Article

//www.dalmacijanews.hr/files/644ba0a85d7965ac1f8b4575/80
Foto: Ivana Ivanović

[KRAJ U BANOVINI] Nakon osam sati završena sjednica splitskog vijeća na kojoj je oporba nadvladala vlast po pitanju radova ljeti na Small Mallu

Balov iz redova oporbenog HDZ-a prvo je čestitao rođendan Četvrtoj gardijskoj brigadi i predložio minutu šutnje za sve njihove preminule članove. I zbilja se i dogodio trenutak mira i spokoja.
16:47 - Nakon formalnih promjena u odborima, zapravo zamjeni Ivani Ljulj Cvitanić Tihomirom Galićem završena je sjednica splitskog Gradskog vijeća.


16:42 - Na štandarac će se ispisati 26. listopada 1944. godine. Tihomir Galić iz Mosta i Ante Grubišić iz HGS-a su suzdržani, protiv je Martin Mladen Pauk (Domovinskog pokreta) i HDZ dok je Centar i SP bio za odluku nakon malo lekcija povijesti.


16:05 - Kip Miljenka Smoje bit će postavljen na Matejušku.

Split će se odužiti Smoji, bar na neki način, govorili su stranački kolege Davor Matijević i Damir Barbir iz SDP-a. Duje Jakovčević iz Centra u istom je tonu, kao i HDZ-ov Ivica Budimir koji je prisnažio da je Splitu potreban ovaj spomenik iako nije ideološki naklonjen u cijeloj priči. 
 
Martin Mladen Pauk
(Domovinski pokret) ponovno je u svom tonu kritizirao Smoju, kao umjetnika. Njegovo djelo ne dovodi u pitanje jer je, kako kaže, na grub, bezobrazan i neprihvatljiv način diskriminirao ljude iz zagore, javno ih nazivao pogrdnim imenima, prijavljivao građane Splita zbog iskazivanja vjerskih osjećaja, a u klimaksu takvog djelovanja je pozvao srpskog diktatora Slobodana Miloševića da "oslobodi" Split i Hrvatsku.


15:45 -
Ipak ništa. Garažno-poslovni objekt u kotaru Lučac-Manuš neće se graditi u ljetnim mjesecima. U pravo se vrijeme vratio Ante Grubišić iz HSP-a i bio potrebna 15 ruka oporbe da točka ne prođe.

- Informiram građane po pitanju prometne problematike u centru grada, unatoč željama izvršne vlasti i potpori 15 vijećnika Centra, oporba, u ovom smislu mi je bilo lijepo vidjeti ljevicu i desnicu u koaliciji. Vidjet ćemo kako će glasati oko štandarca, kad su već ovako sada. 2003. godine je SDP prodao u vijeću tu garažu - rekao je Ivošević pa se ustao i otišao iz vijećnice.

- Vrijeđa nas sve skupa, pa onda se digne i ode, kao dijete - reagirao je Davor Matijević da bi se onda javio i Ivica Puljak. Zapravo, izgubio je živce, a eto, prije koju je minutu stigao s proslave rođendana Četvrte gardijske brigade.

- Vi ste trgovac koji se prikloni HDZ-u na svim odlukama koje nama mogu napakostiti. Najobičniji ste trgovac - uputio je riječi Matijeviću.

- Gradonačelniče, zašto vama baš napokostimo, ako niste u dogovoru s investitorom. Hvala što ste pokazali da vas dira kad je povrijeđen privatni interes. Dogovarali ste javno-privatno partnerstvo na Zvončacu s istim investitorom - nije dužan bio ni Matijević da bi se Ivošević ponovno vratio u vijećnicu.

- Vratite građanima garažu koju ste prodali - gotovo je i vikao.

 


15:25 -
Stranku je, u ime kluba vijećnika HDZ-a, zatražio Jakša Balov.

15:15
- Odobrenje izvođenje radova izgradnje garažno-poslovnog objekta Small Mall u kotaru Lučac-Manuš je tema rasprave...

Predviđena dužina radova je 20 mjeseci, a do kralja veljače 2027. godine bi se cijeli objekt trebao izgraditi. 

- U nadi da ću malo smanjiti raspravu, reagirat ću. U kotaru Lučac-Manuš neće biti prometnih problema jer izvođač mora staviti građevinsku ogradu. To je otvoreno gradilište, zapravo čudno je kako već nisu. Znači, moraju ograditi gradilište prije ljeta i bit će cijelo ljeto tu. Odlukama hoće raditi ljeti prolongiramo koliko će biti prometno preopterećen kotar, zapravo - kazao je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika, ali zapravo je potaknuo novu raspravu. 

A rasprava je ovako tekla...

Prvo je Igor Skoko, kao predstavnik većine, izrazio sreću što će trakavica biti brzo riješena jer "svima nam je u interesu da se problem parkiranja u kotaru riješi što je prije moguće i ne vidim razlog da se čeka još dvije godine za rješavanje tog problema".

Da neće podržati odluku najavio je Damir Barbir (SDP), a njegov stranački kolega Davor Matijević kazao je kako nerealno zvuči objašnjenje investitora koji kaže da će pretrpjeti štetu ako se ne bude radilo tri mjeseca. 
- Čekalo se 320 mjeseci, a sad će tri biti problem. Pa još 1997. godine se govorilo o ovome, dok je gradonačelnik bio Nikola Grabić. Zar stvarno? - pitao se Matijević. 

Drugi Matijević, ovaj u redovima vlasti - Marko Matijević govorio je o "socijalističkom reliktu o javnom i privatnom" govoreći da je dosta takvih razmišljanja, a onda mu je Tihomir Galić iz Mosta poželio "dobro jutro" i razočaranje što sluša takve priče. 
- Umro je Tito, ali ostao je njegov duh - podcrtao je Galić.

Lidiji Bekavac (HGS)
ne shvaća kako gradnja u kotaru Lučac-Manuš neće izazvati gužve jer će, smatra, zasigurno doći do zatvaranja ceste koje predstavlja krvotok Splita, u sezoni koja je ionako preopterećena prometom.
- Koji je naš interes? Gdje je taj javni interes? Terminski plan je, uz to, napravljen na engleskom jeziku i kakvo je to poštivanje nas i način da se u Hrvatskoj piše engleskim umjesto službenim hrvatskim jezikom - rekla je.

Više je puta Ivošević ponovio kako mu je to "200 metara od kuće i prozora" te kako treba riješiti tu "rugobu". Investitori su upozoreni na osebujnost gradskog vijeća, kaže, a spomenuo je puno puta kako su radove u ljetnim mjesecima dopuštale ranije gradske uprave. 

- Kad čujem kako dogradonačelnik srčano brani investitora pitam se radi li se ovdje o kandidatu bez kompromisa ili kandidatu krupnog kapitala. Ma argumenti su na strani oporbe. Ništa nije ni krenulo, neće ništa stati kad već nisu napravljeni zemljani radovi. Nema rezona da se odrađuju takvi građevinski radovi u ljeto jer investitor neće propasti ako sačeka tri mjeseca kad već mu to nije bio problem 27 godina - rekao je Martin Mladen Pauk (Domovinski pokret).

- Ne da mi se raspravljati sa županijskim šibicarima. Imam čast i ne sramim se svega što radim u ovom gradu - odgovorio je Ivošević, ali nije dugo trebalo čekati Paukov odgovor.

- Ne budi bezobrazan jer nisam ja sigurno curu stavio za pročelnicu.

Čuli su se i prvi uzdasi u dvorani velike vijećnice, a Ivoševića je ostavio bez teksta. Uključio se Željko Domazet, smirio situaciju i rekao da je dosta - osobnih prepirki. 13:30
- U Vrančićevoj ulici ubuduće će biti garaža na poziciji koja ima dvoju namjenu - sklonište i garaža. Potrebna je bilo, naravno, suglasnost vijeća kako bi Split parking krenuo u sanaciju. Ivana Zelić Relata, inače na čelu Splita 3, rekla je kako je ova garaža putokaz za budućnost i kako pretpostavlja da ima još ovakvih sličnih prostora za prenamjenu u - garažu.

Martin Mladen Pauk iz Domovinskog pokreta, neobično je to čuti iz usta Pauka, zahvalio Ivici Puljku, Bojanu Ivoševiću, ali i Damiru Babiću, Andri Krstuloviću-Opari, Nino Vela, Marijan Šare, Miro Ivić i Sreško Šestan, a posebno Darku Valentiju, pokojnom susjedu koji mu je prvi rekao za taj prijedlog.


12:55
- Nastavit će se nakon pauze od petnaestak minuta.


12:50
- U javnim toaletima u Splitu odsad će se vršiti nužda za 1 euro u ljetnim mjesecima. Zimi će to biti 20 centi. Ubuduće će javni nužnici raditi do jedan sat iza ponoći ljeti, a zimi do 22 sata. Van sezone se cijena spustila, a povećala kad turisti nahrupe grad. Ovaj put će i muškarci i žene imati istu cijenu ulaska u toalet.

- Godišnje nam daju 300 eura, a sad povećavaju cijene, nije mi to jasno - rekao je Matijević, i ovdje se javio.

- Oni rade u minutu van sezone, ali opet su nam koncesionari izašli u susret van sezone i smanjili cijenu - objasnio je Ivošević.


12:20 -
Javna ustanova "Športski objekti" dobit će u nadležnost i Sportsko-rekreacijski centar Brda, i to nakon odluke vijeća kojim se izmijenila Odluka o osnivanju. Da je odluka dobra, ocjena je Damira Barbira iz SDP-a govoreći da se na Trsteniku treba izgraditi sportsko-rekreacijski centar i dati na upravljanje ovoj ustanovi. Prisnažio je i Marijan Čelan iz HDZ-a koji boravište također ima na Trsteniku.

Planira li se ostaviti način da se samo naplaćuju teniski tereni, zanimalo je Matijevića, sveprisutnog po temama, a odgovorio je Mario Negotić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti kako će model upravljanja ostati isti. 11:40 - Čelnika je trebao Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata", a na sjednici je, nakon kratke rasprave, Gradsko vijeće izabralo i jedinu prijavljenu na natječaj Danijeli Ćukušić koja je već odradila četverogodišnji mandat.  

- Ovo je točka na kojoj se posebno vidi politička trgovina. Činjenica je da ne govorimo o stručnosti već o stranačkoj iskaznica. Ovakva politika je nasilje nad zdravim razumom, ovim činom gradonačelnik tjera mlade ljude iz Splita i Hrvatske šaljući im poruku da su nevažni, podobni su vam važniji od sposobnih.

Nisu ovo moje riječi već je ovo rekla Marijana Puljak kad je Danijela Ćukušić prvi put izabrana za ravnateljicu. Ovo je kleveta, i red je da joj se danas Marijana ispriča ako smatra da je kvalitetan kadar, ali ako nije, strah me je kako će proći gradonačelnik kad dođe doma. Morat ću se solidirizirati s kolegama koji su bili ranije u vijeće, bit ću suzdržan i neću sudjelovati u ovome - kazao je Davor Matijević (SDP).

- Mi smo tada bili za struku, danas smo za struku - replicirala je Lidija Bekavac (HGS).

Članica Povjerenstva Helena Petrinović izvijestila je kako se predstavlja kontinuitet poslovanja s novim, ambicioznijim planovima. Iako je njezin mandat od 2019. godine bio u doba pandemiji koronavirusa, nije to dovelo u financijsku nestabilnost ustanovu.  

- Što je za ovu vlast bio Spinut, za prošlu je bila ustanova "Zlatna vrata". Dogodilo se događanje naroda, potrošili smo Uglešića, napravili od njega monstruma, a današnjoj ravnateljici koja će imati reizbor, a mi ćemo je podržati, govorilo se da se radi o kozmetičarki, da je radila u kladionici, dućanu sportske obuće,... Teške su riječi pale tako da bi se danas od tih aktera trebao ispričati Danijeli ili pojasniti zašto stavljaju na čelo ustanove - kozmetičarku? Čestitam joj na njenim rezultatima - podvukao je Igor Stanišić (HGS) u svom javljanju.


10:45 - Apartmanizacija u gradu donosi negativnosti, objašnjavao je Tihomir Galić iz Mosta, pitajući gradonačelnika kako promišlja budućnost grada za sugrađane.
- Što je grad kad izgubi stanovnike osim kulise za turizam? Venecija, Stradun, Barcelona, eto pustoši koja je posljedica apartmanizacije. Split će postati turistički biser bez stanovnika, ali s dobrim turistički vodičima. Jeste zadovoljni s trendovima razvoja Splita u turizmu? - pitao je Galić.

- Nisam zadovoljan s ovim trendom rasta turizma i to jer mladi ljudi imaju teškoće s pronalaženjem stana za kupnju ili dugoročni najam. Svjestan sam koliko to štete donosi. Pitanje je kompleksno jer većina građana baš živi od turizma. Osnovali smo radnu skupinu za priuštivo stanovanje u gradu Splitu koja se sastoji od stručnjaka iz Gradske uprave, gradskih tvrtki te ljudi s fakulteta ekonomije i građevine. Osnovali smo i inicijativu četiri grada - redao je Puljak.


10:20
- Mostov Josip Markotić, vjerovali ili ne, govorio je o ustanovi Hrvatski dom. U netransparentnost i malverzacije u financijama te ustanove upoznao je Upravni odjel za društvene djelatnosti, ali od njih - niti slike niti tona. 

- Revizije nisu u toj ustanovi bile planirane u prošloj godini tako da je nismo napravili. U ovoj ćemo godini. Bivši ravnatelj nije više na toj poziciji, nova ravnateljica dostavila vam je konto kartice za 2022. godinu, ako bude kakvih nepravilnosti, mi ćemo isto reagirati - kazao je Mario Negotić, pročelnik tog odjela.


10:10 - O problemima u kvartu u kojem je čelnica govorila je Ivana Zelić Relata (HDZ), i to nakon održanog Zbora građana još u studenom 2021. godine na kojima su bili i gradski oci, ali bez ikakvih pomaka. Radi se o kvartu Split 3.
- Donijeli smo zaključke, ali od njih još ništa. Trebalo se napraviti izvedbeni projekt i realizirati bljeskalice u Ulici Matice Hrvatske, analizirati vlasničku tvrtku kod zgrade Vila Velebita, izlaz iz zgrade Vila Velebita na Velebitsku kao i prenamjene skloništa u garažu između brojeva 21 i 25. Službe nam nisu ništa odgovorile - rekla je Zelić Relata.


10:05
- Kad će kotari postati centri života, citirao je Jakša Balov (HDZ) Puljkov predizborni program, navodio sve fraze oko poboljšanja života u kotarevima. Nabrojio je gradonačelnik da su povećali sredstva za kotareve, na Mertojaku organizirali advent, posebnu pažnju posvećivali istočnim kotarevima u gradu, najviše oko kanalizacijskog sustava, izgradili infrastrukturu za odvajanje otpada, otvoreno je stajalište i na Sirobuji,.. Bit će toga još! 

Vrtići
su tema pitanja Igora Stanišića (HGS), ali ovaj put koliko će djece možda biti neupisano u vrtićima, po procjenama. Puljak se nada da će biti manje jer su otvorene još neke jaslične skupine, a već dogodine ne bi trebalo biti neupisane djece zbog proširenja vrtića na Mertojaku i izgradnje vrtića u Žrnovnici.9:50 - Ulica Ivana Plemenitog Zajca
u punom obimu treba rješenje, kazao je Marijan Čelan (HDZ), ali je pitanje imovinsko-pravnih osoba zapravo problem.
- Dosta je takvih stvari na sudu, van kontrole grada, mi bi odmah to završili jer ne može se rekonstruirati ni Poljička cesta dok se to ne napravi - rekao je Puljak.
S Ivanom Malenicom, ministrom pravosuđa i uprave razgovarao je već kako bi se postupci oko imovinsko-pravnih odnosa "pogurali".

Raskid ugovora s izvođačem GUP-a Lidija Bekavac (HGS) u vijećničkom je pitanju propitivala gradonačelnika Splita Ivicu Puljka jer - "očekivali smo javnu raspravu, da se GUP donese, a ne zaustavi". 
- Izrada GUP-a nije stopirana nego je došlo do raskida ugovora. Nastavit će se tamo dokle se došlo. Postoje definirane faze, definirane su u zakonu, kad dođu na javnu raspravu, doći će,.. - u svom je stilu govorio Puljak.

Ravnateljica Osnovne škole Plokite je provela anketu među roditeljima zbog interesa za produženi boravak u školi, činjenice je iznio Viktor Zelić iz redova vladajućih pa pitao kad bi se to trebalo provesti. Puljak je tek otkrio da će se u toj školi učenici biti u jednoj smjeni od naredne godine.


9:20 - Lidija Bekavac
(HGS) i Jakša Balov (HDZ) prvi su govornici sjednice splitskog Gradskog vijeća u petak, još jedne redovne, u svojstvu onih koji traže povlačenje ranije stavljenog na Dnevni red. Bekavac je apostrofirala prijedlog Zaključka o odobrenju izvođenja radova izgradnje garažno-poslovnog objekta Small Mall na području gradskog kotara Lučac-Manuš u Splitu, i to jer, kako kaže, zahtjev nije utemeljen na Zakonu o gradnji, ali i drugim zakonima.

- Podnositelj zahtjeva za izuzeće od privremene zabrane izvođenja građevinskih radova Small Mall d.o.o. Zagreb, Trg Petra Preradovića 6 u zahtjevu se predstavlja kao investitor. Upravni akt temeljem kojeg je izdano odobreno građenje jest Centar Brač d.o.o.

I eto, Uvidom u registar Trgovačkog suda utvrđeno je kako je CENTAR BRAČ d.o.o. nepostojeća, odnosno je obrisana iz sudskog registra. Ta tvrtka da postoji, a ne postoji, bi jedina bila ovlaštena zahtijevati izuzeće - kazala je vijećnica Kerumove stranke. No, ta je firma pravni nasljednik, uključio se nakratko zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević.

- Na temelju čega smo mi to mogli zaključiti? Možete li nam poslati akte da donosimo odluku sukladno zakonu - replicirala je nanovo Bekavac, ali se naposljetku o tom prijedlogu za povlačenjem točke nije ni glasalo jer je, nakon što je Ivošević pokazao izvadak iz sudskog registra, i bilo kakvo slovo o povlačenju ishlapilo.

Balov iz redova oporbenog HDZ-a prvo je čestitao rođendan Četvrtoj gardijskoj brigadi i predložio minutu šutnje za sve njihove preminule članove. I zbilja se i dogodio trenutak mira i spokoja.

Zato je zbog tehničkih problema problematizirao Prijedlog zaključka o dopuni natpisa na gradskom štandarcu na Narodnome trgu - Pjaci datum oslobođenja Grada od fašizma.

- Uvažavamo 26. listopada 1944. kao dio povijesti grada Splita, ali smatramo primjerenim, posebno na današnji datum, da ako se već intervenira na štandarac primjereno je i pravedno da se upiše 15. studenog 1991. kao dan oslobođenja Splita od JNA. Nek se ova točka povuče, pripreme materijali za sljedeću točku Dnevnog reda i prihvatimo oba ova prijedloga - rekao je Balov. Ali, samo je sedmero vijećnika HDZ-a bilo za to.  hr Fri Apr 28 2023 09:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64748ec85d7965f7ab8b45bd/80
Foto: Ivana Ivanović

U školi u Strožancu vršnjačko nasilje zataškala je ravnateljica? Razrednici sad žele dati otkaz, Đonlić "stiska kočnicu"

Prije dva mjeseca se pokušalo sve ublažiti i zataškati. Mom sinu kao žrtvi nasilja nije pružena nikakva pomoć, ignorirani smo mi kao roditelji.
Zbog slučaja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi Strožanac pedesetak roditelja ispred te se obrazovne ustanove u ponedjeljak okupilo kako bi iskazalo podršku Zrinki Perković Dodig, profesorici hrvatskog jezika. Perković Dodig, inače razrednica jednog petaškog odjeljenja u školi, suočila se s problemom vršnjačkog nasilja u svoj razrednom odjeljenju, a sada je i njezino radno mjesto pod upitnikom jer Školski odbor iza 13 sati povukao se i odlučuje o njezinoj sudbini, kao točki Dnevnog reda o izvanrednom otkazu.

- Razlog je navodno rješenje Prosvjetne inspekcije iz travnja kad su poništene pedagoške mjere koje je izrekla ravnateljica, razrednica i Učiteljsko vijeće. Odgovornost za takvo poništenje ne može nikako biti na kolegici jer na prvu izrečenu opomenu učeniku nije bila na poslu nego na bolovanju. To rješenje ravnateljica ne pokazuje i zato izražavam sumnju u istinitost navoda ravnateljice - rekao je pred školom Ante Popović, županijski vijećnik iz kvote Mosta. Ravnateljica predmetne osmoljetke je Žana Prižmić.

Ukinute su mjere opomene, ukora i strogog ukora za učenika koji je sad počinitelj vršnjačkog nasilja, a prilikom izricanja utvrđeni su propusti u školi.

Pročelnik splitsko-dalmatinskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić zato je već ranije kazao da će članovima osnivača županije, u Školskom odboru, sugerirati da glasaju protiv izvanrednog otkaza zaposlenici škole, sukladno ranijim primjerima.

Jedan od ranijih primjera je svakako baš Popović koji je izvanredan otkaz dobio u Osnovnoj školi kneza Branimira u Donjem Muću, a nakon sudskog epiloga vraćen je na posao, a ravnateljicu je smijenio ministar obrazovanja Radovan Fuchs što je tada bio prvi takav slučaj u Hrvatskoj da ministar smjenjuje ravnateljicu jedne osnovne škole, i to nakon što njegovu uputu nije poštovao Školski odbor i sam smijenio ravnateljicu.
 
- Škola je mjesto nulte tolerancije na nasilje, ali zadnjih dana to nije tako u školi u Strožancu. Proveo sam sate i sate kako bi saznao sve informacije iznutra i izvana i zaprepastila me činjenica da se nasilje vršnjaka zataškava od strane ravnateljice i stručne-pedagoške službe u školi. Ne želim osuđivati dijete koje se našlo u nezgodnoj situaciji, i njega treba zaštiti, a ravnateljica je to propustila učiniti. Nije u pitanju jedno dijete nego i druga djeca, naravno. Danas se odlučuje o izvanrednom otkazivanju ugovora o radu razrednici dječaka i djece i to je nečuveno. Nečuveno da osobi koja je prijavila vršnjačko nasilje se daje izvanredan otkaz, a osoba koja je o tome trebala voditi računa, ravnateljica i stručne pedagoške službe nisu učinile ništa - kazao je Popović.

Mirjana J. majka je dvanaestogodišnjaka koji je bio žrtva nasilja.
- Prije dva mjeseca se pokušalo sve ublažiti i zataškati. Mom sinu kao žrtvi nasilja nije pružena nikakva pomoć, ignorirani smo mi kao roditelji. Ne bih detaljno, bojim se za svoje dijete. Razrednica je poduzela što je bilo u njezinoj moći, prijavila je stručnoj službi škole, obavijestila nas roditelje. Razrednica je jedina pitala kako je naše dijete, nitko drugi iz škole.

Roditelji su baš zato došli pred školu s natpisima da "ne daju Zrinku" pritom valjda uz nadu da će se njihovi glasovi i negodovanje čuti i iza zatvorenih vrata škole.

Sve je kulminiralo, podsjetimo, kad roditelji petaša na tri dana nisu poslali djecu u školske klupe.
hr Mon May 29 2023 13:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647487285d79657dab8b45af/80

Split Tech City dovodi velika dizajnerska imena: Sudjelujte na predavanjima i radionicama!

Broj polaznika je ograničen, a sve detalje i prijavnicu možete naći na www.split-techcity.com

Ovog se tjedna održava Split Tech City Design Week, u sklopu kojeg se organiziraju predavanja, radionice i panel rasprava iz područja dizajna.

Središnji dio programa održat će se 31.5. (srijeda) s početkom u 18 sati u The Works coworkingu (Spinčićeva 2b).

- Ulaz je besplatan, a pripremamo dva predavanja i panel raspravu sa cijenjenim profesionalcima iz dizajnerske struke, najavljuje Romana Ban iz Split Tech Cityja.

Jedan od najpoznatijih domaćih tipografa, Marko Hrastovec, održat će predavanje “Kako nastaju fontovi?”. Otkrit će sve o procesu dolaženja do inspiracije za nove fontove/autorska pisma.

Bojan Stefanović, osnivač studija Logoholik i direktor dizajna u Brightscoutu, održat će predavanje “Game of Design”, kojim će publiku odvesti na putovanje kroz karijeru grafičkog dizajna.

Na panel raspravi “Feedback kao neizostavan alat u dizajnu” razgovarat će se o svemu vezanom za važnost davanja i primanja kvalitetne povratne informacije u kontekstu razvijanja karijere u dizajnu. Panelisti su Marija Polović (Agilo), Marko Hrastovec (Hot Type), Bojan Stefanović (Logoholik, Brightscout) i Ivan Aras (Aras Digital Products). 

Osim središnjeg programa koji se održava 31.5., zainteresirane do kraja tjedna čekaju i dvije prigodne radionice.

Marko Hrastovec će 1.6. u hotelu Park održati radionicu “Ekspresivna slova”, dok će Ivan Perkov (Aras Digital Products) 3.6. voditi radionicu “Brendiranje mobilne aplikacije”.

Broj polaznika je ograničen, a sve detalje i prijavnicu možete naći na www.split-techcity.com.

Sponzori Split Tech City Design Week-a su agencije Agilo i Aras Digital Products.
hr Mon May 29 2023 13:06:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64747b1b5d7965f7ab8b459e/80

Predsjedniku udruge Zvjezdano selo Mosor prof. dr. sc. Goranu Sučiću dodijeljena Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“ za životno djelo

Godišnju Državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić" su dobili i Ante Milić, učitelj tehničke kulture iz Solina, te Kino klub Split

U prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja je dana 26. svibnja održana svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2022. godinu. "Faustom" za životno djelo je nagrađen predsjednik udruge Zvjezdano selo Mosor prof. dr. sc. Goran Sučić. Nagrada za životno djelo „Faust Vrančić" dodjeljuje se istaknutim pojedincima za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, kao i za iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju znanstvenog i tehničkog opismenjivanja te u razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu. Uz to, temelj za dodjelu nagrade jest i djelovanje pojedinca u tehničkoj kulturi u duljem razdoblju, tijekom profesionalne karijere ili dobrovoljnog sudjelovanja u udrugama tehničke kulture te javna prepoznatljivost i priznatost njegovih prinosa. Profesoru Sučiću je nagrada dodijeljena za trajan doprinos razvoju tehničke kulture.

Kroz svoj rad profesor Sučić konstantno radi na uspješnoj korelaciji tehničke kulture s ostalim poljima i granama znanosti, te time godinama iskazuje sveprisutnost tehnike i tehnologije u društvenoj okolini svakog pojedinca. Tijekom rada uspješno povezuje umjetničko područje, znanost i kulturu s tehničkom kulturom, što ga ističe kao ambasadora tehničke kulture u drugim poljima. Kao dugogodišnji predsjednik i dopredsjednik Udruge sudjeluje u organizaciji brojnih događanja u Zvjezdanom selu Mosor, poput organizacije tehničko-likovnih radionica, kolonija i izložbi, te glazbenih, literarnih i dramskih sadržaja u kojima je izrazito kvalitetno povezivao segmente tehničke kulture s navedenim područjima. Također, korelacija tehnike i tehnologije prikazana je i u sklopu stručnih i znanstvenih skupova u kojima je sudjelovao ili podupirao ih. Takvim aktivnostima udruga Zvjezdano selo Mosor postaje jedinstveno prepoznatljivo mjesto u Splitu, Dalmaciji, Hrvatskoj i u inozemstvu okupljajući tisuće mladih i drugih građana. Ponuđeni znanstveni, tehnički, umjetnički sadržaji pobudili su golemi interes građana, uz ostalo, i u tradicionalnoj Noći muzeja čiji je dugogodišnji domaćin i Zvjezdano selo Mosor. Profesor Sučić je dobitnik i državne Nagrade „Ivan Filipović“ za doprinos u visokom obrazovanju, Nagrade Splitskog sveučilišta „Marko Marulić“ za doprinos u znanosti, Nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za razvoj glazbenog i plesnog školstva, zatim Nagrade grada Splita za životno djelo, kao i mnogih nagrada kojima se promiču volonterstvo i humanitarni rad.

Pored toga, godišnju Državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić" su dobili i Ante Milić, učitelj tehničke kulture iz Solina, te Kino klub Split. Nagrađeni su za doprinos razvoju tehničke kulture u 2022. godini.


hr Mon May 29 2023 12:15:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647473b15d7965b1ab8b4593/80

Humanitarna utrka Marijinih obroka ove subote u Park šumi Marjan!

"Trčimo za obrok više" sastoji se od utrke za odrasle u duljini od 2.5 kilometara te dječje utrke u duljini o 150 i 300 metara

Marijini obroci u Splitu tijekom ove subote 3. lipnja 2023. po sedmi put organiziraju humanitarnu utrku “Trčimo  za obrok više”, a ove godine utrka će se održati u Park šumi Marjan.  

Humanitarna utrka sastoji se od utrke za odrasle u duljini od 2.5 kilometara te dječje utrke u duljini o 150 i  300 metara. Cilj utrke je proširiti priču o Marijinim obrocima, prikupiti donacije i tako doći do još većeg broja gladne djece kojima ćemo osigurati svakodnevni obrok u školi. Želimo da svako dijete na mjestu obrazovanja  dobije svoj životno važan obrok, a danas upravo takve obroke prima 2.429.182 djece u nekima od  najsiromašnijih zajednica svijeta. Osim humanitarnog karaktera utrkom se želi potaknuti na fizičku aktivnost  te građane senzibilizirati o problemu gladi u svijetu. 


S programom, prijavama i podizanjem startnih brojeva započinjemo u 17 sati. Start utrke za odrasle koja se  trči u duljini od 2.5 kilometra je u 18 je sati, a preporučenom donacijom za kotizaciju od 5 € omogućujete da  jedno dijete prima Marijine obroke čak 3 mjeseca. Utrka za djecu na 150 i 300 metara krenut će nekoliko  minuta nakon početka utrke za odrasle te će se odvijati usporedno s utrkom za odrasle. 

Prijava za djecu je na sam dan utrke. Za odraslu utrku prijave su moguće putem linka ili na dan utrke na  Marjanu, ali preporučujemo prijavu online iz praktičnih organizacijskih razloga. 

Vrijedni volonteri Marijinih obroka pripremili su popratne sadržaje za djecu i odrasle, a program koji će biti  obogaćen nastupom klape Koluri te nastupom plesnih skupina vodit će Kristina Bitanga.  

Sav prikupljen iznos od kotizacija i drugih donacija namijenjen je za školsku kuhinju “Split, Liberija“ u kojoj  trenutno 159 djece prima svakodnevni obrok.  

Veselimo se vašem dolasku i druženju s Marijinim obrocima kako bismo zajedničkim snagama nahranili  sljedeće dijete koje čeka svoj obrok. 

Potražite nas na društvenim mrežama Facebook i Instagram ili našoj mrežnoj stranici www.marysmeals.hr te saznajte više o Marijinim obrocima.

hr Mon May 29 2023 11:44:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .