NOVA STVARNOST TRŽIŠTA RADA

Kako poslodavci odgovaraju na izazove zadržavanja hrvatskih radnika ?

U Hrvatskoj je krajem siječnja bilježen porast zaposlenih na 1.646.540 osoba, što predstavlja povećanje od 114.000 radnika u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, broj nezaposlenih iznosi 118.450, pri čemu u sezoni taj broj ponekad pada ispod 100.000. Interesantno je da je broj stranih radnika s dozvolom boravka u Hrvatskoj već godinama veći od broja domaćih nezaposlenih, dosegnuvši prošle godine brojku od preko 170.000. Unatoč tome, poslodavci se i dalje suočavaju s izazovom zadržavanja kvalitetnih radnika te privlačenja novih talenata. Sve više se naglašavaju dodatne pogodnosti za zaposlenike, pri čemu plaća više nije jedini ili najvažniji faktor, prenosi HRT.

Neki poslodavci već godinama zauzimaju poziciju među najpoželjnijim poslodavcima u Hrvatskoj zahvaljujući stalnom osluškivanju potreba svojih zaposlenika i pažnje koju pridaju privlačenju novih talenata. Nataša Odak, menadžerica u Odjelu razvoja ljudskih resursa u dm-drogerie marktu, ističe kako mladi zaposlenici cijene mogućnosti napredovanja i ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

S druge strane, neki poslodavci nude i preko dvije stotine pogodnosti svojim zaposlenicima, uključujući novčane potpore za rođenje djeteta, slobodne dane te podršku u stručnom i osobnom razvoju. Direktor ljudskih resursa INA Grupe, Tome Barić, ističe da se ove pogodnosti razvijaju prema potrebama zaposlenika i poslovanja.

U današnjem okruženju, poslodavci su prisiljeni ulagati više napora kako bi zadržali kvalitetne radnike zbog povećanih mogućnosti zapošljavanja i mobilnosti radne snage. Igor Žonja, direktor Alma Career regije jug i predsjednik Uprave portala Moj posao, naglašava kako su ključni faktori zadržavanja zaposlenika kvaliteta rukovodstva, plaća te opća radna atmosfera.

Dodatno, država pruža podršku poslodavcima u zapošljavanju mladih putem sufinanciranih ugovora o radu. Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ističe da se sufinancira 60 do 70% bruto plaće za poslodavca, pružajući bolje uvjete za radnike, posebice mlade.

Cilj je potaknuti ostanak radno sposobnih osoba u Hrvatskoj te im omogućiti pronalazak mjesta na tržištu rada.

POSLJEDNJE DODANO: