbora Mravince i Kučine. Slično se događa i u blizini Karepovca u Splitu.

Leonardo Krnčević iz As-Eka iz Šibenika, a kojima imaju ugovore za uklanjanje i zbrinjavanje uginulih životinja, rekao je kako psi nisu čipirani, da se radi o divljim generacijama koje su to više od desetak godina.

- Svako toliko se pojavi nova jedinka i obnavlja čopor. Ima ih 12, koliko smo izbrojali i oni su se povećali u obliku i veličini zadnje dvije, tri godine. Imamo kontakt s njima, on je na nekih stotinjak metara, plašljivi su i bježe od nas. Asocijalni su. Štence koje smo lovili, a jedino smo štence mogli uhvatiti, vrlo su teško udomljivi, teško se pripitome. I nakon godinu dana u skloništu su problematični - kazao je.

- Imamo želju i volju, građani nas svakodnevno zovu, ali ne možemo ništa planirati kod pasa. U par minuta oni nestanu. Jako su brzi, nakon dojave za par minuta već nisu tamo - dodao je Krnčević.

Grad Split daje podršku gradu Solinu, koordiniranu akciju će dodatno pojačati, a prema riječima Dalibora Ninčevića, prvog čovjeka Solina, uvest će se svakodnevna dežurstva.hr Fri Sep 30 2022 12:34:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6329da0118d1cbd0da8b464c/80
Foto: PR

Split je sutra dio svjetskog projekta u borbi protiv raka dojke

Utrka/šetnja Race for the Cure održat će se sutra s početkom u 11 sati na splitskoj Rivi, a pristiglo je više od tisuću prijava
Odbrojavaju se sati do početka velike humanitarne manifestacije, utrke/šetnje Race for the cure, koja će se 1.10.2022. s početkom u 11 sati, održati na splitskoj Rivi, a do današnjeg dana, u Županijsku ligu protiv raka, pristiglo je više od tisuću prijava timova, obitelji, brojnih pojedinaca, tvrtki i institucija, što nam govori da će se naši sugrađani još jednom istaknuti svojom masovnošću i podrškom kad je najpotrebnije.    

 Splitskoj utrci, koja se na ovaj način pridružuje najbrojnijim svjetskim događajima za oboljele od raka dojke, a na kojoj se sudionici prisjećaju i onih koji su tu bitku izgubili, pridružit će se i mnogi drugi gradovi, prijatelji utrke, poput Zagreba, Sinja, Dubrovnika, Varaždina, Čakovca,  Osijeka, Solina, Makarske, Kaštela, Omiša i drugih. Grad Split se pak, nakon dvije pandemijske godine kada se sve odvijalo virtualno, po četvrti put za redom, pridružuje svjetskom pokretu Race for the cure, utrci koja se trči u brojnim drugim zemljama svijeta.

Naime, na razini Europe, trči se u čak 28 zemalja i 47 gradova, a do sada je prijavljeno više od 108.000 sudionika. Kako je cijeli mjesec listopad posvećen borbi protiv raka, mnogi gradovi tijekom tog mjeseca imaju mogućnost da organiziraju utrku/šetnju u vrijeme kad im najbolje odgovara, a ovaj vikend, utrka će se održati u Ateni, Parizu i Splitu, što pruža savršenu i sliku povezanosti i europskog zajedništva.

Po završetku utrka, sve će biti posloženo u jedan zajednički video koji će obići svijet, a iz Županijske lige protiv raka, informiraju nas i o nizu malih događanja i detalja koji će biti vezani uz ovaj svjetski događaj. Tako će, primjerice, jedan ženski tim obojati kosu u ružičastu boju, učenici Elektrotehničke srednje škole, trčat će uz svoju profesoricu koja je prebolila rak dojke, srednja ugostiteljska škola Wallner, njih sto učenika i profesora, trčat će za svoju oboljelu profesoricu,  dok će Ekipa Udruge Most, svi u bijelim majicama, trčati za svoju mladu volonterku koja je u pink majici .

Sve je veći broj takvih impresivnih priča kojima se slavi život i potiče nada, a prijavljeni timovi, nosit će i transparente u znak podrške oboljelima, te podsjetnik za sve one koji nisu tu. Pred kraj akcije, u zrak će se pustiti i bijele golubice, simbol borbe i hrabrosti i znak sjećanja, za sve koji su životnu bitku izgubili, ali smo uvjereni da nas odnekud gledaju i podržavaju u onome što radimo.

Subotnji program na splitskoj Rivi počinje u 10 sati, a tamo će nas razveseliti i raspjevati djeca iz  brojnih plesnih klubova, te mlade pjevačke zvijezde. Tko god se još nije prijavio za utrku, nije kasno, to će moći učiniti neposredno prije početka i to na štandu Županijske lige protiv raka. Na ostalim ćete štandovima moći izmjeriti tlak i šećer u krvi, informirati se o limfnoj drenaži, te dobiti sve informacije i detalje oko hvalevrijedne inicijative, Nacionalnog preventivnog programa protiv raka.

Glazbena himna cjelokupnog događaja je pjesma „I run for life“ u izvođenju Melisse Etheridge, koja kroz dirljive riječi govori o ljubavi, njezinoj snazi, nadi i volji, jer kao što kaže pjesma - „kad nam ožiljak obilježi tijelo, nitko nam ne može uništiti snagu naše duše“.

Upravo tako, Split i njegovi građani, trčat će i šetati za hrabre žene koje će se na Rivi okupiti u posebnim, ružičastim majicama. Sve one, poučit će nas životu, a na Vama je da dođete i pridružite nam se u subotu, 1.10. u 11 sati, na Race for the cure, utrci za život i napravite razliku, jer zajedno smo jači, poručuju organizatori iz Županijske lige protiv raka.
hr Fri Sep 30 2022 11:04:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6336aeae18d1cb80ff8b4580/80
Foto: Ivana Ivanović

U 22 godine kroz prvo prenoćište za beskućnike u Splitu prošlo je 1900 ljudi

Da je sve bilo savršeno, i nije, ali smo se trudili raditi na najbolji mogući način, rekao je Drago Lelas
Prije 22 godine, točno 1. listopada 2000. u Splitu su otvorena vrata prvog prenoćišta za beskućnike na Zlodrinoj poljani. U tom razdoblju kroz prenoćište je prošlo na tisuće beskućnika.

- 22 godine je iza nas. Neki bi rekli puno, neki malo, ali što je najvažnije, kad smo izdvojili brojke, veliki je posao napravljen. Skoro 1.900 ljudi smjestili smo u ove 22 godine, puno ljudskih sudbina, životnih priča, jedna teža od druge i zbilja imamo na što biti ponosni. Da je sve bilo savršeno, i nije, ali smo se trudili raditi na najbolji mogući način - kaže Drago Lelas, predsjednik udruge MoSt.

Lelas tvrdi kako prihvatilište s 35 smještajnih kapaciteta neće proširivati, ali i kako žele "jedan oblik stambenih zajednica na način koji je već provjeren u zapadnoj Europi".
- Nastojat ćemo da to bude puno humaniji rad za one koji dolaze s ulice. Prihvatilište je dobro, ali ne za neki duži period - veli.

Mladen Božanić, voditelj Centra za beskućnike očekuje sve više potrebe za prihvalitištem jer dolazi zima. Zadnjih nekoliko godina izražen je broj upita za smještaj osoba s izraženim psihičkim dijagnozama, izjavio je.

Zvonko Mlinar iz Hrvatske mreže za beskućnike, voditelj projekta "Nova perspektiva za beskućništvo", a koja je predstavljena na današnjem okruglom stolu istaknuo je problem nedostatka suradnje između institucija gleda smještaja beskućnika.

- Mi iz Hrvatske mreže tražit ćemo promjenu definiciju beskućništva kao i donošenje hrvatske strategije za socijalno stanovanje - rekao je pa o trendovima odgovorio na novinarsko pitanje.

- Struktura korisnika se promijenila. Jedno je bilo za vrijeme resecije kad je bilo puno mladih u prenoćilištima i kad je nestala korona, oni se lakše zapošljavaju tako da je sad sve više starijih, psihički bolesnih pa čak i branitelja. Problem je što u sustavu socijalne skrbi nije do kraja riješen problem osoba s intelektualnim poteškoćama. Evo, i danas su me zvali da nemaju gdje smjestiti ženu koja je ovisnica, a ona je u sedmom mjesecu trudnoće.hr Fri Sep 30 2022 10:54:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311f74b18d1cb0ea58b45f9/80

Promet: Autobusi zbog "Race for the Cure" privremeno neće voziti Zapadnom obalom

U subotu od 11 do 11.45 sati

Iz splitskog Prometa su poslali obavijest o tome kako će u subotu prometovati autobusi na linijama 7, 8, 12, 21 za vrijeme utrke "Race for the Cure" .

U subotu u vremenskom periodu od 11:00 do 11:45 sati održava se utrka "Race for the cure" i to na ulicama: Trg dr. Franje Tuđmana  – Trumbićeva obala – Šetalište Ivana Meštrovića – Vila Dalmacija (okret) i istom trasom povratak na Obalu HNP.

Za vrijeme održavanja utrke, na navedenim prometnicama, iste će se zatvoriti za sav promet dok ne prođu natjecatelji, te će se odvijati sukladno uputama i fizičkoj regulaciji prometa od strane djelatnika prometne policije.

Shodno tome, autobusne linije br. 7 i 8 u dolje navedenim polascima će koristiti kao početno/završno stajalište (okretište) na Spinutu:

BR. 7 ŽNJAN – SPINUT – ZAPADA OBALA : 11:00 (okretište Spinut) 

BR. 8 ŽNJAN – ZVONČAC :  10:50 (okretište Spinut)

BR. 8 ZVONČAC – ŽNJAN :  11:30 (okretište Spinut)

Autobusne linije br. 12 i 21 neće prometovati u dolje navedenim polascima:

BR. 12 SV.FRANE – BENE:  11:30

BR. 21 SV.FRANE – MEJE – SV.FRANE:  11:00

 
hr Fri Sep 30 2022 09:34:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .