Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63772e8a18d1cb538a8b45f4/80

Vukovar svijetli i na Pujankama

Volonteri GK Pujanke samostalno su obojili dio zida na Vukovarskoj ulici i pripremili time podlogu za ocrtavanje natpisa i crteža vezanih za grad heroj - Vukovar
Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje na Pujankama su organizirane razne aktivnosti ususret navedenom blagdanu u okviru kojih smo slavili slobodu, ljubav i mir koje dugujemo svima koji su branili našu domovinu od agresora te onima koji su svoje živote dali za domovinu Hrvatsku.
Ovaj državni blagdan za nas predstavlja veliku ostavštinu, odgovornost i odlučnost svih nas da ustrajemo u svakodnevnim aktivnostima kojima možemo doprinijeti svojoj društvenoj, prirodnoj i tehničkoj okolini.
Sjetimo se ovih dana svih ljudskih žrtava koje su vječno utkane u proces osamostaljenja naše domovine te slobode koju danas živimo i zahvalimo im se molitvom, svijećom u spomen te zalaganjem, radom i aktivnostima koje idu na dobrobit naše Hrvatske.
Jedna od aktivnosti koje smo proveli ovog tjedna bila je bojenje zida na Vukovarskoj ulici na kojoj smo oslikali motive u čast Vukovara, u čast svih žrtava domovinskog rata te slobode koju danas uživamo u našoj Hrvatskoj zahvaljujući herojima domovinskog rata.
Volonteri GK Pujanke samostalno su obojili dio zida na Vukovarskoj ulici i pripremili time podlogu za ocrtavanje natpisa i crteža vezanih za grad heroj - Vukovar. Mate Pranjić (vijećnik GK Pujanke) i Ante Milić (predsjednik GK Pujanke) zajedničkim su snagama bojali zid, a u procesu bojenja im se pridružio i Jurica Dedić, stanovnik našeg kotara Pujanke. Jurica je pomogao proces bojenja svojim piturskim vještinama te smo mu zahvalni na lijepoj gesti kojom je pokazao ljubav prema svom kvartu i odvojio svoje slobodno vrijeme i dao ga u navedenu aktivnost. Hvala mu na tome, a također veliko hvala na svakoj pomoći i našem Ivanu Šimundiću.
Jedna od narednih aktivnosti bila je predavanje i radionica u Udruzi veterana 40. inženjerijske bojne sa Pujanki. Ove aktivnosti su provedene u korelaciji Udruge Volim Pujanke i Udruge veterana 40. inženjerijske bojne sa Pujanki.
Tema predavanja bila je vezana za poznavanje konstrukcija i izgleda raznih vrsta mina koje su se koristile u domovinskom ratu i koje se i dan danas mogu pronaći na određenim pozicijama. Predavanjem su se djeca upoznala sa važnostima poznavanja ovakvih opasnih naprava koje u slučaju neopreza mogu izazvati opasne posljedice za život čovjeka. Predavač je bio Borko Delić, član Udruge veterana 40. inženjerijske bojne sa Pujanki koji je djeci prenosio iskustva vezana uz tematiku, pokazivao im vrste navedenih naprava te ih upoznao sa važnostima mjera predostrožnosti prilikom približavanja potencijalnim opasnim područjima za kretanje čovjeka.
Nakon što su djeca usvojila sva znanja vezana za predavanje, učitelj tehničke kulture Ante Milić je moderirao proces izrade tehničkih tvorevina na temu Vukovara i tehničkih naprava koje su upoznali tijekom radionice.
Djeca su nakon usvajanja novih tehničkih vještina, izrade praktičnog rada i predavanja, izrazili zadovoljstvo zbog sudjelovanja u ovoj akciji, a nama je uvijek drago vidjeti mlada srca zagrijana za lijepe i svrsishodne radionice. Djeca su blago naše domovine te nam je drago da smo sa djecom radili na shvaćanju vrijednosti slobode koju imamo te zahvale svima koji su nam istu omogućili.
Naposljetku, prije samog paljenja svijeća za sve žrtve domovinskog rata te žrtve grada heroja Vukovara, ocrtavali smo zid na Vukovarskoj ulici, obojili ga te dobili konačan izgled - Vukovar u srcu (uz simbol golubice mira).
U ovoj aktivnosti osim već ustaljenje ekipe, sudjelovalo je više volontera od kojih i vijećnici GK Pujanke (Slaven Topić i Mate Glavinić).
Svim volonterima navedenih akcija neizmjerno hvala na sudjelovanju u ovotjednim aktivnostima!
Upalimo svijeće za sve poginule u domovinskom ratu, za žrtve Vukovara i Škabrnje, za sve nevine ljude koji su terorom rata izgubili svoje živote.
Draga djeco, dragi svi, nemojmo nikada zaboraviti da je krvlju plaćena sloboda hrvatskoga roda. Borimo se u svojoj svakodnevnici da prvenstveno budemo dobri ljudi, a nakon toga dobri radnici, stručnjaci i sve ostalo što pozitivna karakteristika svakog čovjeka može donijeti ovom svijetu i našoj domovini Hrvatskoj, u zahvalu za sve one koji su nam stvorili slobodan dom hrvatski.
Neka počivaju u miru sve žrtve domovinskog rata i vječna im hvala.
hr Fri Nov 18 2022 08:06:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .