Article

//www.dalmacijanews.hr/files/636cd18618d1cbe8758b45e1/80
Foto: Rene Karaman

Najnagrađivaniji pršut u Hrvatskoj proizvodi se u Dugopolju

Dalmatinski pršut Smjeli potvrđuje status vrhunskog proizvoda gdje god se pojavi. Na nedavnom ocjenjivanju u Tinjanu proglašen je najboljim u kategoriji zaštićenih hrvatskih pršuta
Dalmatinski pršut Smjeli nedavno je osvojio još jedno zlato u Tinjanju na Sajmu pršuta. Sušio se u idealnim uvjetima u Dugopolju, u maloj „tvornici“ najnagrađivanijih pršuta s najviše šampionskih titula u Hrvatskoj. U čemu je tajna, pitamo vlasnika dugopoljske pršutane Vladu Prančića, pravog majstora od pršuta?

- Nema kvalitetnog pršuta bez kvalitetnog buta. Osobno biram svaki but, idealna težina iznosi od 12,5 do 15 kilograma svježeg mesa. Receptura je tradicionalna, suši se na dugopoljskoj buri, no nije dobro kada je ima previše jer se pršut u tom slučaju i presuši - ističe Prančić.

Ukupno proizvodi stotinu tona pršuta godišnje, posljednjih godina proizvodnja je narasla za dvadesetak posto, a najtraženiji je u turističkoj sezoni. Ovaj trend rasta proizvodnje nakratko je prekinut u vrijeme svinjske kuge koja se preklopila s koronakrizom, no zahvaljujući sjajnoj turističkoj sezoni sve se opet vratilo na staro… Osim cijena.

- Cijene svježeg mesa ove godine su porasle čak 50 posto, a uzrok tome je porast cijene energenata i hrane u stočarstvu. Proizvođači pršuta morali su korigirati i svoje cijene, tako je pršut Smjeli od listopada skuplji za nekih desetak posto. Iako s ovakvim porastom cijena ne možemo pratiti cijene svježeg mesa, morali smo voditi računa o platežnoj moći naših kupaca - kaže ovaj poznati pršutar.

Više od 75 posto dalmatinskih pršuta Smjeli nude se u restoranima i hotelima na obali i u Zagrebu, a oko 25 posto putuju za Njemačku, Austriju, Češku i Sloveniju…

Vlado Prančić jedan je od prvih pršutara koji je prepoznao važnost brendiranja kvalitete EU oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

- Takve oznake jamče kupcima vrhunsku kvalitetu proizvoda, a nama proizvođačima više prihode. Moram priznati, kad su zaštićeni proizvodi u pitanju, kupci na domaćem tržištu sve su osvješteniji i nije im problem odvojiti nešto više novaca za takve proizvode. S druge strane kupci na inozemnom tržištu poput Njemačke ili Austrije, odavno su prepoznali kvalitetu zaštićenih proizvoda i tu vidim veliku šansu za dalmatinski pršut s obzirom na to da količinom ne možemo konkurirati španjolskim i talijanskim proizvođačima - zaključuje Prančić.

Osim vrhunskih pršuta na dugopoljskoj buri suši dalmatinsku pancetu i dalmatinsku pečenicu, također nositelje EU oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla te svinjski vrat.



hr Thu Nov 10 2022 11:25:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6390a2715d7965fc368b4568/80
Foto: Press

Kreću prijave za još jednu Frituladu, ove godine uz kvalifikacije!

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu

Adventurina Fritulada, jedno od najuzbudljivijih natjecanja u friganju fritula vraća se i ove godine, a prijave ekipa počinju već danas, u srijedu 7. prosinca.
Kako iz godine u godinu raste interes za sudjelovanje u ovom kulinarskom izazovu, ove godine uvedene su kvalifikacije! Iste će se održati u kušaonici Vinarije Vinoplod, u utorak 13. prosinca s početkom u 19 sati. Svi zainteresirani prijaviti se mogu putem obrasca na web stranici Adventure zaključno s 12. prosinca u 16 sati.

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu. Nju će ponijeti ekipa koja pripremi najukusniju slatku okruglicu ovogodišnjeg izdanja najpopularnijeg Adventurinog gurmanskog natjecanja – Fritulade.

- Spremite svoje fritule u vama najpoznatijem okruženju, vlastitim kuhinjama, a degustacijski uzorak koji uključuje minimalno 5 komada donesite na kvalifikacije 13.12. Prijave su obvezne – zato požurite, smislite najoriginalnije ime za vaš tim, pripremite slatke okruglice i plasirajte se u veliko finale još jedne Fritulade! - poručuju iz Stožera Adventure.

Deset najboljih ekipa, po ocjeni žirija, plasira se u finale Fritulade 2022. koje će se održati u Parkiću 17.12. s početkom u 19 sati – gdje će se sve odvijati kao i dosadašnjih godina – na licu mjesta. Na Frituladu se može prijaviti baš svatko, a pravila su vrlo jednostavna. Svim sudionicima su osigurane osnovne namirnice, plamenik, i radni stol, a natjecatelji sami nose svoje tajne sastojke, kao i pribor za friganje malih slatkih okruglica.

Sam događaj Fritulade veže se uz tradiciju slavljenja Proslave ili Osmina, stoljetnog vjerskog običaja kojim započinje tjedan uoči Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika, a kojeg Šibenčani njeguju više od 500 godina. Tradicionalno, na taj datum su se u šibenskim kućama po prvi put u godini spremale ove tradicionalne božićne slastice.

Svake godine Fritulada privlači sve više natjecatelja, pa preporučamo svima da ne gube vrijeme i što prije prijave svoju ekipu putem obrasca na web stranici Adventure. Detalje programa pratite na Adventurinoj Facebook i Instagram stranici ili na internetskoj adresi


hr Wed Dec 07 2022 15:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639081155d796522368b457b/80

U Galeriji Emanuel Vidović 20. prosinca otvorenje izložbe Dunav Rendić - slikar i boem

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci

Izložba po prvi put predstavlja opus gotovo zaboravljenog, a nekada vrlo popularnog slikara Dunava Rendića (Zagreb, 1880.  Split, 1944.), sina slavnog kipara Ivana Rendića, koji je u međuratnom Splitu živio boemskim životom.

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci, koje je prodavao prolaznicima i turistima na ulicama brojnih gradova  Splita, Šibenika, Zagreba, Sarajeva, Livna, Mostara i drugih.

Odstupanja u kvaliteti posljedica su hiperprodukcije, ali i u tom dijelu Rendićeva opusa, pojedine slike se izdvajaju i daju naslutiti slikareve mogućnosti. Neki motivi splitske luke, Lučke kapetanije, elegičnoga Sustipana, ukazuju na tradiciju koja se nastavlja na slikarstvo Emanuela Vidovića, ali okupano svjetlošću.

Organizator izložbe je Muzej grada Splita. Autorice izložbe su dr. sc. Sandi Bulimbašić i dr. sc. Darija Alujević, kustosica izložbe je Petra Dajak Belas.


hr Wed Dec 07 2022 13:04:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63905bb35d796502358b45be/80

U petak božićni koncert u crkvi u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom

Uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji
Crkvom u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom  ponovno će odjekivati klapski zvuci, i to već tradicionalno, na još jednom božićnom koncertu u organizaciji klape KUD-a Vrilo, a u povodu proslave njihova nebeskog zaštitnika svetog Nikole.

Koncert će se održati u petak, 9. prosinca, a na tom će klapskom susretu, uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji.

Koncert će se održati u sklopu programa "Advent u Sinju".

- Pozivamo sve ljubitelje klapske pjesme da nazoče koncertu - poručuju iz klape KUD Vrilo.

hr Wed Dec 07 2022 10:24:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639058425d79656e358b4598/80
Foto: Damira Kalajžić

"Dječji Open stage" u nedjelju u 18 sati u Domu mladih

Pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti
Nakon duže pauze, vraćamo se puni entuzijazma jer će malci ponovno imati priliku pokazati svoje vještine.
„Dječji Open stage“ je manifestacija pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti u trajanju do 10 minuta. Program se sastoji od više kratkih točaka koje izvode pojedinci ili grupe.

Događaj će se održati 11.12.2022. u 18 sati na Maloj sceni u prostoru Doma mladih u Splitu.
Po završetku izvedbi ostanite s nama i na malom druženju.

hr Wed Dec 07 2022 10:09:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .