Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626be053ecdbd1c16e8b458e/80
Foto: ZTK grada Splita i

Održana županijska razina natjecanja Robokup 2022: Pobjednici ekipa ZTK grada Splita i ekipa Inovatic 2

Proglašena su prva dva mjesta koja su se direktno plasirala na državnu razinu natjecanja:

Danas je održana županijska razina natjecanja Robokup 2022. – natjecanje iz elementarne robotike, kojega na državnoj razini organizira i provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture. Županijsku razinu organizirali su Zajednica tehničke kulture grada Splita i Udruga za robotiku „Inovatic“. Natjecanju je pristupilo šest ekipa (17 učenika) iz osnovnih škola i udruga s područja Trogira, Splita i Ciste Velike. Natjecanje se provelo u dva dijela. Prvi dio obuhvaćao je zadatke u kojima su učenici trebali nacrtati i izraditi strujne krugove uspomoć raznih elektroničkih elemenata. Drugi dio natjecanja obuhvaćao je programiranje robotskog vozila – učenici su trebali isprogramirati unaprijed pripremljeno robotsko vozilo tako da samostalno prijeđe zadanu stazu. Po završetku natjecanja, članovi ocjenjivačkog povjerenstva ocijenili su učenike, te je svakom učeniku pojedinačno obrazložen rezultat uz dodatne upute kako bi ubuduće mogli poboljšati vlastiti rad. Nakon što su se bodovi zbrojili, proglašena su prva dva mjesta koja su se direktno plasirala na državnu razinu natjecanja:

1. Luka Bjelajac (7. razred), Toni Balint (5. razred) i Vito Šikić (7. razred), ekipa ZTK grada Splita, mentorica Ella Rinčić

2. Lora Bavčević (7. razred), Ivano Tabak (8. razred), Mislav Barčot (7. razred), ekipa Inovatic 2, mentor Jozo Pivac

Državna razina 15. Robokupa održat će se od 13. do 15. svibnja 2022. u Stubičkim Toplicama. Svim mentorima i učenicima koji su pristupili natjecanju, dodijeljena su priznanja za sudjelovanje i mentoriranje učenika na županijskoj razini Robokupa 2022. Pobjednicima su uručene i diplome za osvojeno prvo i drugo mjesto. Održano natjecanje popratila je i ekipa HTV-a. Kao organizatori i suorganizatori županijske razine Robokupa 2022. u Splitsko-dalmatinskoj županiji, bila nam je čast i zadovoljstvo ugostiti sve učenike koji su se prijavili na natjecanje. Sa zadovoljstvom možemo reći kako je cilj samog natjecanja – druženje i učenje u opuštenoj atmosferi, zaista postignut te se nadamo kako ćemo se sljedeće godine ponovno ovako družiti. Čestitamo svima na sudjelovanju i ostvarenim rezultatima te se nadamo da smo, osim pobuđenog natjecateljskog duha, uspjeli potaknuti i onaj suradnički te da su se učenici  uz sve to i lijepo zabavili!

hr Fri Apr 29 2022 14:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bd578818d1cb6dc68b4604/80
Foto: MDF

[FOTO] Turbo četvrtak na ljetnim pozornicama u Šibeniku

"Trnoružica" braće Grimm u režiji Saše Broz, a u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka još je jednom rasprodala ljetnu pozornicu ispred katedrale svetog Jakova

Kraj je lipnja, ali ne i kraj programa 62. Međunarodnog dječjeg festivala. Do tog tužnog trenutka još ćemo se malo zabavljati na ljetnim pozornicama grada. Još je jučer bila super srijeda, a tek danas slijedi turbo četvrtak.

Jučer se u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić plesalo i pjevalo i sve to čitajući priče za djecu. Glazbenik Tomislav Šanić i multitalentirana učiteljica razredne nastave, Loredana Šanić Stamenković u pratnji poznate šibenske učiteljice Helene Šarić napravili su pravi rock'n'roll spektakl od čitanja koje ponavljamo ponovno danas na istom mjestu od 19 sati kad malim i velikim zaljubljenicima u lijepu pisanu riječ čitaju Igor Rudan i poznata TV lica, Antonija Blaće i Dorijan Klarić.

"Trnoružica" braće Grimm u režiji Saše Broz, a u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka još je jednom rasprodala ljetnu pozornicu ispred katedrale svetog Jakova gdje su, pak, sinoć, djeca iz Umjetničke škole Marianna Ilkov sinoć imala svoju prvu probu za koncert koji je na rasporedu sutra.

Još danas i sutra traje većina radionica za koje su voditelji, među njima, poznata splitska dizajnerica, Anamarija Asanović, puni riječi hvale.

- Jako smo zadovoljne i sretne što smo ovdje i što možemo raditi s djecom jer je to najljepše što možemo raditi. Voljele bismo kad bismo se dogodile vratile. Djeca su super, draga, talentirana i lijepo i ugodno je raditi s njima. Djeca su ovdje radila svoju prvu pričicu, osmišljavali likove, radnju i to sm potom uvezivali u knjigice. Riječ je o predškolcima i zaista su maštovita samo ih trebamo poticati umjesto da ih stavljamo u okvire. Trebali bismo raditi na tome da širimo njihove vidike - poručila je Anamarija Asanović koja je s kolegicama vodila radionicu "Moja prva slikovnica".

Tek će vrijedne novinarske nade radioničkog programa svoje aktivnosti produžiti do samog kraja 62. MDF-a. 

Ali ostalo je još dovoljno vremena za igru i zabavu te što sve ovog četvrtka možemo vidjeti i čuti na Festivalu stiže u nastavku.


hr Thu Jun 30 2022 10:00:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bd4eee18d1cb5ac88b4595/80
Foto: JOHN PAVLISH

Čarobna ljetna večer u Bluesun hotelu Maestral Brela

Povod ovom lijepom okupljanju je i preuređenje svih soba, javnih prostora, ali i vanjske terase hotela
Sinoć je u preuređenom Bluesun hotelu Maestral Brela, u čarobnoj atmosferi proslavljen početak ljetne sezone.

Tradicija, dulja od pola stoljeća i Mediteran, kao inspiracija i način života, zasjali su u punom sjaju.

Uzvanici, među kojima i Jelena Veljača, Arija Rizvić i Marko Vargek, Žanamari Lalić, Ida Prester, Joško Čagalj, Iris Cekuš, Pedro Soltz i brojni drugi uživali su u blagom povjetarcu tople ljetne večeri, uz probrane gastro delicije i nastup istinske dive hrvatske glazbene scene Nine Badrić, čiji glas nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Maestral,  kanonsko djelo hrvatskog poslijeratnog modernizma, simbol arhitekture Brela i Makarske rivijere te nekada najluksuzniji hotel na Jadranu izgrađen je u periodu od 1962. do 1965. Godine oduvijek je
ponos Makarske rivijere. Djelo je arhitekata Ante Rožića, Juliusa De Luce i Matije Salaja, dok je interijer dizajnirao Bernardo Bernardi i preuređenju se moralo pristupiti s mnogo pažnje, pa su svi radovi izvedeni uz prethodne konzultacije s konzervatorima.

- Našom investicijom odajemo počast ljudima, lokalnom gospodarstvu, zajednici, povijesti i uvijek besprijekornoj jadranskoj obali koja oduzima dah, izjavio je Mubarak Al-Khalifa, predsjednik Uprave društva Sunce Hoteli d.d.

Povod ovom lijepom okupljanju je i preuređenje svih soba, javnih prostora, ali i vanjska terase hotela. Novi vlasnik prepoznao je iznimnu vrijednost Maestrala i s posebnim poštovanjem započeo projektiranje s
obzirom na jedinstvenu poziciju u povijesti hotelijerstva i činjenicu da je hotel arhitektonsko remek-djelo. Duh Maestrala i njegove arhitekture i interijera u potpunosti je zadržan i poštovan, uz minimalne promjene vezane uz sigurno korištenje hotelskog prostora i postizanje maksimalne udobnosti gostiju.

- Kao hotelska grupa s više od 60 hotela, s ponosom pridonosimo povijesnoj ljepoti hrvatske obale. Sjajno se nadopunjujemo, što nam omogućuje da doprinesemo dugogodišnjoj profinjenosti i luksuzu. Volimo to što radimo i nastojimo iznenaditi naše goste udobnošću i luksuzom. Zahvaljujemo nadležnim tijelima i našim gostima na ukazanom povjerenju. Hvala i našem izvrsnom timu; uspjeli su., Mohamed Ali Rashed Alabbar, predsjednik Nadzornog odbora društva Sunce Hoteli d.d.

hr Thu Jun 30 2022 09:28:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bcb1e418d1cbbac78b457c/80

Kako do novca uz pomoć zlata?

Uslugu zaloga zlata nudi Auro Domus, najveća hrvatska tvrtka specijalizirana za trgovinu plemenitim metalima s poslovnicama diljem zemlje.

Vremena su danas prilično izazovna. Svakim danom svjedočimo sve većim poskupljenjima a mnogim je obiteljima sve teže dočekati iduću plaću. U međuvremenu treba platiti režije, hranu i svakodnevne potrepštine. Djeci je svako toliko potrebna nova odjeća i obuća, a školske i vanškolske obaveze također pritišću kućni budžet. Svaka se obitelj na svoj način suočava s mnogobrojnim financijskim izazovima. „Sve je poskupilo, a plaće su nam ostale iste!“ žale nam se i stanovnici Splita.  „Još nekako i izguramo do kraja mjeseca, ali neki veći troškovi predstavljaju problem“ – kazuje naša sugovornica. „Evo ovaj mi je mjesec potrebno dodatnih 5000 kuna za popravak automobila. On mi je nužno potreban zbog odlaska na posao, ali mi „fali“ do iduće plaće“ – dodaje.

Kaže kako ju prijateljice nagovaraju da proda zlatni nakit kojeg ne nosi. Neke od njih su tako u poslovnici za otkup zlata brzo i jednostavno došle do potrebnog novca. No, ona najradije svoj nakit ne bi prodavala. „Neke zlatne lančiće baš često nosim, a nekoliko narukvica i dva prstena draga su mi uspomena od majke i pokojne bake.“ – kaže i dodaje kako vjeruje da će dosta brzo moći doći do tih potrebnih novaca, pa bi joj bilo žao zauvijek se odreći svog zlatnog nakita. 

Zalog zlata se pokazao kao idealno rješenje ovog trenutnog financijskog raskoraka u kojem se našla naša sugovornica. Uslugu zaloga zlata nudi Auro Domus, najveća hrvatska tvrtka specijalizirana za trgovinu plemenitim metalima s poslovnicama diljem zemlje. Proces zaloga je vrlo jednostavan i brz, a uključuje besplatnu i neobvezujuću procjenu zlatnog predmeta. 

Stoga je ova Splićanka posjetila poslovnicu Auro Domusa na adresi Poljička cesta 8. Bila je zadovoljna dobivenom ponudom te je odmah na licu mjesta, nakon potpisa ugovora, dobila gotovinu. Od isplaćenog iznosa uplatila je rezervaciju svojih zlatnih predmeta, koji su ostali u  Auro Domusu na osiguranoj pohrani. „Rekli su mi da se po svoj nakit mogu vratiti i otkupiti ga natrag do dogovorenog roka, odnosno kad budem željela.“  - objašnjava. „Vjerujem da ću do potrebnog novca doći u predviđeno vrijeme, pogotovo zato što su ti rokovi fleksibilni. Na ovaj će način moje drage uspomene ostati u mom vlasništvu, a uz njihovu sam pomoć uspjela brzo i jednostavno doći do prijeko potrebne gotovine“ – zadovoljno zaključuje.

Za sve informacije vezane uz zalog zlata možete posjetiti najbližu poslovnicu Auro Domusa, nazvati besplatni broj telefona 0800 73 72 ili poslati upit na [email protected].

hr Thu Jun 30 2022 07:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/556771b2e0a75bde0f8b468b/80
Foto: whfoodscruise.com

Jednodnevni izleti iz Tribunja - gdje putovati po najpovoljnijoj cijeni ovog ljeta?

Ne znate gdje provesti svoje sljedeće ljeto?

Putovanje je uvijek avantura, ali ušteda novca je prioritet. Pogledajte ovaj popis jednodnevnih izleta iz Tribunja u Hrvatskoj s uputama koje će vam pomoći da stigne na Vaše odredište. 

U ovom članku sastavili smo popis jednodnevnih izleta iz Tribunja koji su potpuno vrijedni vašeg vremena i novca- sve po cijenama koje neće oštetiti Vaš račun u banci! Stoga prestanite sanjariti o putovanju na kojem biste željeli biti, i pogledajte ove nevjerojatne destinacije u Hrvatskoj.

Planiranje jednodnevnih izleta

Jednodnevni izleti su puno povoljniji i zabavniji dok ih sami organizirate. Jednim klikom pronađite izlete koje možete organizirati uz Vaš unajmljen gliser ili motorni brod. Najam brodova ili glisera je savršeno rješenje za one koji žele uživati u čarima mora i putovati bez obaveza. Pustite brige o održavanju broda samom vlasniku broda.

Uz određeni najam broda, dobivate i svog privatnog kuhara koji će Vam olakšati obveze oko hrane. Ovo iskustvo će učiniti  vaše ljetovanje nezaboravnim.

Otkrijte ljepote Tribunja i okolice. Uživajte uz čisto more i prepustite se čarima Jadrana.

Jednodnevni izleti iz Tribunja

Posjetite najpopularnija mjesta na Jadranu s Vašim brodom. Neka od najpopularnija mjesta su: NP Kornati, PP Telašćica, tvrđava Sv. Nikole, Vrgad i mnoge druge skrivene bisere Jadrana koji će vas ostaviti bez daha.

Izlet brodom po rijeci Krki 

Vašim brodom možete doći čak do vodopada Krke. Preporuča se vožnja arhipelagom između Srime i otoka Prvića prema Kanalu sv. Ante. Zatim se treba nastaviti ploviti kroz zaštićeni krajolik Kanala sv. Ante i povijesnog Šibenskog zaljeva. Otamo možete vidjeti prekrasni panoramski pogled na Grad Šibenik i dva UNESCO spomenika, Katedralu Sv. Jakova i Tvrđavu Sv. Nikole.

Nastavite ploviti prema ušću rijeke Krke, preko Prokljanskog jezera, te nastavite dalje kroz kanjon do Skradinskog buka. Brod možete povezati ondje te pješke krenuti prema nacionalnom parku Krka. 

Ukoliko imate dosta vremena, možete posjetiti i mali gradić Skradin.

Nacionalni park Kornati

Jednodnevnim izletom s brodom istražite prekrasne plaže Nacionalnog parka Kornati. I upoznajte se s skrivenim biserima Jadrana!

Nacionalnom parku možete pristupiti isključivo brodom. Bez briga o tome gdje i kad morate stići, odmorite se na Kornatima koji upotpunjuju ideju slobode i mira.

Putovanjem ovim djelom Jadrana, možete se upoznati s mnogim zaboravljenim otocima gdje nema automobila, niti turista. 

S našim se brodovima možete odvesti u avanture po Šibeniku, Vodicama ili Solarisu. 

Park prirode Telašćica

Uvala Telašćica je jedna od najljepših i najvećih prirodnih luka u Jadranskom moru. Smještena je na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Trebat će Vam 3 sata ako putujete od prolaza između dugog otoka i otoka Kornati do Telašćice.

Ploviti ćete uz klifove najatraktivnijih otočja. Kad dođete na dugi otok, možete ručati u jednom od lokalnih restorana koji Vam pružaju okuse mediterana. Poslije ručka možete napraviti pauzu od putovanja s brčkanjem u krstalno čistom moru.

Nakon toga se možete prošetati uz slano jezero Mir ili ici na neke od vidikovaca u blizini kako biste vidjeli i doživjeli prekrasnu panoramu otočja.  

Nemojte propustiti ovu priliku i otkrijte ljepote ovih skrivenih bisera Jadrana!


hr Wed Jun 29 2022 21:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .