Article

//www.dalmacijanews.hr/files/619e0a5f6f52df4e8b8b45a8/80

Pulski glazbenik Valerio Ricchiuto novo lice na glazbenoj sceni

Zavidno je pjevačko iskustvo kao tenor stekao tijekom četverogodišnjeg staža u klapi Brnistra, a koja je početkom godine prestala sa radom te se Valerio otisnuo u solo vode.
Vedra duha, ugodna glasa, pun optimizma, diplomirani ekonomist i agent za prodaju nekretnina u obiteljskoj tvrtci, Valerio Ricchiuto, 30-godišnji pjevač, novo je lice na glazbenoj sceni. Doduše, glazbenog staža ima.

Zavidno je pjevačko iskustvo kao tenor stekao tijekom četverogodišnjeg staža u klapi Brnistra, a koja je početkom godine prestala sa radom te se Valerio otisnuo u solo vode.

Evo što nam je u uvodnoj priči kazao: - U djetinjstvu sam pohađao malu glazbenu školu pod nazivom „Okud Istre“ te sam svirao klavir i sintisajzer. Pjevačku karijeru započeo sam pjevajući u klapi Brnistra, na poziciji drugog te prvog tenora. Kao klapa postigli smo brojne uspjehe i rezultate, a naglasio bih drugu nagradu žirija na festivalu Dalmatinske Šansone u Šibeniku 2019. godine, zajedno s Elis Lovrić, te treće mjesto na natjecanju klapa Istre i Kvarnera (KIK) u Buzetu, također 2019. godine. Klapa je nažalost prestala s radom te sam se otisnuo u solo vode. Nastupao sam na prošlogodišnjem MIK festivalu (Melodije Istre i Kvarnera), na prošlogodišnjem „Čansonfest“ festivalu u Kastvu te na prošlogodišnjem
festivalu „Dimela Cantando“ koji se inače održava u Citadelli, Kopru i u Bujama.

Pohađao sam naprednu školu pjevanja kod Jacquesa Houdeka pod nazivom „Talent class“, u koju sam dospio prolaskom na audiciji za talente. Nakon završetka škole, nastavio sam suradnju sa Jacquesom te je on moj vokalni mentor i profesor.

U nepunih dvije godine solo karijere sam izbacio devet pjesama, gotovo sve popraćene i spotovima, pod izdavačkom kućom Hit Records. Autor glazbe gotovo svih pjesama je Bruno Krajcar, zahvaljujući njemu sam i krenuo u solo karijeru te je on moj glazbeni mentor. Ove godine sam pokrenuo suradnju i s Duškom Rapotecom Uteom. Uskoro planiram izbaciti i svoj prvi album, pod izdavačkom kućom Hit Records.

Dakle ove godine sam opet nastupao na MIK (Melodije Istre i Kvarnera) festivalu te sam nastupao i na festivalu Pisme i Vina ( Marco Polo fest) na Korčuli s pjesmom “Opet zriju kesteni“ koju je napisao Nedo Zuban, a uglazbio i aranžman napravio Duško Rapotec Ute, te sam osvojio i nagradu za najbolju interpretaciju“, poručio je.Na upit kakav je osjećaj sada kada si sam na sceni Valerio odgovara: - Nemam treme ili straha od publike jer sam to istrenirao s klapom. Drugačije je, jer sam trebam doći do publike i do načina pjevanja. Pop rock pjevanje se razlikuje od klapskog pjevanja kao što se mali nogomet razlikuje od velikog.

- Danas se glazbenik kroz razne medije lako može probiti i doprijeti do publike. No, istovremeno je i konkurencija velika.

- Uvijek je bilo dobrih pjevača. Čak bih rekao da su ljudi nekada bolje pjevali nego danas. Bilo je prirodnije. Nije bilo toliko umjetnih zvukova sa strane. Nije sve bilo toliko izmiksano, već je sve bilo izvedeno i odsvirano uživo. Danas je teže uspjeti u glazbi jer je ima toliko mnogo u tehnologiji i medijima - Facebook, Instagram, Youtube. Bilo tko se može reklamirati i staviti pjesmu. No, zbog te količine, opet je puno teže probiti se u bilo čemu. Nekada su uspijevali samo vrhunski vokali - Oliver Dragojević, Radojka Šverko, Zorica Kondža... Ta stara garda je odlično pjevala. Danas ne moraš dobro pjevati, već imati svoj stil.

I za kraj glazbena zanimljivost...

- Mirko Cetinski i ja snimili smo duet “Partija je stari barba“ kojeg smo posvetili Oliveru Dragojeviću, pošto znamo da je slobodno vrijeme provodio najviše na moru te je obožavao more, ribolov te doslovno živio na moru. Ovu mediteransku bel canto kanconu posvetili smo i svim ribarima, pomorcima, mornarima i ljudima koji žive na moru, uz more i od mora. Pjesma ima i spot koji je snimljen na moru u okolici Rovinja i u Rovinju, a snimila ga je Medvid produkcija - potvrđuje nam naš sugovornik – Valerio Ricchiuto iz Pule.


hr Wed Nov 24 2021 10:53:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a281836f52df258f8b4607/80

Emotivan koncert u katedrali sv. Duje: poznati vokalisti odali počast žrtvi Vukovara i Škabrnje i svim žrtvama Domovinskog rata

Zagrebačka sopranistica Barbra Garić i pijanist Mario Čopor u splitskoj su katedrali sv. Dujma održali su sakralni koncert na kojem su se mogla čuti djela brojnih vrhunskih klasičnih autora.
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, poznati zagrebački umjetnici, sopranistica Barbra Garić i pijanist Mario Čopor održali su sakralni koncert u splitskoj katedrali sv. Dujma.

Malo više od 50 gledatelja, koliko je bilo dopušteno prema važećim epidemiološkim mjerama, nešto više od sat vremena moglo je uživati u djelima vrhunskih klasičnih autora koje je umjetnički dvojac odabrao za ovaj poseban koncert, a od klasičnih autora valja izdvojiti W.A. Mozarta, G.F. Handela, F.P. Schuberta, J.S. Bacha i dr.

Garić i Čopor istaknuli su kako je za njih ovog bio iznimno emotivan koncert, ali da su zahvalni što im se baš na taj ključni dan u povijesti Hrvatske pružila prilika biti dijelom koncerta zahvale i podrške Vukovaru i Škabrnji, ali i svima koji su svoje živote dali za našu slobodu, i to baš u najstarijoj katedrali na svijetu.

- Iako smo se ove godine, nažalost, morali prilagoditi brojnim propisanim mjerama, sretni smo jer smo ipak imali priliku odati počast gradu heroju, gradu koji je simbol hrvatske slobode. Na trenutke je uistinu bilo emotivno, a suze je bilo teško suspregnuti. Svemu tome dodatno je doprinio i poseban ambijent u kojem se koncert održao. Nadamo se da smo istu emociju ponosa našom izvedbom prenijeli i prisutnim gledateljima te ujedno probudili snagu oprosta jer, nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, ali trebamo živjeti u sadašnjosti i graditi bolju budućnost za sve nas, rekla je Barbra Garić, poznata sopranistica.

- Ovim sakralnim koncertom sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika, te na ovaj način želimo podsjetiti mlađe naraštaje na zločin koji se dogodio u Vukovaru i da se više nikada takvo što ne smije ponoviti. Veličina čovjeka je u poštivanju drugog, trebali imati hrabrosti oprostiti, promicati duh ljubavi, tolerancije i snošljivosti, zaključili su Garić i Čopor.

Tijekom prosinca dvojac nastavlja sa svojim aktivnostima, pa tako u prosincu planiraju čak šest božićnih koncerata po Splitsko-dalmatinskoj županiji naziva “Božićna bajka“ na kojem će se moći čuti brojne točke klasične glazbe.

Svaki od koncerata imat će i humanitarnu notu jer će jedan dio sredstava biti doniran u dobrotvorne svrhe.
Sredstva će biti donirana ustanovi kojoj je to najpotrebnije u svakom gradu u kojem će se koncert održati.

Barbari Garić će se na koncertima pridružiti Denis Šabić, Marijo Čopor, Duje Blašković, Neda Aleksić Pejković, Branka Pleština Stanić, plesači te brojni drugi gosti iznenađenja, ali i Siniša Vuco s kojim je snimila i božićnu pjesmu koja će uskoro biti predstavljena javnosti.

Kratki video s koncerta možete pogledati na linku.
hr Sat Nov 27 2021 20:06:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60d1c4fc6f52dfdfb48b46c0/80
Foto: N1

Kvaliteta zraka bolja nego prije nekoliko desetljeća

Odstupanja ima, ali zrak u Hrvatskoj je prve kvalitete
Osim prirodnih zagađivača zraka, poput vulkanskih erupcija ili pustinjskog pijeska, interes javnosti posebno je usmjeren na one izvore onečišćenja koje nastaju kao posljedica ljudskih djelatnosti - industrije, proizvodnje energije, prometa i poljoprivrede, prenosi HRT.

Iako smo posljednjih tjedana svjedočili određenim napisima o upitnoj kvaliteti zraka u našem glavnom gradu, stručnjaci umiruju javnost i tvrde da je zrak kojeg udišemo zadovoljavajuće kvalitete, a određena sezonska odstupanja potpuno su očekivana i uobičajena. Stoga nema mjesta panici niti potrebe za skupim pročišćivačima ili filterima.

- Uobičajeno se zadnjih petnaestak godina prate lebdeće čestice PM 10, i PM 2,5, tj.one koje su dinamičnog promjera manjeg od 10 i od 2,5 mikrometara. Dokazano je e najviše povezane sa štetnim zdravstvenim učincima. Sitnije čestice, 2,5 i manje - mogu doprijeti u donje dišne puteve. One na sebi mogu imati vezane razne štetne sastojke - toksične metale te policikličke aromatske ugljikovodike koji su kancerogeni. Također imamo i plinovita onečišćenja - naprimjer dušikov dioksid, ozon, sumporov dioksid, ugljikov monoksid, napominje dr. sc. Gordana Pehnec s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

U Institutu za medicinska istraživanja kvaliteta zraka se svakodnevno prati i analizira, kaže dr. sc. Silvije Davila. Objašnjava kako se pomoću filtera u analizatoru mjeri 24-satni uzorak koji potom ide na kemijske analize.

- Moram napomenuti da senzori za kvalitetu zraka koji su se počeli javljati na tržištima i koji se koriste isključivo su za znanstvena istraživanja. Oni jesu dobar indikator za neke situacije, ali i za daljnje ocjene kvalitete nisu, jer imaju svoja fizička ograničenja, imaju dosta velika odstupanja. 

Stručnjaci ističu da je kvaliteta zraka danas, unatoč silnom industrijskom razvoju, bolja nego prije nekoliko desetljeća kad se tom problemu nije pridavala tolika pozornost. Stoga je edukacija onih najmlađih zalog da će se u budućnosti taj trend i nastaviti.
hr Sat Nov 27 2021 13:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/616fe5b36f52df685a8b456f/80
Foto: PIXABAY

U Dubrovniku odgođeno paljenje adventske svijeće i koncert

Odgađa se koncert “Rock galama” Nena Belana & Fiumensa

Iz Grada Dubrovnika priopćili  su da zbog najavljenih iznimno loših vremenskih uvjeta, danas neće biti organizirano paljenje prve adventske svijeće uz molitvu ispred Kneževa dvora, ni paljenje blagdanske rasvjete.

Iz Turističke zajednice grada Dubrovnika obavijestili su kako se, zbog vremenskih neprilika odgađa koncert “Rock galama” Nena Belana & Fiumensa koji se trebao održati večeras u 20 sati ispred crkve sv. Vlaha u sklopu otvaranja 8. Dubrovačkog zimskog festivala. Novi termin koncerta je 18. prosinca.

Inače, svi koncerti Dubrovačkog zimskog festivala bit će organizirani na otvorenome, ispred svetog Vlaha, uključujući i Doček, uz predočenje covid potvrde.

hr Sat Nov 27 2021 11:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a1fafc6f52df848e8b45e3/80
Foto: Bojan Bogdanić

Otvoren je Advent u Zadru

Večeras je na rasporedu svirka zadarskih meštara dobre fešte Rockatansky Banda

Unatoč kiši i odgođenom koncertu Pips, Chips & Videoclipsa, u petak 26. studenog nakon dvije godine Advent u Zadru je zaživio u punom sjaju. Trgovi pet bunara i Petra Zoranića dobili su tako svoj poznati blagdanski ugođaj i ponovno postali omiljeno mjesto koje će okupljati Zadrane i goste tijekom narednih trideset i šest dana do Nove godine.

Atmosfera kraj maštovito ukrašenih kućica, ali i sam prostor spomenutih trgova u najljepšem svijetlu dočaravaju ovo čarobno doba godine kad se svi radujemo Božiću i dočeku Nove godine. Bez obzira na loše vremenske prilike na dan otvorenja, posjetitelji su sinoć uživali u prvoj adventskoj večeri na kojoj nije nedostajalo plesa i dobre glazbe, smijeha i naravno odlične zabave.

Eno-gastro ponuda Adventa u Zadru ove je godine već na prvi pogled originalnija nego ikad prije. Zadarski ugostitelji su se tijekom ovih nekoliko godina uhodali u specifičnoj adventskoj ponudi i osmislili puno više i drugačije nego do sada. Uz mnoštvo jela i pića inspiriranih adventskom čarolijom poput raznih maštovitih burgera, tradicijskih jela u streetfood aranžmanima ili zanimljivih slatkih delicija, tu je naravno i klasična adventska ponuda poput kobasica, kuhanog vina, gina ili ruma te fritule, no i to je samo mali dio bogate ponude na sajmu.

hr Sat Nov 27 2021 10:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .