SA SVIH STRANA PREOPTEREĆENI

Kolaps u Prometu: “Bez goriva ne možemo, a suvlasnici su za prošlu godinu dužni tri milijuna eura!”

U splitskoj Gradskoj upravi održala se izvanredna konferencija za medije o javnom prijevozniku “Prometu”.

– Tema konferencije su dugovi okolnih gradova i općina splitskom “Prometu” zbog čega je ugrožen javni gradski prijevoz u tim mjestima, moguće posljedice trenutnog stanja i koraci koji će se poduzimati od strane većinskog vlasnika, Grada Splita.

O stanju u “Prometu” govorili su zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić i direktor “Prometa” Stanko Sapunar.  Sapunar je na početku iznio katastrofalnu situaciju koja trenutno vlada u splitskom javnom prijevozniku.

– Imali smo Skupštinu gdje smo prema nasim suvlasnicima predali konačni obračun za 2023. godinu. Suvlasnici Prometa su za prošlu godinu dužni tri milijuna eura, a zadnjih pet dana dugovi prema dobavljačima iznose 2,5 milijuna eura. Zamolio sam odgodu plaćnja za desetak dana, jer bez goriva ne možemo.

Sa svih strana smo opterećeni. Nadamo se da će bit razumijevanja ostalih suvlasnika i da će prihvatiti trošak koji je realan i da nećemo morat ić na najgoru varijantu prema građanima tih gradova i općina da obustavljamo za njih prijevoz, kazao je Sapunar.

Dogradonačelnik Kuzmanić kazao je kako Grad Split neće dozvoliti da Promet bude u financijskim problemima.

– Maksimalno ćemo im pomoći koliko god možemo financijski. Razmatramo možemo li im unaprijedit nešto uplatiti da se podmiri dug, navodi.

– Posljedica toga, to je jasno rečeno na Skupštini, za sve gradove i općine tražit ćemo da u roku od par dana da naprave sporazum s “Prometom” u kojem će odmah uplatiti određeni dio sredstava, a ostalo u ratama.

Onaj tko to ne napravi, ukinut će se linije koje prometuju tim gradovima i općinama, najavljuje Kuzmanić te naglašava kako je nedopustivo je da se uopće došlo u situaciju da gradovi i općine nekoliko mjeseci ne plaćaju svoje obveze.

– Danas na Skupštini su rekli da nisu znali, na ovo sam ih upozorio ima godinu dana. Dosta je više! Ne mogu dozvoliti da građani Splita plaćaju njihov nemar. Kad ukinemo neke linije, nemamo prihode al nemamo trošak vozača, goriva i slično.

Na pitanje je li se moglo ranije reagirati Kuzmanić je odgovorio kako se moglo, ali da je, nažalost, politika takva da su morali čekati da prođu izbori.

– Da smo s ovim izašli ranije, svi bi rekli da je korišteno u političke svrhe, kazao je Kuzmanić. 

Dug Grada Kaštela iznosi 869.066,16 eura, Solin je dužan 621.629,51 eura dok je Omiš prometu dužan 295.928,74 eura.

POSLJEDNJE DODANO: