Article

//www.dalmacijanews.hr/files/632c1b5e18d1cb17df8b45f5/80

Sve je spremno za peti Mediteranski festival knjige u Splitu, čekaju vas promocije, radionice, koncerti...

Od 28. rujna do 2. listopada u velikoj dvorani sportskog centra Gripe
Pripreme za peti Mediteranski festival knjige, koji se od 28. rujna do 2. listopada održava u velikoj dvorani sportskog centra Gripe u Splitu, ulaze u završnu fazu. Program koji je pripremljen (https://mfk.hr/program/), uz prodajni sajam knjiga, obećava istinski praznik knjige i čitanja.

O svim aspektima festivala — od poslovnog do kulturološkog — na konferenciji za novinare u zgradi splitske gradske uprave u četvrtak, 22. rujna govorili su Slavko Kozina, predsjednik organizatora Festivala Zajednice nakladnika i knjižara HGK, član vijeća Zajednice Mišo Nejašmić, te jedan od urednika programa MFK-a Renato Baretić. Konferenciji je nazočio i Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita, grada koji je uz Ministarstvo kulture i medija, te Splitsko-dalmatinsku županiju pokrovitelji Festivala.

Festival koji je već narastao do jednog od najvećih u Hrvatskoj otvara se u srijedu, 28. rujna u 12 sati, uz gostovanje splitsko-paške umjetnice Ane Paške. Ova performerica će i završiti prvi dan Festivala jedinim programom koji se održava izvan SC Gripe, kad će u klubu Ghetto u Dioklecijanovoj palači održati svoj "koncart Improvizije".

Odmah se kreće s promocijama novih knjiga, prva je zbirka kolumni Dragana Bursaća Čekajući Dylan Doga u Srebrenici. Prvoga dana bit će predstavljen i novi roman Andreja Nikolaidisa Anomalija, a čeka nas i promocija novog trilera Jurice Pavičića Mater Dolorosa.

U sklopu programa nazvanog Mediteranski brevijar održat će se tribina o 500. obljetnici izdavanja Judite Marka Marulića, na kojoj će sudjelovati Andro Krstulović Opara, Stjepko Rošin, Darka Perko i Bruna Bebić, uz predstavljanje obljetničarskog izdanja s biblijskim izvornikom, Marulićevim epom i romanom Judita Mira Gavrana.

Drugog dana slijedi dio programa posvećen Crnoj Gori, kao Zemlji u fokusu ovogodišnjeg MFK-a. Prvo će Jasen Boko predstaviti tri drame Aleksandra Radunovića Leptir, Istraga i Noć. Slijedi tribina Crna Gora, danas i sutra, na kojoj uz moderatora Damira Pilića govore Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Aleksandar Radunović Popaj i Vladimir Vojinović.

Slijede još dvije promocije iz programa Mudri libri. Prvi je na redu berlinski dnevnik Marka Pogačara Adolfove uši, a potom Što riba zna? američkog znanstvenika Jonathana Balcombea.

U programu Med i teran namijenjenom poeziji u petak, 30. rujna čekaju nas promocije dviju zbirki — Jezika vode Andree Debak i Ljetnog kina Milija Đukića koje će u razgovoru s autoricom i autorom predstaviti Marko Tomaš, koji će predstaviti i strip Rexy Ivana Marušića.

Iz programa Bellatristika najavljujemo promociju romana Novi kraj Đurđice Čilić, te novog romana Damira Karakaša Okretište za kojeg je autor dobio ovogodišnju nagradu Meša Selimović. Kraj dana obilježit će sociolog Dražen Lalić sa zbirkom tekstova iz Večernjeg lista Usiljena zajednica, o kojoj će govoriti Damir Pilić i Inga Tomić Koludrović, te autor.

Subota, 1. listopada bit će u znaku mora i znanosti o moru, promocijom iznimno vrijednog rada Melite Peharde Uljević, Rina Stanića i Pere Ugarkovića Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša.

Slijedi gostovanje nedavno završenog Pričigina, o temi I svi su me pogledali svoje će priče pričati Ana Duša, Ivana Đilas i Boštjan Narat, uz moderiranje slovenske novinarke Jedrte Jež Furlan. Na kraju vraćamo se Bellatristici, promocijama romana Dragana Juraka Peleov dnevnik, Moja dota Nore Verde, te Horror Vacui Staše Aras.

A kako i priliči nedjeljom, u 14 sati se vidimo na glavnoj pozornici gdje će Kod nas u 2 gostovati kolumnistica i blogerica Dada Batinić s kojom će razgovarati Boba Đuderija.

Tijekom cijelog trajanja Festivala, u SC Gripe održavat će se i više programa za djecu i mlade (https://mfk.hr/program-djeca-i-mladi/), dijelom pod okriljem projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija. Osim promocija novih knjiga u Velikoj dvorani, svi sadržaji za djecu i mlade održavat će se u svečanom salonu SC Gripe, čije su dvije dvorane za ovu priliku preimenovane u Bookvarij i Mali Bookvarij.

Tako će pripovjedačica, dramska pedagoginja i književnica Jasmina Žiljak Ilinčić kroz serijal radionica Šaljive narodne priče i legende s djecom od šest do 11 godina osmišljavati, glumiti i crtati šaljive priče, učeći ih o umijeću pripovijedanja i umjetničkoj prezentaciji priča iz dalmatinske i hrvatske baštine. Svaki će dan na MFK-u, pak, počinjati jednosatnim čitanjem priča za djecu stariju od tri godine u Bookvariju, pod zajedničkim nazivom Tete i barbe pričalice čitaju…, što će biti ugodan zadatak za volontere splitske udruge MoST.

Dalje, djecu i mlade u tajne kriptografije uvodit će Bruna Kolak iz Zajednice tehničke kulture Split. Radionice su namijenjene djeci od 6 do 12 godina koja će se upoznati s primjerima šifriranja poruka i tajnih kodova te s raznim metodama kriptografije, ali i učiti kako mogu sami šifrirati svoje poruke. Kroz cijeli festival će se u Malom Bookvariju održavati i Maštaonica, kreativna igraonica za djecu od pet do deset godina starosti.

U suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett, pak, osmišljen je projekt namijenjen učenicima srednjih škola iz Splitsko-dalmatinske županije. Tijekom organizirane posjete Festivalu — osim obilaska sajma — svaki razred sudjelovat će na po dvije stvaralačke radionice nazvane Disciplina mašte na kojima će se kao predavači izmjenjivati književnici Renato Baretić i Emir Imamović Pirke, te strip autor Ivan Marušić.

Nešto ozbiljniji i svakako iznimno koristan sadržaj stiže 30. rujna i 1. listopada kroz radionicu Živimo mir, na kojoj će djeca od 6 do 13 godina starosti učiti kako nenasilno rješavati problemske situacije. Voditeljica je psihologinja Marija Butirić, uz suradnju udruge Dyxy čiji će rad s djecom i mladima s teškoćama čitanja, pisanja i učenja također biti predstavljen.

Izborom zanimljivih radionica na temu knjige i čitanja Festivalu će se pridružiti i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića, prvo s Kreativnom čitaonicom pod vodstvom Helene Bužančić i Nataše Prkić iz GKMM-a, a potom i radionicom izrade čarobnih štapića poput onih iz serijala o Harryju Potteru.

Na koncu, dio programa namijenjen djeci, mladima i njihovim roditeljima su i promocije novih knjiga u velikoj dvorani. Tako će Jurica Pavičić predstaviti svoj prvi roman za djecu Tri kuće, tri prijatelja s ilustracijama Klare Rusan. U sklopu programa Kolibrić. Predstavit će se Dišpetože s otoka Ugljana, učenici OŠ Valentin Klarin iz Preka na Ugljanu, odnosno područnog odjela Poljana kojeg pohađaju djeca iz Poljane i Sutomišćice na istom otoku. Pod vodstvom Bruna Ćurka iz Udruge Mala filozofija oni su cijelo polugodište rječju i slikom stvarali priču Izgubljeni malić/Storija o dva otoka.

Slijedi predstavljanje zbirke autobiografskih priča Jasne Ćorić Kaleidoskop, a potom dviju vrijednih knjiga namijenjenih roditeljima i edukatorima; Razgovarajmo o lošim slikama Kristen A. Jenson, te Knjige za nesavršene roditelje Luciana Grigoletta. Posljednja knjiga promovirana na MFK-u 2022. bit će Priče iz Drugozemske Sare Kopeczky Bajić.

Sve informacije o sajmu, festivalu, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na mrežnim stranicama Festivala (https://mfk.hr) te društvenim mrežama Festivala (MFK Facebook i MFK Insta) odnosno dostupne upitom na e-mail adresu [email protected]. Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od 10 do 20 sati u srijedu, četvrtak i nedjelju dok je u petak i subotu od 10 do 21 sat.


hr Thu Sep 22 2022 10:23:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63303cfc18d1cb94ea8b4630/80
Foto: DN

Fešta pod jedrima: Završena Mala Mrduja

Jedrilo se četiri dana u uvertiri prave Mrduje sljedećeg vikenda
Završila je 22. po redu Mala Mrduja (In memoriam Boris Vujnović). Čestitke svima koji su sudjelovali.

Najbolje jedrene rezultate od ukupno 91 jedriličara/ke iz 13 klubova imali su:

CURE DO 12 godina:
1. Roza Tabak, JK SPLIT
2. Vita Marinović, JK SPLIT
3. Tonka Car, JK USKOK
DEČKI DO 12 godina
1. Roko Mlinar, JK USKOK
2. Marko Pezelj, JK MORNAR
3. David Palinić, JK LABUD

CURE UKUPNO
1. Marta Lolić, JK SPLIT
2. Tereza Muličić, JK TROGIR
3. Valentina Jelić, JK MORNAR

DEČKI UKUPNO
1. Bepo Duplančić, JK LABUD
2. Toma Smirčić, JK SPLIT
3. Jakov Dokoza, JK USKOK

NAJBOLJI KLUB
1. JK SPLIT 
2. JK USKOK
3. JK MORNAR

Dok je optimist jedro našeg dugogodišnjeg sponzora ONE SAIL d.o.o., među konkurencijom 5 najboljih jedriličarki i 5 najboljih jedriličara, te prvi i prva do 12 godina, slučajnim izvlačenjem iz pobjedničkog pehara 91. Mrduje, osvojio Jakov Dokoza, JK USKOK.
hr Sun Sep 25 2022 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6330394c18d1cb47ec8b456c/80
Foto: Marjan Luka Prpić

Pogled u plavo oduševio posjetitelje "Dana u Vali" na otoku Hvaru

Osim gastro delicija, velikog broja koncerata, izložba i radionica, bila su organizirana i besplatna probna ronjenja u sklopu projekta Pogled u plavo
U okviru bogatog programa "Dana u Vali" i četvrtog međunarodnog festivala brodova, mora i mornara koji se je održavao od 22. do 25. rujna na otoku Hvaru u Starom Gradu za posjetitelje i građane osim gastro delicija, velikog broja koncerata, izložba i radionica bila su organizirana i besplatna probna ronjenja u sklopu projekta Pogled u plavo.

Promotivno – edukativan projekt Pogled u plavo koji promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i općenito ronjenje kao aktivnost provodio se je u organizaciji Grada Staroga Grada, Turističke zajednice grada Staroga Grada uz podršku Splitsko-dalmatinske županije i u suradnji s Plavom promocijom.

- Izuzetno nam je drago što smo ove godine imali priliku omogućiti našim građanima i posjetiteljima Dana u Vali da se okušaju u ronjenju u sigurnim i kontroliranim uvjetima, a sve kako bi ljudima približili more i podmorje kao i važnost očuvanja morskog okoliša i na taj način dodatno obogatili naš program. Tijekom trajanja festivala posjetitelji su imali priliku uživati u brojnim gastro delicijama i izložbama uz ples i glazbu. Osim toga, u sklopu festivala sudjelovalo je više od 60 brodova iz Hrvatske u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem pomorske baštine te tradicijski brodovi iz Slovenije obzirom da je ove godine Republika Slovenija zemlja partner i počasni gost "Dana u Vali". Osim što festival spaja zemlje i ljude ujedno doprinosi produživanju sezone, a na ovaj način promičemo martimnu baštinu. - istaknuo je Antonio Škarpa, gradonačelnik Grada Staroga Grada.

Na Trgu Tvrdalj u Starom Gradu tijekom trajanja "Dana u Vali" postavljen je montažni 10 metarski bazen Pogleda u plavo koji je oduševio brojne posjetitelje, a posebno one najmlađe koji su imali priliku okušati se u ronjenju s punom ronilačkom opremom u kontroliranim i sigurnim uvjetima bazena Pogleda u plavo, a sve uz stručni nadzor instruktora ronjenja RK Nemo-Adriatic te tako uživati u svim čarima i ljepotama koje ronjenje pruža.

Pogled u plavo održavao se je u okviru projekta "Pomorsko je dobro" Splitsko-dalmatinske županije s ciljem promocije ronilačkih aktivnosti, ponuda u ronjenju, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša.

- Riječ je o uistinu jedinstvenom iskustvu te nam je iznimno drago što smo u suradnji s Gradom Starim Gradom i Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije omogućili svim gostima, ali i domaćima da se na "Danima u Vali" okušaju u čarima ronjenja. Ovo je jedna u nizu aktivnosti provedenih u sklopu projekta "Pomorsko je dobro", a sve s ciljem promoviranja važnosti razvoja, zaštite i valorizacije našeg najvrijednijeg resursa. Inovativnim aktivnostima intenzivno radimo na edukaciji, ali i osnaživanju turističke ponude i brendiranju naše Županije kao ronilačke destinacije. - rekla je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Nakon kraće poduke o ronjenju, sigurnosnim aspektima i ronilačkoj opremi zaronom u bazen turisti i građani imali su priliku razgledavati ljepote hrvatskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića koja je bila postavljena na unutarnjim stranicama bazena, a pridonosi stvarnom doživljaju dubine. 

Osim promocije ronjenja, cilj projekta je potaknuti što veći broj osoba na bavljenje sportom i vodenim aktivnostima te uključivanje mladih u promotivne, edukativne i ekološke programe i aktivnosti.
hr Sun Sep 25 2022 13:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632f39f218d1cb77eb8b456e/80
Foto: FB: Ante Sanader

Organizirano lovstvo na otoku Šolti slavi svoj stoti rođendan!

Obilježeno je polaganjem vijenca i misom te svečanom Sjednicom povodom osnutka 100 godina LU Šolta u Domu kulture u Grohotama

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića  u Grohotama na Šolti  sudjelovala je na svečanoj sjednici Lovačke udruge Šolta, lovoovlaštenika za područje Šolte s pripadajućim arhipelagom otočića zapadno od otoka Šolte, površine 5938 ha, a povodom obilježavanja cijelog stoljeća organiziranog lovstva na otoku.

Veliki jubilej bio je i prilika za predstavljanje povijesnog zapisa o šoltanskom doprinosu u razvoju hrvatskog lovstva, monografije Lovačke udruge Šolta, kao i za uručenje zahvalnica i odlikovanja zaslužnima za očuvanje i unapređenje djelovanja Udruge.

Ministrica Vučković je prilikom svog obraćanja naglasila kako su selo i šuma te poljoprivreda i lovstvo neodvojivi te kako je uloga lovstva izuzetno važna u ekološkom smislu i za očuvanje bioraznolikosti, ali isto tako kao oblik druženja i zajedništva u ruralnim područjima.

Kako je zaštita i opremanje onih koji čuvaju, između ostalog, najvrjednije prirodne resurse cilj ovoga Ministarstva, u posljednje četiri godine iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) na području županije kupljeno je devet kombi vozila za vatrogasne djelatnosti i zajednice te financirano razminiranje površine šuma i šumskog zemljišta od 823.838 m2 u vrijednosti devet milijuna kuna. U tom kontekstu, u sljedećem dvogodišnjem razdoblju planirano je financiranje nabave šest vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara ukupne vrijednosti devet milijuna kuna, prenosi Radio Dalmacija.

U 2022. godini raspisan je Natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima. Ukupno planirana vrijednost Natječaja za 2022. godinu iznosi četiri milijuna kuna s mogućnosti povećanja. Intenzitet sufinanciranja iznosi do 70 % prihvatljive premije osiguranja.

Upravo zahvaljujući razumijevanju i suradnji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza iznađeno je žurno rješenje problematike štete od divljači na vozilima, na način da je Savezu dodijeljeno 12,3 milijuna kuna za financiranje naknade štete od divljači na vozilima kao prijelazno rješenje do sklapanja nove police.

Od 2018. do 2022. ukupno za područje cijele Hrvatske dodijeljeno gotovo 109 milijuna kuna za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač.

hr Sat Sep 24 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632f119318d1cb37e28b4727/80
Foto: ZTK grada Splita

Ogroman interes za cjelogodišnje radionice tehničkih aktivnosti u Zajednici tehničke kulture grada Splita!

Radionice robotike pohađa 58 djece, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a radionice modelarstva 12 djece, istoga uzrasta

Danas je započelo  održavanje cjelogodišnjih radionica tehničkih aktivnosti, koje će se provoditi tijekom cijele školske godine 2022./2023. Radionice se održavaju u prostorijama ztk grada splita, a svake su subote na rasporedu radionice modelarstva (dvije skupine) te robotike, automatike i programiranja (pet skupina). Navedene radionice vodit će ella rinčić, stručna suradnica ztk grada splita, uz asistenciju vanjskih suradnika zajednice i studenata s odgovarajućih fakulteta.

Prijave za radionice zaprimale su se od sredine kolovoza do sredine rujna 2022., te možemo reći kako je ova godina ujedno i rekordna po broju prijavljene djece. Radionice robotike pohađa 58 djece, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a radionice modelarstva 12 djece, istoga uzrasta.

Na radionicama modelarstva učenici upoznaju i samostalno se koriste raznim strojevima (stolna i ručna bušilica, strojna pila…) i alatima (brusilice, brusne daščice, turpije…), kako bi od šperploče izradili jednostavne uporabne predmete. Osim navedenoga, učenici se susreću s pojmom tehničke dokumentacije, usvajaju vještinu savijanja papira (origami), od unaprijed pripremljenih pozicija spajaju određene makete te savladavaju izradu raketa u sklopu raketnog modelarstva.

Radionice robotike obuhvaćaju raznolik sadržaj, individualno prilagođen učenicima, pa se tako u sklopu radionica učenici bave izradom vlastitih automatiziranih uređaja, programiranjem mikroupravljačkih sučelja raznih uređaja (micro:bit, mblock, arduino ide..), osmišljavanjem i realiziranjem vlastitih tehničkih tvorevina te usvajanjem teorijskih znanja s područja mehanike, elektronike i programiranja. Program radionica osmišljava se individualno, prilagođava učeničkom uzrastu, s ciljem poticanja kreativnosti, razvoja motorike, socijalizacije te otkrivanja ljubavi prema tehničkim djelatnostima i dobre zabave.

hr Sat Sep 24 2022 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .