Klis: Na ljeto započinje izgradnja kanalizacije

Načelnik Općine Klis, Jakova Vetme, održao je sastanak s predstavnicima agencije Eko Kaštelanski zaljev, Županijskih uprava za ceste i predstavnicima tvrtke za distribuciju plina na kojem je dogovorena koordinacija daljnjih aktivnosti izgradnje kanalizacije i ceste s pripadajućim nogostupom Belimovača-Megdan. Dugoiščekivani radovi na izgradnji kanalizacije u Općini Klis tako bi trebali započeti ovoga ljeta.

Zasigurno najznačajniji projekt na kojem se trenutno radi u Općini Klis je revitalizacija višestoljetne kliške tvrđave u čiju je obnovu do sada uloženo više milijuna kuna. Uređen je tek istočni dio Providurovog stana, a trenutno se radi na rekonstrukciji njegovog zapadnog dijela. Svi radovi bi trebali biti gotovi do kraja ove godine. Kako bi se potpuno revitalizirala tvrđava Klis , potrebno je puno više financijskih sredstava, točnije za cjelokupnu obnovu građevine potrebno oko 180 milijuna kuna. Kako ni Općina, a ni Županija nemaju dostatnih sredstava koja bi se izdvojila za tu namjenu rješenje je moguće pronaći u EU fondovima, ali i tu postoji problem. Naime, za apliciranje na EU fondove potrebno je riješiti niz problema,  a jedan od njih su i imovinsko-pravni odnosi. Dok se to ne uredi,u Općini ne žele gubiti vrijeme te istovremeno rade na  komunalnim projektima koji se također tiču kliške tvrđave.

Sljedeće u planu je pripremu natječajne dokumentacije i provedba javne nabave do lipnja ove godine kada bi trebali započeti i radovi na izgradnji kanalizacijske linije Megdan-Tunel. Po završetku turističke sezone krenut će se s radovima radovi na cesti Belimovača-Megdan koja će imati kanalizacijski sustav i plino. Završetak radova očekuje se u travnju 2017., a ukupna procijenjena vrijednost iznosi preko 5 milijuna kuna. Općina Klis kojoj će ovaj projekt koristiti i u turizmu, zahvaljujući partnerima u projektu sudjelovat će sa zanemarivim udjelom financijskih sredstava. 

POSLJEDNJE DODANO: