Article

//www.dalmacijanews.hr/files/601fd3056f52dfc7c38b457a/80

NASTAVAK AKCIJE U centru za mlade izrađuju kućice za mačke

Nakon uspješne akcije izrade kućica za mačke u prosincu i potražnje za dodatnim kućicama za mačke, u subotu su odradili i drugu akciju izrade kućica
Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko- neretvanske županije i Grada Dubrovnika u subotu, 06. veljače u Centru za mlade Dubrovnik su imali drugu akciju izrade kućica za mačke.

Nakon uspješne akcije izrade kućica za mačke u prosincu i potražnje za dodatnim kućicama za mačke, u subotu su odradili i drugu akciju izrade kućica. Prilagodili su dizajn kućice prema naputcima sugrađana koji vode brigu o mačkama.

Koristeći stirodur, štapiće za ražnjiće, samoljepljivu foliju, sanitarni silikon, boju, dobru volju, maštu i volonterski pogon, veliki i mali volonteri su vježbali tehničke vještine, druženje i solidarnost. Tople i suhe kućice će se uručiti sugrađanima koji vode brigu o tim šarmantnim stvorenjima na nekoliko lokacija i dizajnirane su kako bi se vizualno dobro uklopile u okoliš.


hr Sun Feb 07 2021 12:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/604681246f52df87fa8b4582/80

"Obriši suze": Akcija koja ima za cilj prikupljanje pomoći i sredstava namijenjenih žrtvama obiteljskog nasilja

Udruga Domine organizira humanitarnu virtualnu izložbu umjetničkih djela, koja su za ovu potrebu donirali brojni naši umjetnici

U sjeni Covid pandemije krije se porast obiteljskog nasilja.

Svega petnaest dana nakon proglašenja lockdowna telefoni bilježe povećanje poziva od 75%.
Uglavnom kontaktiraju žene koje su preživjele nasilje u obitelji, a koje su istovremeno zbog posljedica pandemije ostale i bez osnovnih egzistencijalnih uvjeta. To znači i bez posla i bez mjesta stanovanja.

- Istu dinamiku događanja bilježi i UN Women, koji je eskalaciju nasilja u obitelji proglasio pandemijom u sjeni. Dakle, Split, odnosno Hrvatska tu definitivno „prati“ globalne trendove – rekla je Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica udruge Domine.

Potaknute značajnim porastom prijave nasilja nad ženama i nasilja u obitelji zabilježenog od pojave pandemije virusa Covid 19 pa do danas, a u cilju prikupljanja sredstava potrebnih za pokrivanje troškova smještaja, hrane, pravne i psihološke pomoći žrtvama nasilja, udruga Domine organizira humanitarnu virtualnu izložbu umjetničkih djela, koja su za ovu potrebu donirali brojni naši umjetnici.

Uplatom minimalnog iznosa od 200 kn, neka od djela prikazanih u galeriji mogu postati i vaša, jer će IWC Split u znak zahvale donatorima, darom takve vrste, rado ovjekovječiti Vaš trenutak humanosti i senzibiliziranja za potrebe drugih.

Više informacija o humanitarnoj akciji potražite na web stranici dok će na sve eventualne dodatne upite o akciji rado odgovoriti predsjednica IWC Split Đanka Rošin (091 177 33 73).

hr Mon Mar 08 2021 20:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6046067f6f52dfddf88b45e0/80
Foto: Screenshot/Youtube

Ljubav prema majci na najbolji način - Čarobnjak Willy ima novu pjesmu!

Glazbu potpisuje Ante Žužul “Čičak“, a tekst Luka Žužul.
Imotski bend ”Čarobnjak Willy“ ima novu pjesmu posvećenu svim majkama. Sa željom da iskažu svoju ljubav, objavili su pjesmu i spot za pjesmu “Mater“.

Willy ne zna reći svojoj majci koliko ju voli pa je to odlučio napraviti kako najbolje zna - pjesmom., kažu članovi benda.

Tekst potpisuje Luka Žužul, a glazbu Ante Žužul “Čičak“. Osim stalnih članova (
Ante Žužul/vokal, akustična gitara, Tomislav Jonjić/udaraljke, Boško Jović/električna gitara, Branimir Jonjić/bass gitara) ovog puta imali su i gosta na harmonici - Luku Matkovića.


hr Mon Mar 08 2021 12:12:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6046024a6f52df24fa8b4570/80

Vedran Ljubenko ima novi singl i video koji slavi borbu žena

Mladi glazbenici očito i slušaju vlastite savjete - naime, za svu glazbu, tekstove, produkciju i video uratke za album odgovorni su samo članovi benda.
Vedran Ljubenko ima novi singl! Poznat je publici po nastupima u HRT-ovim uspješnicama 'The Voice' i 'A strani' te po autorskom debi albumu 'Kad je vedro nije oblačno' izdanom prošle godine, a marljivi umjetnik je u karanteni oformio novi bend "Šta Će Oni" i pripremio album koji izlazi već u svibnju ove godine.

Prije najavnih singlova poslali su nam lijepu čestitku za Dan žena u obliku pjesme "Ona ne treba pomoć" i pratećeg spota."Ovu pjesmu nismo napravili da bude pjesma, a video nismo snimili da bude spot. Ova pjesma nije podilazeći lov na tantijeme, a spot nije kolekcija poznatih Instagram profila za prikupljanje lajkova.
Ova pjesma je poziv da idete svojim putem i radite točno ono što bi htjele raditi kad ne bi postojala društvena očekivanja i ograničenja.
Video slavi borbu žena koje uporno i s puno ljubavi rade na životu kakav žele imati i promjenama koje žele vidjeti.
Bez kulta ličnosti - jer njihov rad govori dovoljno", poručuju.

Mladi glazbenici očito i slušaju vlastite savjete - naime, za svu glazbu, tekstove, produkciju i video uratke za album odgovorni su samo članovi benda.
hr Mon Mar 08 2021 12:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e649c2c29111c786b8b4576/80
Foto: Pixabay

Danas se obilježava Međunarodni dan žena: Znate li zašto se slavi?

Na današnji dan slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola kako u prošlosti, tako i danas

Svake godine, 8. ožujka, već tradicionalno slavi se Međunarodni dan žena. Na današnji dan, kako bi se žena osjećala, bar jednom godišnje posebno, dariva ih se cvijećem uz čestitku ili pak nekim drugim poklonima. No, znate li zapravo zašto se slavi taj dan i zašto 8. ožujka?

Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, 1911. godine kada je poginulo veliki broj žena, preko 140.

Povijesna borba

Na današnji dan slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola kako u prošlosti, tako i danas. Ovaj dan predstavlja povijesnu borbu žena za ona ista prava koju imaju muškarci. Svojom borbom, žene su dobile pravo glasa, pravo na obrazovanje, na obnašanje svih funkcija u društvu te sva prava koja su osigurana zakonima.

U zapadnim, razvijenim zemljama žene su se izborile za ravnopravnost iako je u nekima, čak i danas samo na papiru, ali kad govorimo o manje razvijenim zemljama, žene su još uvijek manje vrijedne u odnosu na muškarce i baš zbog toga, ovaj dan podsjeća na to da žene trebaju nastaviti borbu za svoja prava.

Zašto 8. ožujka?

Ideja za obilježavanjem Dana žena prvi put se pojavila početkom 20. stoljeća. U to doba brza industrijalizacija i ekonomska ekspanzija dovodila je do sve češćih protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Protestirale su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija te su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale gdje je ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ovi su događaji rezultat velikog požara u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je zbog slabih mjera sigurnosti na radu stradalo više od 140 žena.

Danas mnogi na Dan žena gledaju kao na komercijalizirani blagdan, no ovaj dan predstavlja puno više od samoga cvijeća ili poklona...

hr Mon Mar 08 2021 08:11:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .