PRAVE FILMSKE POSLASTICE

Kontroverzni “Veni Vidi Vici” premijerno na Tvrđavi Gripe, na Bačama dugoočekivani “Žarko, razmazit ćeš dite!”

Nakon svjetske premijere i nagrada na Animafestu, dugoočekivani film “Žarko, razmazit ćeš dite!” napravljen prema knjizi “U malu je uša đava” Tisje Kljaković Braić stiže doma.

Večeras će u Ljetnom kinu Bačvice njegovi autori Veljko i Milivoj Popović predstavit animirani film u kojem se nalaze uspomene i anegdote odrastanja u Splitu osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali i dirljiva posveta baki i djedu koji su ostavili neizbrisiv trag u životu autorice knjige.

Dugometražni film večeri je sjajna argentinska humoristična drama “Puan” smještena u akademski svijet, a nesvakidašnja je i zabavna oda obrazovanju. Film je premijerno prikazan na festivalu u San Sebastianu gdje je nagrađen za najbolji scenarij i najbolju glavnu mušku ulogu.

Na Tvrđavu Gripe stiže austrijski dvojac Julia Niemann i Daniel Hoesl koji će predstaviti “Veni Vidi Vici” film o kojem od premijere na Sundance Film Festivalu bruji cijela filmska industrija. Kontroverzna je to društvena satira, nastala iz produkcijske kuće Urlicha Seidla, a smještena je u svijet nedodirljivih superbogataša u kojem ne vrijede pravila kao za druge ljude.

Redatelj Jon Haukeland potpisuje film “Borci” koji se prikazuje u 19 sati u kinoteci Zlatna vrata. U ovom dokumentarno-igranom hibridu protagonisti rekreiraju događaje iz prošlosti i glume sami sebe, prikazujući na taj način dirljivu priču u kojoj je jedan plemeniti socijalni radnik izgubljenom mladiću spasio život.

U četvrtom FMFS kinu, na zelenoj površini kod sjevernog ulaza u Dioklecijanovu palaču, s besplatnim projekcijama gostuje Europska filmska akademija. Donose izbor od 5 kratkometražnih filmova s kandidaturom za Europske filmske nagrade 2023. godine.

POSLJEDNJE DODANO: