STRANI TALENTI

Ključne promjene u njemačkoj imigracijskoj politici

U posljednjem nizu promjena koje je njemačka vlada uvela u svojoj imigracijskoj politici, cilj je značajno olakšati useljavanje stranih radnika, posebice onih izvan granica Europske unije.Ova mjera dolazi kao odgovor na trenutnu potrebu za radnom snagom u ključnim sektorima njemačkog gospodarstva, uključujući IT sektor, zdravstvenu njegu, obrtništvo, tehnologiju i logistiku, prenosi INDEXHR.

Plava karta EU i lakši pristup tržištu rada

Najistaknutija promjena je u vezi s Plavom Kartom EU, koja sada omogućava lakši i brži pristup njemačkom tržištu rada za kvalificirane radnike. Novim pravilima se uklanja potreba za provjerom dostupnosti građana EU ili Njemačke za pojedine poslove, kao i zahtjev za dokazivanjem poznavanja njemačkog jezika. Također, popis zanimanja za koja postoji deficit radne snage je proširen, uključujući zanimanja poput odgojitelja, medicinskih sestara i tehničara.

Prilagođavanje pravila za kvalificirane radnike

U cilju privlačenja većeg broja stručnjaka, Njemačka je pojednostavila pravila za priznavanje stručnih kvalifikacija. IT stručnjacima, na primjer, više nije potrebna formalna diploma visokog obrazovanja ukoliko imaju najmanje tri godine relevantnog radnog iskustva. Slično, profesionalni vozači sada lakše dobivaju odobrenje za rad, bez obaveze poznavanja njemačkog jezika i bez potrebe provjere prioriteta njemačkih radnika.

Podrška za obiteljsko useljavanje

Njemačka također uvodi promjene koje olakšavaju useljavanje obitelji kvalificiranih radnika. Više se ne zahtijeva dokaz o “dovoljnom” stambenom prostoru, a od ožujka 2024. godine omogućit će se i useljavanje roditelja radnika.

Karta šansi i pravilo za zapadni Balkan

Kao novi koncept, u lipnju 2024. godine uvodi se “karta šansi”, sustav bodovanja koji omogućava osobama u potrazi za poslom da dođu u Njemačku na godinu dana. Dodatno, pravila se proširuju i na građane zemalja zapadnog Balkana, povećavajući godišnji kontingent radnika na 50.000.

Trenutno stanje njemačkog gospodarstva

U isto vrijeme, njemačko gospodarstvo se suočava s brojnim izazovima, uključujući visoke troškove energije, smanjenu inozemnu potražnju i povećane kamatne stope. Iako je Bundesbank izrazio oprezni optimizam za oporavak gospodarstva u sljedećoj godini, ukazuje se na pad BDP-a i usporavanje gospodarske aktivnosti.

Možemo zaključiti da ovim promjenama u imigracijskoj politici, Njemačka se nada privući kvalificiranu radnu snagu koja bi mogla biti ključna za revitalizaciju samog gospodarstva. U trenutku kada se gospodarstvo suočava s nizom izazova, olakšavanje useljavanja stranih radnika moglo bi pomoći u ublažavanju problema nedostatka radne snage i potaknuti ekonomski rast.

POSLJEDNJE DODANO: