Article

//www.dalmacijanews.hr/files/606c2c2e6f52df0e258b45a6/80
Foto: DalmacijaNews

Udruga prijatelja Židova: "Zgroženi smo istupom Bojana Ivoševića"

Kako je istaknuto, za tu je udrugu nepojmljivo da se u današnje doba takvi stavovi uopće mogu komunicirati u javnom prostoru...

Udruga prijatelja Židova triju gradova - Splita, Jeruzalema i Bet Shemesha "Dan Amor" u petak je izrazila zgroženost antisemitskim istupom Bojana Ivoševića, kandidata za zamjenika splitskoga gradonačelnika stranke Centar čiji je kandidat za gradonačlenika Ivica Puljak.

- Zgroženi smo izjavom kandidata stranke Centar za zamjenika splitskoga gradonačelnika Borisa Ivoševića. - navodi se u priopćenju koje su potpisali predsjednik te Udruge Jakov Periš i tajnica Smiljana Reić-Šerbo.

Kako je istaknuto, za tu je udrugu nepojmljivo da se u današnje doba takvi stavovi uopće mogu komunicirati u javnom prostoru.

- Pozivanje na Adolfa Hitlera, nacizam i holokaust civilizacijski je nedopustivo te je izvan svake razine ljudskoga dostojanstva. Ne postoji opravdanje za takve izjave te je relativiziranje takvih stavova amoralno. - ustvrdila je Udruga “Dan Amor”.

Udruga je poručila da je vrijeđanje bilo koga prema vjerskoj, nacionalnoj i bilo kojoj osnovi za njih neprihvatljivo i najdublje ga osuđuju, a posebno prema prijateljskom izraelskom narodu koji je u Hrvatskoj u doba Domovinskog rata prvi pružio ruku prijateljstva.

Roni Robert Brandl izjavio je u četvrtak navečer medijima tvrdeći da mu je Bojan Ivošević prijetio smrću jer je Židov, a vrijeđao je i omalovažavao i Rome. Prema njegovim riječima Ivošević mu je tada napisao: “Slušaj momčino, još jednom probaj aludirati da je itko od mojih počinio zločine, jedini zločin unutar mog obiteljskog stabla će biti onaj kojeg ću ja počiniti nad tobom. Malo se raspitaj koga ideš prozivati prije nego nešto ovako napišeš jer ja i moji već generacijama smo bili na braniku slobode. Dabogda ti dica odrasla u Gazi, od koga si ti bolji, vi ste toliko bolji da ste državu dobili kmečanjem i lobiranjem”.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Bojan Ivošević (Centar) reagirao je u četvrtak navečer na optužbe da je na društvenoj mreži prijetio smrću Roniju Robertu Brandlu rekavši da je taj komentar vrlo ružno izvučen iz konteksta i da nedostaje Brandlov komentar da su svi Hrvati ustaše.

Roni Robert Brandl je pak u petak u reakciji na navedenu Ivoševićevu izjavu ustvrdio da Ivošević u nedostatku argumenata optužuje njega za vrijeđanje Hrvata te da je riječ o klasičnoj zamjeni teza.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je zastrašujućim i sramotnim nazvao napis Bojana Ivoševića na facebooku poručivši da bi se on odmah trebao povući s mjesta kandidata Centra za dogradonačelnika Splita.

​Gradonačelnički kandidat HDZ-a Vice Mihanović također je u petak izrazio zgražanje onim što je kandidat Centra za dogradonačelnika Splita, Bojan Ivošević “napisao čovjeku židovske nacionalnosti”, jer, dodao je, “normalan čovjek to ne može napisati”, nazvavši Ivoševića ga “verbalnim teroristom”.

Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika stranke Centar, izjavio je u petak na završnoj konferenciji za medije da je “ovo što HDZ radi ovih dana dno hrvatske politike” jer kada su svi mislili da postoji dno HDZ je otišao korak dalje podcijenivši građane koji znaju što je ta stranka radila sve ove godine. Njegov zamjenik Bojan Ivošević rekao je pak kako je njegov sporni facebook status iz 2017., napisan u svađi s Ronijem Robertom Brandlom, bio krajnje neprimjeren, no naglasio je da nikada neće dozvoliti nikome da Hrvatsku i cijeli narod vrijeđa i stavlja u kontekst ustaša i genocidnog naroda. Hrvatska i hrvatski narod to nikada nisu bili, ustvrdio je Ivošević i optužio Vicu Mihanovića i HDZ da su Brandlove riječi da je “prosječni Hrvat seljačina i ustaša” stavili njemu u usta.


hr Fri May 28 2021 16:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e3da55629111c702c8b4624/80
Foto: Canva

Europski povjerenik: Korupcija na lokalnoj razini i sporost pravosuđa izazovi su za Hrvatsku

Sporost pravosuđa i korupcija na lokalnoj razini neki su od glavnih problema s kojima se suočava Hrvatska u području vladavine prava, istaknuo je u četvrtak Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.

Pravni okvir za borbu protiv korupcije "uglavnom je uspostavljen", kazao je Reynders, a kao najveći problem istaknuo je korupciju na lokalnoj razini.

- Najvažnije je pitanje borba protiv korupcije na lokalnoj razini", poručio je Reynders na seminaru Europske komisije o vladavini prava.

Vlast na taj problem može utjecati regulacijom koja sprječava sukob interesa između državnih i lokalnih dužnosnika te rješavanjem problema utjecaja lokalnih dužnosnika na poduzeća u vlasništvu lokalne samouprave.

Povjerenik za pravosuđe istaknuo je da Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, može puno naučiti od starijih članica EU-a po pitanju pravosudnih reformi.

- Dobra je vijest što postoje područja u kojima je postignut napredak posljednjih godina”, kazao je Reynders.

Postoji “postupni napredak u elektroničkoj komunikaciji” pravosudnih organa, ali Hrvatska treba “unaprijediti digitalizaciju svog pravosudnog sustava”, naglasio je.

Sporost pravosuđa jedan je od hrvatskih problema, a po tom pitanju postoji “ogromna razlika” između Hrvatske i drugih članica EU-a.

Kao posebni problem Reynders je apostrofirao činjenicu da građani Hrvatske najmanje, od svih članica EU-a, vjeruju pravosuđu.

Učestale tužbe protiv novinara, "prijetnje fizičkim napadima i online maltretiranja", izazovi su u području slobode medija, istaknuo je Reynders.

- Komisija je svjesna da se taj problem povećava u određenim državama članicama”, istaknuo je Reynders.

Agencija za elektroničke medije, smatra povjerenik, “funkcionira transparentno”, ali nije “potpuno” slobodna od “političkog utjecaja” zbog postupka imenovanja članova.

hr Thu Jun 17 2021 21:28:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb9c996f52df48b08b45d0/80
Foto: Hajduk.hr

Hajduk stigao na pripreme u Cavtat i doživio doček za pamćenje!

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima.

Nešto iza 17 sati stigli su nogometaši Hajduka u Cavtat gdje će provesti sljedeća dva dana zaključno sa subotom kada će u prijateljskoj utakmici uveličati stoti rođendan HNK Slaven u Grudi.

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima. Već na ulazu u grad autobus s igračima pozdravljen je pjesmom i bakljadom. Više od stotinu navijača dočekalo je igrače na mostu "Franje Tuđmana" pokazavši još jednom koliko ovaj kraj živi za Hajduk.


hr Thu Jun 17 2021 21:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

DHMZ izdao upozorenje na toplinski val

Toplinski val bi u nedjelju mogao biti umjereno opasan
U nastavku tjedna temperature bi mogle rasti i do visokih 35. Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Idućih dana tople će biti i noći, temperatura se neće spuštati ispod 20, u dijelovima Dalmacije, što je prema definiciji tropska noć.

Kao preporuku savjetujemo da se izbjegavate boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, rashladite svoj dom, rashladite tijelo i pijete dovoljno tekućine.


hr Thu Jun 17 2021 20:54:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb93796f52dfadaf8b45f5/80
Foto: Dalmacija News

Bulj: HDZ, HGS i DP bili su složno suzdržani protiv heroja Domovinskog rata

Mostov gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, u Newsroomu je govorio o tome su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili uzdržani kod glasanja za njihovog kandidata za predsjednika Skupštine.
- Danas smo na Skupštini imali jedini prijedlog za predsjednika Skupštine da se nastavi dalje raditi. Niz neistina koje je iznio Ante Sanader, a svjestan toga da po prvi put nisu imali kandidata za predsjednika govori u kakvim se problemima nalaze. Mi da bi bili konstruktivni dali smo prijedlog, Ivicu Kukavicu.

Županija je u ogromnim problemima temeljem suradnje HDZ-a i HGS-a kojem sam ja bio najveći kritičar jer našu djecu i roditelje zanima kako je mene sad dočekalo 160 neupisane djece, što je s našim domovima zdravlja, što je s našim cestama, Sinjskim poljem, Vrgorskim poljem, to je nama prioritet. Politike koje su dosad vodile apsolutno su krivci za situaciju i glavni su kočninčari razvoja ove najperspektivnije županije u Republici Hrvatskoj”, rekao je za N1.

“Bili su jednoglasno suzdržani”

Kaže kako su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili “jednoglasno suzdržani prema Ivici Kukakvici, koji je legenda Domovinskog rata”.

- On je čovjek koji već godinama ima svoju nezavisnu listu u Imotskom i koji je išao mijenjati politiku HDZ-a u Imotskome, tako da je dosta prepoznatljiv. On bi Skupštinu vodio transparentno i bio bi predsjednik svih skupštinara, a dosad su to bili predsjednici koji su služili županu i izvršnoj vlasti”, veli.

Rekao je kako je jasno da narod traži promjene te da su oni danas prikupili 16 potpisa i imali kandiata za predsjednika Skupštine.

- HDZ to nije imao i HGS. Zazivanje i uvlačenje od strane Domovinskog pokreta, nas u koaliciju s HDZ-om, da mi želimo s HDZ-om Domovinski pokret nam uopće nije potreban. Oni su danas zajedno bili suzdržani protiv legende Domovinskog rata. Zbog čega su bili suzdržani, vjerojatno je za njih Kukavica mali Hrvat. Narod je dao većinsku potporu za promjene”, kaže.

“Domovi zdravlja su u rasulu”

Naglasio je i kako on ima svoju ideologiju, ali da ga trenutno zamara zapuštenost i zaboravljenost Splitsko-dalmatinske županije “od strane župana i županijskih skupština”.

- Mene zanimaju projekti i promjene i narod je glasao za promjene. Sve političke opcije rekle su da neće s HDZ-om i HGS-om. Što se dogodilo? Ja ne znam. Činjenica je da su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili složno suzdržani protiv prijedloga koji smo mi dali”, kaže.

Osvrnuo se i na problem s domovima zdravlja:

- U rasulu su, građani nemaju zdravstvene usluge na razini na kojoj bi trebale biti. Liječnici nam odlaze. Splitsko-dalmatinska županija je uništila zdravstvene usluge, a Šimundić se poziva na abortuse kada ljekarne imaju utjecaj na takve odluke kao što i ja imam na lansiranje NASA-ine rakete u SAD-u”, kaže.

Županije je nazvao “glavnim kočničarima razvoja” te je dodao kako je Most danas bio konstruktivan.

- Dali smo prijedlog, nije bilo protuprijedloga. Ovo što su bili suzdržani govori da nemaju interes za rješavanje problema. Ako su hrabri, ako su lole, nikakav problem ići na izbore. Bolje ići na izbore nego ovako se odnositi prema građanima kojima smo dali obećanje da idemo na promjene”, rekao je.

hr Thu Jun 17 2021 19:51:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .