Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62f1585918d1cbcf5a8b456c/80
Foto: Ivana Ivanović

Splitska firma pokušala nabaviti opremu iz inozemstva, prevareni za 60 tisuća kuna!

Naposljetku su utvrdili da se radi o prijevari u kojoj su oštećeni za iznos od oko 60 tisuća kuna

Dana 23. prosinca je u Prvoj policijskoj postaji Split zaprimljena prijava računalne prijevare od strane predstavnika jednog poduzeća. Naime, u mjesecu listopadu su radi nabavke opreme putem elektroničke pošte kontaktirali poduzeće iz inozemstva, te su od istih dobili ponudu na koju su pristali, a nakon toga su s istog maila dobili obavijest da zbog određenih problema uplatu izvrše na drugi broj računa što su i učinili, a naposljetku su utvrdili da se radi o prijevari u kojoj su oštećeni za iznos od oko 60 tisuća kuna.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima policija savjetuje građane da budu vrlo oprezni u prodaji ili kupovini on line vodeći računa o tome kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet  i na članku Internet prijevare.


hr Tue Dec 27 2022 11:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63be77015d79657f958b45aa/80

Istražni zatvor za 26-godišnjaka uhićenog kod Posedarja s pola kilograma heroina

Drogu je skrivao u dječjoj sjedalici

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 1. veljače 2023., ispitalo 26-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona, piše zadarski.hr.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 26-godišnjak 31. siječnja 2023., u mjestu pored Zadra, postupio protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno u cilju daljnje prodaje radi stjecanje protupravne imovinske koristi, u osobnom automobilu držao 534 grama droge heroin, upakirane u PVC vrećice, te 1018 grama smeđe praškaste materije nepoznatog kemijskog sastava namijenjene povećanju mase droge tzv. punila, a ta se droga nalazi na Popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga, navode iz ODO-a. 

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč.  3. Zakona o kaznenom postupku).


hr Sat Feb 04 2023 13:57:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/60e6898d6f52df66cd8b46be/80

Čak 18 revolvera, pištolje, pušku i streljivo policija pronašla u garaži i kući muškarca iz Vrlike

Može dobiti i do pet godina zatvorske kazne
Zavidan arsenal oružja i streljiva pronašla je jučer sinjska policija koja je temeljem sudskog naloga pretražila obiteljski dom 69-godišnjeg muškarca Z.J. iz Vrlike. 

Između ostalog pronađeno je 18 revolvera, 5 pištolja i 1 lovačka puška, cijev lovačke puške, 29 komada različite vrste streljiva, spremnik za pištolj i spremnik za pušku. 

Protiv muškarca je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari, a prema Kaznenom zakonu onaj "tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmjeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova" kaznit će se zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

Kod starijeg muškarca iz Vrlike policija je oružje i streljivo našla u obiteljskoj kući i garaži.
hr Fri Feb 03 2023 17:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/63dcda465d7965d0d38b45a3/80

Kod Sinjanina pronađeno 18 revolvera, 5 pištolja i lovačka puška

Protiv 69-godišnjaka biti će podnesena kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici Policijske postaje Sinj dovršili su kriminalističko istraživanje nad 69-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela  Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. 

U sklopu kriminalističkog istraživanja policijski službenici su od 69-godišnjaka oduzeli  24 komada oružja ( 18 revolvera, 5 pištolja i 1 lovačka puška), cijev lovačke puške, 29 komada različite vrste streljiva, spremnik za pištolj i spremnik za pušku. 

Protiv 69-godišnjaka biti će podnesena kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.


hr Fri Feb 03 2023 10:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/618bf0246f52dfa1748b4639/80
Foto: Pexels

Sandro Firić za ubojstvo na Klisu odležat će 12 godina "iza rešetaka"

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela
Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je nepravomoćnih 12 godina zatvorske kazne za Sandra Firića zbog smaknuća Branka Mijatovića hicem u glavu na Klisu. Mijatović je pronađen s teškim ozljedama opasnim po život kod jedne garaže, a tri dana kasnije izdahnuo je u splitskoj bolnici. Odbio je Visoki kazneni sud žalbe stranaka i stao uz odluku Županijskog suda u Splitu.

U optužnici Županijskog državnog odvjetništva opisano je kako je te inkriminirane večeri Firić pištoljem Crvena zastava zadao prostrijelnu ranu Branku Mijatoviću, prislonivši mu oružje na zatiljak. Navodno je uzrok ubojstva, kojem je prethodila prepirka, novčani dug.

Firić je od ranije poznanik policije. Sudjelovao je u tučnjavi na Hvaru sa svojim bratom, a bio je i dio tučnjave na stadionu Partizana u Beogradu prije pet godina godine.

- Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika. Pravilno je prvostupanjski sud otegotnim optuženiku cijenio dosadašnju osuđivanost kao i način počinjena djela (pucanj u glavu iz neposredne blizine ne ostavlja žrtvi šansu za preživljavanje). Žrtvu je ostavio na cesti. Olakotnim je cijenjena smanjena ubrojivost, iskazano žaljenje i kajanje. Optuženik je 30 godina star. 

Ovako odmjerena kazna nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih teških kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja - smatra Visoki kazneni sud u objavi.
hr Thu Feb 02 2023 18:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .