Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62681da5ecdbd1b65f8b46a2/80
Foto: UNIST

Predstavljen novitet udruge Liberato - DisCloud! Proizvod potpuno prilagođen osobama s invaliditetom

Udruga Liberato već ima nekoliko velikih projekata iza sebe

Previše uski prostori, nepristupačnost i nedostatak informacija ograničavaju osobe s invaliditetom u pristupu osnovnim uslugama i dobrima. Upravo zbog toga što i sam ima slične probleme kao osoba koja koristi invalidska kolica, Stipo Margić se udružuje s kolegama s Fakulteta. S Mijom Matijevićem osniva udrugu Liberato kako bi svoje programsko znanje iskoristili u svrhu ostvarivanja lakšeg i jednostavnijeg kretanja. Od tada zajedno rade, a sve u cilju povećanja stupnja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Stipo Margić inženjer je informacijske tehnologije te je nastavio specijalistički studij i trenutno je na 4.-oj godini. Mijo Matijević student je završne godine informacijske tehnologije. Upoznali su se i studiraju zajedno na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu od 2019 godine. Kako je Stipo korisnik invalidskih kolica, preuzeo je programerske i neke administrativne poslove, dok je Mijo zadužen za razvijanje hardvera i obavljanje dinamičkih poslova koje zahtijevaju veću mobilnost, Ali unatoč tome velik dio poslova obavljaju zajedno. U radu im pomažu i volonteri kojih je trenutno oko 20t-ak.

Udruga Liberato već ima nekoliko velikih projekata iza sebe; LiberatoMap - interaktivna mapa za osobe s invaliditetom, a omogućava lakši i brži pristup informacijama o pristupačnosti objekata u gradu s fokusom na tehničku infrastrukturu i implementacijom novih gradova. Mapa je dostupna online, a tim svakodnevno radi na razvoju mobilne aplikacije te širenju na područje cijele Hrvatske. Gradovi koje mapa trenutno obuhvaća su: Split, Trogir i Omiš.

Projekt LiberatoTalk - obuhvaća različite događaje/predavanja/panel rasprave za srednjoškolce, studente i građane u cilju povećanja zastupljenosti tema o osobama s invaliditetom u širem društvenom kontekstu te razgovoru o problemima s kojima se isti susreću.

U sklopu spomenutog projekta, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom organizirana je i panel rasprava na temu: Osobe s invaliditetom u visokoškolskom obrazovanju u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, a u planu je i nastavak zajedničkih aktivnosti.

Tu su još i Vodič za studente s invaliditetom, LiberatoTech - Centar za razvijanje računalnih vještina itd…

Novi proizvod udruge Liberato je DisCloud. DisCloud je kompletan proizvod ima više funkcija i područja djelovanja. Prva i osnovna karakteristika je potpuna prilagođenost interaktivnog ekrana osobama s invaliditetom. Na primjer, na DisCloud može biti instalirana softver „LiberatoMap“ koji na jednostavan i brz način korisnicima pruža informacije o pristupačnosti javnih i privatnih objekata. Osim ovog podržava i sve druge softvere po željama kupca (npr. vodič u trgovačkom centru, kiosk za prodaju karata u trajektnoj luci itd.). Kako bi zaokružili cijelu priču odlučili smo za napajanje preko energije sunca. Za to postoje dva razloga, jedan od njih je očuvanje okoliša, a i mislili smo na samu arhitekturu grada, gdje kod instalacije DisClouda na površine nije potrebno izvoditi građevinske radove kako bi doveli napajanje gradske mreže. DisCloud također pruža funkciju punjenja motora invalidskih kolica i ima opciju pružanja marketinških usluga.

Proizvod će moći koristiti svi građani, a prioritetno osobe s invaliditetom. Prvi DisCloud instaliran je na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu i danas je svečano predstavljen. DisCloud će uvelike značiti građanima jer će im pružiti novu dimenziju pristupačnosti u gradu, te će pomoći turistima osobama s invaliditetom kojih u svijetu ima preko 650 milijuna. Ustanove će moći dosta svojih usluga prebaciti na prilagođeni kiosk kako bi nadomjestili nedostatke svoje arhitektonske ne pristupačnosti objekta.


Udruga ima veliku podršku Sveučilišta u Splitu i Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu, kao i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Kod izrade konstrukcije velik doprinos dao je profesor dipl. ing. Slaven Šitić. Također surađujemo sa većinom lokalnih udruga s sličnim ciljem, kao i nekolicinom lokalnih tehnoloških tvrtki.


Udruga Liberato ima velike planove i ciljeve. Trenutno rade na mobilnoj verziji aplikacije kao i na boljem prilagođavanju aplikacije slijepim i slabovidnim osobama.


U Udruzi vole reći: "Ovo nije naš početak, nije naš kraj, već naš put prema kreiranju svijeta bez barijera".


hr Tue Apr 26 2022 18:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62877b5d18d1cbe5178b458a/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Marinko Biškić i Tomo Matičević uz Tamaru Visković kao kandidati za dogradonačelnike

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita Tamara Visković imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu.

Prvi je najpoznatiji splitski čokolatjer, uzorni poslodavac, glazbenik i dugogodišnji sudionik aktivističkog, kulturnog i društvenog života u Splitu Marinko Biškić. Uz sve poslovne uspjehe, posebno za čokolade Nadalina, Biškić je za svoj društveni angažman dobitnik i nagrade EN FACE :: Anfas, obrazloženu dobrim opisom cijelog Marinkovog života: "za organski i trajno razbarušeni anarhizam, za uporan i društveno relevantan antifašizam i za dubinski ili psihoanalitički podmukao antikapitalizam".

Uz njega i Tamaru na glasačkom listiću i na budućem zajedničkom poslu stajat će Tomo Matičević, srednjoškolski profesor etike, filozofije i logike. Osim prosvjetnog rada u razredu, sudjelovao je u organizaciji državnih natjecanja i stručnih skupova, te u nekoliko europskih projekata, među ostalim i osmišljavanja novog kurikuluma Mediji u suvremenom društvu (medijska pismenost). I on je godinama društveno aktivan u udrugama i institucijama koje se bave odgojem i obrazovanjem, ekologijom, kulturom i socijalnom problematikom.


hr Fri May 27 2022 13:37:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b59b18d1cb85368b45c8/80

Đogaš: "Vaučerima želimo povećati broj djece u sportu, jedno dijete više u klubu je jedno dijete manje na ulici“

Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca
Na konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, predstavio je projekt sportskih vaučera za osnovnoškolce i srednjoškolce kojima se, kako kaže, želi potaknuti veće uključivanje djece u sport. Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca koji subvencioniranje dijela sportske članarine vide kao izravni doprinos razvoju splitskog sporta.

Projekt podrazumijeva subvencioniranje dijela sportske članarine za osnovnoškolce i srednjoškolce u iznosu od 150 kuna po djetetu, čime bi se znatno rasteretili obiteljski budžeti. Baviti se sportom u Splitu, izjavili su, danas je skupo. U splitskim klubovima trenutno trenira oko devet tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a cijena prosječne članarine je između 240 i 350 kuna. Kada se tome pridodaju troškovi putovanja, opreme i prijevoza za djecu, roditelji često moraju izdvajati oko 1.200 kuna mjesečno. Đogaš je naglasio da bi za ovu mjeru trebalo izdvojiti oko sedam milijuna kuna jer Grad već izdvaja određena sredstva.


- Za budućnost splitskog sporta ključna su djeca, koja su danas manje fizički aktivna nego prije. Bavljenje sportom iznimno je važno za zdravlje splitske djece, ali jasno nam je da troškovi bavljenja sportom opterećuju kućne budžete. Kao odgovorna gradska uprava ovim vaučerima želimo olakšati život roditeljima. Jedno dijete u klubu više je jedno dijete na ulici manje – izjavio je prilikom predstavljanja Đogaš i dodao da nam se sportski talenti ne smiju događati slučajno, već biti rezultat promišljene politike, kao i ulaganja u gradsku sportsku infrastrukturu. Ovaj projekt je jedan korak u tom smjeru. Mjeru su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca.


Osim o subvencioniranju članarina, na predstavljanju se govorilo i o Europskim igrama i važnosti da se Split izbori za domaćinstvo 2027. godine. Split je najsportskiji grad na svitu i zaslužuje velika sportska događanja. Trebamo se izboriti za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine koji će nam donijeti veliku posjećenost, vidljivost, prihode, vrhunski sport, ali i priliku da obnovimo dio sportske infrastrukture – izjavio je Reić. 
hr Fri May 27 2022 13:27:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a9f818d1cb9a378b4589/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije
Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u petak u Splitu završenu prvu fazu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split, i to fazu u kojoj su opremljene istočne prostorije prijema. Druga će biti gotova do kraja 2023. godine, po očekivanjima, a obuhvatit će zapadni dio objekta.

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije.

- Desetljećima smo zanemarivali primarnu zdravstvenu zaštitu. Intencija je ojačati je. Jedno na taj način ćemo se približiti pacijentu i staviti ga u fokus. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta - rekao je Beroš, među ostalim.

Fotoreporterka DalmacijaNews portala zaustavljena je na ulazu u Objedinjeni hitni prijem pa nema fotografije uređenih prostorija. Uspjela je, stoga, uhvatiti da više nema parkiranja u krugu bolnice osim na označenim parking mjestima.

hr Fri May 27 2022 12:39:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a91918d1cb0f388b457c/80

U subotu Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije na Trgu Gaje Bulata

Svoj informativni štand imat će gotovo 40 srednjih škola s područja županije

"Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije 2022. godine" je manifestacija čiji je glavni cilj na jednom mjestu dati sve korisne informacije na temelju kojih će učenici biti u mogućnosti donijeti kvalitetnu odluku o nastavku svog obrazovanja.

Ovaj projekt organizira Splitsko dalmatinska županija - Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije održat će se u subotu od 9:30 sati do 14:00 sati kada će se na jednom mjestu predstaviti sve srednje škole, na prostoru Kazališnog trga - Trga Gaje Bulata, na platou ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Sve srednje škole Splitsko damatinske županije imat će svoj informativni štand na kojem će predstaviti svoju školu i program škole te u izravnom kontaktu davati informacije o nastavnom programu te načinima upisa u njihovu školu. 

Zainteresiranim učenicima i njihovim roditeljima svaka škola će se predstaviti na štandu s informativnim materijalom te u izravnom kontaktu s mnogim korisnim informacijama koje budu zanimale učenike i njihove roditelje. O školama i njihovim programima govorit će učenici i njihovi profesori te će biti na raspolaganju davati odgovore na sva pitanja zainteresiranim osnovcima i roditeljima o svemu što ih zanima prije upisa.

"Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije" najbolja je prilika da se na jednom mjestu prikupi i usporedi sve važne informacije na osnovu kojih će učenici biti u mogućnosti donijeti konačnu odluku u koju će se srednju školu upisati.

Što su to gimnazije, umjetničke škole, strukovne škole, tehničke škole, četverogodišnji i trogodišnji programi obrazovanja, kako se upisuje u srednju školu, kako do stipendije, kako provjeriti svoja znanja i vještine - sve informacije na jednom mjestu - Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije!

Na "Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije", koji će se održati na Trgu Gaje Bulate ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu svoj informativni štand imat će gotovo 40 srednjih škola s područja županije.

Vjerujemo da će se upravo za vrijeme ove manifestacije donijeti mnoge individualne odluke učenika gdje se upisati, a nakon što se upoznaju što se sve uopće nudi u srednjim školama u naše županije.

Veselimo se susretu na "Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije", dakle, u subotu, 28. svibnja 2022. godine.
hr Fri May 27 2022 12:34:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .