Lesar: Spremni smo preuzeti odgovornost

Hrvatski laburisti spremni su preuzeti odgovornost u Hrvatskoj i u Europskom parlamentu te se boriti za rad i radništvo i Europu u kojoj ne vlada kapital, poručio je danas na 1. konvenciji Hrvatskih laburista – Stranke rada njezin predsjednik Dragutin Lesar naglasivši da nisu sve stranke u Hrvatskoj iste.

Mi smo drugačiji i razbit ćemo bipolarnost do sada vladajućih HDZ i SDP-a, rekao je Lesar pred 800 okupljenih stranačkih kolega na prvom većem stranačkom okupljanju od osnutka laburista u veljači 2010.

“Uvjeravam vam vas da nakon (parlamentarnih) izbora nitko bez nas neće moći imati ni parlamentarnu većinu ni vladu”, istaknuo je.

Na konvenciji je predstavljena Deklaracija Hrvatskih laburista o Europskoj uniji, a uz poruku “Savjesti čiste biraj laburiste” članstvu su se predstavili i kandidati za Europski parlament.

Lesar je u svome govoru poručio da nova hrvatska ljevica i nova europska ljevica, za koju se laburisti zalažu, mora raditi na tome da EU bude Unija rada, a ne samo birokrata i kapitala – u kojoj će pravedna raspodjela vrijednosti biti politički zakon i obveza za sve.

Politika štednje u Europi ne funkcionira jer su siromašni sve siromašniji, a bogati sve bogatiji, a ni pučani ni socijaldemokrati u EP-u to ne razumiju jer su se odrekli društvene pravednosti, ustvrdio je Lesar.

“Stoga nova europska ljevica mora preuzeti odgovornost i suprotstaviti se zabludi da je samo rezanje fiskalnog deficita jedina alternativa koja može obnoviti socijalnu Europu”, smatra Lesar.

U Europi je, kaže, previše nezaposlenih – 26 milijuna osoba izgubilo je posao, a u 18 članica Unije vrijednost prosječne plaće već tri godine pada.

“Izlazak iz recesije i trajne krize vladajuća elita pokušat će naplatiti od onih kojih je najviše, a imaju najmanje. To i rade, ne samo u Hrvatskoj, rade to i političke elite u EU. Sve svoje zablude i cijene krivih procjena i odluka, posljedice brutalne pohlepe i kriminalne neodgovornosti financijskog sektora naplaćuju od onih kojih je najviše, a imaju najmanje”, kazao je te pozvao na biranje onih koji će im se suprotstaviti, a kojih još uvijek nema dovoljno, ni u Saboru ni u Europskom parlamentu.

Laburisti, istaknuo je, ne predstavljaju i ne žele biti politički “treći put”, već nude drugačiju politiku. Odgovornost, rad, poštenje, istina i društvena pravednost temeljne su vrijednosti stranke i njih nitko ne smije iznevjeriti, rekao je.

Lesar tvrdi da ni u Hrvatskoj do sada nije bilo Vlade koja se zalaže za načelo pravedne raspodjele društvenog bogatstva i društvenu pravednost.

Podsjeća pritom na sve prijedloge koje su laburisti u protekle dvije godine iznijeli u Saboru, koje je vladajuća većina odbila da bi nekoliko mjeseci kasnije ponudila svoj, gotovo istovjetan prijedlog.

Ukidanje povlaštenih mirovina eliti, smanjenje plaća državnih dužnosnika, odustajanje od outsorcinga u zdravstvu, vraćanje poreza za zdravstvo s 13 na 15 posto, pravno reguliranje referenduma, povećanje minimalne plaće, devizna klauzula za švicarce…, sve su to bili naši prijedlozi, naglasio je.

“Kada smo ih predlagali onda su to bili neozbiljni prijedlozi, a kada ih predlaže Milanović onda kaže da je to mudra državnička odluka. Kao da se školuje u laburistima”, rekao je Lesar.

Stranačkim je kolegama poručio da u kampanji biračima kažu da ne glasaju za HDZ jer ih treba kazniti zbog korupcije, ali i da ne glasaju ni za Kukuriku koaliciju jer je ona građanima smanjila plaće, raskinula kolektivne ugovore, produljila radni vijek, povećala liste čekanja u zdravstvu…

“Jedne neka kazne zbog korupcije, lopovluka i krađe, a druge jer ne znaju i, što je još gore, to ne žele priznati. Recite im – savjesti čiste biraj laburiste”, poručio je.

Deklaraciju o EU predstavio je predsjednik Savjeta stranke Berto Šalaj istaknuvši da se laburisti bore za socijalno pravednu Europu koja brine o građanima.

Deklaracijom poručujemo da ćemo se politički zalagati za sudioničku demokraciju u kojoj građani imaju jaču ulogu u donošenju odluka jer je postojeći model, u kojem odluke donose elite, neprihvatljiv, a na gospodarskom planu snažno ćemo se surpotstavljati politici štednje koju su prihvatile gotovo sve političke grupacije u Europi, rekao je i poručio da se laburisti zalažu za politiku temeljenu na novom kompromisu rada i kapitala, a ne siromašenju građana.

Nositelj liste za europski parlament Nikola Vuljanić naglašava važnost EP-a kao mjesta na kojem se donose brojni zakoni koji izravno utječu na život hrvatskih građana. Stoga je, kaže, važno da na izbore izađe više građana no prošle godine.

POSLJEDNJE DODANO: