Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fec3b3f6f52df5c868b45d9/80
Foto: Crveni križ

VELIKA SRCA Tvrtke i udruženja doniraju i pomažu

Brojna tvrtke, ustanove i udruženja i danas su nastavili donirati novac, organizirati humanitarne akcije i pomagati na razne druge načine stanovništvu i privredi na područjima pogođenima potresom.

Janaf donira tri milijuna kuna

Uprava Janafa donijela odluku o uplati tri milijuna kuna putem računa državnog proračuna za akciju "Pomoć za obnovu nakon potresa" na koji se primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

"Kao društveno odgovorna tvrtka, na ovaj način željeli smo se što prije uključiti u pružanje pomoći i obnovu potresom pogođenih područja", kažu u Janafu.

Ina donira 2,5 milijuna kuna

Nakon što se uključila u pružanje neophodne pomoći potresom pogođenih područja, Ina je odlučila pomoći s dodatnih 2,5 milijuna kuna. Sredstva će biti donirana za potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, a dio će biti usmjeren i za obnovu Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Uz to, Ina je ustupila Stožeru civilne zaštite skladišne prostore u Sisku. Na taj je način osiguran dodatni prostor za zaprimanje humanitarne pomoći.

Ina je osigurala i višednevne količine goriva i plinskih boca za žurne službe putem Ina kartice Ravnateljstvu civilne zaštite u Petrinji za agregate Nacionalne udruge ugostitelja koja priprema obroke za stanovništvo, žurne službe, članove Crvenog križa te volontere. Gorivo je na isti način donirano i HGSS-u.

Na Ininim maloprodajnim mjestima Sisak Zagrebačka, Petrinja, Lekenik i Galdovo je do kraja tjedna osigurana besplatna kava te voda od 0,5 l za policiju, medicinsko osoblje, profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a te vojsku, a na lokacijama Sisak Frankopanska, Sisak Cvetkovićeva te Gvozd besplatna voda od 0,5 l.

Radnici Ine prikupljaju pomoć koja će biti dostavljena Crvenom križu, a neki službenim automobilima sudjeluju u distribuciji pomoći stanovništvu ili pomažu strojevima u obnovi.

Nakon jučerašnje dvije mobilne kućice, danas su dodatne dvije poslane u Glinu i okolno područje, a u radnički hotel Crosca u Ivanić-Gradu smješteno je do sada sedmero osoba i na raspolaganju je dok se ne popune kapaciteti.

Ina Maziva jučer su donirala 620 litara dezinficijensa te veće količine dezinfekcijskih maramica.

Nexe grupa donira milijun kuna vrijedan građevinski materijal

Nexe grupa, regionalni proizvođač građevinskog materijala, donirat će građevinski materijal u vrijednosti milijun kuna za obnovu potresom oštećenih područja Sisačko-moslavačke županije. Kako bi donacija došla do najugroženijih obitelji, Nexe je zatražio podršku Vlade u njenoj realizaciji.

"Vjerujemo da ćemo na taj način najbrže doći do najpotrebitijih obitelji u ovoj teškoj i izazovnoj situaciji“ izjavio je predsjednik Uprave Nexe Grupe, Ivan Ergović.

Nexe grupa ponudila je i suradnju u projektu obnove, čemu je preduvjet pružanje nužne tehničke podrške resornog Ministarstva.

Zagrebačka banka donira milijun kuna i obustavlja mjere naplate

Kako bi pomogla građanima čiji su domovi stradali u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Zagrebačka banka donirat će milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu koji će donaciju usmjeriti najpotrebitijima, izvijestila je Zaba u četvrtak.

Uz financijsku pomoć građanima, Zaba će klijentima koji su na dan potresa imali prebivalište ili sjedište na području Sisačko-moslavačke županije, u razdoblju od 31.12.2020. do 28.2.2021. privremeno obustaviti pokretanje mjera naplate, što uključuje i privremenu obustavu izvršenja trajnih naloga i izravnih terećenja, bez naplate dodatnih troškova i obračuna zatezne kamate u tom razdoblju.

Banka će klijentima koji su pogođeni potresom u narednom razdoblju omogućiti i trajnije mjere pomoći u vidu moratorija na otplatu kredita.

HPB otvorio račun za donacije Gradu Petrinji i donirao milijun kuna

Hrvatska poštanska banka otvorila je poseban račun za uplatu donacija Gradu Petrinji te poziva građane koji su u mogućnosti da sudjeluju u akciji prikupljanja novčane pomoći kako bi se što prije sanirale nastale štete u područjima pogođenim potresom. Svoje donacije građani mogu obaviti bez naknade na IBAN: HR28 23900011500198069 s pozivom na broj HR68 PNB 7765-oib, a za uplate iz inozemstva SWIFT HPBZHR2X. Navedeni račun je multivalutni. U želji da pomogne onima čiji su domovi uništeni, a iskazujući svoju društvenu odgovornost prema zajednici u kojoj posluje, Hrvatska poštanska banka donirala je milijun kuna Gradu Petrinji.

Generali: 700 tisuća kuna za Sisačko-moslavačku županiju

Generali je donirao 700.000 kuna Sisačko-moslavačkoj županiji, koja će namijenjena sredstva iskoristiti za pružanje trenutne neophodne pomoći i obnovu domova stanovnika Sisačko-moslavačke županije koji su pretrpjeli seriju razarajućih potresa.

Surađujući s udrugom Promentz, pokretačem platforme "Psihološka pomoć", Generali poručuje da je predan podržati napore u organiziranju mobilnih timova, specijaliziranih psihologa za krizne situacije kako bi i na taj način pružio podršku.

Ericsson NT pomaže i donira 400 tisuća kuna

Stručni kompanijski timovi Ericsson Nikole Tesle odmah nakon potresa otišli su na pogođeno područje te ulažu ogromne napore kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture i internet veze te pojačanu potrebu korisnika za komuniciranjem. Brojni volonteri, kompanijski zaposlenici također pomažu koliko mogu.

Uprava i poslovodstvo kompanije također je donijelo odluku o donaciji 400 tisuća kuna na račun koji je Vlada otvorila s ciljem prikupljanja pomoći za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi. 

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević je kazala kako su njihov rad na terenu u osiguravanju telekomunikacijske infrastrukture te ova donacija najbolji primjer kako treba pomagati kada je to najvažnije. "Ericsson Nikola Tesla, kao društveno odgovorna kompanija, tijekom cijele ove teške i nepredvidive godine već je usmjerila niz donacija prvenstveno prema zdravstvenim ustanovama koje su na prvoj liniji borbe s korona virusom te drugim ugroženim dionicima u našem okruženju", istaknula je Kovačević.

Mastercard uplaćuje 50 tisuća eura

Mastercard je odlučio donirati 50 tisuća eura, koji će u cijelosti biti uplaćen na račun državnog proračuna Republike Hrvatske u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

"Brojne donacije stižu u pogođene krajeve, a kako bismo dodatno omogućili što bržu pomoć stradalima te doprinijeli obnovi pogođenih mjesta, odlučili smo se pomoći građanima kojima je to najpotrebnije", rekao je direktor kompanije Mastercard u Hrvatskoj i Rumunjskoj Cosmin Vladimirescu.

"Riječ je o katastrofi koja se može dogoditi bilo gdje te ovom donacijom želimo poslati jasnu poruku te dati svoj doprinos u obnovi nastradalih područja", dodao je.

HKZP - 200 tisuća kuna za bolnicu u Sisku

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) uplatila je novčanu donaciju u iznosu od 200 tisuća kuna Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku za saniranje štete uzrokovane razornim potresom. 

"Izražavamo iskrenu sućut obiteljima žrtava potresa, a ozlijeđenima želimo što brži oporavak. Velika podrška od svih naših zaposlenika koji su u mislima i zajedništvu s Petrinjom, Siskom i Glinom te drugim gradovima i općinama pogođenim potresom", kažu u HKZP-u

M SAN Grupa donira električne grijalice 

M SAN Grupa donira 200 električnih grijalica.

"Vjerujemo da jedna od krucijalnih potreba stradalnicima omogućiti djelotvoran način grijanja", kažu u toj kompaniji.

Donacija će biti realizirana u suradnji s Crvenim križem, Stožerom Civilne zaštite kao i Javnom vatrogasnom postrojbom Sisak.

M SAN izražava iskrenu sućut svim stradalnicima u potresima, a poglavito obiteljima koje su izgubile svoje najmilije i uz iskrenu nadu da će čim prije doći do smirivanja tla.

Oktal Pharma donirala novac i opremu sisačkoj bolnici i Crvenom križu

Veledrogerija Oktal Pharma donirana je novčanu pomoć za saniranje prioritetnih oštećenja, a Hrvatskom crvenom križu poslala je pomoć u medicinskim sredstvima.

"Ovom donacijom smo nastojali na brz i konkretan način pomoći sisačkoj bolnici, našem partneru, i hrabrim djelatnicima Crvenog križa, s tim da ćemo i dalje pratiti razvoj ove teške situacije i pomoći kada bude potrebno. Želja nam je da na ovaj način potaknemo i druge predstavnike hrvatske farmaceutske industrije da odvoje sredstva za naše sugrađane kojima je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija" rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar.

HOK pokrenuo akciju "Obrtnici za stradale od potresa"

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pokrenula je akciju "Obrtnici za stradale od potresa", u sklopu koje je otvoren žiro račun na koji se mogu uplatiti donacije, a obrtnici pomažu i na druge načine, izvijestio je HOK u četvrtak.

Broj žiro-računa za donacije je HR29 2340 0091 5111 1052 1, s pozivom na broj 00, OIB uplatitelja. Za uplate iz inozemstva potrebno je navesti swift adresu: PBZGHR2X.

HOK je uz to donirao 50 agregata, plastične folije za pokrivanje uništenih krovišta te organizirao dostavu 200 kg kruha dnevno u Petrinju.

Ceh ugostitelja HOK-a i Udruženje ugostitelja Grada Zagreba pripremaju dnevno 300 toplih obroka koji se razvoze stradalima u koordinaciji s Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije i Udruženjem obrtnika Sisak.

Udruga Glas poduzetnika otvorila fond za donacije

Udruga Glas poduzetnika izvijestila je da je otvorila fond za donacije kako bi novčanim sredstvima pomogla u osiguravanju smještaja za one bez doma te u obnovi oštećenih i uništenih stambenih objekata. 

S prikupljenim sredstvima planira se kupnja stambenih kontejnera, grijalica i druge opreme te građevinskog materijala. Sredstva će UGP prikupljati do kraja veljače.

"Prioritet nam je osigurati građanima Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta krov nad glavom u ovim zimskim mjesecima", kažu u UGP-u.

UGP je u srijedu od vlade zatražio micanje poreznih opterećenja na donacije. Zatražio je i da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a na donacije.

Mnogobrojnim poduzetnicima s područja Sisačko-moslavačke županije uništeni su objekti, pa bi ima na neko vrijeme trebalo odgoditi plaćanje poreza na dohodak, doprinosa i PDV-a, smatra UGP.

Na račun državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa", 30 tisuća kuna uplatila je Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina).

hr Thu Dec 31 2020 19:59:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600fc6096f52dfdab08b456a/80
Foto: Pixabay

Hrvatska povlači niz proizvoda sa tržišta, sadrže kancerogeni pesticid

Tržište je preplavljeno kontaminiranim sezamom uvezenim iz Indije koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid
Prije nekoliko mjeseci prijavljene su vrlo visoke razine etilen oksida u određenim serijama sezamova sjemena podrijetlom ili poslanih iz Indije koje su ušle u Europsku uniju a koje su čak 1000 puta više od maksimalne razine od 0,05 miligrama po kilogramu, propisane europskom uredbom.

Takva kontaminacija podrazumijeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi u Uniji jer je etilen oksid razvrstan kao mutagena, karcinogena i reproduktivno toksična tvar.

Također, s tržišta se povlače i svi proizvodi u koje je sezam ugrađen, poput krekera, grickalica, smjesa za kruh i namaza. Pojedini subjekti iz preventivnih razloga povukli svoje gotove proizvode s tržišta iako se u njima nije dokazalo prisustvo etilen oksida ili je utvrđena količina ispod najveće dopuštene granice za taj pesticid.
hr Tue Jan 26 2021 08:34:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001445a6f52df4ca18b45ff/80

Vrijeme danas djelomice sunčano, uz obalu kroz jutro moguća kiša, u Zagori malo snijega

U utorak barem djelomice sunčano, ali ponegdje još i slabe oborine

Dalmaciji ujutro još mjestimice može pasti malo kiše, u Zagori malo snijega, a zatim daljnje smanjenje naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, uz umjereno valovito i valovito more. Jutarnja temperatura od -2 °C u zaobalju do 5 °C na obali, a poslijepodne većinom između 4 i 9 °C.

Uz promjenljivu nablaku na jugu Hrvatske uz prvom dijelu dana još lokalno malo kiše, a zatim većinom sunčano. Zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, a more na otvorenom biti valovito. Najniža temperatura od 1 do 6 °C, a najviša od 7 do 10 °C.

U srijedu još suho, ali uz dosta hladno jutro, pa južina, zatopljenje, ponegdje kiša...

U srijedu na kopnu djelomice sunčano, u četvrtak promjenjivo oblačno uz mogućnost lokalnih slabih oborina, a u petak jače naoblačenje s kišom, u početku na istoku moguće i snijegom. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni i zapadni, a u petak ponegdje umjeren jugozapadni i južni. U srijedu četvrtak jutro osjetno hladnije, danju blagi porast temperature, a u petak manje hladno.

Na Jadranu do četvrtka promjenjivo i uglavnom suho, a u srijedu u Dalmaciji još većinom sunčano. U petak oblačnije, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana. Bura i sjeverni vjetar će oslabjeti i okrenuti na jugo koje će u petak pojačati. Temperatura u postupnom porastu, a najhladnije u srijedu ujutro.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

hr Tue Jan 26 2021 08:01:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600f39e36f52df8eaf8b45e9/80

Potres magnitude 3,0 po Richteru kod Zadra

Potres se osjetio u Zadru, a osobito na višim katovima Zadra.

Oko 20.45 sati zabilježen je potres magnitude 3,0 po Richteru s epicentrom 12km sjeverozapadno od Zadra.

Intezitet u epicentru III-IV stupnja EMS ljestvice.

Potres se osjetio u Zadru, a osobito na višim katovima Zadra.hr Mon Jan 25 2021 22:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2d64b6f52dfdc918b4580/80
Foto: Pixabay

Bubaš: Pfizer će doći u ožujku na one isporuke koje su planirane u prosincu

Na pitanje o tome što Izrael plaća duplu cijenu po dozi cjepiva i nemaju zastoj rekla je kako ne može komentirati postupanje Izraela

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš rekla je u ponedjeljak kako će "Pfizer doći na one isporuke koje su planirane u prosincu, negdje u ožujku" ustvrdivši da cjepivo jest svjetlo na kraju tunela, ali i da će to biti "poduži tunel".

"Pfizer će doći na one isporuke koje su planirane u prosincu negdje u ožujku. S obzirom na nove okolnosti cjepiva koja dolaze biti će utoliko izmijenjena i distribucijska lista. Ljudi će najprije dobiti drugu dozu", izjavila je Bubaš za RTL na komentar novinara kako bi Pfizer do sredine veljače trebao isporučiti tri od 14 kutija cjepiva koje su u zakašnjenju.

Na pitanje o tome što Izrael plaća duplu cijenu po dozi cjepiva i nemaju zastoj rekla je kako ne može komentirati postupanje Izraela. "Ne znamo kada su dogovori postignuti i u konačnici farmaceutska industrija ima neke svoje interese. Mi smo poklonili povjerenje Europskoj komisiji i na tom tragu i dalje stojimo, što je pozicija svih zemalja članica Europske unije", rekla je Bubaš.

Upitana o popuštanju propisanih mjera u borbi protiv koronavirusa poručila je: "Ono što se uvijek komunicira je da cjepivo jest svjetlo na kraju tunela, ali biti će to poduži tunel zato što ćemo se morati pridržavati mjera dok se ne postigne ne samo početak cijepljenja opće populacije nego i zadovoljavajuće razine procijepljenosti. Situacija je ozbiljna u okruženju i mjere doprinose kontroli zaraze".

hr Mon Jan 25 2021 22:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .