Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e81a01729111caeb78b4578/80
Foto: Pixabay

Jonjić: Sad je nemoguće zaustaviti širenje virusa, moguće ga je usporiti

Imunolog Stipan Jonjić u Novom danu komentirao je širenje omikrona u Hrvatskoj i situaciju s koronavirusom.

Imunolog Stipan Jonjić ne smatra da smo nemoćni pred virusom, no upozorava da je pandemiju sad nemoguće zaustaviti, ali je možemo usporiti:

- Sad je nemoguće zaustaviti širenje virusa, moguće ga je usporiti. Fokus treba staviti na čuvanje zdravstvenih institucija, to je slaba točka, mogu se dogoditi kolateralne žrtve. Čuli smo stanje u Splitu, alarmantno je, to je poučak što treba raditi. Stvar je tehnologije – za nadzirati epidemiju postoje parametri. Ako se čeka što će se dogoditi pa se onda uvode mjere, to nije efikasno jer je širenje radikalno. Slažem se sa Stožerom da se ovo ne može zaustaviti, ali treba zaštiti ugrožene populacije. Omikron se zbog promjena u strukturi širi brže i njegova patogenost je drugačija, navodno slabija od drugih. Što smo čekali? Znali smo da će do ovoga doći. Želimo li kontrolirati bilo što u pandemiji, moramo planirati na temelju nekih parametara. Dovoljna je jedna procjena da se dobije slika. Virus je slabiji, ali to ne znači da kod vulnerabilnih ne može izazvati teže bolesti.”

- Ovaj virus poznajemo nešto više od mjesec dana i već su prvi podaci ukazivali da je manje opasan. No, još ne znamo kako će ova blaža infekcija rezultirati posljedicama bolesti. Neki smatraju da je ovo sreća u nesreći, da će slabiji virus prokužiti sve, pojačati cijepljenima imunitet, pomoći stvaranju kolektivne imunosti”, dodao je.

Ipak ističe da si zemlje koje imaju visoku procijepljenost, to mogu dozvoliti. No, također dodaje da ne možemo znati koliko preboljenje omikrona utječe na imunost.

- Trebamo učiniti sve da nekim mjerama usporimo val i da ciljamo osjetljive skupine i bolnice da bi život mogao ići dalje. Gospodarstvo će sad patiti neko vrijeme, neovisno je li lockdown ili je puno bolesnih… Ne znam što pametno preporučiti”, rekao je Jonjić o mjerama za N1.

Na pitanje kako je došlo do situacije da se očekivalo da će pandemija jenjavati, a mi bilježimo rekordne brojke, Jonjić je rekao:

- To zbunjuje mnoge koji nisu stručnjaci. Kad je sve počelo, bilo je logično da cjepiva induciraju imunološki odgovor, antitijela koja štite od infekcije. To se događalo. No, počele su se pojavljivati razne varijante. Ako je došlo do mutacije, stvorili ste zapravo situaciju da antitijela više ne prepoznaju svoje vezno mjesto. Određena doza zaštite još postoji i bez obzira što cjepiva nisu uspjela napraviti sterilizacijsku imunost i potpuno ukloniti virus, ona ipak potiču imuni odgovor. Cjepiva nisu neefikasna ako ne štite od nove infekcije, štite od težih oboljenja.”

Novo proteinsko cjepivo

Komentirajući dodatne boostere i hoće li se dodatno trebati docjepljivati, naglasio je:

- Naš imunološki sustav ima sposobnost pamćenja. Čemu onda booster? Mislim da to dugoročno to nema smisla. Mislim da imamo limit iako kod svakog novog boosta pojačamo odogovor i dobijemo više antitijela. Mislim da bi za svijet bilo bolje da je bogati svijet učinio sve da cijeli svijet dobije podjednaku količinu cjepiva da dosegnemo relevantnu procijepljenost. Zbog promjene virusa trebat ćemo neku vrstu novih cjepiva. Američka vojska je već napravila proteinsko cjepivo i takvo cjepivo može poslužiti za docjepljivanje. Osobno vjerujem u imunost sluznice. Mislim da buduća cjepiva to moraju ciljati.”

hr Sat Jan 08 2022 10:13:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa0f6576f52dfa62f8b457f/80
Foto: Hajduk.hr

Sastanak Hajduka i Grada Splita: Razgovaralo se o Poljudu, ali i o vraćanju starog sjaja Starom placu

Predstavljeni su kratkoročni i dugoročni planovi razvoja infrastrukture stadiona Poljud, ali i vraćanja starog sjaja Starom placu
Na sastanku čelnika Grada, Hajduka i gradskih tvrtki razgovaralo se o sanaciji krovišta na stadionu, proširenju sadržaja na prostoru od Marjana do bazena, što uključuje gradnju još jednog dodatnog terena te prostora za Akademiju. 

Predstavljeni su kratkoročni i dugoročni planovi razvoja infrastrukture stadiona Poljud, ali i vraćanja starog sjaja Starom placu.

Ovdje pogledajte što su nakon sastanka poručili gradonačelnik Ivica Puljak i predsjednik Uprave HNK Hajduk Lukša Jakobušić.


hr Tue Jan 25 2022 18:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0314de8e9ba0b008b459f/80
Foto: Grad Split

U Splitu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Tom prigodom u dvorištu Osnovne škole "Pojišan" na spomeniku djeci ubijenoj u holokaustu u nazočnosti gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih zamjenika Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića položen je vijenac
Grad Split i ove se godine tradicionalno pridružio obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Tom prigodom u dvorištu Osnovne škole "Pojišan" na spomeniku djeci ubijenoj u holokaustu u nazočnosti gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih zamjenika  Bojana Ivoševića  i Antonija Kuzmanića položen je vijenac.

Također, u sklopu globalne kampanje WeRemember upriličeno je i zajedničko fotografiranje sa učenicima škole sa porukom - We Remember. Kampanju godinama provodi Svjetski židovski kongres (WJC) kao međunarodna federacija židovskih zajednica, a usmjerena je na borbu protiv antisemitizma, svih oblika mržnje, genocida i ksenofobije.

Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Podsjetimo da je od 284 Židova koji su u vrijeme Drugoga svjetskog rata živjeli u Splitu, po podatcima Židovske općine, u antifašističkoj borbi sudjelovalo njih 114, a poginulo 29. U logore je odvedeno i ubijeno 22 djece, 52 muškarca i 47 žena.
hr Tue Jan 25 2022 18:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .