Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61994fd16f52df30878b458b/80
Foto: Pexels

Uporaba antibiotika neopravdano visoka kod bolesnika oboljelih od COVID-19 - evo i zašto

Djelotvornost antibiotika smanjuje se brzinom koja se nije mogla predvidjeti čak ni prije pet godina, a pandemija bolesti COVID-19 dodatno je ubrzala antimikrobnu rezistenciju.

Odgovornost za racionalno korištenje antimikrobnih lijekova je na svima nama, medicinskoj zajednici i građanima, kako se ne bismo našli u situaciji da učinkovitog antibiotika za liječenje jednostavno nema. 

Antibiotici nisu rješenje za infekcije uzrokovane virusima, poput obične gripe ili prehlade, već su djelotvorni samo protiv bakterijskih infekcija te jedino liječnik može donijeti ispravnu odluku o tome jesu li neophodni u liječenju - poručili su vodeći zdravstveni stručnjaci iz Hrvatske, Srbije i Slovenije okupljeni na međunarodnom online panelu „Antibiotici nisu bomboni“

Istoimena kampanja, pokrenuta s ciljem informiranja i educiranja stručne i najšire javnosti o odgovornoj primjeni antibiotika, provodi se u mnogim zemljama povodom Europskog dana svjesnosti o antibioticima (engl. European Antibiotic Awareness Day, EAAD) i Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima (engl. World Antimicrobial Awareness Week, WAAW) od 18. do 24. studenoga. Tim su povodom na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljene i instalacije koje vizualiziraju bakterije, dok će maskota u obliku bakterije dijeliti edukativne letke građanima.

Sudionici panela složili su se da je jedan od najvećih izazova medicine današnjice sve veći porast broja bakterija rezistentnih na antibiotike, do čega dolazi i zbog nepravilne i prečeste upotrebe tih lijekova. Koliko je ozbiljna situacija govori podatak da se problem infekcija bakterijama otpornim na antibiotike koje se pojavljuju među europskim stanovništvom može usporediti s učinkom gripe, tuberkuloze i HIV-a/AIDS-a zajedno. Pogrešna ili neispravna uporaba antibiotika može uzrokovati rezistenciju bakterija na buduće terapije, što je opasno po zdravlje ne samo osoba koje neispravno koriste antibiotike, već i za sve one koji bi se kasnije mogli inficirati rezistentnom bakterijom.

Infekcije dišnih puteva su najčešće infekcije u ljudi, no pretežno su uzrokovane virusima i često predstavljaju krivu indikaciju za primjenu antibiotika.

U ovogodišnjim porukama liječnicima, Svjetska zdravstvena organizacija ističe upravo nepotrebno propisivanje antibiotika kod gripe, prehlade i akutnog bronhitisa kao područje na kojem bi se mogla ostvariti značajna racionalizacija primjene antibiotika.

S tim ciljem, na panelu su predstavljene i ISKRA kartice koje pomažu liječnicima primjenu hrvatskih ISKRA i britanskih NICE (engl. National Institute for Health and Care Excellence) smjernica u terapijskom pristupu najčešćim infekcijama kao što su akutna upala srednjeg uha, grlobolja, samoograničavajuće infekcije dišnih puteva i akutni sinuitis u kojima se propisuju antibiotici kao sredstvo liječenja.

SVI TREBAJU BITI SVJESNI PROBLEMA 

- Tijekom više od dva desetljeća pratimo rezistenciju i potrošnju antibiotika u Hrvatskoj i Europi. Svijest o problemu rezistencije je visoka među zdravstvenim djelatnicima, a sve je viša i među građanima, no nismo zadovoljni pomacima u navikama i ponašanju. Svijest o problemu moramo što prije pretočiti u djela svakog pojedinca. Ono kako svaki građanin može doprinijeti je poštovati higijenske navike koje su uspješno promovirane tijekom pandemije COVID-19 te ne doživljavati antibiotike kao brzo rješenje svih vrsta infekcija“, istaknula je prof. dr. sc. Arjana Tambić Andrašević, dr. med., predsjednica Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike (ISKRA), predsjednica Odbora za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, voditeljica Referentnog centra za rezistenciju bakterija na antibiotike Ministarstva zdravstva, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. 

Dodala je također da „očekivanja pacijenta uvelike utječu na odluku liječnika, a ponekad na početku bolesti nije lako procijeniti radi li se o bakterijskoj ili virusnoj infekciji. Defenzivna medicina, u kojoj se antibiotik olako propisuje već prvi dan bolesti, lakša je za liječnike i popularnija kod pacijenata no nije put koji nas vodi u sigurno zdravlje. U državama i zajednicama gdje se troši puno antibiotika, antibiotici više nisu djelotvorni kad su zbilja potrebni za životno ugrožavajuće infekcije, tako da zemlje koje troše više na antibiotike na kraju imaju lošije rezultate u liječenju infekcija“.

VISOKA POTROŠNJA ANTIBIOTIKA U ZEMALJAMA JUŽNE EUROPE

Koliko su ove smjernice potrebne pokazuju podaci Europskog sustava za praćenje rezistencije na antimikrobne lijekove, prema kojima su veća potrošnja antibiotika te visoka razina rezistencije zabilježeni upravo u zemljama južne Europe, uključujući i Hrvatsku. Praćenje i kontrola širenja takvih bakterija stoga je važnija no ikad, posebice kada je riječ o ranjivim skupinama kao što su novorođenčad i mala djeca - bakterijska pneumonija i sepsa među vodećim su uzrocima smrtnosti djece mlađe od pet godina, a oko 30 posto novorođenčadi sa sepsom umire od infekcija bakterijama koje su otporne na više antibiotika. Uporaba antibiotika pokazala se neopravdano visokom i kod bolesnika oboljelih od COVID-19, s obzirom na to da samo mali udio ovih pacijenata razvije sekundarnu bakterijsku infekciju. Na žalost, s pojavom COVID-a porastao je i pritisak na jedinice intenzivnog liječenja gdje su pacijenti zbog brojnih invazivnih intervencija posebno osjetljivi na infekcije izazvane rezistentnim bakterijama. Cijepljenje protiv COVID-a, stoga, ima i veliko značenje na sprječavanje širenja rezistencije na antibiotike.

U panel raspravi sudjelovali su i prof.dr.sc. Daniela Bandić Pavlović, dr.med., KBC Zagreb, doc. dr. Mateja Logar, dr. med., Klinički centar Ljubljana, prof. dr. sc. Ivana Ćirković, dr.med., Institut za mikrobiologiju i imunologiju, Medicinski fakultet, Beograd, prof. dr.sc. Ivan Kosalec, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Zagreb te kao moderator Sven Pal, dr. med., nacionalni koordinator WAAW i EAAD kampanje ispred ISKRA-e.

Nepravilno uzimanje antibiotika jedan je od najvećih javno-zdravstvenih problema današnjice te izravno uzrokuje porast bakterija rezistentnih na antibiotike, od kojih godišnje umire 33 000 ljudi. Djelotvornost antibiotika smanjuje se brzinom koja se nije mogla predvidjeti čak ni prije pet godina. Ako nastavimo trošiti antibiotike trenutnom brzinom, izgledno je da će se Europa suočiti s povratkom u razdoblje dok antibiotici nisu postojali i kada je obična bakterijska infekcija, poput upale pluća, mogla biti osobito smrtonosna. Upravo iz tog razloga, poručeno je s panela, svijest o ispravnom i odgovornom korištenju antibiotika bit će od velike važnosti za očuvanje djelotvornosti antibiotika te buduću stabilnost zdravstvenog sustava, piše ordinacija.hr

Uz to, kao zaključak panela, sudionci su istaknuli i nekoliko ključnih poruka za opću javnost, jer svaki pojedinac može doprinijeti očuvanju djelotvornosti antibiotika svojim odgovornim ponašenjem:

- antibiotici su djelotvorni samo protiv bakterijskih infekcija, ne pomažu u liječenju infekcija uzrokovanih virusima poput običnih prehlada ili gripe niti sprječavaju širenje virusa na druge osobe;

- zlouporaba antibiotika može rezultirati samo rezistencijom bakterija na terapiju antibioticima te, posljedično, budućom nedjelotvornošću antibiotika u trenutku kada će biti potrebni;

- prije uzimanja antibiotika uvijek potražite savjet liječnika. Nakon što je liječnik potvrdio da postoji potreba za uzimanjem antibiotika, vrlo je važno da se antibiotik uzima isključivo na propisani način;

- ne čuvajte višak antibiotika nakon terapije. Ako ste dobili više doza nego što Vam je propisano, obratite se ljekarniku za savjet o načinu zbrinjavanja preostalih lijekova.

hr Sat Nov 20 2021 20:43:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a281836f52df258f8b4607/80

Emotivan koncert u katedrali sv. Duje: poznati vokalisti odali počast žrtvi Vukovara i Škabrnje i svim žrtvama Domovinskog rata

Zagrebačka sopranistica Barbra Garić i pijanist Mario Čopor u splitskoj su katedrali sv. Dujma održali su sakralni koncert na kojem su se mogla čuti djela brojnih vrhunskih klasičnih autora.
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, poznati zagrebački umjetnici, sopranistica Barbra Garić i pijanist Mario Čopor održali su sakralni koncert u splitskoj katedrali sv. Dujma.

Malo više od 50 gledatelja, koliko je bilo dopušteno prema važećim epidemiološkim mjerama, nešto više od sat vremena moglo je uživati u djelima vrhunskih klasičnih autora koje je umjetnički dvojac odabrao za ovaj poseban koncert, a od klasičnih autora valja izdvojiti W.A. Mozarta, G.F. Handela, F.P. Schuberta, J.S. Bacha i dr.

Garić i Čopor istaknuli su kako je za njih ovog bio iznimno emotivan koncert, ali da su zahvalni što im se baš na taj ključni dan u povijesti Hrvatske pružila prilika biti dijelom koncerta zahvale i podrške Vukovaru i Škabrnji, ali i svima koji su svoje živote dali za našu slobodu, i to baš u najstarijoj katedrali na svijetu.

- Iako smo se ove godine, nažalost, morali prilagoditi brojnim propisanim mjerama, sretni smo jer smo ipak imali priliku odati počast gradu heroju, gradu koji je simbol hrvatske slobode. Na trenutke je uistinu bilo emotivno, a suze je bilo teško suspregnuti. Svemu tome dodatno je doprinio i poseban ambijent u kojem se koncert održao. Nadamo se da smo istu emociju ponosa našom izvedbom prenijeli i prisutnim gledateljima te ujedno probudili snagu oprosta jer, nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, ali trebamo živjeti u sadašnjosti i graditi bolju budućnost za sve nas, rekla je Barbra Garić, poznata sopranistica.

- Ovim sakralnim koncertom sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika, te na ovaj način želimo podsjetiti mlađe naraštaje na zločin koji se dogodio u Vukovaru i da se više nikada takvo što ne smije ponoviti. Veličina čovjeka je u poštivanju drugog, trebali imati hrabrosti oprostiti, promicati duh ljubavi, tolerancije i snošljivosti, zaključili su Garić i Čopor.

Tijekom prosinca dvojac nastavlja sa svojim aktivnostima, pa tako u prosincu planiraju čak šest božićnih koncerata po Splitsko-dalmatinskoj županiji naziva “Božićna bajka“ na kojem će se moći čuti brojne točke klasične glazbe.

Svaki od koncerata imat će i humanitarnu notu jer će jedan dio sredstava biti doniran u dobrotvorne svrhe.
Sredstva će biti donirana ustanovi kojoj je to najpotrebnije u svakom gradu u kojem će se koncert održati.

Barbari Garić će se na koncertima pridružiti Denis Šabić, Marijo Čopor, Duje Blašković, Neda Aleksić Pejković, Branka Pleština Stanić, plesači te brojni drugi gosti iznenađenja, ali i Siniša Vuco s kojim je snimila i božićnu pjesmu koja će uskoro biti predstavljena javnosti.

Kratki video s koncerta možete pogledati na linku.
hr Sat Nov 27 2021 20:06:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60d1c4fc6f52dfdfb48b46c0/80
Foto: N1

Kvaliteta zraka bolja nego prije nekoliko desetljeća

Odstupanja ima, ali zrak u Hrvatskoj je prve kvalitete
Osim prirodnih zagađivača zraka, poput vulkanskih erupcija ili pustinjskog pijeska, interes javnosti posebno je usmjeren na one izvore onečišćenja koje nastaju kao posljedica ljudskih djelatnosti - industrije, proizvodnje energije, prometa i poljoprivrede, prenosi HRT.

Iako smo posljednjih tjedana svjedočili određenim napisima o upitnoj kvaliteti zraka u našem glavnom gradu, stručnjaci umiruju javnost i tvrde da je zrak kojeg udišemo zadovoljavajuće kvalitete, a određena sezonska odstupanja potpuno su očekivana i uobičajena. Stoga nema mjesta panici niti potrebe za skupim pročišćivačima ili filterima.

- Uobičajeno se zadnjih petnaestak godina prate lebdeće čestice PM 10, i PM 2,5, tj.one koje su dinamičnog promjera manjeg od 10 i od 2,5 mikrometara. Dokazano je e najviše povezane sa štetnim zdravstvenim učincima. Sitnije čestice, 2,5 i manje - mogu doprijeti u donje dišne puteve. One na sebi mogu imati vezane razne štetne sastojke - toksične metale te policikličke aromatske ugljikovodike koji su kancerogeni. Također imamo i plinovita onečišćenja - naprimjer dušikov dioksid, ozon, sumporov dioksid, ugljikov monoksid, napominje dr. sc. Gordana Pehnec s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

U Institutu za medicinska istraživanja kvaliteta zraka se svakodnevno prati i analizira, kaže dr. sc. Silvije Davila. Objašnjava kako se pomoću filtera u analizatoru mjeri 24-satni uzorak koji potom ide na kemijske analize.

- Moram napomenuti da senzori za kvalitetu zraka koji su se počeli javljati na tržištima i koji se koriste isključivo su za znanstvena istraživanja. Oni jesu dobar indikator za neke situacije, ali i za daljnje ocjene kvalitete nisu, jer imaju svoja fizička ograničenja, imaju dosta velika odstupanja. 

Stručnjaci ističu da je kvaliteta zraka danas, unatoč silnom industrijskom razvoju, bolja nego prije nekoliko desetljeća kad se tom problemu nije pridavala tolika pozornost. Stoga je edukacija onih najmlađih zalog da će se u budućnosti taj trend i nastaviti.
hr Sat Nov 27 2021 13:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/616fe5b36f52df685a8b456f/80
Foto: PIXABAY

U Dubrovniku odgođeno paljenje adventske svijeće i koncert

Odgađa se koncert “Rock galama” Nena Belana & Fiumensa

Iz Grada Dubrovnika priopćili  su da zbog najavljenih iznimno loših vremenskih uvjeta, danas neće biti organizirano paljenje prve adventske svijeće uz molitvu ispred Kneževa dvora, ni paljenje blagdanske rasvjete.

Iz Turističke zajednice grada Dubrovnika obavijestili su kako se, zbog vremenskih neprilika odgađa koncert “Rock galama” Nena Belana & Fiumensa koji se trebao održati večeras u 20 sati ispred crkve sv. Vlaha u sklopu otvaranja 8. Dubrovačkog zimskog festivala. Novi termin koncerta je 18. prosinca.

Inače, svi koncerti Dubrovačkog zimskog festivala bit će organizirani na otvorenome, ispred svetog Vlaha, uključujući i Doček, uz predočenje covid potvrde.

hr Sat Nov 27 2021 11:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a1fafc6f52df848e8b45e3/80
Foto: Bojan Bogdanić

Otvoren je Advent u Zadru

Večeras je na rasporedu svirka zadarskih meštara dobre fešte Rockatansky Banda

Unatoč kiši i odgođenom koncertu Pips, Chips & Videoclipsa, u petak 26. studenog nakon dvije godine Advent u Zadru je zaživio u punom sjaju. Trgovi pet bunara i Petra Zoranića dobili su tako svoj poznati blagdanski ugođaj i ponovno postali omiljeno mjesto koje će okupljati Zadrane i goste tijekom narednih trideset i šest dana do Nove godine.

Atmosfera kraj maštovito ukrašenih kućica, ali i sam prostor spomenutih trgova u najljepšem svijetlu dočaravaju ovo čarobno doba godine kad se svi radujemo Božiću i dočeku Nove godine. Bez obzira na loše vremenske prilike na dan otvorenja, posjetitelji su sinoć uživali u prvoj adventskoj večeri na kojoj nije nedostajalo plesa i dobre glazbe, smijeha i naravno odlične zabave.

Eno-gastro ponuda Adventa u Zadru ove je godine već na prvi pogled originalnija nego ikad prije. Zadarski ugostitelji su se tijekom ovih nekoliko godina uhodali u specifičnoj adventskoj ponudi i osmislili puno više i drugačije nego do sada. Uz mnoštvo jela i pića inspiriranih adventskom čarolijom poput raznih maštovitih burgera, tradicijskih jela u streetfood aranžmanima ili zanimljivih slatkih delicija, tu je naravno i klasična adventska ponuda poput kobasica, kuhanog vina, gina ili ruma te fritule, no i to je samo mali dio bogate ponude na sajmu.

hr Sat Nov 27 2021 10:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .