Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f8894db6f52dfc5168b45a9/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović: "Razmišlja se o uvođenju covid potvrda za školstvo i zdravstvo"

Kada je riječ o cijepljenju trećom dozom da će Hrvatska u skorije vrijeme krenuti s trećom dozom za najugroženije kategorije stanovništva

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u petak kako se zasad ne planira uvođenje covid potvrda za školstvo i zdravstvo, iako se o tome razmišlja, a produljuje se njihov rok valjanosti.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da se zasad ne planira uvođenje covid potvrda za druge djelatnosti, ali i dodao kako je činjenica da ih imamo i da ih u svakom trenutku, ako se tako procijeni, mogu aktivirati.

Najavio je produljenje roka valjanosti covid potvrda sa sadašnjih devet mjeseci.

Božinović je ponovio važnost pridržavanja mjera, održanja osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje prostora. “Ono što su nas nekada plašili s propuhom, sad je svakih 10 do 15 minuta dobro napraviti propuh, jer se raspršuje aerosol", kazao je.

Novooboljelih 31,6 posto više nego prošlog tjedna

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je u ovom tjednu broj novooboljelih 31,6 posto veći nego prošlog tjedna, a da je trenutno 14-dnevna stopa incidencija 143,4, pri čemu najnižu ima Istarska, a najvišu Splitsko-dalmatinska županija.

Na ljestvici zemalja EU po incidenciji Hrvatska je na 11. mjestu, najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Francuska i Irska. Po stopi smrtnosti na milijun stanovnika Hrvatska je 20. na listi zemalja EU, kazao je Capak.

Kada je riječ o cijepljenju trećom dozom naveo je da se proizvođači ni regulatorna tijela nisu očitovala o tome, no da će Hrvatska u skorije vrijeme krenuti s trećom dozom za najugroženije kategorije stanovništva.

Milijun doza neupotrebljenog cjepiva, nije blizu istek roka trajanja

- Nemojte me pitati za datum, o tom raspravljamo. - izjavio je novinarima i poručio da Hrvatska ima oko milijun doza neupotrebljenog cjepiva te da mu nije blizu istek roka trajanja.

Za maske u školama rekao je da se u ovu školsku godinu ulazi s više oboljelih nego prošle godine, da svi želimo da djeca budu u školama, te da se zato moraju primijeniti mjere koje koliko toliko štite od bolesti.

- Najvažniji argument za to je da ukoliko se pojavi bolestan učenik, ako se nose maske, neće svi u njegovoj neposrednoj blizini trebati ići u samoizolaciju. - naglasio je Capak.

Naveo je da je u dobi od 12 do 18 godina cijepljeno nešto manje 10 posto djece.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je podatak o visokom udjelu necijepljenih među hospitaliziranim i zaraženim osobama, upitavši zar to nije dovoljan argument o učinkovitosti cijepljenja. 

- S 50,69 posto cijepljenog odraslog stanovništva nismo postigli razinu koja jamči sigurno zdravstvenu budućnost. - upozorio je Beroš i pozvao na osobnu odgovornost svakog pojedinca.

"Ne mogu vjerovati da u vrijeme globalne epidemije netko koristi bolest za politiziranje, omalovažavanje i propitivanje stručnih, takvi potezi mogu donijet jeftine političke poene i naslovnice, ali samo za kratko", dodao je.

Ministar je napomenuo da cijepljenje u potpunosti ne kompenzira nepridržavanje mjera, već da jedino zajedno mogu dovesti do suzbijanja epidemije. Potvrdio je i da će aktivirati dodatne mobilne timove i dodatnu patronažu radi cijepljenja najstarijih.

Covid potvrde u zdravstvu vrlo utemeljene

O cijepljenju zdravstvenih djelatnika Beroš je ponovio da ono neće biti obvezno, ali kako je njegov stav da su covid potvrde u zdravstvu vrlo utemeljene. "Cijepljenje neće biti obavezno, ali obavezno testiranje je onda opcija.

Slovenija primjerice, rekao je, ima obvezno testiranje zdravstvenih djelatnika jednom tjedno.

U Europi se ide i na ukidanje besplatnog testiranja kada ne postoji jasna klinička situacija, zato da bi se svi cijepili pa i mi tako razmišljamo, poručio je ministar zdravstva.

hr Fri Aug 27 2021 13:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .