KVALIFIKACIJE ZA EUROPSKO PRVENSTVO

Josip Sesar stavio na popis tri igrača Splita

Uskoro se ponovno, i to prvi put nakon maestralnog osvajanja Olimpijskog pretkvalifikacijskog turnira u Istanbulu, okuplja hrvatska košarkaška reprezentacija. Kraj veljače vrijeme je za prve utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. godine, koje će se od 27. kolovoza do 14. rujna 2025. održati u Cipru, Finskoj, Poljskoj i Latviji. Hrvatska najprije kreće na put u Brest gdje će 23. veljače igrati protiv Francuske, a 26. veljače na rasporedu je domaća utakmica s Ciprom u Rijeci.

Na čelu reprezentacije i dalje je izbornik Josip Sesar koji ovako komentira popis:

Sa svojim suradnicima cijelo vrijeme pratim igre naših potencijalnih reprezentativaca na temelju kojih smo napravili popis od 24 igrača koji bi trebali odigrati ove dvije kvalifikacijske utakmice. Taj će se popis smanjiti na 15 imena za pripreme, no još je rano za skraćivanje jer su tu i neke sitne ozljede, kao i igrači koji su u razmišljanju mogu li se u ovom trenutku staviti na raspolaganje reprezentaciji. Ovo je dakle 24 igrača koji mogu ispuniti obaveze koje ćemo postaviti ispred njih.

Kada kreću pripreme za prvi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo?

– Pripreme kreću odmah nakon finala Kupa Krešimir Ćosić, dakle u nedjelju, 18.2. U Zagrebu imamo tri dana treninga, a zatim transfer za Brest, no do toga ima još vremena. Sada slijede kupovi i u ostalim državama i bitno je da reprezentativci budu zdravi i igraju u dobroj formi pa ćemo na okupljanju vidjeti kako sve to konačno postaviti.

I konačno, kada bi se mogao znati popis igrača koji dolaze na okupljanje reprezentacije?

To ovisi o mogućim ozljedama, no načelno tjedan dana prije okupljanja bi trebali skratiti popis na 15 imena. Nadamo se da će svi biti zdravi i igrati kao i do sada. Konkretno, u ovom trenutku imamo mali problem da je Badžim iskrenuo zglob, Nakić se vraća nakon ozljede, a ni Smith nije igrao posljednja dva susreta za Partizan. Nisu to naravno veliki problemi, ima vremena da se oporave i uđu u optimalnu fizičku spremu, no sitni su problemčići tu. Tjedan dana prije početka priprema sigurno će se iskristalizirati situacija, s time da su tu još i kupovi s velikim brojem utakmica u kratkom roku i samo se nadam da to neće stvoriti probleme u vidu ozljeda.

Na popisu su tri košarkaša Splita – Mate Kalajžić, Toni Perković i Krešimir Ljubičić. Ostali su: Goran Filipović, Borna Kapusta, Krešimir Radovčić, Jaleen Smith, Roko Badžim, Filip Vujičić, Antonio Jordano, Mario Hezonja, Mateo Drežnjak, Marko Ramljak, Leo Menalo, Luka Božić, Dario Drežnjak, Toni Nakić, Roko Prkačin, Michael Ružić, Andrija Jelavić, Danko Branković, Ivan Vraneš, Marin Marić i Ante Toni Žižić.

POSLJEDNJE DODANO: