Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626a5ad1ecdbd163658b4640/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Milanović s Brijuna: "Život u neuređenom prostoru bez ikakvih jamstava je stvarnost Hrvata u BiH, Hrvatska preko toga ne može i neće olako prijeći"

"Ako je nešto utjeha u svemu tome onda je to da nekakav nasilni rasplet te situacije praktički nije moguć" - smatra hrvatski predsjednik

Rat u Ukrajini i europske perspektive zemalja zapadnog Balkana, s posebnim naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini, bile su glavne teme sastanka predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena koji je danas održan na Brijunima.

- Razgovarali smo o dvije teme, prva je neizostavna, bolni i težak rat u Ukrajini u kojem ne možemo ništa promijeniti, ali tri glave su uvijek vrjednije od jedne. Ja sam bogatiji za nekakve spoznaje i kutove gledanja. Ali tu je stav, ako govorim uime trojice – osuda ruske agresije, a sve drugo nije u našoj moći. Promijenit stvari ne možemo, možemo ih konstatirati i nadati se da će rat što prije završiti i da će se Rusija vratiti na polazne točke prije agresije - rekao je predsjednik Milanović nakon Trilateralnog sastanka, prvog koji je u svom mandatu organizirao kao domaćin.

O drugoj temi, stanju u ovom dijelu Europe je rekao:

- To nas sve zanima, Hrvatsku po položaju više nego Sloveniju i Austriju zato što izravno graničimo s tim prostorom i svima nam je u interesu da on bude stabilan, predvidiv, uređen, demokratski, da bude onakav kako izgledaju države koje su spremne za ulazak u Europsku uniju. Nažalost, to je daleko od stvarnosti. Ja sam, naravno, jer sam hrvatski predsjednik morao govoriti o problemu statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini, pola milijuna ljudi koji su hrvatski i europski državljani, pa i NATO državljani čija prava se sad već dugo, sistematično i perfidno krše. Ako je nešto utjeha u svemu tome onda je to da nekakav nasilni rasplet te situacije praktički nije moguć, ali politička nestabilnost, nesigurnost, život u neuređenom prostoru bez ikakvih jamstava je stvarnost Hrvata u BiH i to je nešto preko čega Hrvatska ne može i neće olako prijeći.

Predsjednik Milanović dao je podršku zemljama ovog dijela Europe za nastavak procesa pregovora koji je već započeo u slučaju Srbije i Crne Gore kao i za početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je kako je "europska perspektiva jedino trajno jamstvo za mir i sigurnost na zapadnom Balkanu.

Odgovorio je slovenski predsjednik na pitanje novinara o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor, odnosno o mogućoj promjeni politike nove slovenske vlade po tom pitanju.

- Ulazak Hrvatske u Schengen je u našem međunarodnom interesu i ne bih to uvjetovao s realizacijom arbitražnog suda. Ta presuda je na snazi, prije ili kasnije će biti realizirana, ali to ne bih uvjetovao s ulaskom u Schengen.

Predsjednik Milanović je naglasio kako se nada da Slovenija neće blokirati ulazak Hrvatske u Schengen te dodao:

- Nije na meni da ocjenjujem što je slovenski nacionalni interes i što je Sloveniji u interesu i da se stavljam u tuđu poziciju. Hrvatskoj je u interesu da uđe u Schengen i u Eurozonu. No to nije jednodimenzionalna priča, to ima svoje izazove i ljudima o tome treba stalno govoriti. Postoje države koje nisu ušle u Schengen, a mogle su ili su trebale pa cijelo vrijeme izbjegavaju ispunjenje tih kriterija i kriterija konvergencije da ne bi morale ući u euro zato što ocjenjuju da im je bolje ovako. U eurozonu je ušao tko god je htio do sada, pa će tako i Hrvatska. Što se tiče Schengena, slovenski građani imaju ogroman broj nekretnina na području Hrvatske, oko milijun dolazaka iz Slovenije u Hrvatsku, oni koji su vlasnici nekretnina žele prirodno uživati u plodovima i koristima svoje nekretnine, a Schengen će im to olakšati.

Odgovarajući na pitanja o proširenju NATO-a, predsjednik Van der Bellen naglasio je kako je Austrija neutralna zemlja i da trenutačno ne namjerava podnijeti zahtjev za ulazak u članstvo. Predsjednik Slovenije potvrdio je kako Slovenija podupire ulazak Švedske i Finske u NATO, te kako njihova odluka nakon 200 godina neutralnosti govori puno o izmijenjenim prilikama.

- Nemam najveće razumijevanje za turske zahtjeve, a vezano uz njihove postavljene uvijete želim da te države bez ikakvih velikih poteškoća, uz opći konsenzus čim prije dobiju status punopravne članice,“ poručio je predsjednik Pahor.

Vezano uz širenje NATO-a predsjednik Milanović je objasnio kako je tu "konzervativan prema svima".

- To je ekskluzivni, elitni vojni savez u kojem se daju najozbiljnija jamstva koja postoje. Preuzimaš odgovornost za nekog drugoga. Hrvatska je morala čekati dugo, malo me smeta da se tuđi nemiri i strahovi, tuđi sigurnosni razlozi trenutno uzimaju u obzir, da se preskaču sve moguće procedure, a mi smo čekali godinama. Nema zluradosti, samo nekakav red i pravila koja treba odrediti za sve – za Hrvatsku, za Švedsku, za Finsku, pa i za Tursku - zaključio je predsjednik Milanović.


hr Fri Jun 03 2022 17:36:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .