Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60e7f3ec6f52dff3cf8b4641/80
Foto: Unsplash

"Svi mlađi od 55 koji su umrli od korone, a bez drugih bolesti, nisu cijepljeni"

EMA je kao "booster" dozu registrirala cjepivo proizvođača Pfizer i Moderna.
Epidemiološka slika Hrvatske, na žalost, i dalje je loša. Iz dana u dan velik je broj preminulih, sve više je novooboljelih, a u bolnicama se povećava broj pacijenata na respiratoru. I ovaj put ponavljamo da je među teško bolesnima najviše necijepljenih. Ipak vidimo da je prošli tjedan porast broja novooboljelih mnoge potaknuo da se dođu cijepiti. 

- Protekli tjedan ukupno se cijepilo gotovo 58 tisuća građana, to su prva, druga i treća tzv. booster doza, što je za 50 posto više nego prošli tjedan kada je bilo ukupno 38.400 cijepljenih u Hrvatskoj. Od toga je prve doze bilo malo više od 24.400, to je isto za 50 posto više nego prošli tjedan, a tada ih je bilo 16.800. Na docijepnu dozu došlo je tri puta više ljudi nego prethodni tjedan, rekla je Kujundžić Tiljak za HTV.

Tzv. booster doza


Objasnila je razliku između treće i "booster" doze.

- Postoji treća doza cjepiva za osobe koje su imunokompromitirane, teški kronični bolesnici, za koje se pretpostavlja da je njihov imunosni odgovor lošiji. Te osobe četiri tjedna nakon druge doze mogu dobiti treću dozu, a ova doza o kojoj mi govorimo je docijepna ili 'booster' doza koja se daje nakon šest mjeseci starijima od 18 godina. Daje se kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima, osobama u domovima za starije, djelatnicima koji rade u takvim institucijama. 

EMA je kao "booster" dozu registrirala cjepivo proizvođača Pfizer i Moderna.

- Oni koji su kao prve dvije doze primili Pfizerovo cjepivo, preporuka je i da 'booster' dozu dobiju od Pfizera. Oni koji su se cijepili Modernom, preporuka je da dobiju 'booster' dozu Moderne, s tim da je ta docijepna doza malo manja - pola kao prve doze.

AstraZeneca i Johnson su vektorska cjepiva, objasnila je Kujundžić Tiljak, dodajući da za njih još nisu registrirane 'booster' doze.

- Osobe koje su cijepljene tim cjepivima mogu dobiti i ovu docijepnu dozu, dobit će Pfizer ili Modernu, svejedno je, dodala je.

Treba li mjeriti antitijela?

Kujundžić Tiljak je rekla da ne treba najprije mjeriti antitijela kako bismo odlučili hoćemo li se cijepiti "booster" dozom.

- Mi zapravo ne znamo kolika su nam antitijela potrebna, ne znamo puno o tome. Kada budu konkretni rezultati istraživanja, za sada stvarno ne znamo i nema potrebe. EMA i HALMED, na temelju svih dokaza koje su podastrle farmaceutske tvrtke Pfizer i  Moderna, te na temelju bogatog iskustva docijepne doze u Izraelu, donijeli su odluku da se tim cjepivima može provoditi docjepljivanje, rekla je.

Cjepivo nas definitivno štiti od težeg oblika bolesti, poručila je Kujundžić Tiljak. Istaknula je kako istraživanje provedeno u SAD-u na 3,5 milijuna osoba cijepljenih Pfizerom pokazuje da nakon šest mjeseci pada učinkovitost cjepiva vezano za zarazu, ali učinkovitost protiv teškog oblika bolesti koji završava hospitalizacijom ne miče se za sve varijante, čak i deltu, i ona iznosi više od 90 posto.

- Svi u Hrvatskoj mlađi od 55 godina, koji su preminuli od COVID-a, a nisu bili bolesni prije toga, nisu bili cijepljeni. Ako se ovaj jesenski val usporedi s prošlogodišnjim, onda je smrtnost upola manja. U zemljama koje imaju mnogo veći obuhvat cijepljenih ta je smrtnost pet puta manja. Cijepiti se treba da bismo se zaštitili i spriječili teške oblike bolesti i umiranje, to je naše pravo i obveza.

Cijepljenje protiv gripe

Počelo je cijepljenje protiv gripe. Kujundžić Tiljak je rekla da je moguće isti dan cijepiti se u jednu ruku protiv COVID-a, a u drugu protiv gripe.

- Cjepiva se mogu dobiti zajedno i ne mora biti veći vremenski razmak. Mi do sada imamo 155 registriranih slučajeva gripe H3N2 i jedan slučaj H1E1. Gripa je ovdje. HZJZ je na temelju procjena cjepitelja naručio 600.000 doza četverovalentnog cjepiva, u sebi ima četiri cijepna sloja, i ova dva koja su otkrivena kod naših bolesnika. Stiglo je već 280.600 doza cjepiva, otkrila je. 

Napomenula je kako će se ove godine cijepljenje protiv gripe većinom obavljati u ordinacijama liječnika obiteljske medicine s obzirom na to da su zavodi za javno zdravstvo opterećeni testiranjem i cijepljenjem protiv koronavirusa.

- Besplatno cijepljenje protiv gripe mogu ostvariti svi stariji od 65 godina, kronični bolesnici, uključujući djecu, također korisnici domova za starije, ustanova za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici i trudnice, rekla je Kujundžić Tiljak.

Rekla je i da su simptomi gripe i COVID-a vrlo slični. U slučaju pojave simptoma, liječnici će bolesnike uputiti na testiranje na COVID-19. Gripa se također može laboratorijski dokazati i po potrebi liječnici mogu uputiti i na to testiranje. 
hr Tue Nov 02 2021 10:20:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Vremenska prognoza: Pad temperature, pljuskovi s grmljavinom i jak vjetar

Puhat će jak i olujni južni vjetar pa će more biti valovito, ponegdje i jače
Danas nas očekuje promijenjivo u većini kopnenog područja i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i u obliku lokalno izraženijih pljuskova. Navečer i u noći uz pad temperature zraka na zapadu unutrašnjosti susnježica i snijeg. - prognozira za HRT meteorolog Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nedjelju na istoku Hrvatske promjenjivo, pa i pretežno oblačno. Povremeno kiša, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, a najviša dnevna između 9 i 12 °C.

Malo niža dnevna temperatura zraka u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti umjereno i znatno oblačno. Mjestimice kiša, a navečer i u noći uz pad temperature zraka mogući su susnježica i snijeg, i to ne samo u višim predjelima. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak.

U gorskim krajevima većinom oblačno s kišom, a navečer i u noći susnježicom i snijegom. Mjestimice je moguć tanji snježni pokrivač. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, uz sunčana razdoblja i povremenu kišu. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak. Temperatura zraka u gorju od 3 do 8 °C, navečer u osjetnom padu. Uz obalu uglavnom između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pa i u u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 17 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske. I pritom većinom oblačno s kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima. Puhat će jak i olujni južni vjetar pa će more biti valovito, ponegdje i jače.

Početkom novog tjedna stabilnije

"U ponedjeljak na kopnu u početku još mjestimice slabe oborine, a od sredine dana djelomično razvedravanje. U utorak i srijedu djelomice sunčano uz hladna jutra. U srijedu će zapuhati umjeren jugozapadnjak.

U ponedjeljak na Jadranu oborine uglavnom u Dalmaciji. U utorak i srijedu barem djelomice sunčano. U srijedu na sjevernom dijelu mjestimice može pasti malo kiše. U ponedjeljak će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će jačati i do kraja dana proširiti se na veći dio obale, a u utorak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. U srijedu će zapuhati jugo. - prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

hr Sun Nov 28 2021 09:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a330166f52df77918b456f/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu.  Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 

hr Sun Nov 28 2021 08:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a32af86f52df31918b4582/80
Foto: Facebook, D.N.

Martin Pauk opravdao napad na radnike Rimca. Rimac mu odgovorio: "O čemu ti, ograničeni čovječe, pričaš?"

Pauk je u komentaru opravdavao napad na Rimčeve kolege i demonstrirao ksenofobiju
Ekstremni desničar Martin Pauk, nekadašnji splitski vijećnik, javio se komentarom na objavu inovatora i poduzetnika Mate Rimca, koji je na Facebooku objavio da su njegovi strani kolege rasistički izvrijeđani i pretučeni u Zagrebu.

Pauk je u komentaru opravdavao napad na Rimčeve kolege i demonstrirao ksenofobiju. - prenosi Index.

- Bravo Mate, legendo, samo ti uvozi radnu snagu koja radi za duplo manju plaću od Hrvata pa se čudi zašto se Hrvati osjećaju prevareno i iskorišteno (...) Uostalom, Mate, i ti si iz BiH, pa iz prve ruke znaš da u multikulturalnom društvu nikad ne može biti blagostanja i mira upravo zbog drukčijih načela i kulture po kojima razni narodi žive. - napisao je Pauk. 

- Šta, bit će da nema dečkiju u Zagrebu, Osijeku ili Splitu koji su završili tehničku školu i kvalificirani su za rad u tvojoj firmi? Ah, da, naravno da ih ima bar 10-15 razreda samo u ovoj generaciji, ali ne žele raditi za kikiriki da bi njihov gazda mogao kupovati kuće od dva milijuna eura i aute od pola milijuna. - napisao je još.

Ubrzo mu je stigao Rimčev odgovor. 

- O čemu ti, ograničeni čovječe, pričaš? Kod mene rade ljudi koji su radili u Tesli, Appleu, Ferrariju, Porscheu... Koliko oni zarade u godini kod mene, ti nisi nikad vidio. U mojim firmama (Rimac Gruša, Bugatti Rimac, P3 i Greyp) radi preko 1600 ljudi, od kojih je 80+ posto Hrvata. - odgovorio je Rimac. 

Pauk je ušao u još jednu raspravu ispod Rimčeve objave, s jednim pratiteljem Mate Rimca. 

Rimac mu je i tamo odgovorio.

- Martin, odlepršaj sa svojim desničarskim forama s mog profila u troskoku. Hvala. - napisao mu je. 
hr Sun Nov 28 2021 08:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a291f16f52df368f8b4602/80

Dva sata Split je bio bez struje zbog kvara na Sućidru, u splitskoj bolnici aktivirali su se agregati...

Uzrok je kvar u trafostanici Sućidar.
Gotovo dva sata veliki dio Splita bio je bez napajanja električnom energijom. Radnici Elektrodalmacije prije 23 sata otklonili kvar na trafostanici, a struja se postupno vraćala po kotarevima.

U splitskom KBC-u aktivirali su se agregati.

Ranije objavljeno:
Oko 20:40 sati velik dio Splita ostao je bez električne energije. Kako nam javljaju čitatelji, u mraku je većina splitskih kvartova - Gripe, Plokite, Blatine, Split 3, Bačvice, Sućidar,...

Trenutno nije poznato što je uzrok nestanka struje, a iz Elektrodalmacije poručuju kako rade na otklanjanju poteškoća.
hr Sat Nov 27 2021 20:59:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .