SVJETSKO PRVENSTVO U DOHI

Kina apsolvirana, Olimpijske igre osigurane, slijedi derbi sa Srbijom u četvrtfinalu!

Vaterpolska reprezentacija Hrvatske se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Dohi laganom pobjedom od 22:4 (5:2, 5:1, 6:1, 6:0) nad potpunim autsajderom Kinom, čiji je izbornik Splićanin Ivan Asić. Jedino je smak svijeta mogao ugroziti ulazak naše reprezentacije među osam najboljih, čime je ostvaren prvi i najvažniji cilj na Svjetskom prvenstvu, plasman na Olimpijske igre u Parizu ovoga ljeta. Aktualni europski viceprvaci će u četvrtfinalu igrati protiv Srbije, koji su u svojoj skupini bili prvi, te se time izravno ubacili u posljednjih osam.

Bit će to veliki derbi Hrvatske i Srbije, bez izrazitog favorita, makar Barakude u posljednje dvije i pol godine imaju bolje rezultate na najvećim natjecanjima. Srbija je svoj posljednji vrhunac imala na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine kad je osvojila zlato. Nakon toga je došlo do smjene generacija i pada u rezultatskom smislu. Hrvatska je, pak, bila europski prvak u Splitu 2022. godine, te srebrna prije nekoliko tjedana, također na Europskom prvenstvu organiziranom u našoj zemlji (Dubrovnik i Zagreb).

Protiv Kine su se opet, kao i protiv Južne Afrike, svi naši igrači upisali među strijelce. Najefikasniji je bio Konstantin Harkov (4), jedan manje je zabio Loren Fatović, po 2 su imali Jerko Marinić Kragić, Rino Burić, Filip Kržić, Marko Žuvela, Franko Lazić i Luka Lončar, a jedan su postigli Zvonimir Butić, Matias Biljaka i Josip Vrlić.

POSLJEDNJE DODANO: