Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6362720a18d1cb48608b45d3/80

Na Kamenu: Padel za vješte tehničke i sportske ruke

Aktivnost je usmjerena na djecu koja žive na području navedenog mjesnog odbora i željni su svoje slobodno vrijeme provesti u ovoj zanimiljivoj igri
Danas je organizirana zanimljiva tehničko-sportska aktivnost na temu sportske igre Padel, održana na lokaciji 4. Gardijske brigade 8 (TTTS - Kamen). Organizatori današnje akcije su udruga tehničke kulture “Meštri o’ tehnike” i Padel Centar Split, uz podršku ekipe Mjesnog odbora Kamen.

Aktivnost su provodili predsjednik udruge tehničke kulture “Meštri o’ tehnike” Ante Milić, voditelj Padel Centra Split Ivan Vrgoč, uz podršku predsjednika Mjesnog odbora Kamen Petra Varvodića koji je organizirao dio vezan za sudjelovanje djece na današnjoj aktivnosti, djece koja žive na području navedenog mjesnog odbora a željni su svoje slobodno vrijeme provesti u ovoj zanimljivoj aktivnosti.

Učenici su sa učiteljem tehničke kulture (predsjednikom tehničke udruge) Antom Milićem izrađivali makete Padel igrališta u umanjenom mjerilu. Prilikom izrade makete učenici su koristili vještine koje se primjenjuju u tehničkim područjima graditeljstva, maketarstva i modelarstva, obrade metala i elektrotehnike. Zajedništvom i grupnim radom izradili su predivnu maketu igrališta sastavljenu od materijala poput ljepenke, stiropora, metala, štapića za roštilj, kolaž papira, samoljepljivog papira, elektrotehničkih elemenata itd. Prilikom izrade koristili su razne alate poput škara za lim, turpije, kombiniranih kliješta, osnovnog tehničkog alata i pribora itd.

Aktivnost je segmentirana na tri etape. U okviru prve etape učenici su razvijali motoričke vještine i izrađivali maketu igrališta. U drugoj etapi su upoznati sa elementima padel igrališta te pravilima padel igre. Prilikom objašnjavanja elemenata igre, predsjednik tehničke udruge koristio se maketom igrališta kao pokaznim (didaktičkim) sredstvom.

Nakon objašnjavanja navedenoga učenici su usvojena znanja provježbali u okviru nastavne metode kugličnih ležajeva. Nastavna metoda kugličnih ležajeva specijalni je oblik partnerskog vježbanja pri kojem se pokućstvo premješta tako da partneri sjede jedan preko puta drugoga u unutarnjem i vanjskom krugu.

Partneri u komunikaciji ispričaju sadržaj s kojim su upoznati, a vezan je za tematiku, u ovom slučaju padel igru i padel teren. Nakon toga partner iz vanjskog kruga prenosi svoja saznanja partneru iz unutrašnjeg kruga sjedenja, nakon čega partner iz unutarnjeg kruga sažimlje ono što je čuo te nadodaje sadržaj vezan za svoja saznanja u vezi teme. Nakon prvog kruga ovakve vježbe, učenici u jednom od dvaju krugova pomiču se u smjeru kazaljki na satu (mijenjaju mjesta) te tako nastaju nova partnerstva. Sada se metoda nastavlja konceptom da oni koji sjede u unutarnjem krugu prenose znanja onima iz vanjskog kruga. Metoda se tako nastavlja onoliko koliko je potrebno da ishod usvajanja sadržaja bude kvalitetan.

Nakon što su učenici kvalitetno usvojili sva znanja vezana za padel igru, uslijedilo je odigravanje padel igre na stvarnom (realnom) terenu. Učenicima je voditelj padela Ivan Vrgoč objasnio sva pravila, način držanja reketa i način izvođenja igre, nakon čega su učenici uživali u za njih novoj i zanimljivoj igri.

Tehničke aktivnosti su ovime povezane sa sportskim aktivnostima, učenicima su izmamile osmijehe na lica jer su vidjeli načine na koje mogu upotrebljavati svoje tehničke vještine u svakodnevnom životu.

Vjerujemo da je ovo tek početak našeg djelovanja usmjerenog na povezivanje tehnike i sporta te jedna od prvih ali ne i zadnjih aktivnosti uključivanja djece i odraslih u zabavni svijet padela.


hr Wed Nov 02 2022 14:36:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638258545d7965780c8b464f/80
Foto: Ivana Ivanović

Započela je splitska božićna čarolija, donosimo fotografije!

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u nastavku
Splitski advent službeno je započeo i već na početku je privukao mnoštvo ljudi. 

Mjesecima se radilo na tome da se Splićanima i posjetiteljima omogući bogat program tako da sve njih očekuje niz glazbenih, gastronomskih i zabavnih sadržaja. 

Jedna od atrakcija je zasigurno klizalište na Prokurativama koje je danas otvorilo svoja vrata te su mnogi još u popodnevnim satima pohitili isprobati svoje sposobnosti na ledu. 

Kako Split danas izgleda zabilježila je naša fotoreporterka, a fotografije pogledajte u galeriji. 


hr Sat Nov 26 2022 19:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638211e95d7965260e8b45c1/80

Četvero popularnih pjevača snimilo zajedničku Božićnu pjesmu

Četvero popularnih hrvatskih pjevača, Bernarda Brunović, Nina Kraljić, Roko Vušković i Igor Drvenkar, objavljuje videospot za svoju zajedničku božićnu pjesmu „Božić nam stiže“ čiji su autori Alen Orlić i Ivan Mikulić
Novu božićnu pjesmu autora Alena Orlića i Ivana Mikulića naziva „Božić nam stiže“ izvodi četvero popularnih hrvatskih pjevača iznimnih glasovnih sposobnosti: Bernarda Brunović (slijepa pjevačica koja je zadnjih nekoliko godina imala vrlo zapažene nastupe na Dori, a na Eurosongu se već predstavila i kao autorica kada je njezina pjesma 2020. predstavljala Maltu, a samo je malo nedostajalo da i sama ne zapjeva na Eurosongu je je bila druga na švicarskom natjecanju za njihovu pjesmu za Eurosong), Nina Kraljić (pobjednica 1. sezone The Voicea u Hrvatskoj te hrvatska predstavnica na Eurosongu 2016. na kojem je Hrvatska zahvaljujući Nini nastupila u finalu prvi put nakon sedam godina), Roko Vušković (jedan od trenutačno najizvođenijih mlađih hrvatskih pjevača, diplomirani profesor glazbe, multiinstrumentalist i kantautor koji vrijedno radi na svom debitanskom albumu) i Igor Drvenkar (jedan od pjevača popularne HRT-ove emisije „A strana“, a okušao se i u brojnim mjuziklima; trenutačno igra glavnu ulogu (Zvijer) u popularnom mjuziklu „Ljepotica i zvijer“).

Redatelj je videospota Max Hozić, koji je izjavio: „Uvijek se u božićnim pjesmama spominje bijeli Božić, pa sam želio snimiti svijetli, bijeli spot, a to smo upravo dobili u studiju Fotosvijet u kojem se snimao spot. Oduševljen sam pozitivom i energijom dragih ljudi s kojima sam radio na ovom spotu.“

Oduševljenje ne kriju ni izvođači pjesme koji svi redom ističu da je na snimanju videospota bilo mnogo smijeha i veselja te da se to odrazilo na simpatičnost i dobru atmosferu samoga videospota. 

Alenu Orliću i Ivanu Mikuliću ovo je već treća godina zaredom da su pripremili božićnu pjesmu skupine izvođača. Naime, prošle godine objavili su pjesmu „Božić nas raduje“ u izvedbi Božićnih 6 (Zdenka Kovačiček, Minea, Goran Bošković, Pamela Ramljak, Gelato Sisters i David Danijel), a pretprošle godine pjesmu „Božić povezuje“ u izvedbi Božićnih 16 (Zorica Kondža, Azzurro, Kristina Boban, Marko Kutlić, Neda Parmać, Bojan Jambrošić, Nikolina Tomljanović, Alen Đuras, Igor Drvenkar, Nina Kraljić, Max Hozić, Mario Roth, Marko Vukes, Mihael Bogčev, Sabrina Hebiri i Mateo Mikulić).

Autorski dvojac Ivan Mikulić i Alen Orlić ističe da im je poseban užitak stvarati vesele božićne pjesme koje pršte pozitivnom energijom i u njima okupljati najkvalitetnije pjevače hrvatske glazbene scene zahvaljujući kojima šire taj pozitivni božićni duh. Ovogodišnjom božićnom pjesmom „Božić nam stiže“ Alen i Ivan ne misle završiti s time. Već ove godine pripremaju još neka glazbena iznenađenja, a u budućnosti planiraju objaviti i božićni album.hr Sat Nov 26 2022 14:19:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6381c3f55d7965bf0d8b45aa/80

Počinje Advent u Viru, pjevat će atraktivne Učiteljice

U subotu se u 18 sati na Trgu svetog Jure svečano otvara tradicionalna i nagrađivana virska manifestacija

Danas s paljenjem prve adventske svijeće, puštanjem lampiona te nastupima klape Puntadura i atraktivnih Učiteljica, svečano će se otvoriti tradicionalna manifestacija Advent u Viru (18 sati). Ovogodišnji program na Trgu svetog Jure znatno je raskošniji i sadržajniji od lanjskog koji je bio obilježen mjerama opreza zbog krize uzrokovane koronavirusom.

Tijekom 35 dana manifestacije svake će subote biti zabavno, veselo i lepršavo, dok će u programu za najmlađe uživati svi – mame, tate, bake, djedovi, rodbina i prijatelji. Djelatnici općinskog poduzeća Vir održavanje ponovno su lijepo uredili adventski trg i cijeli otok, pa iz destinacijske kompanije Vir turizam i virske Turističke zajednice upućuju poziv svim žiteljima Zadarske županije i grada Zadra, virskim vikendašima, Viranima i svima koji vole Vir, da u subotu posjete otok i uživaju u programu.

Advent u Viru tradicionalna je manifestacija koja je, među ostalim, od UHPA-e i magazina Way to Croatia dobila prestižnu nagradu Simply the Best.  


hr Sat Nov 26 2022 08:45:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6381bdfe5d7965780c8b45e4/80

Kids' Athletics Day u Krešin dom dovodi djecu iz šest hrvatskih gradova 

Nastupit će atletske škole iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Knina, Biograda i Zadra

U organizaciji Atletskog saveza Zadarske županije u nedjelju 27. studenoga 2022. godine u sklopu obilježavanja Dana grada Zadra pod svodovima dvorane Krešimir Ćosić održat će se Kids' Athletics Day. 

Nastupit će atletske škole iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Knina, Biograda i Zadra. Očekuje se sudjelovanje preko 150 najmlađih atletičara koji će se natjecati u šest disciplina: trčanje na 60 m,  trčanje preko niskih prepona 50 m, štafetno trčanje (formula), žabice skokovi, bacanje medicinke 1kg iz klečećeg položaja i aerobno kružno trčanje tri minute s lopticama.

- Izuzetno smo sretni da možemo biti domaćini djeci koja se tek upoznaju s atletikom. U gradu Zadru ovaj vid natjecanja provodimo zadnjih osam godina i pokazao se jako dobrim i korisnim - rekao je predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije Slobodan Miolović. 

Specifičnost natjecanja su mješovite ekipe djevojčica i dječaka čime se potiče ravnopravnost spolova i razvija timski duh.

Za sve sudionike osigurane su medalje kao uspomena na ovaj sportski događaj, a tri najbolje ekipe po dobnim kategorijama osvojit će pehare. 

Početak natjecanja je u 12 sati. 

 


hr Sat Nov 26 2022 08:19:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .