Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61be370c6f52df15b28b4619/80

Zamjenica ravnatelja HZJZ: "Broj novooboljelih pokazuje da još nemamo širenje omikron-varijante"

"Potvrđeno je 8 slučajeva, a 13 je visoko suspektnih. Svi su u izolaciji, a njihovi kontakti su u samoizolaciji"
Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin komentirala je za HRT jučerašnje izmijenjene preporuke HZJZ-a koje se odnose na kontakte oboljelih od omikron-varijante koronavirusa.

Istaknula je da je trenutačno najvažnije spriječiti, odnosno usporiti ulazak omikron-varijante u Hrvatsku i širenje te da je karantena za sve, neovisno o cijepnom statusu, upravo imala to za cilj. S novim saznanjima HZJZ je promijenio preporuku.  

- Sada ima dovoljno dokaza da se zna da cijepljenje "booster" dozom, kao i preboljenje i nakon toga cijepljenje s dvije doze te preboljenje unutar 90 dana, vrlo efikasno štiti od omikron-varijante. Zbog toga su te osobe, dakle one koje su primile "booster" dozu, cijepljene s dvije doze i prethodno su preboljele COVID te osobe koje su preboljele COVID unutar 90 dana - zaštićene u velikom broju od omikron-varijante. Te su osobe sada oslobođene karantene u slučaju kontakta s osobom koja je bila pozitivna na omikron-varijantu ili je visoka sumnja da bi mogla biti pozitivna. 

Posebno je naglasila da se omikron-varijanta brže širi od delta-varijante i da je zaraznija.

- To znamo po tome što je u nekim državama već prevladala u odnosu na delta-varijantu. Imamo sreću u Hrvatskoj, a posljedica je stroge mjere vezane uz karantenu, da imamo malo slučajeva omikron-varijante. Potvrđeno je 8 slučajeva, a 13 je visoko suspektnih. Svi su u izolaciji, a njihovi kontakti su u samoizolaciji. Nemamo još širenje omikron-varijante, a to se vidi indirektno iz broja novooboljelih. Ako gledamo na tjednoj ili dvotjednoj razini, još uvijek imamo smanjenje u odnosu na prethodne tjedne. 

Uoči novogodišnjih praznika savjetovala je građanima da izbjegavaju velika okupljanja

- Ako se družite, to neka bude s osobama s kojima se inače družite, s kojima dijelite kućanstvo. Poseban oprez treba biti prema osobama starije životne dobi i onima koji su bolesni, posebno ako su imunokompromitirani. Ako dolazite takvim osobama u posjet, trebate imati zaštitnu masku i držati distancu.
hr Wed Dec 29 2021 09:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ad72fc82af47f217f8b4793/80
Foto: Pixabay

Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci
hr Tue Jan 25 2022 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .