Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62ee6bdb18d1cba4458b465f/80
Foto: Ivana Ivanović

Duška Alebić žena je u sjeni koja brine o alkarskim odorama, učvršćuje puce i toke, šiva, skladišti, administrira, izdaje

Mnogo je to brige na razne načine jer ne mogu se svi dijelovi nošnji prati. Tako se dio i četka, usisava. U kemijsku čistionicu - ništa
U suknenim gaćama i ječermama, posutim srebrnim tokama. Za širokim strukanim pojasima momaka zataknute kubure i ljuti jatagani, preko ramena prebačeni kumparani i puške kremenjače, nakrivljene kape zakićene cvijećem.

Siguran i čvrst na konju vojvoda u odori smeđe boje, izvezene zlatom, s tokama na prsima i kalpakom na glavi, a za njim se dva i dva, viju perjanice na kalpacima, šarene se tamno-plave dolame alkara, opasanih krivim sabljama, s vitim kopljima u čvrstoj desnici.

Kićen i ponosno dignuta čela pod kalpakom jaši alaj-čauš.

U sjaju kolovoškog sunca, po užarenim putovima, kroz prašinu se šarene najrazličnije nošnje, ali je triju boja najviše, i to crvene, bijele i modre. Reklo bi se da su to dugačke lijehe procvale čudnim cvijećem. Današnji alkar, vitez, konjanik na sebi nosi ostavštinu djedova i pradjedova. 

I sve to valja ušiti, prošiti, zakrpiti, učvrstiti, ispeglati. Prije sto godina šumprešavalo se starinskim šumprešima, koji su punjeni žeravom, danas se pegla i glača suvremenim uređajima, ali ruka koja to čini je ista, ista je briga i bodrenje. 

Kako god Alka prođe, tko se god kući vratio kao slavodobitnik, sve odore svih alkara, momaka, pratnje, alaj-čauša, vojvode, svih sudionika, sve su one pune znoja, a svaka odora vrijedi barem pet tisuća eura. Alkari trče Alku u replikama povijesnih nošnji, a originali su, naravno, neprocjenjivi. Muzejski eksponat.

Žena u sjeni koja brine o odorama, učvršćuje puce i toke, šiva, skladišti, administrira, izdaje. Od 1998. godine. Duška Alebić.

- Godine 1981. je krenuo projekt obnove nošnji, opreme i oružja u Hrvatskom restauratskom zavodu u Zagrebu, pod stručnim vodstvom hrvatskih stručnjaka. Izrađene su replike za korištenje, a veliki dio originalnih predmeta je restauriran. Originali su izloženi u Muzeju Sinjske Alke, a istovjetne replike koriste se u Alki. U zavodu je 1987. otvorena radionica za tekstil u prostoru koji je kupilo Viteško alkarsko društvo. Tu su se osim radova na alkarskoj odori obavljali restauratorski i konzervatorski radovi na predmetima iz cijele Hrvatske i šire. Dugotrajan je to i zahtjevan posao - veli Duška.


U kemijsku čistionicu - ništa

Iako rijetko koja toka, puca ili drugo otpadne, jer čvrsto je zašiveno, treba sve provjeriti prije nego ta raskoš povijesti dođe pred oko gledatelja.

- No, svaka puca ili drugi dio opreme koji je otpao, našao se. Uglavnom zapne u sedlu ili ostane na trkalištu pa se nađe. Mnogo je to brige na razne načine jer ne mogu se svi dijelovi nošnji prati. Tako se dio i četka, usisava. U kemijsku čistionicu - ništa - objašnjava,

Vuna je na tim novim odorama impregnirana posebnim sredstvom pa moljci na nju ne idu, a konjsku dlaku je lako očistiti.

- Alka je cijelom puku cetinske doline pod venama tako da ove moje zadaće su još dodatan osjećaj odgovornosti i nečega što se ne viđa svakodnevno. Odora na vanjski svijet iziđe tek nekoliko puta godišnje, kada su kakve proslave pa su alkari i momci obučeni, a cijeli sastav je odorama tek na dan viteškog nadmetanja - progovora nutrina iz Alebić.

I koliko god Alka bila "muška stvar", u pozadini je niz naizgled sasvim običnih žena, dosta tipičnih za dalmatinsko podneblje, kao i neobičnih za okolinu iako to uopće nisu. Doista, da nije žena - što bi od Alke bilo?hr Sat Aug 06 2022 22:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .