KARDIOLOG OBJASNIO ZAŠTO

Kardiovaskularne bolesti u porastu kod mladih

Broj mladih sa srčanim oboljenjima je u porastu, a nerijetko im zbog komplikacija i nezdravih navika bude ugrađen i pacemaker.

-Iz mog iskustva znam da pacijenti veoma dobro reagiraju na ono što im savjetujem ako im je jasno o čemu se zapravo radi, kaže prof. dr. Siniša Pavlović, kardiolog.

On dodaje da je pacijentima bitno objasniti kako srce funkcionira, kada dođu na pregled, jer je to način da od pacijenta napravi suradnik u liječenju njegovog poremećaja ili bolesti.

-Često se nalazimo u situaciji kada pacijent ima nerealna očekivanja, da će lijek za srce piti sedam dana i poslije toga ozdraviti kao da je u pitanju upala krajnika, kaže dr. Pavlović.

On smatra da je važno naučiti pacijenta da živi sa svojim poremećajem, da redovito uzima terapiju, da se redovito kontrolira i da na taj način produži sebi život.

Ono što se primjećuje je da raste broj mladih ljudi kojima je potreban pacemaker.

-Za to postoji razlog, a to je objektivna činjenica da se patologija u godištima spušta, a što je opet povezano s načinom života i dinamikom, kaže dr. Pavlović za N1 i dodaje da ima i djece s ugrađenim pacemakerom.

POSLJEDNJE DODANO: