BUDUĆNOST GRAĐANSKOG ODGOJA

Katoličko društvo u Hrvatskoj: “Seksualno obrazovanje je štetno i neprihvatljivo”

Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika smatra da je tendencija sve ranijeg uvođenja seksualnog obrazovanja, uz sve eksplicitnije sadržaje, dodatna seksualizacija djece te da bi roditelji trebali kritički promišljati o provođenju takvih programa u vrtićima i školama. 

– Tzv. sveobuhvatno seksualno obrazovanje (SSE) koje nedavnom kampanjom promiče feministička udruga CESI, želeći ga uvesti u zagrebačke škole, neprihvatljivo je i štetno, izjavilo je Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika (HKDPD).

Programi pod tim nazivom su se u početku koristili kako bi se širilo znanje o biologiji, spolno-prenosivim bolestima i neželjenim trudnoćama. Danas sve više idu na ideju reproduktivnih prava što je prema njima čisti eufemizam za promicanje seksualnog užitka kao jedine svrhe spolnosti, promiskuiteta, pobačaja i rodne ideologije.

Iako trenutno vladajuća stranka u Zagrebu podržava udruge poput CESI, katolički nastavnici poručuju da djeca i mladi nisu vlasništvo tih udruga niti je to grad Zagreb.

Oni tvrde da manjinske udruge nemaju monopol na mišljenje niti pravo ulaženja u odgojno-obrazovni sustav koji pripada učenicima i roditeljima, a pogotovo nemaju pravo nametanja ideologiziranih te za djecu i mlade štetnih programa poreznim i prireznim obveznicima.

Međunarodne institucije poput UNESCO-a promiču SSE kao učinkovit program koji treba uvesti širom svijeta, no pogled na njegove smjernice otkriva ideologije, kažu iz HKDPD-a.

POSLJEDNJE DODANO: