PROMETNI IZAZOVI

Katastrofalno stanje prometnica u Hrvatskoj: Split i Zagreb posebno se ističu, a ni Pula nije daleko

Hrvatske ceste suočavaju se s ozbiljnim problemima koji izazivaju ogorčenje vozača diljem zemlje. Loše stanje prometnica, pogotovo u gradovima poput Zagreba, Pule i Splita, ne samo da predstavlja opasnost za vozače, već može prouzročiti i značajnu štetu na vozilima, procjenjuje se čak do nekoliko tisuća eura.

Index je nedavno proveo istraživanje zagrebačkih cesta i zabilježio brojna oštećenja, rupe i nepravilno postavljene šahtove. No, situacija nije ništa bolja ni u Puli ni u Splitu, gdje su prometnice također u lošem stanju.

U Puli, stanje je posebno kritično na prometnici poput Valturske ulice, koja se čini kao makadam, prepuna rupa, loše postavljenih šahtova i zakrpa. Stanovnici ovih područja ogorčeni su zbog nebrige i nedostatka ulaganja u poboljšanje stanja cesta. Ističu da se svakodnevno suočavaju s oštećenjima na vozilima te da su amortizeri auta stalno izloženi trošenju zbog loših cesta.

U Splitu, slična situacija nije nepoznata. Vozači se redovito žale na rupe na cestama, ulegnuća i propale šahtove, što rezultira čestim popravcima automobila. Unatoč povremenim sanacijama, nova oštećenja se brzo pojavljuju na već saniranim dijelovima cesta. Splićani ističu kako je vožnja gradom postala izazovna, a sigurnost u prometu je ozbiljno ugrožena, što ukazuje i naš današnji primjer otvorenog šahta u Ulici Zbora narodne garde, put Mall Splita.

Automehaničari potvrđuju da su loše ceste glavni uzrok većine kvarova na vozilima te ističu potrebu za reguliranjem tonaže vozila koja se kreću prometnicama. Procjenjuje se da oko 80 posto kvarova na automobilima proizlazi upravo iz lošeg stanja cesta.

U zaključku, dok se čeka na adekvatna rješenja i ulaganja u poboljšanje stanja prometnica diljem Hrvatske, vozači se suočavaju s neprekidnim izazovima i troškovima održavanja svojih vozila, dok se povećava i rizik od nesreća zbog loših uvjeta na cestama.

POSLJEDNJE DODANO: