Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61d3e3d16f52dfe8cd8b4569/80
Foto: Zoran Ilić / RAS SRBIJA

Od jutra ronioci pretražuju korito rijeke Save, forenzičari pronašli opušak kojeg možebitno dovode u svezu s Matejem

Uz rijeku su forenzičari beogradske policije, a pretražuje se i rijeka
NAJNOVIJE:

U potrazi za Matejem Perišom, Splićaninom koji je nestao u Beogradu, pojavljuju se novi detalji u potrazi. Svjedoci s mjesta gdje policija pretražuje rijeku Savu, javljaju da su vidjeli kako su službenici iz lonca s cvijećem u blizini izvadili neki sitni predmet za koji se vjeruje da pripada Mateju te ga spremili u vrećicu. Potvrđeno je da se radi o opušku.

Inače, na licu mjesta su forenzičari dok patrolni čamci pretražuju rijeku ponovno od jutros.

Mediji iz Srbije također javljaju da su se Matejevi prijatelji, s kojima je bio u Beogradu, uputili natrag u Hrvatsku.


RANIJE OBJAVLJENO:

I dalje se traga za Splićaninom koji je nestao u noći posljednjeg dana minule godine. Cijela regija strepi od ishoda ove jako čudne priče iz Beograda dok tamo potraga ulazi u peti dan. Matej Periš (27) te je kobne večeri s nekoliko prijatelja krenuo u noćni izlazak u klub Gotik, u kompleksu Betonska hala.

Jedan je to od desetak objekata za koje Beograđani tvrde da su za one "dubljeg džepa" jer, kažu, čak ni večeru u tim restoranima ne može si priuštiti jedan prosječan građanin.

Jedan prosječan građanin nije mogao ni naslutiti u kakvom će spletu okolnosti nestati 27-godišnjak koji je, ako je vjerovati riječima njegovih prijatelja, odjednom nestao iz kluba.
Mladići nisu htjeli razgovarati s novinarima, ali nekoliko detalja ni u njihovim kazivanjima nije baš shvatljivo jer su se, kako je vrijeme odmicalo, pojavljivale ponešto drugačije verzije istog misterioznog nestanka. Od odlaska na nekoliko minuta preko jakne koja je ostala u klubu pa do toga da mu mobitel nije bio u funkciji. Vrhunac je poziv pomoći tek sutra ujutro.

Na izlazu iz kluba Matej je, po svemu sudeći, krenuo na desno jer se baš ondje, nakon nekoliko stotina metara, nalaze stube kojima se može spustiti do korita rijeke, do splava koji služi za razgledavanje grada. Biciklistička je staza tik uz rijeku, a od šetnice ih dijeli ograda u visini pasa. Iako je ograda "raskomadana", između dva dijela provući bi se mogao netko slabije konstitucije što Matej definitivno nije bio kao sportaš, vaterpolist.

Sve policijske službe u Srbiji već su danima na nogama, u javnosti se stalno pojavljuju detalji ovog iznimno specifičnog slučaja pa je tako, potvrdio je njegov otac Nenad, Matej snimljen na nekoliko lokacija u gradu kako trči. Odgovor na ključno pitanje - gdje je Matej? - i dalje nije otkriven.

Iako je u prijavi nestanka navedeno kako je Matej imao crne tenisice s bijelim đonom, mladić sa snimke obučen je u bijele tenisice. U 1:47 sati u noći snimljen je kako se kreće Karađorđevom ulicom, a na kraju tog puta zaustavlja taksi vozilo i pokušava ući u auto. U 2:51 na snimci s drugog objekta se pojavljuje mladić koji ulazi u rijeku, a kasnije i pliva u Savi koja je vrlo brza. Matejev otac je ustvrdio kako na snimkama iz vode nije njegov sin.

Nijedna nadzorna kamera nije zabilježila da je Mateju netko naudio pa uistinu misteriozno izgleda kretanje mladića sa snimki.

Vanjski dio toka rijeke, uz ogradu, pretražuje se svjetiljkama već satima, riječna policija pregledava svaki dio riječnog dna iako je vidljivost otežana. Potraga se proširuje i na područje Dunava, a kako se vodostaj mijenja iz sata u sat istražitelji se i vraćaju na neke isturene lokacije za kojih sumnjaju da bi mogli pronaći mladića. Jučer su se čak i spuštali niz bedeme, na nepristupačnom terenu pokraj rijeke na kojem je dio šume polupotopljen, a sve kako ništa ne bi promaklo u ovoj opsežnoj akciji.

Nenad Periš je jučer kazao kako se, po dolasku u Beograd, nije nadao sretnom ishodu, ali kako, kad je vidio snimke na kojima je prepoznao svog sina, mu nade ne kopne. 


hr Tue Jan 04 2022 07:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ad72fc82af47f217f8b4793/80
Foto: Pixabay

Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci
hr Tue Jan 25 2022 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .